Gépismertető- A keleti blokk- Bulgária I.

2015. október 25.

Az újabb keleti blokkos gépismertetőben Bulgáriára vetünk pillantást, amelyről nem sokan tudhatják (legalábbis gondolom), hogy a KGST legerősebb számítógépes export-országa volt, nagyobb összegben exportált az ágazatban, mint a többi ország együttvéve (több, mint a felét egymaga) - teljes ipari termelésének 9-15%-a 1980 és 1990 között a számítógépgyártásból állt, és ez a teljes bolgár munkaerő 9-13%-át foglalkoztatta.

Hogy az első részből ne vegyen el helyet, a második rész végén fogjuk áttekinteni a mainframe, mini és mikroszámítógépek korszakát (hiszen ezekkel nem igazán szoktunk itt foglalkozni), itt a szinte csak nyolcvanas években gyártott személyi számítógépekkel fogunk kezdeni.

Bár korábbi szavazásunkon nem ez a gépismertető-téma nyerte el az első helyet, de a SNES-ismertetőt a japán Super Famicom (a SNES eredeti neve) kiadásának 25. évfordulójára szeretném időzíteni, addig meg még van egy kis idő hátra.

 
IMKO-1 (Individualen Micro KOmputer)

imko1.jpgAz első bolgár személyi számítógép fejlesztése 1979-ben kezdődött a bolgár tudományos akadémia kibernetika/robotika tanszékén kísérleti egységként. Az első néhány példány 1980-ban készült el, külföldi bemutatása 1981-ben történt meg egy robotikai témájú eseményen, Angliában - a  ROBKO-1 robotkar bemutatójának részeként. A korszak többi vezérlőegysége még a minikomputer volt (nagyobb darab), így a mikroszámítógép használata (pl. az olcsóbb ár miatt) elismerést és sikert aratott.

1982-ig az első kb. 50 darab gép készült el a fővárosban, IMKO-1 néven (1 Mhz, 4/16 kByte ROM/RAM).


A videón természetesen nem IMKO-1 vezérel, de eredeti ROBKO-1 robotkart...

Az IMKO-2 nevet az új (elődjétől kicsit különböző) gépnek adták, amíg meg nem kapta az ismertebb Pravetz-82 nevét, vagyis az új gyártási hely és az évszám kombinációját. A fejlettebb változatú rendszer (is) az Apple ][ (plus) klónja volt, 1 Mhz-es 6502 (változat) processzorral, 12 kByte ROM és 48 kByte (64-re bővíthető) memóriával, maximális felbontása 280x192 pixel volt 6 színnel (16 színű palettából), vagy 40x24 szöveges felbontással.


imko2br.pngMivel a gép majdnem teljes kompatibilitással rendelkezett az Apple II felé és a bővítőaljzatok is ugyanolyanok voltak, lehetőség volt (lett volna) a bővítésre (pl. a memóriabővítővel).
A kazettás háttértárat akkoriban még talán csak külföldről szerzett lemezes meghajtókkal volt lehetőség kiváltani, később ez néhány hazai gyártású (de nem túl jó minőségű) egységgel volt megoldható - ahová igényelték a tudományos intézetek. Néhány kiegészítő készült még a célfelhasználás miatt, mint pl. nyomtató ("margarétakerekes"), rajzgép vagy egyedi gépvezérlő.



Az eredeti hardvert bővítve elhelyezték a cirillbetűs karaktertámogatást is, sőt egy-két egyedi utasítás is elérhető volt a klónCPU kezeléséhez. Az IMKO-2 két, külső borításban különböző változatban is elkészült, amíg nem került Pravetz-82 néven sorozatgyártásba (sőt még abból is minimum 2 változat készült, az egyik billentyűzete már tartalmazott bal-jobb nyilakat is), hogy "új" külsőt kapjon a logó-cserével egyetemben.

pr82.jpgA Pravetz-sorozat tehát ezen gép alapján indult el Pravetz (Pravec) városában (amely korábban egy kisebb település volt, de mivel ott született Todor Zsivkov, felvirágoztatták, és a gyártás is ide került). Az itt látható második kép már a Pravetz-82 (egyes infók szerint több, mint 100 ezer készült), monitorral és (utólag gyártott) lemezes meghajtóval.

A korábban alapított céget is a digitális felszerelések gyártása és a szóbanforgó gépek gyártása tette a legismertebb nevű számítógépes gyártóvá akkoriban.

A lentebbi képeken az egyik IMKO-2 változat és a Pravetz-82 (talán korábbi) változata, valamint a Pravetz-82 használata látható morzekód oktatására.

imko2p82.jpg pr82morse.jpg
IMKO-2 & Pravetz-82 Pravetz-82 + VMCH-01
(Video Monitor Cherno-Byal)

 

 

Pravetz-8M, Pravetz-8E, Pravetz-8A, Pravetz-8D, Pravetz-8C, Pravetz-8S, vagyis a 8 bitesek 

pr8m.jpgA Pravetz-82 gépet követő első változat a Pravetz-8M volt, 1985-ből; érdekessége volt, hogy két processzor dolgozott benne. Az egyik a bolgár 6502-klón 1 Mhz sebességgel, a másik pedig egy 4 Mhz-es Z80A változat; ezek között alaplapi jumpereléssel lehetett választani - így a DOS 3.1-3.3 rendszer mellett CP/M is elérhetővé vált.
A beépített 16 kByte ROM mellett 48+16 kByte (belső bővítéssel) RAM állt rendelkezésre, a kazettás adathordozót az 1-2 külső lemezes meghajtó cserélte le, de azzal is működhetett.
A grafikai képességei az elődjeihez hasonlatosak, hangképzése is belső csipogóra korlátozódtak.
Több változatban is gyártották, főleg a billentyűzet kialakítása folytán (valódi billentyűzetek vagy áttetsző gombok formájában).


Létezett egy katonai felhasználásra szánt változat, ami jobban különbözött, hiszen terminál formára alakították, egybeépített (lengyel) monitor és 2 lemezes meghajtó felhasználásával 1986 környékén.

A Pravetz-8E egy tajvani import változat, az Apple IIe pontosabb klónjaként néhány darab került a bolgár piacra is, talán ipari felhasználás céljára 1985-ben; 64 kByte memóriája belső bővítőbuszon akár 1 MByte környékére is tornázható volt, illetve 80 oszlopos üzemmódbővítővel a felbontás is növelhetővé vált.

A Pravetz-8A 1986 és 1988 között egy Pravetz-82-re épült fejlettebb változat volt; az Apple IIe klónjának készült, bolgár fejlesztésű chipekkel - CM630 (6502-klón), CM631 (memóriavezérlő), CM632 (I/O vezérlő, 80 oszlopos mód). 16 kByte ROM és 64 kByte (1080-ra bővíthető) RAM végezte ezek mellett a feladatát, 1 vagy 2 5,25" lemezes meghajtó társaságában. Grafikailag 40x24 (vagy bővítéssel 80x24) karakteres, 40x48 (80x48) alacsony szintű grafikus, illetve 280x192 (560x192) grafikus felbontásra volt képes. A korábbi 7 bites kódtáblákat leváltva 8 bites kódtáblák segítségével lehetővé vált a teljes latin és cirill betűs készlet (korábban nem voltak szöveges felbontásnál elérhetőek a nagybetűs latin betűk); sőt a korábbi változatokhoz hasonlóan itt is készült két változat, amely billentyűzetében különbözött (normál és "vezetős") (link)

pravetz8d.jpgAz újabb változat 1985-től a Pravetz-8D, amely a többiekhez képest nem az Apple II, hanem a brit Oric Atmos (és elődje, az Oric I) klónja volt hardveresen és szoftveresen is, tehát szériájában egyedi.
A 'D' itt a Domashen (otthon) szót, vagyis otthoni használatra szánt gép volt már az elejétől kezdve, gyártásának 1991-es megszüntetéséig.
A processzor ugyanúgy az 1 Mhz sebességű CM630-as 6502-klón volt (16 kByte / 48 kByte ROM/RAM memória).


A háttértár alaphelyzetben a kazettás egység volt, hasonlatosan az eredetihez két sebességben használható módon (fast/slow mód). Bár használható volt az Oric lemezes egysége, akkoriban nem igazán volt gyakori hardver arrafelé a brit kiegészítő...
De lehetőség volt kis rendszer- és BIOS-módosítás, valamint egyedi vezérlőkártya használatával a Pravetz-82 lemezmeghajtó használatára is. Plusz a gyártó - a 8D gyártásának befejezése után - előrukkolt egy lemezes egység-kiegészítővel is, később azt is használhatták a tulajdonosok.
Grafikailag 8 szín megjelenítésére volt képes maximum 240x200 felbontáson vagy 40x28 szöveges módban, sőt már fejlettebb hangképzés is megvalósulhatott a 8 oktávos 3 hangos AY-3-8912 hanggenerátor segítségével. A rendszerhez nem tartozott monitor (csak RGB kimenet a gépen), hiszen az olcsó számítógépnek szánt hardvert koaxiális kábellel lehetett televízióra kötni.

Mivel az Oric Atmos klónja volt, álljon még itt egy oda való (a gépekhez adott) bemutató program a gép tulajdonságairól / példajáték (a "tech-demo" 2:30-tól).

 
A Pravetz-8C 1989-ből végül is a Pravetz-8A változata volt, amelyet 1994 környékéig gyártottak. Több különbség volt a két rendszer között. Pl. a külső memóriabővítő-slot hiánya miatt csak az alaplapra integrált belső memóriabővítő volt használható, így az alapvető 64 kByte volt megduplázható (a 16 kByte ROM mellett természeten). Ebből is létezett egybeépített terminál-változat, a Pravetz-8VC.

pravetz8c.jpgA szokásos 6502-klón (SM 630) 1 Mhz-es sebessége és a rendszerkiépítés (Apple IIe) szokásos módon a színektől függően ezeket a felbontásokat tette lehetővé: 40x84 (16 szín) vagy 80x48 (16 szín) karakteres, 280x160 vagy 280x192 pixel, illetve 560x192 pixel (8 szín) grafikus. A rendszerbe alapból beépítésre került a floppyvezérlő, a soros és párhuzamos interfész-vezérlők, nyomtatóvezérlők, vagy a 8A változatnál megismert 80 oszlopos üzemmód-bővítés. A korábbi "szellősen" kialakított alaplapot zsúfoltabbá tették ezek a fejlesztések (is), így ezeken kívül már csak három bővítőcsatlakozó maradt szabadon felhasználható.

A legismertebb/leggyakoribb Pravetz modellként számos iskolában és otthonban előfordult - teljes csomagban árusították (monitor, lemezmeghajtó, processzor), sőt egy közös bolgár-üzbég gyártóüzemben két és fél ezer Pravetz-8C gyártása valósult meg az üzbég iskolák számítógépes ellátottságának javítására.

A lentebbi videóban 2:15 és 5:10 között néhány Pravetz-8C rendszeren futó játékot lehet megnézni. Amúgy a videó arról szól, hogy egy ilyen gépházba 2012-ben beszereltek egy i3-3225 processzoros PC-t, casemod gyanánt. A videó elején egy kis képgalériával kísért angol nyelvű visszatekintés látható - de ezt már úgyis elolvastátok itt magyarul:)

A 8 bites Pravetz gépek legfejlettebb állomása az 1990-1994 között gyártott Pravetz-8S verzió volt, amely természetesen az előd 8C továbbfejlesztéseként jelent meg.

pravetz8s.jpgElődjétől leginkább memóriakiépítésében különbözött, hiszen az alaplap bővíthető volt plusz 1 MByte memóriával a gyári 128 kByte kiegészítéseként (bár ebből a memóriabővítőből elég kevés készült).

Képes volt 3,5" lemezek mellett kis méretű merevlemezek kezelésére is (ha beépítették), valamint a billentyűzet-vezérlő EPROM-chipje miatt lehetőség volt egyedi kiosztásokat is megvalósítani.

 


Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr538009213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.10.25. 20:40:41

a pravecz 82 monitora hiába fekete-fehér, a képen fekete-zöldnek látszik. :)

2015.10.25. 21:13:41

@manson karcsi: mivel a kompjuterek nagyon idegesítőek, a zöld szín viszont megnyugtató, fehér helyett zöld képcsővel szerelték. :-p

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.10.25. 22:00:08

@manson karcsi: Na persze az is lehet, hogy VMM-3102 (Video Monitor Monochrome 31cm), amelynek lengyel Unitra képcsöve volt, de a monitor bolgár Analitik gyártmány. Az fekete-zöld.
Csak ahonnan vettem a képet, a Pravetz-82 mellé a VMCH-1 volt feltüntetve, én meg nem néztem utána :)
A zöldecske amúgy későbbi, a 8M gépek táján jelent meg, de ezek a galádok összepárosították! :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.10.26. 06:22:24

vmcz kellett volna legyen. ;) cherno-zeleno.
a zöld nyugtató hatása közismert, a szarvasmarhák is milyen nyugodtak legelés közben.

egy apróság még: a core i3 az intel processzorbrand, nem magtípus jelölés.

Adsr 2015.10.27. 06:24:32

Köszi, remek írás! Egyébként gondolom bolgár okdalakról fordítottál, vagy van angol anyag is?

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.10.27. 13:30:36

@Adsr: A Pravetz-ről van nyúlfarknyi angol wiki, de kb. csak felsorolás. Angol nyelvű oldalakról az infó a globál-bolgár sztorihoz (lásd következő rész) van talán, illetve egy-két másik.
De ehhez főleg bolgár nyelvű oldalak lettek felhasználva, bemásoltam a guglifordítóba, hogy fordítsa be angolra, utána már könnyebb volt:) Az a lényeg ilyenkor, hogy ne magyarra fordítsunk vele :)
süti beállítások módosítása