Zenemlék- International karate

2012. augusztus 15.

interkaratec64128.jpgMai posztunkban a nyolcvanas évek egyik legismertebb verekedős játékával, illetve annak különböző változataival foglalkozunk. Ez a játék pedig nem más, mint az International Karate, ahol a joystickot használva egy karatést kell irányítani egy kumite versenyben, ahol egy-egy ütést, rúgást kell bevinni az ellenfeleknek.

A pontozást a bíró végzi a támadások, elkerülések és a gyorsaság tekintetében. Szerepelt néhány speciális pálya is, ahol pattogó tárgyakat kellett kivédeni, deszkákat törni, stb. A játékban 8, a világ minden táján előforduló pálya található grafikai elemként.
A brit illetőségű System 3 fejlesztő csapat (akiknek többek között a Last Ninja sorozatot is köszönhetjük) - vagyis itt Archer Maclean csapata 1986-ban hozta létre elsőnek Commodore 64-re és 8 bites Atari számítógépekre.

Megjegyzendő, hogy az amerikai kiadó, az Epyx, World Karate Championship néven adta ki (a betöltő képernyőn kívül semmi lényegesben nem különbözött).
Sőt az ottani kiadáskor a Data East USA beperelte az Epyx céget, hogy az ő 84-es Karate Champ árkádjátékukat másolták le, de a bírósági döntés szerint a két játék ugyan nagyon hasonló, de nem azonos; egyikük sem élvez egyedüli jogot a műfaj megjelenítésére.

A később megjelenő Spectrum verzió szolgált az Amstrad CPC, illetve az MSX verziók számára is. Jelent még meg Atari ST, DOS (4 színes CGA módban), Később megjelent Gameboy color platformon 2000-ben International Karete 2000 névvel (folyton ez a 2000-es év), amely a későbbi Gameboy változat (lásd ott) alapjául is szolgált. Megemlítendő még a joystickba épített C64 Direct-to-TV változat 2004-ből, valamint a Wii Virtual Console alatt futtatott 2008-as emuláció.

Itt egy videó a C64-es verzióval, ahol hallható a Rob Hubbard által szerzett zene is (amelyet részben az 1983-as Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence című dráma egyik betétdala inspirált) (link)
De mivel zenei irányból közelítjük meg a játék zenéjét, álljon itt még egy-két feldolgozás, illetve remix belőle.

Az ismert svéd acapella csoport, a Visa Röster feldolgozása:

Vagy itt van, ami nekem azért jobban tetszik, a C64 orchestra előadásában:

Vagy itt a korábban már talán említett Instant Remedy remixe (bár mintha ez a következő rész remixe lenne), az eredeti stílustól erősen elütő, de élvezhető verzióban: (link)

 

ikplusseagal.jpgDe ami azt illeti, talán a második részt talán többen ismerik, amely az IK+ (International Karate +)  néven volt ismeretes (de az amerikai verziót C64-en Chop n' drop néven adták ki) 1987-ből.
A bal oldalt látható nem a legismertebb változat, hanem a The Hit squad által forgalmazott német/olasz változat borítója C64/128 kazettára. De a Steven Seagal arckép beillesztése epikus, muszáj volt ezt iderakni :D

Az első résztől eltérően három karatés harcol egyszerre, amiből kettő lehet emberi játékos. A helyszín egyre redukálódott, de azt néhány beállítással meg lehetett változtatni, valamint néhány platform-változatban a háttérben több animáció is felfedezhető volt az összhatást javítandó.
A játék zenéjét ismét Rob Hubbard (illetve Amigán Dave Lowe nevéhez fűződik) hozta létre, hasonló motívumokkal, mint az elődben. Sőt annyira jól sikerült, hogy elnyerte a Golden Joystick legjobb 16-bites játékzenei díját is.

A játék C64/128, Amiga, Atari, Amstrad, Spectrum gépekre került kiadásra, bár később a 2000-es években megjelent a Gameboy Advance változata International Karate Advanced (link), míg a Playstation változata Chop 'n drop címmel.

 ikadvgba.pngPlusz még megjelent a Virtual Console (konzolok és számítógépek emulált felülete letölthető eredeti játékokkal Wii / Wii U, valamint Nintendo 3DS platformon) alkalmazásaként a C64 verzió 2008-ban is.

 

 



Most a C64 zenét rakom linkbe (link), és az Amiga verziót ágyazom be a változatosság kedvéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr414683506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása