Zenemlék- Cybernoid

2013. május 05.

cyber-spectrum.jpegNos konkrétabban a Cybernoid név alatt futó játékok zenei világát idézzük fel.  Az első részt 1988-ban jelentette meg a brit Heswon Consultants (Andrew Hewson vezetésével- ő és pár munkatársa alapította a 21st Century Entertainment céget is később) ZX Spectrum számítógépre. Ehhez a fejlesztő/kiadóhoz fűződik a Cybernoid, Paradroid, Uridium, Tir na nog neve is (legalább kiadóként).

A Cybernoid (teljes nevén Cybernoid: The Fighting Machine) a Spectrum kiadás után készült el az Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, NES, és az Amiga konverzió.

Maga a játék egy sci-fi akció játék, egyesek által shoot'em up stílusúnak mondott program. A történet szerint a Federáció tulajdonát kell visszaszerezni a kalózoktól; a Cybernoid kísérleti űrvadászgépet irányítva. A kalózok által elfoglalt aszteroidákra telepített védelmi rendszerek, és ellenséges hajók ellen harcolva, több képernyőből álló szinteken kell átverekedni magunkat.


Álljon itt elsőnek az eredeti Spectrum változat játékmenete (link), illetve a zenéje. Megemlítendő és fontos megjegyezni, hogy a Spectrum és az Atari ST zenéjét J. Dave Rogers szerezte, míg a Commodore 64 verzió ettől eltérő melódia, Jeroen Tel műve.

Itt pedig az Atari játékmenet (link), zene (link), az Amstrad játékmenet (link), illetve az Amiga változat (link) a már említett C64 verzió videója előtt:

Érdekességek közé tartoznak még ezen feldolgozások és megvalósítások is:

- Famitracker (NES/Famicom zenék írásához használatos zeneszerkesztő) változat (link)
- ACC:Xess - Cybernoid remix (link)

cybernoid2.jpgKétségtelen, hogy a második rész, a Cybernoid II: The Revenge címet viselő játék - amely nem sokkal az első rész után jött ki - zenéje jobban ismertebb (akárcsak a játék is), főleg Jeroen Tel melódiája miatt, amely az előzőnél több remixet, feldolgozást is kapott.

Elsőként Amstrad CPC, Commodore 64 és ZX Spectrum változat jelent majd, amelyet nem sokkal később az Amiga és az Atari verzió követett.

Az első rész nevéhez méltó, de óriási újításokkal nem operáló játékban a koncepció nem változott, de a grafika mindenképpen előnyére. Erről és a zenei oldaláról lássunk is először egy C64 longplay, amelyben ott van az a híres melódia...

Az előbbi után dióhéjban íme az Amiga (link), Amstrad (link), Atari (link) és Spectrum (link) (link) változatok (zene és játékmenet).

És most következzenek az érdekesebb feldolgozások, remixek:

- A méltán híres C64 music orchestra (szimfonikus zenekar) Cybernoid 2 előadása (link)
- C64 Cybernoid II cover (Mssiah sequencer cartridge+C64+Korg M-50+Roland RD-150) (link)
- Cybernoid 2 Remix - Pippo Noviello (link) (észreveszitek a videóban a hibát?)
- ACC:Xess - Cybernoid2 remix (link)
- Jeroen Tel - Cybernoid II (('Enjoy the POKEY' version)) (link)
- OC ReMix #471: Cybernoid II 'CyberRubbish' by Rubbish (link)

A végére pedig egy Remix.kwed.org remix/mashup :)

A sorozat utolsó darabjának tekinthető a 2002-ben kiadott Cybernoid II névvel ellátott Windows verzió, amely nem más, mint az 1988-as játék ingyenes felújított változata (link), amely Blitz Basic nyelven íródott. A zene itt remix változat, amelyet Will Morton készített (aki azóta számos GTA és L.A. Noire játék készítésében közreműködött).

Készült még egy verzió Cybernoid 3- Phoenix névvel is, de tudomásom szerint kiadás nélkül, szabadon letölthető ingyenes Windows program (ha rákeresünk a Cybernoid 3 kifejezésre, találni máshol is) (link)

És a legvégére egy slusszpoén: nem olyan régen Oroszországban készült egy Megadrive-port az ismert Plants vs. Zombies játékból. A játék nem hivatalos változat (mily meglepő), de amiért idekerült, az rögtön kiderül, amint elindítjuk a videót :)


A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr615280872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.05.05. 17:23:45

jó a zx zenéje is, de a sid-et semmi sem übereli.
süti beállítások módosítása