AmiCON 30th anniversary

2015. július 13.

A címben szereplő rendezvényt az Amiga (Amiga 1000) számítógép születésnapjának 30. évfordulójára, július 23-ra (illetve itt 25-re) tervezték, de a helyszín (Csokonai művelődési ház) programütközése miatt július 11. lett az új időpont. A 30 éves évfordulóra időzített eseményt ADSR (Mári Zsolt) szervezte számos segítővel, köztük pl. a helyszínnel szoros kapcsolatban álló SakmaN (Szakács Gábor) személyével, aki ugye a Retro kiállítás főszervezője is
Ezen az évfordulós eseményen vettem részt én is, és bár nem tudtam végig maradni, a többi látogató és résztvevő kép- és videóanyagát felhasználva megpróbálunk visszatekintést adni a retemu.blog.hu posztjai között is.

Az AmiCon a magyar Amigások évenként egy-két alkalommal megtartott, családias hangulatú találkozója (képek, infók itt: link).
A név az Amiga Connection rövidítése, de csak a rövidített formát használjuk. Kezdetben az AmigaOS4 és az AmigaOne felhasználók találkozójának indult 2007-ben, de hamarosan "összamigás" találkozóvá vált, amit a jó hangulatnak köszönhetően a MorphOS-Pegasos és a classic vonal hívei is szívesen látogatnak. A találkozó házigazdája Lázár Zoltán alias "Lázi".

(amicon.hu)

A rendezvényen több féle Amiga gép és konfiguráció kiállítása mellett néhány előadás, demoshow és zene/grafika/demo verseny volt látható. Először néhány képpel áttekintjük a helyszínt és a látványvilágot, a fényképek készítőjének, Leeroy-nak szíves engedelmével.

amicon30_1.jpg amicon30_2.jpg
Amiga, így szimplán Amiga CDTV épp üresben, mellette Amiga 1200
amicon30_3.jpg amicon30_4.jpg
Demók futtatása folyamatban Képdigitalizáló, hangdigitalizáló, lásd egyik videót
amicon30_5.jpg amicon30_6.jpg
Ingyen Amigás újságok a múltból, külföldről Szörnytorony, ami épp nem működik
amicon30_7.jpg amicon30_8.jpg
Amiga CD32, Cannon Fodder Amigás sorminta (A500+, A500, CD32, CDTV)
amicon30_9.jpg amicon30_10_1.jpg
Amiga rajzolásra, Deluxe Paint oktatóVHS Eladó ramok, tesztelésre

 

Több rendezvényre látogató hozott magával kamerát is, így elsőnek egy pár perces áttekintő belső videó Szergej (szergitata.blog.hu) jóvoltából.

Az alábbi hosszabb videók Feryx Finta munkái, ő videózta, renderelte és töltötte fel őket, köszönjük neki!

Az első előadás a rendezvényen egy olyan témáról szólt, amelyet nagyon sokan nem kapcsolnának az Amigához: és ez pedig az orvosi digitális képalkotás, a nukleáris medicina területe.
És hogy mi is a köze hozzá? Röviden az, hogy egy magyar fejlesztésű szoftver/hardver a SegaMS (Szegedi Gammakamera System) hosszú éveken át használt Amiga számítógépeket a microSEGAMS keretein belül képalkotás megjelenítésére, analizálásra, stb.
Hosszabb és tudományosabb kifejtése itt látható, Dr. Kári Béla előadásában (az Amigára kb. 8 perc környékén tér rá, ahogy a fejlődés odáig jut).

A második előadás Sáránszki Mihály közel egy órás előadása volt a játékfejlesztésről, elsősorban Evander című játékukról, arról hogyan tanultak bele hosszú évek alatt (1993-tól), milyen nehézségekkel kellett szembenézniük és végül hová jutottak el. Bónuszként pedig egy kiadatlan Amigás programjuk korábbról, amelyet programozása miatt egyetlen emulátor sem volt képes futtatni, csakis eredeti hardveren képes futni.

 

Update, Szergej kamerája által: NeoRetro játékfejlesztés, Forrai Gábor (Nexus6) előadása

 

Update 2, Szergej kamerája által: Kerekasztal beszélgetés, résztvevők:
Turcsán Tamás (Shy - Guru Team), Brazil (Guru Team), Forrai Gábor (Nexus6/23C Crew), Lenhardt Tamás (ADT/Soc. Brigade, Absulute!) Kémeri Csaba (Unreal/Faculty), Zalka Ernő (Ern0/Soc. Brigade, Absolute!)

Második rész (link)
Harmadik rész (link)

 

Ha lesz még videó (esetleg más képek), felkerül majd még ide is :) A több csoportban elkövetett sztorizgatásról és technikai jellegű eszmecserékről, beszélgetésekről nem készültek ilyen hosszú videók, azokat a kilátogatók emlékezetükben őrzik meg :)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr547621556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása