Műfajmustra- Flipper I. rész

2013. március 03.

Jelen műfajmustránkban a nem játéktermi flipperekről (azok nem illenek annyira ide, sőt külön adatbázisok és oldalak léteznek rá), hanem a flipper-videójátékok műfajáról nézünk meg néhány állomást.

A korábbiakkal ellentétben változtatást eszközöltünk, vagyis részben átlépünk az utóbbi néhány év ilyen kategóriájának példái közé. Mivel a játékokat grafikai és tervezési tekintetben vesszük át, úgy illő, hogy a múltból eljussunk a jelen/jövő megvalósításaiig (valószínű a többi Műfajmustra esetén is így lesz). És mivel van belőlük bőven, válogatásszerűen tekintjük át őket, méghozzá 2 részben. Időbeli ugrások előfordulhatnak, részben technológia és platform mentén haladunk.

Első rész
***********

Korai gépek (2. generáció)

Atari 2600 flipper-játékok

Arcade Pinball/Video Pinball/Pinball (1980, Atari 2600)

VideoPinball2600.jpgAz 1978-as videójáték-konzol (link) egyik programjának Atari 2600-as változata kicsit későbbről.

Az eredeti Video Pinball néven futott 7 játékkal (4 flipperváltozat, 1 kosárlabda és 2 faltörő-breakout variációval).

Gameplay (link)

David's Midnight Magic (1982, Apple II, C64...)

A flipperasztal megjelenítése már jobban tükrözi egy igaziét ebben a játékban, amely több platformon is megjelent (C64, 8 bites Atari gépek)  1982-es megjelenése után. A játék alapjául a Williams-féle Black Knight flippergép szolgált.

Az Atari 2600-on megjelent Midnight Magic és ez a David's Midnight magic nem ugyanazon játék két platformváltozata. Az Atarira megjelent játék 1987-es megjelenésű, míg a David's Midnight először már 1982-ben megjelent Apple II gépre. (Atari2600: link, illetve C64 gameplay az utóbbiról: link)

midnightmagicatari.png midnightmagicc64.gif
Atari 2600 Midnight Magic Commodore 64 David's Midnight Magic

Egyéb korabeli változatok

 

Pinball (1979, Milton Bradley Microvision)

Az első olyan kézikonzol, (1979), amelynek cserélhető játékkazettái (kártyái) voltak. A képességei, a kis képernyője, valamint a kevés játék (alig egy tucat) miatt hamar eltűnt.

Az egyik ilyen játék a Pinball volt, amely megvalósításában inkább a faltörő játékokra hasonlított.

Spinball (Flipper pinball) (1983, Vectrex)

Az 1982-ben megjelent vektorgrafikás, monitorkijelzővel egybeépített Vectrex konzolra megjelent egyetlen flipperjáték. Gameplay (link)

Pinball (1983, Intellivision)

A korhoz képest jó megvalósítású fizikával rendelkező több szinten játszható, mozgó célpontokkal is operáló és jól kivitelezett flipperjáték.

pinballmicrovision.JPG pinballintellivision.jpg
spinballvectrex.jpg

A bal felső kép az 1979-es Microvision kézikonzol és játék, jobb oldalt pedig az 1983-as Intellivision Pinball játéka.

Innen balra pedig a Vectrex flipperjátéka működés közben, ugyanebből az évből.

Első konzolok, otthoni számítógépek (3. generáció)

 

C64, Atari, Apple számítógépek megvalósítása

Pinball (1980, Commodore PET/CBM)

pinballpetcbm.pngKétségtelenül visszafogott grafikával rendelkező program, ez egyedüli pályán a golyó nem is mehet igazán minden irányban, csak a 8 különféle irány érhető el.

Kukkantsunk bele ennek megvalósításába (link).

 

 Macadam Bumper (Pinball Wizard)
(1985/88 Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, DOS, MSX, Oric-1/Atmos, ZX Spectrum)

Egy korai francia fejlesztésű flipperjáték, beépített flipperasztal-szerkesztővel, igazi multiplatform szórakozás:) Mivel Amstrad gameplay még nem sűrűn volt, lássunk egy olyat (link).

macadamatari.gif macadammsx.png
Macadam Bumper Atari Macadam Bumper MSX
macadmamc64.png macadamCPC.png
Macadam Bumper C64 Macadam Bumper CPC

Raster Blaster (1981, Apple II)

A Williams cég híres Firepower flippergépét vette alapul, ugyanaz írta, mint a soron következő Pinball Construction Set programot. Aki nem más volt, mint Bill Budge, aki az Electronic Arts indulásakor került a céghez pont a Raster Blaster sikere miatt. A platform kereteit a végletekig kihasználva képes volt sikeres programot írni.

Pinball Construction Set (1983, Apple II, Atari 800, Commodore 64, Apple Macintosh, DOS (booter))

Az Electronic Arts és Bill Budge közös első nagy sikere, amely nem más volt, mint egy pinballprogram, amellyel különböző flipperasztalokat (vagyis "játékokat") lehetett készíteni. Maga a játék korábban elkészült, de a szoftverpiac útvesztőjében elvesző Budge társult az EA céggel, így az újra kiadott szoftver nagyobb hírverést is kaphatott. A korszak lehetővé tette a kreatív sikerprogramok kvázi elterjedését (ennek sikerén felbuzdulva jelentek meg később a zenei szerkesztő, autóversenyszerkesztő, kalandjáték-készítő, stb. programok is a cég kiadásában). Lássunk egy akciódús asztalépítést (link) :)

rasterblaster.jpg

EAPCS.gif

Raster Blaster Pinball contruction set

pinbwiz.png

Pinball Wizard (1984, C64, ZX Spectrum, Amstrad CPC)

Egy korai C64 játék, 1 beépített pályán, sok felszerelt ütővel.
3dpinc64.gif

3D Pinball (1989, C64)

Egy döntött képernyőt formázó térbeli elhelyezkedésű asztalon játszható flipper. Gameplay (link)
mechanicus.png

Mechanicus (1991, C64)

Azért képes volt a Commodore 64 szép megjelenítésre is, ahogy ezt az egyképernyős színes játékban is láthatjuk (link).

NES/TurboGrafX/Amiga gépek megvalósítása

Rollerball (1984, NES, MSX)

Rollerballnes.jpg

1984-ban jelent meg NES, majd 1988-ban MSX gépekre ez a négy-képernyős (ebből nem mind főképernyő) flipperjáték, amely rendelkezett 4 játékos móddal, körönkénti felosztással; plusz tartalmazott kétjátékos módot is.

A képen a NES verzió látható.

 

 

 

 

 

Alien crush (1988, PC Engine, TurboGrafx-16)

aliencrush.jpg

A Crush Pinball sorozat első játéka (Alien crush, Devil's crush, Jaki crush, Dragon's revenge, Alien crush returns), amelynek az Alien film szolgált alapjául.

Két képernyőnyi asztal szerepelt a játékban, amelyeken folyt a játék, át-átlépve egyikről a másikra.

(A sorozat tagjaiból készült Jaki crush néven egy Super Famicom játék, amely csak Japánban jelent meg, illetve az Alien crush returns egy folytatás/újragondolt változat Wii konzolra letölthető változatban)


Devil's Crush
1990 (PC Engine / TurboGrafx-16)
(Megadrive port: Dragon's Fury (Devil Crash MD Japánban)

A Crush Pinball sorozat második darabja, okkultista témával, 3 képernyőnyi asztallal játszható. A Dragon's fury Sega Megadrive változatnak (gameplay: link) 1993-ban megjelent egy folytatása (tehát egy portolt játék kapott "sorozatot"), Dragon's revenge névvel.

devilscrushtgfx16.gif dragonsfurymd.png
Devil's Crush TurboGrafx-16 Dragon's fury Megadrive

Pinball Quest (1990, NES)

pinballquest.jpg

Egyedi flipper játék "szerepjátékos" elemekkel, ahol a labdaformájú karakterrel kell az ellenségeket legyőzni, avagy új pályákra jutni (ezekből nincs sok).

A játék tartalmazott még három szokványos kialakítású táblát is mindezen felül.

 

Pinball (1983-85, Famicom/NES)

Két képernyőt tartalmazó (főképernyő és bónusz terület) flipperjáték, ahol a bónusz pálya egy faltörőjátékot tartalmaz; Mario egy platformot hordozva visszaüti a pattogó labdát a különféle akadályok eltüntetéséhez. A bónusz pálya célja, hogy kiszabadítsuk a Donkey Kong játékból is ismert hercegnőt (amely játékban szerepelt először Mario még Jumpman néven). Gameplay itt (link).

Pin-Bot 1990 NES

Az 1986-os készítésű, azonos nevű Williams flipper konzolátirata. A pályák és a játék témája az utazás a Naprendszeren belül. A magasabb szinteken az eredetivel ellentétben itt még ellenségek is felbukkanak a pályán, nehezítve a játékot. A játék érdekessége még a hanghatások, illetve a digitalizált beszéd használata is.

High Speed 1991 NES

A Pin*Bot játékmotorját használta fel a fejlesztő ebben a flipperjátékban is, amely szintén egy 86-os Williams flipper NES változata volt. A flipper eredetijét a készítő egy gyorshajtási "élményére", elfogására alapozta (1979 Porsche 928,  230 km/h körül, fullgázon), szóval a játék is ilyesmiről szól - gyorshajtás, üldözés (link).

highspeedNES.png pinballNES.jpg
Bal oldalt felül a High Speed, jobbra tőle a Pinball, majd jobb alsó sarokban a Pin-Bot

pinbotNES.jpg

Pinball dreams (1992-, Amiga, Atari Falcon, DOS, GBA, Game Gear, SNES....)

A kilencvenes évek egyik meghatározó flipperjátéka, amely eredetileg Amigára jelent meg, később készült belőle számos változat a többi platformon. A fejlesztő cég flippersorozatának első játéka.
Négy asztallal rendelkezett, amelynek mindegyike külön témában valósult meg (űrutazás, gőzmozdonyok, zeneipar, horror). Egy Amigás gameplay a sok közül (link), illetve egy Gameboy változat (link).

pindre_amiga.jpg pinballdregb.png
Amiga Gameboy
pinballdre_snes.png pinballdrem-gear.png
Super Nintendo Game Gear

Pinball fantasies (1992, Amiga/CD32, PC, Jaguar, SNES, iOS, PSP)

A Digital Illusions CE újabb flipperjátéka ugyanabban az évben, mint az előd. Ahhoz hasonlóan 4 témát feldolgozó asztala (amelyek 3 képernyő magasak a korábbi kettővel szemben) volt: vidámpark, autóverseny, játékshow-műsor, elátkozott ház.

Több, mint egy Amiga változat létezett (először ott jelent meg): alaphelyzetben 3 lemezes játék volt (de csak 1 MB memóriájú gépeken futott, így a 4 lemezes verzió ezt küszöbölte ki. Az extra memória jelenlétét külön betöltőképernyővel jelezte).
A fejlettebb Amigák (1200 vagy 4000) AGA verziója szintén 4 lemezes volt (link). Ezek után jöttek létre a más gépekre készült változatok; az elődnél jobb megvalósítású PC, a színesebb, de lassabb Jaguar (link), a pontos, de kevésbé színes SNES, valamint a 2009 után megjelent iOS, PSP, Nokia verziók.

pinfan_ecs.png pinfan_aga.png
Amiga Amiga AGA
pinfan_snes.gif pinfan_dos.jpg
Super Nintendo DOS

Obsession (1994, Atari STe, 1995 Amiga)

Eredetileg egy svéd cég készítette Atari STe (fejlesztett ST) gépre, majd abból készült fejlettebb Amiga változat (link). A játék 4 különböző témájú táblával (víz alatt, cyberpunk, baseball, Paris-Dakar), és mivel elég nehéz játék (még a labdamozgás is gyorsabb volt az ekkor megszokottnál), 5 kezdőgolyóval rendelkezett. Magát a játékot feldolgozta a már ismert 21st Century, és Absolute Pinball néven megjelentette DOS rendszerre, miután számos változatást és tartalmat helyezett bele.

obsess_atari.png obsess_amiga.png
Atari STe Amiga

Pinball (1991, CD-i)

pinballcdi.jpgA Philips CD-i konzol sem maradt flipperjáték nélkül, ha már annyi féle platformon találkozhatunk a pattogó golyókkal és a csapkodó ütőkkel.

Ez a korai CD-i játék is 4 különféle pályát tartalmazott, de semmiben nem tudott kiemelkedőt nyújtani (link).

A második részben a kilencvenes évek második felétől folytatjuk Gameboy, Megadrive, Super Nintendo, Sega Saturn, Amiga játékokkal. Megismerkedünk néhány korszakokon átívelő játéksorozattal és betekintést adunk a hetedik generációs konzolok és utódaik flipperjátékaiba.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr894817275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.03.03. 22:44:21

a digital illusions mostanában lett ce.
a david's midnight magic-et imádtam, meg a makadámost is.

kimaradt a tristan pinball, pedig az még a pinball dreams előtt jött ki.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.03.04. 08:09:09

@manson karcsi: Erről a CE dologról nem tudtam, kimaradt, köszi a kiegészítést.

A tristan pinball (és mások is) kimaradhatott, hiszen ez nem sorol fel minden megjelent flipperjátékot.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.03.04. 18:49:20

@Sunsetjoy: nekem "mérföldkő" volt. epic pinball, előtte a silverball, majd előtte a tristan. nagyon tetszett, hogy olyan szép 16 színű high-res (640x480) ega a grafikája.

AtomCamel 2013.03.05. 14:59:32

Na igen! A Tristan! De jó, hogy szóba hoztátok! Az egyik első olyan játék, ami (PC -n) nem futott (80)286-oson, minimum 386 -os kellett hozzá! :-) Nagy szám volt. :-) Jártam át a haverhoz flipperezni, mert az enyémen nem futott... :-( régi szép idők..

obermotz 2013.04.04. 20:01:11

David's Midnight Magic-kel napokat eltöltöttem (volt egy Plus4-es nem hivatalos változat, azzal is elég sokat nyomtam), a másik kedvencem a Psycho Pinball volt (PC-n), azzal most is szoktam néha tolni Dosbox alatt. Good times :)

glezmen 2013.04.04. 21:36:18

@obermotz: Psycho pinball rulz, az Qrva jo volt, imadtam :)

jtrencsenyi 2013.04.04. 22:05:41

Az Amigás Slam Tilt a flipperek királya! :)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.04.05. 20:05:55

1-2 embert nem láttam még errefelé. Tegnap este volt némi megugrás látogatás terén; miért lett pl. látogatott ez a több, mint 1 hónapos poszt?

glezmen 2013.04.06. 14:47:30

@Sunsetjoy: nekem speciel 1 honapja meg volt nyitva a browserben egy kulon fulon, most olvastam el :D
(igy jar aki 2 gepen 5 oprendszert hasznal...)
süti beállítások módosítása