Zenemlék- Felnyalni az aszfaltot

2012. december 23.

Még mielőtt találgatásokba bocsátkoznátok, elmondom, hogy a Road Rash motorverseny-sorozatról lesz szó, amely a kilencvenes években megjelent hat, a sorozatba tartozó játékot öleli elsősorban fel.

roadrash-title.jpeg

Ezen játékok közös eleme, lényege az illegális motorversenyzés a különféle tájak, országok útjain. Az idők, versenyek múltával pénz gyűjthető, amellyel jobb felszerelés, motor vásárolható, amellyel több esélyünk van a magasabb szintű versenyeken. Természetesen egyre nehezebb ellenfelek ellen, hiszen vannak benne azok is, rajtunk kívül 14-en. Ezek mind olyan figurák, amelyek mindent megtesznek a győzelemért, még arra is képesek, hogy fejbe verjenek menet közben valami nehéz, tompa tárggyal.

roadrashMD.jpgIgen, a Road Rash sorozat másik ismertetőjele, hogy verseny közben az ellenfeleket közelharcban (ahogy vesszük) - bottal, lánccal, feszítővassal, nunchaku segítségével - bírjuk jobb belátásra, illetve hátráltatjuk őket, vagy rúgjuk le őket a motorról menet közben.

Ezt a környezetet tették még nehezebbé azzal, hogy az út nem sima és üres; kanyarok, bukkanók, autóforgalom, átrohanó vadállatok, és motorosrendőrök tarkítják...

Az első ilyen játék 1991-ben jelent meg Road Rash címmel Sega Megadrive konzolra, majd később megjelent Amiga, Atari ST, Game Boy, Game Boy Color, Game Gear, SEGA Master System rendszerekre is.

Itt Kalifornia autópályáin lehetett versenyezni a 8 különféle motorral.

A játék eredeti zenéjét Rob Hubbard szerezte, úgyhogy halljuk is, hogy miről van szó...

Gameplay (link)
Megadrive introzene (link)
Megadrive lejátszási lista (link)
Gameboy introzene (link)
Gameboy lejátszási lista (link)

Amiga intró+gameplay zene

roadrash2.jpg

A sorozat második (megújult ötletekkel érkezett) darabja a Road Rash 2, amely 1992-ben jelent meg, de csak Sega Megadrive/Genesis konzolra.

Grafikailag erősen az első részre épült, de a pályák már nem csak Kaliforniában, hanem az USA más államaiban is lehetővé tették az illegális száguldozást (Alaszka, Hawaii, Vermont, Tennessee, Arizona).

A játék bevezette a kétjátékos osztott képernyős játékot, illetve a valódi kétszemélyes Mano a Mano játékmódot, ahol a körülmények kiválasztása után lehetett a másik játékos ellen harcolni.

Némi pörgős gameplay (link), illetve lejátszási lista a zenékkel (link). Mellékesen egy feldolgozás gitáron (link), egy másik metálfeldolgozás (link) de nagy videóban nézzük azért, miről is van szó.



Kicsit gondolkoztam rajta, hogy időrendben, vagy az eredeti számozást követve haladjunk tovább, de végül is a számozott változatnál maradtam (mivel én ezt nyúztam).

roadrash3.jpg

Szóval Road Rash 3: Tour de Force, 1995, Sega Megadrive konzolra, az utolsó RR játék ezen a platformon.

A játék kibővült, hiszen immáron nem az Államokban, hanem szerte a világban kell száguldozni: Brazílis, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Kenya, Ausztrália, Japán.

Mindezekhez 15 féle motor, 4 féle fejlesztés és 8 féle fegyverzet társult, plusz a korábbi részekhez képest a játékban alkalmazott grafikák is újak lettek.

A játék főcímzenéje (link), egy pörgős feldolgozás (link), gameplay-sorozat (link)

A játék zenéinek egy érdekesség: a játék zenéi AudioSurf alatt (link). Hogy ne maradjunk beágyazott videó nélkül, íme az egyik kedvenc a játékból.

Nos, akkor lépjünk egy kicsit vissza az időben, de új alapokon. Hogy mit is jelent ez? Nos, azt, hogy az első Road Rash új feldolgozásban megjelent nem sokkal a harmadik rész előtt 1994-ben a kor új konzoljaira is, első sorban a 3DO konzolra, ezért ezt sokszor Road Rash 3DO névvel különböztették meg az első játéktól.

roadrash3do.jpg

Ez a változat a CD-lemezes technika miatt újításként tartalmazta a CD minőségű zenéket, plusz a történet előrehaladását prezentáló FMV (Full motion video) videóbetéteket is.

A 3DO változatból készült a Sony Playstation, Sega Saturn változat is. Később pedig átgondolásra, átprogramozásra került Windows számítógépekre, Sega CD konzolra is (a képességek figyelembe vételével a Sega CD inkább a korábbi játékokra hasonlít + a filmbetétek és a zene).

A zenéről érdemes megjegyezni, hogy a kor grunge rock és punk rock stílusát felvonultató zenekarok (Soundgarden, Therapy?, Swervedriver, Paw...) szerepeltek a lemezen, amely még a játék kiadása előtt kiadásra került, így 1994-ben a legjobb 3DO soundtrack díját is megnyerte.

A játék 5 területen zajlott (persze több pályával), de ezek mind Kaliforniában, ugyanakkor nagy játékmenetbeli újítások nem voltak benne.

3DO gameplay (link)
Playstation intro (a 3DO introja is) és gameplay (link)
A 3DO rövidfilmek a játékból (erősen megfigyelhetőek a korszak és a platformra szánt emberek színészi képességei:) (link)
3DO / Playstation változat zenéi, az előadók klipjeivel (link)

Összképként pedig íme a játék főcímvideója (a zene: Soundgarden: Rusty cage)

roadrash3d.jpgPár évvel később, 1998-ban egy újabb rész jelent meg Sony Playstation konzolra (ugye pl. a 3DO már kifulladt) Road Rash 3D címmel.
A korábbi részekkel szemben ez a rész több hangsúlyt helyezett a versenyzésre, és kevesebbet a közben folytatott harcokra.

Ez, és a többszemélyes játék hiánya, a játékmenet-beli és grafikai hibák tették többek között elég rossz megítélésű bukássá a játékot.

De mivel itt a zenékről van szó, essék említés azokról is. Az előző részhez hasonlóan ismét az akkori előadók számai kerültek fel a lemezre, hogy javítsák a megkopott hangulatot: Sugar Ray, Full on mouth, Kid Rock, The Tea Party, The Mermen, CIV...

Gameplay (link), valamint átvezető videók (link). A hivatalos soundtrack 21 számból álló majdnem 50 perces anyag (link), amelyből álljon itt egy véletlenszerű videó, hiszen a lejátszási lista (link) nem igazán teljes.

roadrash64.pngAz 1999-es Road Rash 64 (a címből kiderülhetett, hogy a Nintendo 64 konzolra készült) játék eredetileg a Playstation verzió N64 portjának készült, de végül is annak újragondolásával több hangsúly került a sorozat egyediségét jelentő verekedős részekre, így a sorozat jobb folytatásának tekinthető, bár egyes vélemények szerint átesett a ló túloldalára vele.

A játék a konzol képességeinek megfelelően kis felbontású modelleket, textúrákat alkalmazott, plusz néhány speciális effektust, A N64 bővítőkártyáját alkalmazva elérhető volt a másféle, illetve a fejlettebb grafikai megjelenítés is (mindezek mellett természetesen az eredeti minőség is elérhető volt).

Zeneileg a Playstation verzióval egyenértékűnek tekinthető (persze nem a minőség, hanem a számok folytán), így külön linkek nem kerülnek annyira ide bővebb felsorolásban.

N64 gameplay (link), nagyban pedig egy kis demót láthatunk.

roadrashjailbreak.jpg
A sorozat utolsó darabja a két időpontban, két platformra is megjelent Road Rash: Jailbreak volt. Az első változat a 2000-ben megjelent Sony Playstation, míg a második a 2003-as Gameboy Advance adaptáció.

Ebben a játékban a korábbiakban még annyira nem alkalmazott karrier mód (egy motoros bandába kerülve feljutni a csúcsra) mellett lehetőség volt a törvény oldalán motorozni, illetve több személyes játékmódjai is vezettek be újítást, pl. az oldalkocsis változatot, ahol a második játékos vette át az erő szerepét...

Egy elég hosszú gameplay segítségével belenézhetünk a Playstation verzióba (link), illetve a GBA változatba is (link).

A játék zenéi itt is megjelentek soundtrack formájában (link), de 2-3 számot a lentebbi videóban is meg lehet hallgatni például.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr554962387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.23. 22:53:48

hehe, a gba-sat most játszom, de hímivarsejtnehéz.
süti beállítások módosítása