Toplista- Elfeledett főszereplők top 15 II. rész

2015. augusztus 28.

A folytatás, vagyis a top 15 felsorolás folytatódik a 10. helyezett elfeledett főszereplővel.

10- Conker

conker.pngA brit Rare által létrehozott Conker-sorozat egy akció-kalandjáték-sorozat, amelynek Conker (vadgesztenye), a mókus a főszereplője. A kezdeti megjelenés - a szereplőt és az első játékot már 1997-ben promózták az E3 rendezvényen - több csúszást és áttervezést kapott.
Az első játék egy 3D platformernek készült N64-re, de a Conker Quest kezdeti cím először is átalakult Twelve Tales: Conker 64-re.

És bár közben tiszteletét tette a Diddy Kong Racing játékban (hogy előre megismertesse magát), az első játék a szereplésével mégis a Conker's Pocket Tales volt 1999-ben Gameboy Color kézikonzolra (bár kisebb korlátozásokkal futtatható volt sima Gameboy alatt is).

 

Az eredeti Nintendo 64-es játékot visszavonták a kezdeti formájában - nagyon hasonlított az ugyanattól a cégtől származó, ugyanarra a platformra szánt Banjo-Kazooie játékra (link a nem kiadott játékról), így végül 2001-ben ismét megváltoztatott címmel, Conker's Bad Fur Day néven került kiadásra, mint logikai elemeket is felvonultató akció-platformer.

Az első játék családbarát felfogású játékát jelentősen átformálták: megjelent az animált erőszak, a csúnya beszéd, az alkohol és a cigaretta, némi sötét és altesti humorral fűszerezve; egyértelműen a felnőtt közönség számára készült játékká vált. Ugye, amikor a bevezető részben lerészegedik a főszereplő, odahány a kocsmaajtó elé, majd piszok másnaposan elindul az első küldetésre, akkor ezt kell mondani, nem? :) (link, 3:30-tól). A lentebbi promóciós videóban ugyan szerepelnek a játékba nem került jelenetek, de az összhatást visszaadják :)

Plusz promóció, az élőszereplős reklám (link)

Tervbe volt véve egy folytatás is, a Conker's other bad day, de 2002-ben a Microsoft megvette a céget, így az első részt újították fel és dolgozták át Xbox-ra, Conker: Live and Reloaded címmel. Eredetileg ez is más néven (Conker: Live and Uncut) lett volna kiadva, és kevésbé cenzúrázva. Végül, bár az eredeti rajongói kritizálták emiatt, 2005 legjobb grafikájú Xbox játékának választották, és a beépített többszemélyes játékmód még 1-2 évvel később is sok játékost vonzott a szerverekre (link).

Conker legfrissebb megjelenése pedig a Conker's Big Reunion címen ismert kiegészítő küldetéscsomag a játéktervező játékprogramhoz, a Project Spark-hoz (link).


9- Aero the Acro-bat

aero.jpgAz 1993-ban megjelent platformjátékban egy nem mindennapi (cirkuszi!) denevér irányítása a feladatunk - és hogy megvédje a cirkuszi munkahelyét a volt bohóc főellenségtől. A kvázi híressé vált kabalát a kiadó japán Sunsoft is alkalmazta akkortájt, amikor 16 bites konzolokra fejlesztettek.

A SNES és Megadrive konzolokra (illetve Gameboy Advance kézikonzolra, 2002-ben egy másik cég által) megjelent játék 20 pályán keresztül játszódott.

zerokamikaze.jpgA játék második része (Aero the Acro-Bat 2) egy évvel később jelent meg azonos platformokon (bár ebből nem készült GBA-változat, hiába volt tervbe véve), és még sikeresebb volt az első résznél, elsősorban javított irányítása és szebb grafikája miatt (link).
A sorozathoz tartozik egy mellékszál is, játék formájában, ahol a korábbi főellenség segítőjének bundájába bújhatunk.
Igen, bundájába, hiszen a szóban forgó segítő egy mókus, Zero, aki lelép főnökétől (az Aero Acro-bat 2 történetének kb. felénél), hogy megvédje az otthonául szolgáló erdőt a pénzéhes favágótól, aki a felhasznált faanyag és a már megszerzett klisék segítségével hamis pénzt akar magának nyomtatni.

A Zero the Kamikaze Squirrel is 1994-ben jelent meg, műfaját és grafikáját tekintve egyértelműen az Aero-sorozat darabja, pl. a színvilága és a speciális mozdulatok terén.



8- Bonk

bonk.jpgBonk egy 1989-ben indult sorozat főhőse, vagyis egy nagyfejű kopasz ősember, aki a fejével támadja meg az ellenfeleit :) Pályafutását a japán PC Engine konzolon kezdte, de még előtte megismerhették a játékosok.

Ugyanis igazából a PC Engine Monthly magazin hasábjain tűnt fel elsőként, mint PC Caveman ('PC Genjin'-barlanglakó) karaktere- ám annyira kedveltté vált, hogy hamarosan elindulhatott a játékfőszereplés felé, amellett, hogy európai területeken Bonk vált a NEC PC Engine (vagyis Japánon kívül ismert változata a TurboGrafx-16) kabalájává.

Az alcímekben kifejtésre került a PC rövidítés is, hol Pithecanthropus Computerurus, hol Freakthoropus Computerus/Friendthropus Computerurus módon.

A karakter neve mindezek ellenére nem volt egyértelműen ugyanaz; attól függően, hogy hol és milyen hardveren jelent meg, szerepelt PC Genjin (japán területen), FC Genjin (japán Famicom), Chou Genjin (japán Super Famicom) GB Genjin (japán Gameboy), Bonk (amerikai változatoknál), B.C. Kid (európai kiadásoknál).

A legelső játék a Bonk's adventure volt, amely a kezdeti PC-Engine/Turbografx változatot követően utat talált NES, Gameboy, és Amiga platformokra is. Összehasonlító videó itt: link.

Gépismertető a NEC PC Engine / TurboGrafx-16 gépekről itt: link

A Bonk's Revenge 1991-es második része és az 1993-as harmadik Bonk 3: Bonk's Big Adventure című rész is TurboGrafx-16 konzolon jelent meg (utóbbi 2 változatban, ugyanis létezett Super CD-Rom változat is).

Az 1994-es SNES változatú Super Bonk, valamint a Japán-exkluzív 1995-ös Super Bonk 2 (igazi nevén a Chō Genjin 2) Super Famicom-játék következett a sorban, immáron az eredeti konzolplatform kihagyásával.

Ezt először a Nintendo Gameboyra megjelent játékok (köztük a második résszel azonos című, de igazából más Bonk's revenge (link), vagy a minijátékokat tartalmazó GB Genjin Land). A Bonk's Adventure feldolgozást is kapott Nintendo Gamecube és Sony Playstation 2 konzolokra, a Hudson Selection 3: PC Genjin képében.

A folytatás iPhone rendszerekre érkezett (több cím), illetve a régi platform-változatok felújításaként a Nintendo Virtual Console keretein belül. Aki többre kíváncsi, itt megtalálhatja a Bonk-rajongói honlapon: link!

Mivel a felújítás sikeres volt, tervbe vettek egy új Bonk játékot is, a Bonk: Brink of Extinction címűt, Playstation 3, Xbox 360 és Wii konzolokra (mármint PSN, Xbox Live, WiiWare), de a kooperatív többszemélyes játékmóddal is felvértezett játék nem jelent meg, mert miután a Konami 2011-ben felvásárolta a fejlesztő Hudson Soft céget, minden készülő játékot töröltek.

airzonk.jpgBónuszként még hozzátehető, hogy a Bonk-sorozatban szerepel egy mellékszál-sorozat is, az Air Zonk 1992-ből (Turbografx-16), illetve a folytatás, a Super Air Zonk: Rockabilly-Paradise (Turbografx CD). Ez a Bonk játékokkal ellentétben egy shoot-em-up stílusú játék volt, persze azokhoz hasonlatos grafikai megoldásokkal.
A japán területen PC Denjin Punkic Cyborg, illetve CD Denjin Rockabilly néven volt ismert a két játék.

Zonk, aki Bonk felturbózott cyborg változatának vehető, elődjéhez hasonlatosan a Turbografx-család új kabalája lett; ezúttal azonban a TurboDuo konzolé, vagyis a Turbografx-16 utódjáé - szerepeltették a hirdetésekben, sőt a konzol dobozán is.

 


7- Fatman the Caped consumer

fatman.jpgKorábban már említés szintjén említettük ezt a magyar fejlesztésű játékot (link), de ide is beillik a program. Az Amigára 1993-ban megjelent (majd DOS-ra is átírva 1994-ben) Fatman: The Caped consumer egy platformer játék nagy (és nem kevés) pályával, kellemes zenével.

A játék főszereplője egy a címből is sejthetően kövér fazon, Roy Fat, akinek elrabolják a feleségét és váltságdíjat (vagyis titkos dokumentumokat) követelnek érte.

 

A játékot az I/O Product fejlesztette, készítői pedig: Szabó Balázs, Mutschler Péter, Regős Zoltán (programozás), Klingl Béla, Sarosácz Iván, Szokol Sándor, Ludas Zoltán (grafika), Dragon György (zene).



6- Rocky Rodent

rockyrodent.jpgEnnek a SNES konzolra 1993-ban megjelent platform-játéknak a főszereplője egy rágcsáló. Csak így szimplán, ugyanis a rodent rágcsálót jelent angolul. Az eredeti japán verzió címe sem árul el többet, mert az meg Nitropunks: Mightheads névre hallgat :)

Egyedi játékstílusa van, miszerint a főszereplő különféle frizurái(!) segítségével képes speciális támadásokat végrehajtani, a szokásos fejreugrálások mellett. Ezek a támadások inkább speciális mozgásfajták, hiszen segítségükkel falakat törni, ellenfeleket dobálni meg fejen pattogni lehet :)

 

Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr107721814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.08.28. 21:18:02

de utáltam a conkert. az áriázó fantastic mr poo tette be a kaput igazán.
süti beállítások módosítása