Zenemlék- Egyveleg I.

2014. április 09.

Mostani Zenemlék posztunkban egyveleg-szerűen teszünk említést kisebb-nagyobb játékokról és zenéikről.


Lost Patrol

Az 1990-ben megjelent akció/szerepjáték/stratégia hibrid játékból (Amiga, Atari ST, DOS) sokaknak a nehézsége, vagy az időről-időre felbukkanó kézzel rajzolt képei, a térképen haladás közbeni reménykedés vagy a minijátékok maradt meg emlékezetében, van pedig aki csak az andalító zenéjére emlékszik tisztán. Ehhez itt is segítséget nyújtunk...

Az Amigás végigjátszás (link), gitáros verzió (link), 2009-es remix (link), instrumentális feldolgozás (link)
kjetiln - Lost Patrol (Trancefloor Remix 2008 Radio Edit) (link)

 

 


Katakis / Denaris

A Katakis egy 1988-ban Commodore 64-re megjelent horizontális shoot'em up (Terminátor és Alien filmekből átvett elemekkel), amelyből egy évvel később készült egy Amiga átirat is.
Az Amiga átirat több szempontból is érdekes, hiszen a kiadáskor beperelte az Amigás változat készítőit az Activision Europe, hogy a játék nagyon hasonlít az ismert játékukra, az R-Type címűre. Pedig az Amigás változat készítését költségkímélő okokból nem is az eredeti átportolásával, hanem egy másik R-Type-szerű, hobbiprogramozók által készített Neutralizerből hozták létre.

katakisamiga.pngVégül azonban megegyezés útján úgy döntöttek, hogy a további forgalmazási lehetőségért cserébe elkészítik az Activision számára a szóban forgó R-Type Amigás változatát (amely híres játékból így az első megjelenés óta több mint egy tucat platformon jelent meg változat).

Egy évvel később átalakított pályákkal és játékmenettel megváltoztatva újra kiadták a játékot, immáron Denaris néven, de nem csak Amigára, hanem visszamenőleg C-64 gépre is.

 

 
A játék zenéjét Chris Hülsbeck szerezte (aki amúgy az R-Type főcímzenéjét is), így a remek zene garantált, íme:

 


Amiga főcímzene (link), Denaris C64-változat longplay (link), C-64 pályazene-válogatás (link), Eazypeazy level 3 remix (nagy videó), subsonic special mix (link), Gerd bahl megamix (link)

 

 

 

Rogue trooper

rogue86.pngA 2000 AD sci-fi képregénysorozat (pl. a Dredd bíró is ide tartozik) 1981-ben indult  Rogue Trooper szekciójából készült játékokból 3 készült az évek folyamán.

A Rogue Trooper egy genetikailag módosított, harcra épített, kék bőrű katonáról (Rogue) szól, aki a jövő háborújában három, biochip formájában létező harcostársával "felszerelve" harcol.

 

 

Az első ide tartozó játék az 1986-os Rogue Trooper (Amstrad CPC, Commodore 64, ZX Spectrum), amely egy izometrikus nézetű akciójáték. Ennek a változatnak nem volt különösebb zenéje, inkább a különféle hanghatásokkal operált (link)

rogue91.jpgAmiről igazán szó van, az a második Rogue Trooper játék, amely 1991-ben jelent meg Amiga és Atari ST számítógépekre, mint akció-platformer.
Ennek zenéjét az a Matt Furniss készítette, aki többek között a Laser Squad remek zenei témájáért is felelős.

Talán egy kicsit eltérő hangulatú (vagyis nem ilyen platformerhez - gameplay- való), de nem rossz:

 

 

 

 

A harmadik Rogue Trooper ismét új műfaji megvalósítást kapott, az akkoriban előtérbe került külső nézetes akciójáték (TPS) formájában; 2006-ban Xbox, Playstation 2, Wii és Windows platformokra jelent meg. Az itt meghallgatható playlist első eleme nagyban hasonlít az Amigás gameplay videóban hallottakra, szóval nem felejtették el a gyökerét :) (link)

Érdekes, hogy szinte minden videó az 'underrated game', 'hidden gems' alatt ismerteti a legújabb verziót (link).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr75878749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.04.10. 09:09:05

a "legújabb" rogue troopert végigjátszottam, olyan közepes volt.

a $600 alatti c64-estől meg dobtam egy hátast. igen drága volt. de biztosan azért, mert a marketing költségeket is belekalkulálták az árba. hiába, william shatner akkor sem dolgozott bagóért. :)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.04.10. 10:56:31

@manson karcsi: Ezt a c64-es dolgot honnan vetted ki? :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.04.10. 18:26:31

a dj miccs katakis remix háttere.
süti beállítások módosítása