Boretró- SSi Commodore

2012. szeptember 20.

Ezzel a büntető szóviccel jelzett rovatban egy-egy cég, műfaj, sorozat játékborítóit mutatjuk be áttekintésszerűen. Kezdetnek pedig a Strategic Simulations, Inc. cég Commodore 64-es (illetve Amigás) játékainak borítóiból álljon itt egy válogatás.

Az 1979-ben alakult Strategic Simulations, Inc. játékfejlesztő és kiadó céget Joel Billings alapította, eleinte Apple II és Tandy TRS-80 gépekre, majd egyéb Apple és Atari gépekre adtak ki játékokat. Az ismertebb Commodore 64-es játékpiacra 83, az Amigás terepre 86 körül léptek be.

Legismertebb játéksorozatuk az 1987-es licencvásárlás (Advanced Dungeons & Dragons, AD&D jogait a TSR-től) utáni harminc játékot felölelő, amely 1988-tól indult a Pool of Radiance című játékkal. Egyéb ismert játékai közé tartozik a 94-es Panzer General sorozat elindítása, ugyanakkor mivel az alapító nagy háborúsjáték-fanatikus (mármint nem FPS, hanem szituációs/tábla) volt, számos játék ilyen stílust képviselt.

A cég (neve) eladásra került először a Mindscape cégnek 1994-ben, majd egy-két köztes megálló után 2001-ben az Ubisofthoz került, amely pár évvel később megszüntette a márkanevet.

computerbaseball.jpgJelen posztban elsősorban a cég Commodore 64 (egy-egy Amigás) játékainak borítóira koncentrálunk, kezdjük az elsővel, amelyet átportoltak C64-re, vagyis a Computer Baseball sportmenedzser program 1983-ból (eredeti változat 1981, Apple II).

És az első Amigás átirat is elvileg ugyanez a játék volt 1986 körül, de valószínűleg csak az Amiga 1000-es korszak rendszereivel működött a programozása folytán (az első Amigák 1.1/1.2 Workbench rendszerével).

Természetesen mint általában, itt is egy bővebb áttekintést nyújtunk a borítókból, minden játékról nem esik szó, a felsorolásban nem lesz általában külön véve a C64-es illetve az Amigás játékok listája, borítói. Ahol sorozat részei, ott is csak az ezeken is megjelent részekről lesz említés.

Számos háborús játékukból néhány példa (ezek az AD&D korszakban lassan elmaradoztak C64-re, Amigán nagyjából maradtak):

battlefornormandy.jpg tigersinthesnow.jpg
Battle for Normandy 1983 Tigers in the snow 1983
colonialconquest.jpg gettysburh.jpg
Colonial conquest 1985 Gettysburg: The turning point 1986
redlightning.png stormacross.jpg
Red lightning 1989 Storm across Europe 1990

Két oktatójáték, politikai játék példa a tarsolyukból (bár csak C64-re, a korai években jutott ilyesmi)

railswest.jpg cartelsandcutt.jpg
Rails West! 1984 Cartels & Cutthroats 1985

Készült néhány egyéb fantasy/sci-fi , illetve szerepjáték, stratégia is (az ismert AD&D játékokon kívül)

gemstonewarrior.jpg shardofspring.jpg
Gemstone warrior 1985 Shard of spring 1986
roadwareuropa.jpg realmsofdarkness.jpg
Roadwar 2000/Europa 1986/1987 Realms of darkness 1987
questronII.jpg hillsfar.png
Questron II 1988 Hillsfar 1989
starcommand.jpg eobamiga.jpg
Star Command 1989 Eye of the Beholder 1991

Az AD&D licenc keretén belül főleg két környezetet, a Forgotten Realms és a Dragonlance világát vették alapul sorozatokhoz (egy-két egyéb mellett). A játékhoz kapcsolódóan más színnel jelölték az igazi szerepjátékos (gold box- arany szín), valamint az akcióorientáltabb (silver box- ezüst szín) játékokat. a kiegészítő programokat (black box- fekete szín), az egyéb szerepjátékokat (márványfehér vagy zöld szín). Általában ezek a színek a játékok "motorját", vagyis alap kinézetét és kezelését is jelképezték.


goldinside.jpgPl. a Gold box játékok kinézete két féle megjelenítést tartalmazott főleg: a térkép/mászkálós rész, ahol szöveges felülettel kiegészült grafikus ablak mutatta a környezetet, illetve a csataképernyő, ahol teljes képernyőn jelent meg a játéktér, felülnézeti/izometrikus módban - itt folyt a karakterek mozgatása, a körökre osztott csata.

goldcombat.pngAz egymásra épülő játékok lehetővé tették a köztük történő karakterátemelést. A Gold box sorozat játékai az idő előrehaladtával több fejlesztésen (grafika, karakterosztályok, történetvezetés) esett át, sőt 1993-ban még a játékmotorra épülő játékszerkesztő is jelent meg Forgotten Realms Unlimited adventures címmel. A különféle platformokra több, mint 50 Gold box játékmotort (is) alkalmazó játék jelent meg.A világok, sorozatok C64-en/Amigán nem megjelent darabjai itt nem szerepelnek.

Gold box játékok

Forgotten realms világ

poolofr.jpg curseazure.png
Pool of Radiance 1988 Curse of the Azure Bonds 1989
secretofsb.jpg gatewaysavage.jpg
Secret of the Silver Blades 1990 Gateway to the Savage Frontier 1991
poolsofd.jpg treasuressavage.jpg
Pools of Darkness 1991 Treasures of the Savage Frontier 1992Dragonlance világ (a sorozat többi része az akció/stratégia típusú silver boxnál van)

champions.png darkknight.png
Champions of Krynn 1990 Death knight of Krynn 1991
darkqueen.png
The dark queen of Krynn 1992Buck rogers játékok

buckrogersdoomsday_1.jpg

Buck Rogers:Countdown to doomsday 1990

A második ilyen típusú játék, a Buck Rogers: Matrix Cubed Amigára való megjelenése tervbe volt véve, de csak DOS rendszerre jelent meg 1992-ben (így a borító itt nem szerepel).

Silver box (illetve egyéb) játékok akció/kaland, stratégia,

Dragonlance világ

heroesofthelance.jpg dragonsofflame.jpg
Heroes of the lance 1988 Dragons of flame 1989
warofthelance.jpg shadowsorcerer_2.jpg
War of the lance 1990 Shadow sorcerer 1991

 A megjelenési dátumok és egyéb információk nagy része innen (link), és a Wikipediáról valók.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr484784225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.09.23. 16:04:39

említésre méltó a roadwarrior stallone-re hajazó főhőse, a star command legófigura-fejű szereplői is.
a gold box-osokat az akkori éra menő fantasy festői alkották (vallejo, brom, jusko, stb.)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.09.23. 20:37:10

Hja. Ilyesmik miatt maradt ki az a pár sportjáték-borító. Az olyan minőségűeket máshol is el lehet sütni
A Roadwar ötlete tetszett volna akkoriban. A star command az talán olyan taktikai körös volt, mint a Laser squad. Vajon miért az utóbbi maradt a köztudatban...

Ez a poszt amúgy az én Gold box/Dragonlance korszakom ihletése...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.09.23. 22:54:16

mert a laser squad volt a leginkább portolt gollop-mű. én is azzal szórakoztam - mert nem volt jobb dolgom - hogy az első mission-ben regnix tatához rocketlauncherrel kopogtattam be a balra fenti helyiségbe, mert a gép mindig oda rakta. így igen hamar le lehetett tudni a küldetést.