Zenemlék- Letöltések és információk

2012. június 07.

Olyan oldalakról lesz nagy vonalakban szó, ahol számos rengeteg régi program (vagyis főleg játék) zenéit lehet megkeresni, információt megtudni róluk és természetesen letölteni, hogy utána bármikor meghallgassuk azokat. Az internet számos megoldást kínál arra, hogy akármilyen régi kedvencünk zenéit hallgathassuk.

Video Game Music Archive (link)

Jelenleg majdnem 31000 MIDI fájl tölthető le itt (.mid formátumban, amelyet könnyedén lejátszik számos zenelejátszó), amelyeket az oldal gyűjtött össze és rendszerezett a beküldők segítségével.

 

 

 

Konzol és számítógéptípusok szerint vannak csoportosítva a játékok zenéi, néhány típus a teljesség igénye nélkül:

Nintendo (NES, SNES, Gameboy változatok, GameCube, DS, Wii), Sega (Master System, Megadrive, Game Gear, Saturn, Dreamcast), Atari (2600), Sony (Playstation változatok), Microsoft (Xbox változatok), NEC (TurboGrafx, Turbo Duo), SNK (Neo-Geo, Neo-Geo Pocket), Commodore (C64, Amiga), valamint Apple, Windows, Atari, Spectrum...

 

MIRSOFT- World of Game MODs (link)

Játékzenék (jelenleg kb. 1500) MOD, XM, S3M, IT formátumban (vagyis trackerrel készített zenék), elsősorban Amigáról, C64-ről és Super Nintendo játékokból, de előfordul néhány más platformról is. Nem csak játékzenék, hanem néhány mix is található itt.

(MOD- Noisetracker, Protracker; MED- OktaMED; XM- Fastracker eXtended;
IT- Impulsetracker; S3M- Screamtracker)

MIRSOFT- World of Game MIDs (link)

Az előző oldal testvére, játékzenék a már ismert MIDI formátumban (bár különféle MIDI fájlok vannak, amelyek általában hangzásban különböznek bizonyos hangkártyákon), jelenleg kb. 2000 darab. Mindezek mellett néhány infót is szolgáltat a midi fájlba történő rippelés megvalósítására.

Mind a két MIRSOFT adatbázisban a zenék mellett találhatóak információk is, amelyek információt szolgáltatnak a címről, származási helyéről és idejéről, készítőjéről, formátumáról (ahol ez lehetséges volt).

Mindezek mellett van még egy Game music base aloldala is, ahol más oldalakon elérhető zenékre is rákereshetünk, bár nemcsak ilyen formátumban (link).

 

High Voltage SID collection- HVSC (link)

A legnagyobb választék, ahol c64 SID fájlok találhatóak, a HVSC (High Voltage SID Collection), ahol 1996 óta gyűjtik, szakértő módon elemzik, információkat adnak hozzá.

A kollekció néhány havonta frissül, és úgy mondják, hogy az eddig létrehozott összes c64 zene (ami nem remix) megtalálható itt, legyen szó akár demó, akár játék, akár oktatóprogram hanghatásairól.

Ez a mennyiség jelenleg nem kevesebb, mint 41.250 ingyenesen letölthető SID fájl!

 

UnExotica (ExoticA) (link)

Amigás, majdnem 2000 darabos játék- és demozene gyűjtemény név, kiadó, év, formátum szerint (a számos Amiga formátum miatt) csoportosítva. A zenék eredeti formátumban vannak, általában .lha tömörítésben.



Így emulátor vagy Amiga segítségével rögtön hallgathatóak. Bár már kb. 2 éve nem frissült az adatbázis, azért megtalálhatjuk a minket érdeklő zenéket.

 

Modland (link)

      __  ___               __ __                      __
    //  \/   \             |  |  |  .: welcome to :.  |  |
   |          |  _____   __|  |  |  _____   _____   __|  |
..:|          |// ,   |// ,   |  |// ,   |//     |// ,   |:..
   |___,__,__/|______/|______/|__|____,__|____,__|______/

Egy több, mint 400 ezer fájlt tartalmazó FTP adatbázis (link), amelyet 2001 óta szerkesztenek. Az adatbázis tartalmaz Amiga, Sega, Gameboy, C64, Playstation, Atari, Spectrum formátumokat, ugyanakkor lehetőség van a címben említett linken, a keresővel .ogg vagy .mp3 formátumban letölteni azokat (ilyenkor kérésre konvertál a rendszer), anélkül, hogy különféle lejátszókat kelljen használnunk.
Ugyanezen az aloldalon van lehetőségünk csak Atari zenék, csak C64 SID zenék (HVSC) keresésére, vagy az Amigás demozenék között is kutathatunk.


SMS Power! (link)

1997 óta fennálló 8-bites Sega gépekre (Master System, Game Gear, valamint az elődök, az SG-1000, SC-3000, SF-7000, Othello Multivision) szakosodott rajongói oldal, amelynek zenei részlege foglalkozik ezen gépeken megjelent játékprogramok zenéivel (link).

Innen letölthetünk eredeti 8 bites emulátorral kiszedett játékzenéket, egyedi készítésű mixeket is a lejátszásra használható programokkal egyetemben.

 

Project 2612 (link)

Az SMS-Power oldalból "eredő" oldal, amely csak Sega Megadrive/Genesis, Sega 32x, Sega/ Mega CD zenéket gyűjtött (ugyanis kb. 1 éve megakadtak), eddig 627, mindenre kiterjedő szettet, amelyek egy-egy játék összes felérhető zenéjét tartalmazzák.

A fájlok .VGM formátumban kerültek feltöltésre, de lejátszóval hallgatva is hozzák azt a minőséget és hangokat, amelyeket megszokhattunk a Sega zenéivel kapcsolatban.

 

SNES music.org (link)

2588 Super Nintendo játék (az elérhető 3118 játékból) zenéjét lehet letölteni az oldalról, amely láthatóan gyakran frissül újabb összeállításokkal.


Galbadia Hotel (link)

Kicsit kakukktojás, de mivel szerepelnek játékzenék is (pl. anime zenék mellett), megemlítésre kerül. Fontos tényező, hogy MP3 formátumban tölthetőek le a zenék. És hogy mennyi is? Csak nézzétek meg a linket...

Az itt megemlített gyűjtőoldalakon található anyagok mind az eredeti tulajdonosok (zenészek) szellemi tulajdonai, azok nem adhatók tovább üzleti céllal, szerzői jogukkal ők rendelkeznek.
Ezek kizárólag szórakoztatás céljából vannak megosztva, szerzői kérésre azokat eltávolítják (bár nem nagyon szokott előfordulni, általában régi játékoknál is engedélyezni szokták azok szabad terjesztését).


Természetesen ezen válogatás nem teljes körű, de a legnagyobb, illetve legismertebb oldalakból szemezgettünk, ha úgy gondolod, valami kimaradt, nyugodtan oszd meg velünk.

De ennyi zene és fájltípus után jöjjön egy rövid áttekintés, hogy bizonyos platformokon milyen programokat használjunk a letöltött zenék meghallgatására.

Multiformátumos és saját formátumos lejátszó programok

Deliplayer

230 fajta zenefájlt ismer fel és játszik le, köztük természetesen az ismertebbekkel:
MP3, OGG, SID, különféle MOD-fájlok, NES és SNES zenei fájlok lejátszása alkalmas, tömörített fájlokból is képes kiolvasni azokat, és más zenelejátszókhoz hasonló képességei vannak.
Mivel az eredeti oldal megszűnt, és csak külsős "fejlesztők" dolgoznak rá, a legutolsó verzió tölthető le a linkről (link), de amúgy kiforrott programról van szó.

Vuplayer

Az MP3/MP4/OGG/WAV/FLAC ismert fájlokon kívül képes még MOD, S3M, XM, IT, MIDI fájlokat is lejátszani, tehát elsősorban MOD/MID fájlokra használhatjuk.

Fejlesztése megszűntnek látszik az előzőhöz hasonlóan, de oldaluk még él, letölthető tőlük a program (link).

Meridian advance

Winamp-szerű kinézettel létrehozott lejátszó, amely  Nintendo (.nsf), Gameboy (.gbs), Sega (.gym) zenetípusokat tud lejátszani (link).


Xtended SPC

Super Nintendo zenék (.spc) lejátszására alkalmas program (link).


Természetesen van minden formátumra való és kombinált megoldások is ezeken kívül, könnyedén lehet találni, és kiválasztani a kedvünkre valót. De ha pl. már használunk egy zenei lejátszó programot, akkor arra is van megoldás, hogy azon belül hallgassuk meg ezeket a zenéket.

Winamp és egyéb beépülők

SNESamp

Super Nintendo zenék lejátszására alkalmas lejátszóplugin Winamphoz (link).

YMAMP

Sega Megadrive zenék lejátszására alkalmas lejátszó plugin Winamphoz (link).

SIDplay2

C64 SID zenék lejátszására alkalmas lejátszó plugin Winamphoz (link)


A MIDI fájlok lejátszásához nem szükségeltetik külön lejátszó vagy program, mivel számos alkalmazás (videó és hanglejátszó program) képes rá.

Ezeken a lejátszókon kívül több más lehetőség is adódik, leggyakoribb esetben a zeneletöltő oldalak is számos programot ajánlanak fel letöltésre, az előbbi néhány csak példaként szerepel a posztban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr674560669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása