Gépismertető- A keleti blokk- Jugoszlávia III.

2016. augusztus 24.

Következzék a jugoszláv gépismertető harmadik, befejező része, ahol a korábbiaknál még ritkább, egyedibb és célorientáltabb gépekkel találkozhatunk.

Montex Ivangrad Misedo 85 (montenegrói)

misedo85cb.JPGAz amerikai Radio Shack TRS-80 Color computer (Tandy Color Computer, CoCo) 1980-as megjelenése után három generációjában több, mint 10 évig volt gyártásban, ugyanakkor számos klónváltozatban is létezett, a számtalan brazil, mexikói, távol-keleti változatig.

És hogy ez az információ hogy kerül ide?

A Montex Ivangrad nevű cég (Berane, Montenegro) 1985 szeptemberében megjelentetett egy Color Computer 2 (1983-1986) klónt, Misedo 85 néven, iskolai alkalmazásra (iskolaszámítógép, itt egy link is az egyik iskolából, ahol a 88/89-es tanévben használatban volt).


A processzora természetesen az eredetit tükrözte, hiszen a Motorola 6809E (0,895 Mhz / 1,79Mhz-en, de nem állandóan, hanem a ROM használat esetén) processzora volt ebben a hardverben is.
8 szín megjelenítésére 64x32 pixel felbontáson volt maximum képes (maximum felbontása 256x192, 2 szín használatával). ROM memóriával 16 kByte méretben (Extended Color Basic) rendelkezett, míg RAM terén 4 kByte (vagy 16?) volt használható. A megjelenítést általában a Niš városbeli elektronikai gyár minitelevíziója szolgáltatta.

Ivo Lola Ribar Institute Lola 8 (szerb)

lola8orig.jpgEbből a hosszú névből csak a Lola 8 a gép neve, hiszen a belgrádi Ivo Lola Ribar (Ivan "Ivo Lola" Ribar jugoszláv partizán után elnevezett) intézet termékéről van szó. Az intézet amúgy nehézgépek, ipari felszerelések és számítógépek gyártásával foglalkozott.

Ilyen PLC (programozható logikai kontroller) számítógépük volt az 1980-ban megjelent PA512-es, illetve a fejlettebb 1986-os LPA512-es (ezeket gyárakban használták általában vezérlésre, szabályzásra).


De ami a blog témájába illik, az az 1984-ben megjelentetett (amúgy 1982-től fejlesztett) Lola 8 számítógép. Mivel a gyár a CNC felszerelések terén működött, ennek a hardvernek a "darabjait" is CNC gépekhez használt alkatrészekből vették. Az új hardver kezdeti változatán ez kellően szembeötlő volt, hiszen a négyszögletes gombokat tartalmazó billentyűzetet leginkább CNC-vezérlőkön lehetett megtalálni.

lola8a.jpgA későbbi (Lola 8A, 1985-ből) változat már szabványos billentyűzetet kapott, így már alkalmazható volt iskolákban is oktatási célzattal (ezért került is igazából bele az ismertetőbe).

A gép első változata egy 8 bites Intel 8085 processzorral üzemelt (5 Mhz), 16 kByte ROM, valamint 6 kByte (38-ra bővíthető) RAM memória társaságában.

A második verzió már 24 kByte ROM és 16-32 kByte RAM felett rendelkezett. A rendszert használó szoftver is fejlesztésen esett át, így már nem volt kompatibilis az eredeti verzióval. Grafikailag monokróm megjelenítésre volt alkalmas 80x75 képpont (vagy 40x25 karakter) felbontásban, vagy 320x300 grafikus felbontásban. Hangbeli képességeit a 3 csatornás (8 oktávos) programozható hanggenerátor szolgáltatta.

A számítógéphez kazettás háttértár volt használatos, bővítése soros és párhuzamos csatlakozón keresztül volt lehetséges, pl. a környezetből adódóan mérőműszerek adatainak befogadására. Az 1985 májusában elkezdett Lola 8a gyártása először Belgrádban indult, harminc összeszerelő dolgozóval.
Körülbelül 2000 darab készült belőle a teljes gyártási időszakában, amelyek általános iskolákban, valamint katonai középiskolákban és akadémiákon kerültek használatra. A szoftvereket a gyártó cég próbálta biztosítani a géphez, de nem készült ilyenből sok, amely részben a platform gyors elhalását is jelentette.

Ivasim gépek (horvát)

A horvát illetőségű Ivasim egy Zágrábtól nem messze fekvő kisváros, Ivanić-Grad (régi magyar nevén: Ivanicsvár) egyik, 1974-ben alapított cége, amely vegyipari termékek gyártásával kezdett (illetve negyven éve azzal foglalkozik), de a nyolcvanas években belépett a számítástechnika területére is (már korábban is foglalkozott az olajipar számára elektronikus alkatrészekkel, így az évtized elején lehetősége nyílt a számítógép-import hiányának csökkentésére, saját gyártású gépekkel).

Ivasim Ivel Ultra (más néven Impuls 9020)

Apple II kompatibilis rendszernek tervezett számítógép, amelyből két változat létezett: az első változatú modell 1984-86 között, illetve a második változatú, fehér modell 1987-90 között.ivelultram1.jpg

A két modell színében és a háttértár (5,25" floppy) kiszereltségében különbözött. Mindkét modell egy MOS 6502 (1 Mhz-es) processzor és egy Zilog Z80 processzor párosán alapult, illetve 12 kByte ROM (angol és horvát karakterkészlet is) és 64 kByte RAM memória használatán.

ivelultram2.jpgGrafikailag 280x192 pixel (6 színnel) grafikus, illetve 40x24 karakteres felbontásra volt képes, hang terén azonban ennél is gyengébben "muzsikált", hiszen alapból csak egy csatornán (rendszerhangszórón) tudott pittyegni.

Alapvető képességeit a 7 beépített Apple II-kompatibilis bővítőaljzat segítségével lehetett bővíteni. A rendszer az IDOS operációs rendszert használta, amely az Apple II DOS 3.3 változatán alapult, de a tervezők még fejleszteni is tudtak az Apple BASIC parancsértelmezőn - egyes műveletek gyorsabban végrehajtódtak a beépített rutinok fejlesztése után. A beépített Z80 processzor segítségével CP/M rendszer is alkalmazható volt - a korszak számos üzleti alkalmazása ilyen operációs rendszeren futott - így nyújtva teljesebb körű kompatibilitást.


A cég megjelentetett egy szövegszerkesztő gépet is, mégpedig az Ivel Script elnevezésűt 1986-ban (Ivel Ultra alap, egy floppy-meghajtó, 80x40 karakteres felbontás, mátrixnyomtató ehhez a felbontáshoz).

Ivasim Ivel Z3

Ismét egy Apple-klón, ezúttal az Apple IIe ottani klónja (gyorsabb parancsértelmezővel és fejlettebb operációs rendszerrel), 1989-ből. A rendszer alapját több mikroprocesszor adta, hiszen két darab 6502-es (egyenként 2 Mhz-es sebességgel) processzor mellé az elődből ismert Z80 társult, sőt a billentyűzetben is található volt egy MOS 6502 (az 1 Mhz-es fajtából).
ivelz3.jpgEzt a számítási teljesítményt tovább is lehetett fokozni, az opcionálisan beépíthető Motorola 68000 processzort és különálló memóriát tartalmazó bővítőkártyával. A ROM (BASIC, rendszermonitor, négyféle karakterkiosztás, angol és horvát, szerb nyelvekre) 26 kByte, a RAM pedig 128 kByte méretű volt.
Beépített monokróm kijelzőjét le lehetett cserélni színes monitor vagy televízió használatával; a szöveges 80x24 karakteres felbontást akár 512x160(-192) grafikus felbontás (2 szín) egészíthette ki, de a legtöbb színt (16) már csak 128x24 (80x24) felbontáson tudta megjeleníteni.

Hangképességei az elődjét követték, az egy csatornás beépített rendszerhangszórót leginkább a 7 darab bővítőaljzat egyikén alkalmazott bővítőkártyával váltották le.

ivelz3_2.jpgA két darab 5,25"-ös floppy-meghajtót a külső merevlemezzel lehetett kiegészíteni (5-20 MByte). Az operációs rendszerek terén a már megismert IDOS (Apple DOS) és CP/M mellett PRODOS (a fejlesztés) és UCSD Pascal (a Motorola 68000 processzorbővítés esetén) rendszerek voltak elérhetőek.

Szélesebb kompatibilitása, nagy számítási képességei és háttértára miatt számos példányban került a jugoszláv néphadsereg műszaki készletéhez, de az elődjéhez hasonlóan ezt is szívesen alkalmazták oktatási célokra (már felsőoktatási szinten is), valamint üzleti, tudományos és fejlesztési ágazatokban,  tudományos-kutató intézetekben is.


Az Ivasim ezeken kívül készített PC-kompatibilis gépeket is, Ivel Trend 1 és Ivel Trend 2 néven. Az első változat egy PC-XT klón volt (8088 processzor, 256+384 kByte memóriával, monokróm kijelzővel, 2 lemezmeghajtóval - 5,25", 360 kByte - 1987-ben), a második pedig egy PC-AT klón volt (80286, 1 Mbyte + 2 bővítéssel, monokróm kijelzővel, egy 3,5" floppymeghajtóval - 1,2 MByte és 40 MByte kapacitású merevlemezzel - 1987-ben).

A cég V-100, V-210, ICL gépei viszont már videóterminálok voltak, tehát más rendszerekhez (pl. IBM nagygépekhez, Honeywell, Delta, Hewlett-Packard rendszerekhez) végezték a kapcsolódást (adatbevitelt és annak megjelenítését, stb.)

Iskra Delta gépek (szlovén)

Az Iskra Delta még 1974-ben alakult, mint Elektrotehna Ljubljana - ekkor még az amerikai DEC miniszámítógép-gyártó ljubljanai képviselője volt (plusz volt Belgrádban is egy iroda). 1978-ban még PDP-11 miniszámítógépek összeszerelését (plusz az Ampex háttértárakét) végezték Ljubljanában, de hamarosan az ország területén jelentősebb bővítést hajtottak végre (kilenc irodával), közös munkát végeztek mérnöki energetika terén, videoterminálok összeszerelését végezték, sőt fúziót hajtottak végre a Gorenje számítógépes részlegével is (egy kormányrendelet alapján).

Az Iskra Delta az egyik legnagyobb számítógépgyártó volt akkoriban Jugoszláviában -az egyedüli olyan gyártó volt, amelynek lehetősége volt a nemzeti bank importengedélye nélkül számítógéprendszereket importálni, vásárolni. Ekkortájt megkezdte a keleti nyitást is, Kína és India felé is (ahová a nyugati gyártók nem jutottak el), mint forgalmazó és gyártó. 1986-ben még a kínai belügyminisztériumból kapott egy megrendelést 8000 számítógép leszállítására (és hálózatba rendezésére, valamint a helyiek oktatására).

Az Iskra Delta, mint gyártó-fejlesztő olyan cég volt, amelynek termékeit nem csak a helyi intézmények, vásárlók ismerték. Nyugati partnerei révén Amerikában vagy Ausztriában is nyitott kirendeltséget, a legfejlettebb Trident-projektjéről Londonban és Japánban is tartott prezentációt az amerikai bemutatón kívül. Ugyanígy, az 1986-ban megvalósított kínai rendőrségi projekt (amelyben a nyolc legnagyobb kínai várost kapcsolták össze) is bemutatásra került, amely nagyon érdekelte az amerikaiakat (a kormányzati és a technológiai szereplőket), miszerint hogy és milyen módon voltak képesek önmaguktól (kormányzati program és támogatás nélkül) azokat megvalósítani. Az elkövetkező 2-3 évben mind az indiai miniszterelnök delegációja, mind a kínai delegáció, valamint 1988-ban még Gorbacsov is látogatást tett a gyárban a fejlesztések miatt.
A cég örült a megnyíló keleti piacoknak is, sőt a Szovjetunióval közvetlenül kötött közös cégnek is... a szovjeteknek azonban leginkább a technológiai fejlesztések, és az Iskra Delta nyugati beszerző-forrásai kellettek. Ahogy 1989-ben a cég az ország inflációja miatt is kezdett pénzügyi nehézségekkel küszködni, a KGB ügynökök megzsarolták a vezetőséget, hogy ha nem vonják vissza az amerikaiak felé a hozzájárulásokat a keleti piac ellátására, akkor a Szovjetunió nyugati cégnek fogja tekinteni őket, így a már leszállított gépek kifizetése is bajos lesz. A cég hamarosan több tízmilliós tartozáshoz "jutott" a keleti blokkból, amely pénzügyi helyzetét más forrású pénzből próbálta fedezni (szürke zónából)...

A történetben a nyugatiak mindenképp meg akarták akadályozni, hogy a technológia a szovjetekhez kerüljön, próbálták meggyőzni az Iskra Deltát, hogy hagyjanak fel a fejlesztéssel, és az általuk gyártott gépekkel folytassák tovább... ezek mellett még az Iskra Delta ellenfeleit is támogatták, hogy a cég felszámolható legyen... az ID igazgatóját még meg is hívták az MIT-re....
Az Iskra Delta felszámolását álhírek, külső bankok, illetve illegállis felszámolás elindítása előzte meg...

Ezeket az információkat egy 2013-as könyvből (illetve a szabadon elérhető részleteiből - link) szereztem, amelynek a címe: Janez Skrubej: The Cold War for Information technology: The inside story
Csak gyorsan szemezgettem az ott olvasottakból (egy-két dolgot félre is értelmezhettem), de ide tartozott az Iskra Delta történelméhez, bővebben nem írtam le (főleg mivel csak részletek vannak), hiszen a blog a technológiai, és nem a hírszerzési-geopolitikai-gazdasági vonalon mozog :)

A korai Iskra (még Delta előtti) gépeire, az Iskradata 1680 (ipari folyamatokat vezérlő 8 bites számítógép, 1984-ből), Iskradata 80 (számítógéprendszer, kommunikációs gépekkel, terminálokkal), Iskradata 100 (fejlesztői rendszer, M68000 processzorral 1982-ből) rendszerekre, valamint a későbbi Iskra Delta 800 (PDP-gép, 1984-ből), Iskra Delta VAX rendszerekre, és az Iskra Delta Paka 3100 terminálra nem térünk ki.

Helyette következzék két másik gép az Iskra Delta berkeiből...

Iskra Delta Partner

Egy Z80A (4 Mhz) processzorra épülő 1983-as számítógép, amely 4 kByte ROM, és 2x64 kByte RAM memóriával rendelkezett. Egy integrált 12" átlójú monokróm (zöld) monitorral (80x26 alap karakteres felbontás) volt felszerelve, illetve háttértárként egy 5,25" floppymeghajtó (DS/DD 720 kByte), és opcionálisan egy 10 MByte kapacitású merevlemez szolgált a CP/M (vagy MP/M) operációs rendszerű gépben. Hang tekintetében csak teljesen minimális beépített csipogó állt rendelkezésre.

iskradeltapartner_2.jpgHárom soros portja közül egyikre nyomtató, a másik kettőre pedig általánosabb célú bővítők voltak csatolhatóak (max. 9600 bit/s). Főként irodai munkára alkalmazták, de megfordult helyi iskolákban is.

A rendszernek két változata volt; míg az első verzió csak normál karakteres bevitelre volt képes, de a jugoszláv karakterek használata miatt (egy normál ASCII kódolást variáltak át, a "nem használt" karakterek átírásával) a rendszer programozása és vezérlése nehézkes volt.


A második verzió (Graphic Partner) már lehetővé tette a 132x26 karakteres felbontást, plusz (a 32 kByte videómemória által) két monokróm grafikus módot is, 1024x256 (progresszív) és 1024x512 (váltottsoros) felbontásban.

Iskra Delta Triglav (Iskra Delta Trident)

iskradeltaingrav.jpgAz 1985-ben megjelent számítógép a nevében is képviselte kiépítését, miszerint bár a Triglav a legmagasabb szlovén hegy, a "háromfejű" elnevezés a három processzor architektúrát is képviselte, amelyet a hardver támogatott.

Igen, a rendszer három különböző processzor fogadására volt felkészítve (nem egyszerre), név szerint a DEC J-11 AC (a PDP 11/70 miniszámítógép utasításkészletével felvértezve), Intel 80286 és Motorola 68010.

 


A megfelelő processzorok segítségével így számos operációs rendszer (az akkoriban elterjedt Xenix, OS-9, RMX vagy MS-DOS) futtatására volt képes. A háttértárat egy 5,25" floppymeghajtó, vagy pedig a 40-80 MB kapacitású merevlemez jelentette, de lehetett csatlakoztatni szalagos meghajtót (nem a mágneskazettát, hanem streamert) is a géphez.

Gorenje Dialog P (szlovén)

gorenjedialogp.jpgA ljubljanai egyetem villamosmérnöki karának számítógépes rendszerek tanszéke és a Gorenje által fejlesztett számítógép 1985-ből.

A központi egysége egy 4 Mhz-es Z80 volt, és 32 kByte ROM, valamint 64 kByte RAM memóriával rendelkezett.

A FEDOS néven fejlesztett operációs rendszer (és FEBASIC parancsértelmező) futott rajta (amely CP/M kompatiblis volt).

Háttértárként 5,25", valamint 8" méretű lemezek vagy merevlemez volt használható.


Vuk (Leskovac) (szerb)

vukwolfcomp.jpg1984 nyarán 7 diák és tanár elhatározta, hogy új számítógépet terveznek - a céljuk egy többcélú oktatószámítógép (mérnöki és programozás oktatáshoz) volt. 1988-ig tíz prototípusig jutottak el a fejlesztésben, az ipar, a gyártók nem voltak érdekeltek a gyártásában, így a projekt a sorozatgyártás előtt megszakadt.

A gép hardvere egy 8 Mhz-es Motorola 68000 processzoron, 128 kByte ROM (parancsértelmező, Pascal compiler, assembler, szövegszerkesztő) és 1 MByte (14-re bővíthető) RAM memórián alapult. 800 kByte kapacitású 3,5" (vagy 5,25") floppylemez illetve merevlemez szolgálta volna a háttértár szerepét. 16 szín használata mellett 320x256, míg 4 szín használata mellett 640x256 pixeles felbontás (illetve 40 és 80 oszlopos karakteres) voltak az ismérvei, bár hang tekintetében csak kezdetleges rendszerhangszóró állt rendelkezésre.

 

Külső bővítés terén nem volt hiány, az így csatlakoztatható billentyűzet mellett, kompozit és RF-videó kimenettel, soros és párhuzamos porttal, game-porttal és bővítőaljzattal rendelkezett.

(Nem, itt a Vuk nem az általunk ismert Vuk, a róka :) Szerbül a vuk farkast jelent...)

 

Linkek, információk (nem angolul)

- Számítógépes újságok a volt Jugoszláviából (szkennelt változatok) (link)

 
Ez a Gépismertető-rovat a ex-jugoszláv gépekről szóló szekciójának harmadik, befejező része. A teljesebb képért olvasd el (ha még nem tetted meg) az előző két részt is. Első rész (link), Második rész (link)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr1611069584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása