Gépismertető- A keleti blokk- Magyarország II.

2014. július 09.

Folytatódik a felsorolás a magyar számítógépekről (főként) a nyolcvanas évekből, a Commodore-korszak előtt.

Videoton TV Computer (TVC)

Az Enterprise angol számítógépet tervező cég egyik korábbi projektjének licencét vásárolta meg a Videoton 1984-ben, amelyet a hazai viszonylatok miatt több helyen módosítottak (pl. az alkatrész-ellátás miatt).

A Videoton számítógépéből három verzió készült, amelyek memóriában, alaplapban és BASIC-verzióban különböztek. Az iskola-számítógép program keretén belül összesen kb. 12000 példányt gyártottak állami megrendelésre az első két változatból.

tvc.jpgProcesszor: Z80A, 3,125 Mhz órajellel
Memória: 20 kByte ROM (rendszer és BASIC), 32/64 kByte RAM, és 16 kByte videómemória (vagy 64kB)
Hang: 1 hangcsatorna (16 hangfokozat, rendszerórajel leosztásával előállítható frekvencia, illetve 4 bites D/A konverter érhető el)
Kép: Az elérhető logikai felbontás az újszerű megoldásnak (a jelet pl. egy CRTC állította elő) megfelelően 1024x960 volt, amelyet a rendszer számított át grafikus módokban való alkalmazáshoz; 16 színnél 128x240, 4 színnél 256x240, 2 színnél 512x240 pixel felbontást, illetve a max. 24x64 karakter szöveget.

A 32k és a 64k változat között csak a rendszermemória (RAM) mennyisége és az alaplapváltozat jelentett különbséget- a 64k+ változat ennél jóval többet jelentett. Ott a fejlesztett és javított TVC Basic, a floppyvezérlés és a 64kByte méretűre bővített (a korábbi 16-ról) videómemória tartozik a legfontosabb újítások közé (meg az, hogy az új BASIC nem volt teljesen kompatibilis a régebbi változattal. De létezik megoldás dualBASIC beépítésére...).

 

 

tvc64kplus.jpg

A hardver több bővítés csatlakoztatását is lehetővé tette, így készültek hozzájuk ilyen bővítések; Epromégető, hangbővítő kapcsolások, cartridge, floppyvezérlő (720kByte kapacitású lemezekhez), nyomtató, soros interface, magnó, belső hálózati csatlakozás...

Lentebb egy korabeli TVC reklám, a mellékelt linken pedig néhány játék látható (link)

 Információk tárháza: VIDEOTON TV-Computer számítógép (link)

 

Microkey Primo-sorozat

A prototípus változatokat is figyelembe véve 4 sorozatból álló számítógépcsaládot 1984 és 1986 között gyártották Magyarországon, immáron saját fejlesztés és nem hardverlicenc alapján.
A gyártó az 1983-ban alakult Microkey Kutatási Fejlesztési Termelési Társulás (a Számítástechnikai Kutató Intézet/SZTAKI, az Elektromodul és az "Új Élet" MgTsz), akik körülbelül egy éves fejlesztés után jelentették meg az első változat gépeit, a későbbiekkel együtt pedig 7-8000 gép gyártása (itt lépett képbe összeszerelő üzemként az MgTsz) valósult meg.

Processzor: Z80 processzor, 3,75 Mhz (illetve a keletnémet U880-as Z80 klón)
Memória: 16 kByte ROM, illetve típustól függően 16/32/64 kByte RAM (ebből táplálkozott a rendszer is)
Hang: Egy vezérelt hangszóró jelentette a gép hangbeli képességeit
Kép: Monokróm megjelenítés 256x192 felbontással az alapváltozatoknál (a későbbi prototípus gépek tudtak színes megjelenítést). Nem rendelkezett a gép külön-külön szöveges/grafikus módokkal, a szöveges mód (16x42 karakter) együtt is megjelenthetett a grafikus adatokkal.

Primo A sorozat

Az első sorozat (amely piros vagy zöld funkcióbillentyűkkel ellátott) kapacitív elven működő "érintős" billentyűzetéről volt híresen hírhedt, illetve megemlítendő, hogy lezárt/eltakart bővítőcsatlakozó és hiányzó portkiépítés jellemezte. Az első sorozatból kb. 6000 darab készült el 1984 ősz-1986 ősz között (pl. az iskolaszámítógép-program intézete a TII majdnem 200 darabot rendelt általános iskoláknak az A-32 alapváltozatból)

primoa.jpg

A-32: 16 kByte ROM és 16 kByte RAM memória
A-48: 16 kByte ROM és 32 kByte RAM memória
A-64: 16 kByte ROM és 48 kByte RAM memória


Primo B sorozat

A korábbi billentyűzet lecserélése mozgó nyomógombos kivitelre (amelyen így már a fejlesztés miatt az összes magyar ékezetes karakter is elérhető) és az A sorozat gépeihez hasonló memóriakiépítés jellemzi (16 kByte ROM, 16/32/48 kByte RAM).
A korábban nem elérhető bővítőcsatlakozók immáron elérhetőek, a csatlakozóportok szintúgy. Ebből a sorozatból kb. 1000 darab került legyártásra.

primob.jpg


Primo C (prototípus, kísérleti gép)

Az úgynevezett színes Primo, amely úgy készült, hogy az A és a B sorozat gépeit is képes legyen színessé tenni, 256 színű palettáról 32 szín használatával:

"A színes adapter lényegében az alapgép 256 x 256-os videó jelét alakítja át 256 x 192 (216)-os színezett videó jellé, felhasználva a 2 KB-os rejtett képernyő memóriát. A függetlenül 4 bittel színezhető terület 6 x 6 (4 x 4) pont, ehhez jön az egy bites eredeti videó információ. Az így rendelkezésre álló 5 bit vezérel egy palettát, melynek 8 bites kimenete adja a 256 féle színárnyalatot. Az ernyőn természetesen egy időben ebből csak 32 látszik. A palettából 3 darab van, melyek állítható időzítéssel válthatják egymást." - Manno Sándor, fejlesztőmérnök (link)

A gép sorozatgyártásba nem került, egyetlen működő prototípus (illetve néhány utángyártott példány) létezik belőle- vagyis egy A típusú gép színes bővítőkártyával és kicserélt EPROM tartalommal.

Pro/Primo sorozat

A második iskolaszámítógép-programon bár dobogós helyezéseket értek el a Pro/Primo sorozat típusai, de a megkötések hiánya miatt az oktatási intézmények inkább a Commodore gépeit választották, kb. 100 megrendelés érkezett rájuk.

A Pro/Primo gépekben nagyobb tárolókapacitású EPROM és RAM chipek kerültek beépítésre, alapból kezelte a színeket, támogatta a Commodore soros-csatlakozású perifériáit,

proprimo.jpg

 

Mivel a Primo számítógépekről nagy mennyiségű szakirodalom, visszaemlékezés, hardvermódosítás, leírás és egyéb létezik, leírjuk a szokásos linket, ahonnan az ide átemelt képek és idézetek is származnak.

Információk tárháza: Primo számítógép weboldala (link)

 

Médiaszekció

A gyártásról (a Sárisápi üzemben) egy riportfilm is található az interneten, ahol szóban és képben láthatunk érdekességeket (link)

Alább egy beszélgetés látható erről a korszakról, az egyik beszélgetőpartner a Primo fejlesztőinek egyik hardverfejlesztő tagja, Manno Sándor.
Így a Primo számítógépekről további érdekes információkat tudhattok meg, Képes Gábor informatika-történeti kutató-muzeológus információi alapján is - hiszen nem csak a Primo, hanem pl. a Commodore termékek is megemlítésre kerülnek. 

 

A gépismertető következő része lesz a befejezés magyar viszonylatban, ahol szót ejtünk a többi mikroszámítógép mellett a fejlesztési/szolgáltatási/ipari szektor néhány gépéről is.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr196452057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.09. 20:03:59

Mielőtt felvetődne a kérdés, miért ilyen kevés van írva ezekről a gépekről? Mert magyarul elérhető rengeteg infó róluk- hozzáértők, rajongók, szakemberek által.

Ezekről a magyar vonatkozású gépekről (ha jól látom az utóbbi 2-3 évben) máshol is megjelentek leírások, ugyanazokból a forrásokból támaszkodva- olykor azok megjelölése nélkül.

Mondhatnánk, hogy nyitott kapukat döngetünk, de a keleti blokkos rovatban az itthoniak egyszerűen nem maradhatnak ki- az alapvető, érdekes információkat minimum ide is fel kell "vésni" :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.07.10. 06:51:04

sanyibácsi jól megöregedett.

SaGa 2014.07.10. 18:49:58

Miért nincs itt a Homelab? Igaz, otthon kellett összeszerelni magadnak, de messze jobban meg volt tervezve, mint a fentiek bármelyike.
Még a gyártással is próbálkoztak, először valami Agro nemtommi szövetkezet, és ha igaz Aircomp volt a neve, majd Dombóváron egy kisszövetkezet, és tőlük külön meg lehetett venni a dobozt és a billentyűzetet. Nekem is tőlük volt a ház (egy egész napos vonatozás volt oda-vissza Dombóvár Battától), a NYÁK-ot, kapcsolási rajzot, összeszerelési leírást meg a tervezőktől (Lukács József és Lukács Endre, a nevüket valami dicsőségtáblán kellene őrizgetni minden magyar számgépesnek) lehetett megvenni a ROM-okkal együtt. Aztán az V kerületben a Homelab klubban csereberéltük egymással a fejlesztéseket. ki EPROM égetőt, ku turbó progamot, ki assembert, ki debuggert készítette, majd ment a cserebere. Ez már tudta azt a trükköt, hogy lehet egy Z80-as procival 32 ROM mellett 4k RAM-ot kezelni úgy, hogy a RAM-ból hol az egyik 32k, hol a másik volt belapozva, de a kilapozott fél sem vesztette el a tartalmát.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.10. 19:04:03

@SaGa: Köszönöm kérdésed és kiegészítésedet. De felhívnám figyelmedet az utolsó mondatra a bejegyzésben.

"A gépismertető következő része lesz a befejezés magyar viszonylatban, ahol szót ejtünk a többi mikroszámítógép mellett a fejlesztési/szolgáltatási/ipari szektor néhány gépéről is."

Az Aircomp/Homelab/Brailab gépek a következő részben lesznek- többek között!

_belo_ 2014.07.10. 19:09:59

én primot csináltam.. még mindig megvan a kapcsolási rajza :))))

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.10. 19:28:13

@HgGina: A BRG ABC-80, avagy a svédimport az előző posztban volt, a legelső gépismertető ott.

retemu.blog.hu/2014/06/26/gepismerteto-_a_keleti_blokk_magyar_i

Fánkevő Fáncsi 2014.07.10. 19:40:39

Mondjuk az egy csalóka mondat hogy :

"Folytatódik a felsorolás a magyar számítógépekről (főként) a nyolcvanas évekből, a Commodore-korszak előtt."

Amikor a Videoton számítógép (TVC) megjelent az már jócskán benne voltunk a C64 korszakban, 1986 körül. A C64 1982-ben jelent meg, az elődjéről (Vc20, 1980) nem is beszélve. Egyértelműen a C64 sikerén felbuzdulva akartak valamit kreálni, de nagyon magyarosan sikerült, mondhatni hogy egy gagyi kudarc volt.

Hogy lehet 4 évvel a C64 megjelenése után, annál gyengébb teljesítményű géppel próbálkozni, magasabb áron, szoftvertámogatás nélkül? Ilyen is csak egy magyanak juthat az eszébe.
Persze mivel a korrupció már akkor is jelentős volt, és ezt a gépet "iskolaszámítógép"-nek hirdették, jelentős állami megrendeléseket is kaptak, úgyhogy a gyártók valószínűleg jól megszedték magukat.
De mint computer-történelem, ez technikailag és üzletileg egy kudarc volt, egy szégyen, amire nincs miért büszkének lenni.

Egy szocialista válasz volt egy kapitalista kihívásra.

csedársajt 2014.07.10. 19:53:52

Azért ez kicsit szárazabb volt a szokásosnál, tárgyilagos és semmitmondó.

A videobetét fantasztikus, nemtudom ki tette fel- találta- hogyanhonnan, de kb az egészből az a cukormáz, a többi az fuldoklóstészta.

csedársajt 2014.07.10. 20:20:18

@Fánkevő Fáncsi: Szerintem te átértelmeztékl a kapitalista viszonyokra egy teljesen szocialista ügyet.

Korrupció? A mai milliárdok, svájci bankszámlák, luxusautók, 100milliós ingatalanok,stb?
Egy ilyen ügy akkor nem válvonogatással és nagy lebukás estén pár éves ejnyebejnyével, hanem szinte biztosan megszégyenítő tárgyalás után akár halálbüntetéssel(!) végződött volna.

Loptak, persze, nyarlóhoz vackokat, építőanyagokat, alkatrészt, szerszámot, apróságokat, ki mit tudott, avval seftelt, csereberélt, leginkább ismerősi körben, mert ha már idegenek is nagyon belefolytak, gyakran rendőrségi feljelentés, büntetőügy és nem a mai vicceljárás, hanem komoly börtönévek és ellehetetlenülés lett a vége.

Aki nagyon magasan volt, az élőmunkát, anyagot, mindent okosba intézett, komplett háza lett fillérekért ja, de ehhez miniszternek vagy hasonló nagykommancsnak kellet lenni, nem egy nulla vállalatigazgatónak egy kisválallatnál, vidéken mondjuk.

Szóval loptak akkor is, mindenki, de nem pénzt millió és milliárdszám mint ma. Nem is ment volna, hogyan csinéálta volna, kiveszi a pénztárbol és betömi a fizetés borítékba?

A pénztárosnő kihívja az államrendőrséget, és a vezetőelvtársat 2perc mulva bilincsben elvezetik.

A szoc viszonyokban benne kellett élni, hogy ez a gépfejlesztés-dolog érthető legyen.

Mit tipródott "odafent" is az elvtársak reformfrontja, egyáltalán mekkora bakelitkeretes-szemüveges szockocka elhivatottság kellett átverni a sok rákosiagyú vén pártzombin, hogy nekünk most itt ilyen nyugati komputer-mételyt kell.. nemhogy importálni, hadi célra... nem-nem, hanem közjóléti célra gyártani!!!! Uhh...

Az ára, nos az ugy alakul, hogy meghatározhatatlan...
.. egy drága valutábol, feketeimportban, csempészett vagy kinkeservvel kiskapukon át "okosba" behozott modern tömeggyártott géppel szemben, itt a forrasztónénik balatoni üdülésétől üdülőszemélyzettel együtt..!!..a portáshelyettessöprögető fizetéséig a 8-as kapunál, mindennek ki kellett volna jönni szinte kőkori viszonyok közt gyártott cuccok árábol.

Persze, hogy aránytalanul magas, az ár.
Az egész szoc. ettől szenvedett, a fogyasztói árak hatóságilag irreálisan alacsonyak, a cégek egymásközti termelőeszköz adásvételei viszont valami elképesztő elszált áron mentek.

A másik az alkatrészprobléma.
Hiába volt félvezetőgyártásunk, a processzorig már nem jutottunk el, nomeg az tovább drágitotta volna, az igy is irreális áru, filléres szemét szovjetcsipekkel teletömött gépet.

De a CPU az bizony tőkés import volt, és meglehet, mrie az átcsorgott a kizárólagos importválallattol(!) az egész bürokratikus xarrendszeren, a drága valutát forintra váltották közben irreális árfolyamon, már egy fél C64 szürkeimport ára meg is volt!

És még senki egy panelba nem nyomta bele azt a nyomorult Zilog procit, egy használhatatlan negyvenlábú bogár, ami köré mostmár ha tetszik ha nem, gépet kellet tervezni, építeni, és persze, ha már megépült, akár felső "kényszerrel" is , de "el kellett adni" mesterségesen magas áron, természetesen az állami iskoláknak.

Hogy a rendszer már mennyiree esett eközben széjjel, azt jol mutatjha, hogy az iskoláknak meg már közben VALÓDI választési lehetőségük volt, akár a szürkeimport nyugati gépet is választhatták legálisan és nyiltan..

Na innentől megjósolható volt az, ami végül be is következett, a szoc gazdaság, állami mamutok irreális körülmények közti működésképtelen bedőlése, és ezáltal a rendszer totális magábaomlása hirtelen.

Ettől még, a lehetőségekhez, a korhoz, a hazai nevetséges ember-nyersanyag-idő-pénz stb kapacitáshoz képest ezek nem is voltak rossz kis gépek.
Kb az a legnagyobb bajuk, amibe végül maga a commodore is tönkrement utobb, de az enterprise is ezért lett egy felejthető valami és nem világsláger.

Az elvtársak idehaza azt aztán végképp nem mérték fel, -honnan gondolták volna?!?!-, hogy a számitástechnika nem olyan ,hogy kifejlesztünk valamit és az majd 10-15évig "jó",...
Mire a gép-ek- a szoc mamutválallat tempóval gyártósorra került-ek-, már rég elavult mind...

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.10. 20:59:49

@Fánkevő Fáncsi: Nos, kimaradt egy jelző, miszerint a magyar Commodore-korszak... ugyebár 86-87 környékéig nem lehetett túlzottan tömegtermék a C64 sem hazánkban. Meg a 'főként' zárójeles rész nem jó helyen van a mondatban- ismételten csak fogalmazási probléma- szavaiddal élve csalóka. :)

A TVC alapjául szolgáló licencet még 84-ben vették meg, TVC belőle később lett, és mire odakerült, már az iskolák is inkább a Commodore 16 meg +4 termékeire izgultak rá. Nem volt kötelező a TVC-t venni, de ahogy csedársajt is írja- "el lettek adva". Az iskolák mást választottak több helyen, még ha nem is annyi pénzt kaptak felülről erre a kiadásra.

@csedársajt: Bevallom, igazad van, remélem legközelebbre sikerül valami szaftosabbat összehozni:)

De mégsem tudtam tiszta szívvel hip-hop átmásolni minden adatot olyan gyűjtőoldalakról, ahol nyákterv szintjéig elmennek, ahol furán kifejezve rajongók szednek össze mindent ezekről a gépekről. MAGYARUL. Ezért linkelem őket- magam is úgy vagyok vele, hogy ha találok valami érdekes dolgot egy cikkben, menet közben nyitok új böngészőlapot, és utánanézek, ha mondjuk ott nem fejtik ki, de engem érdekel. Ez a blogon is mutatkozik...

Több más poszt, gépismertető, leírás a blogon olyan írás, amiről nem találni igazán magyar nyelvű információt- angol,francia,német nyelven persze igen - és ilyenekből szerzett információkkal készülnek el a magyar írások, jobb-rosszabb minőségben (egyedül csinálom, ilyen hullámzón).

El nem tudom őszintén képzelni, hogy pl. miért ezt, és nem mondjuk az első részt rakták ki címlapra, vagy bármi mást...

Fánkevő Fáncsi 2014.07.11. 01:45:08

@Sunsetjoy: " ugyebár 86-87 környékéig nem lehetett túlzottan tömegtermék a C64 sem hazánkban"

Valószínű soha nem volt egy tömegtermék egyáltalán kis hazánkban, de az áráért nem lehetett akkor jobb gépet kapni. 86-87-ben az egyetemeken már C64-es géptermek léteztek 15-20 géppel egy kupacban, floppy-kkal színes televíziókkal. Én 85-ben vettem a magamét Münchenben 549 DM volt + 549 DM a floppy drive hozzá. Nem volt olcsó, de elérhetetlen sem, egyáltalán, pedig proli családból származtam. Behozni csak 500DM alatt lehetett egy személynek, úgyhogy a számla 498 DM-ről szólt, és egy családtag hozta be a floppy-t.

Nevetségessé az tette a magyar C64 bizniszt, hogy rengeteg cég "komoly munkára" vásárolt be belőlük, egy játékgéppel akartak számítástechnikai részleget csinálni a vállalatnál. És csináltak is. Csak úgy zúgott a Simon's Basic mindenfelé.

89-ben pedig már nem igazán volt cikk még Magyarországon sem a C64, az emberek már elfele adták, elavult volt.

Az meg hogy a Sajt pontosan tudja mikor milyen volt a korrupció, nem sokat kommentálnám. Hülyeségeket beszél, de legalább szépen és költői módon. Természetesen egy pénztárosnő akkor is egy senki volt meg manapság is egy senki, nem nagyon ugráltak ők a feljelentésekkel, az emberek akkoriban sokkal jobban kussoltak mint manapság. Korrupció meg akkor is létezett meg manapság is, ez nem kapitalista csökevény Sajt ! Már az ókorban létezett. Persze más jellege volt mint manapság.

Egyébként sajt maga vezeti le:
"el lettek adva". Hát mi lenne ez más, ha nem korrupció. Megvették őket az iskolák. Drágábban mint a C64-eket. Állami korrupció. Valakinek valamilyen haszna származott belőle, megbutyizták a dolgot. A Videotonnak biztos.

87-ben (mindössze egy évvel később) megjelent elérhető áron a kis Amiga 500 512k rammal, 3.5" kis floppy-val. Motorola 68000 16/32 bites procival. Ne viccelj már. Ez a TVC egy szar gép volt jól emlékszem rá, röhögtünk rajta. A világ rég nem Z80 procinál tartott már 86-ban sem, még Magyarországon sem. Hidd el sunset, nem kötözködésből mondtam amit mondtam, éltem akkor emlékszem mi volt. A cikk azt a benyomást keltette, mintha nálunk létezett volna valamiféle számítógépes kultúra még a C64 korszak előtt. Hát nem. A C64 generált mindent abban az időben, olyan hatása volt mint a zenében a Beatles-nek. Nyugaton is letarolt mindent. Onnantól kezdődött az új időszámítás, a Home Computerek időszaka. Addig számítógépeket csak tudósok meg matematikusok láttak.
Nálunk is minden csak a C64-et követte le, de sajnos nagyon silány, és röhejesen cucilista magyar módon.
A TVC egy magyar narancs volt, kicsit sárga kicsit savanyú, de a miénk.

Hát csak ebben tévedtél egy picit szerintem, azért szóltam csak bele, ne keletkezzen már az a mítosz, hogy mi itt megelőztük Amerikát a Videotonban, a számítástechnikában.
Csudákat. Az informatikában talán Neumann János volt az utolsó magyar aki beírt valamit a nagykönyvbe, bár ő sem Magyarországon érte el amit elért. Esetleg a C/C++ Hungarian Notation-t lehetne még említeni, bár szintén amerikai magyarok találták ki.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.07.11. 06:58:18

Apa egyszer hazahozott egy ilyen primo prototípust, mert a szervízszakmában dolgozott és a gyár adott neki egyet 2 hétre kipróbálásra és begépeltem a rajzolóprogramot. Sajnos az a nyomásérzékeny fóliás billentyűzet elég szar volt ami megnehezítette a használatot.

TryMan 2014.07.11. 08:14:44

@Fánkevő Fáncsi: Azzal vitatkoznék, hogy Neumann lett volna az utolsó neves magyar az informatikában. Ha Neumannt magyarnak tekintjük, akkor annak kell tekintsük Gróf Andrást (Intel), Kemény Jánost (Dartmouth) is, a hungarian notation pedig, amit említettél, Simonyi Károly (MS) nevéhez fűződik.

TryMan 2014.07.11. 08:19:19

@Sal Colman: A Primonak nem nyomásérzékeny fóliás billentyűzete volt, hanem kapacitív, ami ideális körülmények között azt érzékeli, ha hozzáérnek, tehát megnyomni nem kell - a hangsúly persze az ideálison van, 100%-os nem volt, az biztos. Egyébként a Sinclair ZX-80, és 81 az tényleg nyomásérzékeny fóliás billentyűzetes.

horex · http://horex.uw.hu/ 2014.07.11. 08:22:58

@Fánkevő Fáncsi:
Elég szépen lepocskondiázod az akkori magyar törekvéseket, még ha tényleg csak kullogott a nyugat mögött

89-ban elavult volt és adták el a C64-et?
Azért ez túlzás! Igaz megjelent és nagy pénzért elérhető volt a 286-os, de a 64-es még sok kis cégnél működött
Volt egy kisszövetkezet, legyen itt a neve Summatech, ami memóriabővítőt gyártott C64-hez. És vitték mint a cukrot. Önmaga is árulta, de a Magév vette át nagyrészét
256kb-ra bővitette a RAM-ot saját op.rendszerrrel és akár megosztott virtuális disk-ként is üzemelhetett
Nem kellett betöltögetni lemezröl a programokat. Reggel betöltötték és aztán csak behívták a "diskröl"
Volt egy , az első, Amiga kiállitás
Ott mutatták ezt is be
10x gyorsabb volt mint a floppy

Csak tízszer, kérdezed te lefitymálóan?
Igen, az nagy dolog volt abban az időben

Az Amiga nem tarolt le semmit, főleg nem a C64-et, mint "ipari felhasználást"
Amiga játékra ment, a c64-et a megjelent IBM szisztéma tarolta le

És ha a C64 elött nem lett volna számitástechnika/sufni-guruk Mo-gon, akkor nem létezett volna hogy a C64-gyel még esztergapadot is működtettek, mint ahogy ma a CNC gépek
A Z80-ZX80-tol kellett felnőni a magyar gépeken keresztül

Ahogy te irsz arrol a korrol, annyi erővel az egész magyar történelmet is leszarhatod, mert végül is vesztesek voltunk szinte mindig

horex · http://horex.uw.hu/ 2014.07.11. 08:28:47

Ha bármelyik témába befér
Emlékezzünk meg Bithunter/WhiteWolf retro számítógép gyüjtőröl /RIP/
Ugy tudom a legnagyobb gyüjteménye neki volt Mo-gon

www.webring.org/l/rd?ring=cbmring;id=19;url=http%3A%2F%2Fbithunter.siz.hu%2Fstorage.htm

Karvaly 2014.07.11. 09:28:51

Nem a Primónál volt az, hogy a ROM egy részét a Spectrumról vették át, és olyan funkciókat lehetett előcsalogatni belőle, amiről a fejlesztők sem tudtak? (mintha ez a basic tokenek direkt módon előcsalogathatósága lett volna CTR kombinációkkal)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.11. 09:49:02

@Karvaly:
"Nem a Primónál volt az, hogy a ROM egy részét a Spectrumról vették át"
de :)

"és olyan funkciókat lehetett előcsalogatni belőle, amiről a fejlesztők sem tudtak?"

Hát tudták ők, de ezt hivatalosan nem ismerhették el :)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.11. 09:56:37

@Fánkevő Fáncsi: Rendben, nem kötözködésből...

Nincs mítosz, nincs ajnározás, felsorolás van. Az, hogy rosszul van fogalmazva az első mondat, és ebből, meg az idézett hozzászólásomból már mítoszgyártást gondolsz..?

A többiek "mítoszgyártó" hozzászólásai pedig egyértelmű, hogy nem tőlem származnak.

"Ki gondolná, hogy a Commodore-korszak előtt is volt számítógépes élet hazánkban?" <- erre és az index2 megjelenésnél írt hosszabb címlapos szövegre gondolsz, mint benyomáskeltésre? Az nem az én művem.

Az index2 beharangozókat az indexnél írják - figyelemfelkeltő, kattintásnövelő "betűtípussal".

A soron következő akár 1983-tól datált kelet-német, bolgár, cseh, román, jugoszláv, szovjet klónok/gagyik felsorolása esetében sem fogsz olyat találni tőlem, hogy valamelyik oltárijó-szupercsászár lett volna. Ott és akkor mindegyik azt tudta, ahogy megcsinálták.

Léteztek.

Van írás a videómagnóval játszható tévéjátékokról- ott pl. kissé negatívan állok hozzá.

Elfogadom hozzászólásod, mint véleményt csak nem értem a levont végletes következtetésed. De visszavárlak a már említett harmadik rész és a többi "keletiblokkos" ország gépeinek ismertetőjénél is- ha jössz, akkor jössz, ha nem, akkor nem. :)

Fánkevő Fáncsi 2014.07.11. 10:35:01

@horex: Ne viccelj már Horex, ne adj a számba olyat amit nem mondtam, hogy aztán megcáfolhasd okosan.

Soha nem mondtam, hogy az Amiga letarolta a C64-et, soha nem adtak el belőle fele annyit sem, főleg nem magyar vállalatoknak.
Csak azért említettem, hogy lásd azt hogy az amcsik hol tartottak, az idő tájban mikor kijött a TVC komputer. Ég és föld.

"Elég szépen lepocskondiázod az akkori magyar törekvéseket"
Nem a pocskondiázás a lényeg , hanem a sokkal több tárgyilagosság. Nem tudom miért kellene "magyaros ködmönben" néznem egy olyan konstrukciót, amely egy már akkor elavult koppintás volt, amikor megjelent, technikailag és üzletileg is egy kudarc volt. Ez inkább egy szégyelleni való dolog, cucilista bénázás.

"És ha a C64 elött nem lett volna számitástechnika/sufni-guruk Mo-gon, akkor nem létezett volna..."

Nem létezett ilyen a C64 előtt, ezt a kort a Commodore gépek hozták el a Vic20 és a C64. Ezt felejtitek el itt nagyvonalúan páran. Az ok és okozatot felcserélitek. Egy mítosz akartok kreálni, ami soha nem létezett.
Alapjában a Vic20-ZXSpectrum-C64 volt az oka, hogy rengeteg lelkes amatőr (és profi is) elkezdett foglalkozni a komputerekkel. Nem pedig a magyar TVC komputer '86-ban.
Ezzel szemben a TVC komputer végsősoron a C64/ZX-Spectrum miatt létezett egyáltalán.

"...akkor nem létezett volna hogy a C64-gyel még esztergapadot is működtettek, mint ahogy ma a CNC gépek.."
Ez nem hogy ügyes dolog nem volt, hanem balfaszság, dilettantizmus, kóklerség, a C64 egy olcsó játékgép volt, nem real-time folyamatvezérlő számítógép. Ezt pedig már akkoriban is jól tudták a elektromérnökök, és régóta léteztek már mikrocontrollerek a célra.(intel8051 - 1980).Igazad van sok minden idiótaságra akarták használni a C64-et, egy csodaszernek tekintették. Így utólag már elég muris.

"Ahogy te irsz arrol a korrol, annyi erővel az egész magyar történelmet is leszarhatod, mert végül is vesztesek voltunk szinte mindig"

Nem szarok le semmit, de nincs is rajta semmi misztifikálni való. Horex a lúzerségre nincs miért büszkének lenni. Ez nem egy egészséges nézőpont.

@TryMan: Jaja ez igaz, voltak még páran, igazad van. Az sokat elmond a dologról, hogy ők mind emigránsok voltak, a nevük sem magyar volt, John Kemeny, Andrew Grove, John Neumann, Charles Simonyi. Ők mind Amerikában alkottak és Amerikának, nem itthon Magyarországon.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.11. 10:44:01

@Sunsetjoy: "csak nem értem a levont végletes következtetésed"

Csakis amiatt akartam hozzászólni, hogy tényleg ne legyen piros-fehér-zöld pántlikás mítosz valami szarból.

Egyébként semmi gondom az írással, szeretek nosztalgiázni, és az itt megvan, bőven, nem rossz írás.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.11. 10:44:15

@Fánkevő Fáncsi:

Én is éltem akkor, teljesen igazad van. Ez a mentalitás, hogy ha megemlíted, nem is a C64/Z80/Spectrum korszak előttiek voltak a fentebb felsorolt gépek (nem is lehettek) az a magyarok pocskondiázása lenne? Vicc.

Annyiban kiegészítenélek, hogy a Simon's Basic az egy (asszem cartridge-os) kiegészítő volt, a Commodore alap Basicje (a Commodore Basic) egy Microsoft Basic alapú cucc volt. MOS 6502, nosztalgia nap van. :)

Karvaly 2014.07.11. 12:29:02

@Karvaly: Attól tartottam, hogy rosszul emlékszem, az előző részben olvastam pl., hogy 85-ig COCOM listán volt a C64, aztán a helyi Kisz-titkár már 84-ben a Raid Over Moscow-val játszott :)

Nem, valami olyasmi rémlik, hogy leírták talán egy régi ötletben (olvasói levél?), hogy bizonyos gombkombinációkkal különleges karaktereket (gondolom 128 felettiek) lehetett kiírni, ha ezt programba írták, akkor listázás után annak a helyén már egy basic utasítás jelent meg. Ezzel mi is szórakoztunk otthon, egy idő után egyszerűbb volt így beírni a run-t, mint kiírni.
És később volt valami folyománya is, hogy megkérdezték a fejlesztőket, hogy ez mégis hogyan történik, akiknek ez teljesen új dolog volt :)

TryMan 2014.07.11. 12:40:51

@Fánkevő Fáncsi: Persze, Magyarországnál rosszabb hely innováció szempontjából szerintem kevés van (bár hasonló rossz azért akad), elég csak Rubik Ernő kockájának vagy Jánosi Marcell floppyjának a sorsára gondolni. Soha nem kedvezett sem a gazdasági sem a politikai légkör a fejlesztéseknek, és jelenleg csak rosszabbodik a helyzet. Személy szerint én is benne vagyok több innovációs projektben, egyik sem Magyarországon zajlik, és elképzelhetetlennek is tartom, hogy a közeljövőben ez változna - sajnos. Pedig nem rajtunk múlik, de azt a kockázatot, amit ma Magyarország jelentene egy ilyen jellegű vállalkozásnak, nagyon kevesen vállalnak be.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.11. 13:50:22

@TryMan: Hát ja. Nagyon nehéz lesz olyan informatikai sikersztorit elmesélned, ami itt teljesedett be. Ha létezik ilyen egyáltalán. Hiába ráncolod a homlokod.
Talán a Kürt Kft. Nem is tudom mi lett velük.

2014.07.12. 13:49:27

@TryMan: Ez pontosan a hasonló fáncsik miatt van, akik azt nézik, hogy lehetne még jobban lehuzni mindent és mindekit, mindenre rásütni hogy korrupció, érdek, sikertelen, eleve reménytelen, igy persze ,hogy soha semmiből nem lesz semmi.

Bölcsebb nemzetek megtanulták támogatni aki akar valamit, ha kudarcot vall tanulni a hibából és elkönyvelni, mi belerugunk akárkibe aki valamit is jobban tud, nehogymár ez a segg többre vigye mint a mi nagy egónk, és közben a fáncsipáncsik bőszen helyeselnek, igen, itt mindeki ilyen hülye, nem is lesz itt soha semmi.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.12. 21:31:50

@mioporfeszosz: "Ez pontosan a hasonló fáncsik miatt van, akik azt nézik, hogy lehetne még jobban lehuzni mindent és mindekit, mindenre rásütni hogy korrupció, érdek, sikertelen, eleve reménytelen, igy persze ,hogy soha semmiből nem lesz semmi."

Nem vagyok haladásellenes, viszont utálom az igénytelenséget, kóklerkodást, a butaságot, műveletlenséget. Ez a TVC számítógép tipikusan egy magyarnarancs produktum volt, a "kenjük be sárral oszt nem látszik" mentalitású garázsmérnökök és buta párttagok közös terméke.
Nem csak régen a cucilizmusban voltak problémák, "káderpolitika", felsőbb pártérdekek, és korrupció.

A rendszerváltás után, pedig a tudomány éppolyan hitelválságba került mint a politika. Megjelentek az Egely Györgyök, G-Spanyol Zoltánok, és ma sem sokkal jobb helyzet, mint rég ugyanannyi kókler és jutyúbprofesszor van.

Ezeknek a dolgoknak a bírálata nem haladásellenes cseppet sem. Ellenkezőleg. Miért kellene buzdítani a szar teljesítményt és a magyar igénytelenséget.

Én meg azt mondom neked mioporfeszosz, hogy a hozzád hasonlóak miatt van ott a magyar football, ahol van. A hozzád hasonlók tartják el a magyar focistákat. Ha rajtad múlna akkor mindenben annyit érnénk el, mint Albánia. Tulajdonképpen nem is olyan nagyon más a helyzet.

Épp arról beszélünk TryMan-nel, hogy ebben az országban nem adottak a fejlődés/fejlesztés feltételei. Az okos emberek emigrálnak és Amerikában alkotnak, mert ott lehet, és ott a teljesítményt díjazzák, nem a tehetségtelen faszokat tapsolják meg.

Hány magyar Nobel-díjas volt a múlt században? Hány élt és alkotott ezek közül Magyarországon ?

Fánkevő Fáncsi 2014.07.12. 21:39:14

@Fánkevő Fáncsi: Megkönnyítem, ne nyomozgass.

Ezidáig 12 magyar származású Nobel-díjas van. Ezek közül egyedül Szent-György Albert (C-vitamin, 1937) élt és alkotott Magyarországon.

2014.07.12. 23:56:24

@Fánkevő Fáncsi: Teljesen mindegy hol alkot valaki, aki szerint Neumann nem magyar, az egyszerűen idióta,... csak mert egy magyar anyanyelvű, magyar emberek gyermekeként, budapesten született tudós felvett odakint egy ott jobban hangzó más írásmódú nevet?!?!, vicc..

Nem idehaza "alkotott"?
Basszus, egy kis országnak hol van pénze, potenciálja -akkor- világelső szuper hipermodern technológiákat (digitális számítógép, atombomba, stb) egyáltalán megközeliteni? Márpedig aki nagyot akar alkotni, annak az élvonalban kell lenni, egy tanyán petróleumlámpa fénynél nem lehet atombombát tervezni.

A focit utálom, nem tudom hogy jön ide, tőlem fifástul és világbajnokságostul törölhetik is az egész kabarét.

A TVC-t pedig kár szidni, az odakint is "megbukott" Enterprise ujragondolása, szoci "klónja", futott még verziója.

Maga a koncepció egyébként olyan előremutató, - a kivitelezés hazai lehetőségei más kérdés- hogy majd valamikor ez teszi a pécét az összes otthoni kisszámítógépet bedaráló valamivé, a bővíthető moduláris rendszer alapelve

Fánkevő Fáncsi 2014.07.13. 01:33:56

@mioporfeszosz: Szerintem az az idióta aki szerint én azt mondtam, hogy Neumann nem magyar. Ezt egyébként könnyú ellenőrizni, csak feljebb kell guringázni, és újra elolvasni.

Ha teljesen mindegy lenne, hogy valaki hol alkot akkor magyar tudományos sikerek is születnének nem?

Ha pedig nem lehet petróleumlámpa fényénél nagyot alkotni, és mi magyarok petrólámpa fényénél élünk, akkor miért kell áradozni az "előremutató" magyar produktumról ? Önellentmondásban vagy, nem is kicsit. Nem tudom akkor most, hogy jó a petrólámpás magyar termék vagy szar? Hát egy kicsit szar de legalább a miénk, nekünk erre futja? Épp erről beszélt Virág elvtárs is Pelikán Józsefnek.
"Narancs! Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk."
Ez a hazafias hozzáállás hiányzik belőlem ?

"A focit utálom, nem tudom hogy jön ide.."

Nagyon is jól értetted miről beszélek. Az igénytelen emberek teszik akár még a magyar focit is eladhatóvá és kimagyarázhatóvá ebben az országban.
Mindenki azt kapja amit megérdemel és amivel meg is elégszik.
www.youtube.com/watch?v=IUB-d0M4rpw

"Maga a koncepció egyébként olyan előremutató, - a kivitelezés hazai lehetőségei más kérdés- hogy majd valamikor ez teszi a pécét az összes..."

Miről beszélsz már megint. Az IBM PC '81-től az IBM XT '83 tól létezik, ISA bővítőbusszal ellátva. Valahogy mégsem darálja be a C64-et, ellenkezőleg. Nem a koncepció győz, hanem az ár. Azt akarod kihozni, hogy a TVC tul.képp egy C64-nél korszerűbb dolog volt csak az emberek hülyék voltak és rosszul választottak ?
Ugyanmár :) A TVC egy sokkal szarabb gép volt, sokkal szarabb videó és audio képességekkel, szoftvertámogatás nélkül, floppy nélkül, kissé magasabb áron, magyar minőségben összeszerelve, és a kutyának sem kellett.(állami megrendeléseket kivéve) 4 évvel a C64 megjelenése után.
Amiből viszont 17 milliót eladtak világszerte.
Guinness Book: highest-selling single computer model of all time.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.13. 10:51:56

Elvagytok mint a befőtt, pedig ahogy nézem olyan nézetbeli (és egyéb) különbségek vannak az itt felsorakoztott két irányzat/nézet között, hogy feloldás nem nagyon várható. De tőlem amíg nem kezd el személyeskedni, anyázni valaki, elbeszélhettek itt egymásnak :)

2014.07.13. 15:10:19

@Fánkevő Fáncsi: Bizonyos tekintetben korszerűbb volt, mert az alapkoncepcio számit, a ruszkik a PCvel párhuzamosan elvoltak még a 90es években is a bővítőkártyákkal és minimum EGA szintű grafikával kitömött többtiz Mhz-es Z80 alapu vasaikkal.
Ez olyan ,mintha azt mondanád, a facebook "korszerűbb" (SIC) mint az iwiw, mert előbbi "került ki győztesen".

Az informatikában és kapcsolodo területein RENGETEG tényező határozza meg, egy készülék vagy ötlet mennyire lesz felkapott, én évtizedek óta foglalkozok evvel, te hirtelen a felszines dolgok alapján formáltál egy véleményt, a semmire.

Kb olyan a "vita" mintha az iskolai reáltanár győzködné Einsteint hogy hülye, a tér nem gürbülhet, hát fogja már fel.

De a tér görbe, és voltak olyan korukat megelőző megoldások (pl sony minidisc) amik nyomtalanul hullottak a semmibe, mert nem tudtak betörni a piacra vagy éppen ilyen olyan okokbol nem terjedtek el.
AAz érintős PDAtelefonok is itt vannak 15éve, kutyának nem kellet, drága, felselegs, minek.

Aztán történt valami és jé, már szinte a nyugdijasoknak sem gombok hanem érintőkijelző van a telefonjukon, szinte meg sem lehet mondani mi, olcsó lett? Frászt, nemrég a top réteg szaladgált 40-50 ezres telefonokkal, akkro nagy lett a jólét, vagy mi?
Kitudja mi történt..

A gadasági helyzet, a piaci megjelenés, az adott korban nyujtott plussz, a vélt vagy valós tömegigények, rengeteg minden meghatároz egy gépet vagy műszaki cikket.

Eleve aránytalan az egész összehasonlitás, hogy a francba lett volna "versenyképes" vagy "sikeres" egy magyar tőkeszegény valami ahol az egész ország max a TTL ic-k gyártásáig jutott el a MEVben, egy olyan tőkeerős német valamivel szemben, mint a commodore, amit ma simán multinak neveznénk, saját félvezetőgyárral, tokkal, vonóval, irodai nagygépekkel, kiépült értékesítő ügyfélkörrel, hatalmas évtizedes piaccal.

Végül mégis a PC nyer, ami 81ben hiába létezett, egy prütyprütyprüty vacak volt az akkor istenkirály szines, zenés, stb kis játékgépek mellett, végül, hosszutávon lemosta a C64et, sőt az összes amigát és stb is a koncepcio.

Az egész TVC és szovialista háttéripar sem "élt" addig ,hogy ez bekövetkezzen, ettől még -ismét írom- a hazai lehetőségekhez képest a TVC nem egy olcsó vacak, hanem egy zseniális világszám, olyasmi teljesitmény, mint gyufaszálakbol működő repülőt építeni, feleslegesnek tűnik meg ostobának, de akkro ez volt a helyzet, volt egy koncepcio, egy igény, ez a válasz született.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.13. 20:56:59

@mioporfeszosz: "Az informatikában és kapcsolodo területein RENGETEG tényező határozza meg, egy készülék vagy ötlet mennyire lesz felkapott, én évtizedek óta foglalkozok evvel, te hirtelen a felszines dolgok alapján formáltál egy véleményt, a semmire. "

Hát nézzük akkor drága jó szakértő barátom részleteiben, ne legyünk felszínesek. Hagyjuk a "gürbül a tér"-t jó ? Semmi köze ahhoz hogy milyen gép volt a TVC.

Milyen video chip volt az egyikben és a másikéban, milyen képességekkel, különösképp a játékok támogatása szempontjából. (hiszen végülis játékgépek voltak)

Milyen audio chip volt az egyikben és a másik, milyen képességekkel rendelkeztek ?

Milyen sebességű volt a CPU egyikben, másikban ?

Mennyi játék, és egyéb program közül tudtál választani az egyikhez és a másikhoz ? Milyen adathordozókon lehetett ezekhez hozzájutni ? Mennyi szakirodalom állt rendelkezésre a gépekhez ?

Mennyibe került az egyik másik?

Milyen (megfizethető árú) háttértárat (floppy drive-ot) tudtál venni az egyikhez és a másikhoz?

"Eleve aránytalan az egész összehasonlitás,..."
Mi az hogy aránytalan ? Két számítógépet hasonlítunk össze. Mi ebben az inkorrekt ? Nem sírni kéne örökké, meg kimagyaráézni, hogy miért vagyunk szarok, oké ?

"...egy olyan tőkeerős német valamivel szemben, mint a commodore.."
Egy eredetileg Kanadában alapított aztán később amerikai cég volt.

"Végül mégis a PC nyer, ami 81ben hiába létezett, egy prütyprütyprüty vacak volt az akkor istenkirály szines, zenés, stb kis játékgépek mellett, végül, hosszutávon lemosta a C64et, sőt az összes amigát és stb is a koncepcio"

Dehogyis. A PC már nagyon is sikeres volt a '80-as évek elejétől fogva, csak míg a C64 Home Computer (játék és tanulógép) volt addig a másik a PC irodai számítógép volt teljesen más piaci szegmensben hódított. De sokkal drágább is volt, gyakorlatilag csak cégek tudták megvenni. Magyarországon '90 környékén jelentek meg az első PC koppintások, akkor kezdték csak átvenni a C64 szerepét.

Azonban Amerikára és a nyugatra ez nem volt jellemző, ott soha nem használták a C64-eket vállalat-irányításra, bérszámfejtésre, vagy szövegszerkesztésre. Ez egy speciálisan magyar jelenség volt.
Nyugaton a vállalti szektorban már túlnyomóan PC-k dolgoztak a '90-es évek elejére, i8088 XT (1983) aztán a drágább i8086 AT(1983). Később jött a i80286 (1985) majd később 386 (1986)...486(1989) satöbbi. A C64 egy teljesen más kategóriában volt nagyon sikeres, ezek a gépek párhuzamosan léteztek.

Ezzel szemben Magyarországon a PC-s cuccok COCOM listán voltak, a szocialista Magyarország egészen a '90-es évekig döntően C64-el oldott meg minden számítástechnikai kihívást.
A rendszerváltás beköszöntével jelentek meg az első PC XT/AT-k és aztán elég gyorsan kiszorították a és eltörölték a magyar C64 mozgalmat.

Ezek a számistástechnika história alapjai, az előbb mintha azt mondtad volna hogy te ezzel foglalkozol régóta, én meg csak egy szeleburdi lángossütő vagyok aki még nem látott számítógépes masinát.

Meséltem pedig, hogy a 1984-ben vettem magamnak C64-et. Aztán 89-ben Amiga500-at, aztán 1991-ben egy "Turbo" AT-t. Azóta folyamatosan veszem a PC-ket természetesen. Jelenleg egy amcsi cégben dolgozom (boundarydevices.com/)
embedded ARM komputereket fejlesztünk, én linux/ubuntu szoftvermérnök vagyok itt.

Nem olyan nagy ügy ez, de azért azt ne mond nekem, hogy csak a kürtöskalácshoz értek és hogy - "hirtelen a felszines dolgok alapján formáltál egy véleményt, a semmire."

midnight coder 2014.07.14. 07:24:49

@csedársajt: Lúfütty. A jó cuculizmusban kb. mindenki ügyeskedett, ki így ki úgy. A mi előző házunkat eredetileg a helyi orvosnő építtette a 70-es években, persze a létező legjobb anyagokból, a szakikat pedig szépen kiírta betegállományba amíg nála dolgoztak - esetleg egy picit tovább is... Azon a házon a mai napig nincs egy hajszálrepedés sem... És ez csak egy vacak falusi doktornő volt, nem vállalatigazgató.

A jóelvtársak pedig már 86-ban kezdték szétlopni az országot (spontán privatizáció) amikor te még bőszen a szocializmust építgetted.

midnight coder 2014.07.14. 07:36:12

@mioporfeszosz: Az összes gépet a maga korában kell nézni.

A TVC egy zseniális cucc lett volna ha akkor jön ki, amikor a Sinclair ZX-Spectrum, vagy a C64. Azaz a home computerek hajnalán, ami anno a TRS-80 és a Commodore VC20-szal indult, és a ZX-81-gyel vált tömegessé.

A C64-nél szerintem sok tekintetben jobb konstrukció volt - csakhogy a C64 82-ben indult, és 84-re már kismillió szoftver volt rá. És ez legalább annyira meghatározza a használhatóságot mint a hardver. Mert hiába volt jobb a felbontás, hiába volt Z80 szemben a bénácska 6502-vel, ha nem voltak rá programok.

És 84-ben kezdett a 8 bites gépek csillaga leáldozni, ekkor jelent meg az Amiga és az Atari St, a mai windowshoz hasonló multitaszkos, grafikus oprendszerrel, 16 bites procival.

midnight coder 2014.07.14. 07:42:11

Érdekes, hogy a C64 hazai szereplését az informatikában mindenki balfaszságnak tartja, pedig annyira azért nem volt az.

Eredetileg a Commodore gépek üzleti gépeknek indultak (CBM = Commodore Business Machines), csak a VC20 óta lettek játékgépek. És az akkori hazai gépparkhoz képest annyira nem is volt rossz gép egy C64, még annak ellenére sem, hogy basic-ban kellett programozni, az akkorra szabvánnyá vált CP/M helyett.

A C64-gyel is lehetett (volna) jó dolgokat csinálni, a rendszer árnyoldala nem annyira a gép volt, hanem a háttértár. A 1541 ugyan arra nagyon jó volt, hogy játékokat töltsünk be róla, de a floppys tárolás megbízhatósága és sebessége nem igazán volt ideális üzleti felhasználásra.

De ha valaki megnézett egy korabeli szocialista üzleti mikrogépet, máris megérti azokat a döntéshozókat akik anno a C64-et választották.

midnight coder 2014.07.14. 07:49:12

@mioporfeszosz: "Végül mégis a PC nyer, ami 81ben hiába létezett, egy prütyprütyprüty vacak volt az akkor istenkirály szines, zenés, stb kis játékgépek mellett, végül, hosszutávon lemosta a C64et, sőt az összes amigát és stb is a koncepcio."

A PC mint koncepció egy technológiai istencsapása volt. Az oprendszertől a processzoron át a videó, hang, stb. rendszerig úgy volt szar, ahogy.
Ami miatt elterjedt, annak egyszerű üzleti oka volt: míg a Commodore, Apple, stb. gépeket egy-egy cég gyártotta viszonylag drágán, addig az IBM gépeket klónozta boldog-boldogtalan. És ha ehhez még loptad is a DOS-t, egész olcsóból kijött a gép.

Amúgy ilyen klónunk nekünk is volt, Proper16 néven futott (a proper-8 meg egy CP/M-es gép volt). Az első proper16-ok még cuculista alkatrészekből épültek, a későbbiek már kicsi kínai dzsunkaalkatrészekből, ami őszintén szólva nem sokat változtatott a béka segge alatt lévő minőségen.

Ami viszont érdekes volt, az a proper16-hoz adott szoftver - hexa editorral magyarított DOS, Dbase, stb.

midnight coder 2014.07.14. 07:50:00

Még egy érdekesség: a Primo BASIC rom-ja, a HT-1080Z, azaz a TRS80 Model I egy módosított verziója volt.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.14. 11:17:57

@midnight coder: "A TVC egy zseniális cucc lett volna ha akkor jön ki, amikor a Sinclair ZX-Spectrum, vagy a C64. Azaz a home computerek hajnalán, ami anno a TRS-80 és a Commodore VC20-szal indult, és a ZX-81-gyel vált tömegessé. "

Pontosan. Azonban 4 évvel később jött ki, és 4 év az rengeteg, a számítástechnikában.

"A C64-nél szerintem sok tekintetben jobb konstrukció volt"

Hát ezzel azért vitatkoznék. A C64 video és audio lehetőségei lényegesen jobbak voltak (ez esetben nem a natúr felbontás a lényeg, hanem az egyéb lehetőségek, sprite-ok, pixelbypixel scrolling, megszakítások spéci kezelése. Az SID 6581 (sound) pedig egyértelműen egy jobb csip volt, ott nincs vita), így ami a játékszoftvereket illeti a C64-re születtek a legszebb, legjobb játékok abban a korban a '80-as évek elején. Csak a 3. generációs játékkonzolok tudták később felülmúlni(86 körül), meg az Atari gépek, de akkoriban már jött az kis Amiga500(87) válaszképpen.

Ezenkívül a VC1541 floppy drive teljesen elérhető háttértár volt, míg a Vidi komputeréhez csak bazi drága (ugyan sokkal jobb is) 720k floppy-t lehetett volna csatolni, ha valaki megveszi az interfészt. A Vidi floppy drive ára azonban lényegesen több volt mint az alapgépé, mivelhogy teljes mértékben nyugati import volt.

Így aztán a C64 esetén teljesen elterjedt volt a floppy másolás(BurstNibbler, SpeedCopy), talán innentől datálódik a játékok lopása és a másolásvédelmek megjelenése, (erre azért nem mernék megesküdni, lehet hogy már hamarabb is volt), de a C64 esetén elterjedt dolog volt játékot másolni/lopni.
Nem is hiszed ez mennyire fontos egy gép népszerűsége szempontjából.

"Érdekes, hogy a C64 hazai szereplését az informatikában mindenki balfaszságnak tartja, pedig annyira azért nem volt az."

Az tény hogy sokkal több lehetőség nem igazán volt. Elképzelhető, hogy ez volt az optimum.
Ennek ellenére komikus az amikor C64-et, egy játékgépet használnak CNC gépek vezérlésére, vagy folyamatirányításra, meg úgy mindenre általában. Ez kókány dolog.

Persze az egész cuculizmus egy nagy kóklerság volt, úgyhogy ez sem igazán lógott ki a sorból.

A baj inkább talán az, hogy sokat átmentettünk abból a szemléletből a kapitalizmusba. Hiszen mostmár nincs kényszer. Eközben folyik a mítoszgyártás mindenütt a régi magyar termékekről Pannónia P21(motor), Ikarusz buszok, Vidi/Orion termékek. meg.

Azért szoktam ezek a dolgok ellen beszólni, mert hülyeségek és gátolják a valódi fejlődést.
- nem igaz, hogy a magyararok tehetségesebbek másoknál (genetikailag)
- nem igaz, hogy itt jobb az oktatás, és a magyar "elme" kiemelkedő
- nem igaz, hogy a régi (fenti) termékek zseniálisak, kiemelkedőek lettek volna

slowMotion 2014.07.14. 12:08:09

@Fánkevő Fáncsi:
Az első két "nem igaz"-zal tökéletesen egyetértek. Vö. pl. Svájc/Mo. Nobel dijasainak számát. Az oktatás szinvonala pedig 30 éve csökken, pedig már akkor is szar volt. A helyzet sajnos az, hogy nekünk mindig nagy arcunk volt (és ma is az van), alap nélkül.

TryMan 2014.07.14. 13:00:36

@midnight coder: Vitatkoznék azzal, hogy a pc, mint koncepció lett volna "technológiai istencsapása", pont, hogy a koncepció volt a nyerő, és a részletekkel - többek között amiket felsoroltál - voltak problémák. Hogy egyértelműsítsük, konkrétan az IBM-PC koncepciójáról beszélünk, ez pedig nagy vonalakban a következő:
megfizethető ár (nyilván induláskor horribilis volt, de nem az akkori üzleti számítógépek árszínvonalát tekintve!)
modularitás, alkatrészek könnyű cseréje és bővíthetőség
visszamenőleges kompatibilitás (egy XT-re írt program AT-n, 2/3/486-oson, stb fut)
a hardver másolható, rengeteg eszköz, klón készülhetett hozzá
operációs rendszertől való függetlenség
ezeken kívül van még, de talán ezek a leglényegesebbek. Ezeket így összességében a többiek nem tudták, jórészt véleményem szerint ennek köszönhető az elterjedése.
Ami problémákat felsoroltál, az oprendszer, a videó, hang, ezek mind a koncepcióból adódóan orvosolhatóak voltak, amint írtak rá jó oprendszert, lehetett azt használni, amint kijött jobb videókártya, hangkártya, mind le lehetett cserélni. Nyilván voltak a kompatibilitásnak is korlátai, ahogy fejlődött a technológia, változtak a buszrendszerek, ISA, VESA, PCI, PCIE, processzortokozás, RAM típus, stb, stb, de a koncepció alapvetően jó volt. Szerintem.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.14. 13:25:51

@TryMan: Jaja, én is egy kicsit inkább TryMan-nel értenék itt egyet. A koncepció nem lehetett olyan nagyon szar, ha tuladonképp a main napig létezik.

A kivitelezés, és a kezdeti fejlettség tényleg nem egy bizalomgerjesztő dolog volt.
Én Amiga500-ról ültem át PC-re, hááát...igencak húztam az orromat eleinte.
Aztán voltak dolgot...pctools, norton-guide, norton-commander...amik nagyon tetszettek.
Végül aztán a Turbo-C 2.0 teljesen elcsavarta a fejemet, és itt ragadtam végleg.

rATdrAgOn 2014.07.14. 19:26:42

@Fánkevő Fáncsi: jajaja, a régi jó "háborúk", a c64-esek utálták a spectrumosokat, a spectrumosok meg a c64-eseket, meg voltak az atarisok, akiket mindenki utált. Aztán később voltak az amigások, utálták a pécéseket, a pécések utálták az amigásokat, meg voltak az atarisok, akiket mindenki utált. :)
Végül lettek a konzolosok, meg a pécések, és ezek is utálják egymást. Az atari meg már nem gyárt gépet, mi lesz így?! :O

rATdrAgOn 2014.07.14. 19:32:32

@Tryman: Aha, egy kézikönyv alapján összedobott referencia kapcsolás volt az első pécé. :) A technológia "csúcsa". Ha az IBM nem szúrta volna ott el, hogy levédeti az utolsó csavarig és bitig, már régen ott lenne, ahova mindig is való volt, megérdemelten került volna a történelem szemétdombjára. Az ARM meg a másik velünk élő istencsapás, egyetlen egy előnye van, hogy keveset fogyaszt, mert annyira primitív vacak. Az ARM64 meg amitől mindenki a megváltást várja, nem más mint a PowerPC ISA 2.03(???) copy pastázása, a lényeg megértése nélkül. Legalább az is keveset fog fogyaszani, de az is csak egy újabb ipari hulladék, legalább a népek zabálni fogják, mert nincs más. (Van.)

Fánkevő Fáncsi 2014.07.14. 19:52:03

@rATdrAgOn: Ne bántsd az ARM-ot, mert baj lesz ! Szájonváglak.

rATdrAgOn 2014.07.14. 19:53:11

Hallgatom az érveidet. :D

Fánkevő Fáncsi 2014.07.14. 19:59:20

@rATdrAgOn: Jelenleg ARM-al dolgozom, Freescale i.MX6 -al.
Ez az utolsó figyelmeztetés volt.

Adani 2014.07.15. 06:19:33

A TVC nem volt egy rossz gép, csak későn készült el és mire boltokba került már eljárt felette az idő. Ha 2-3 évvel korábban jön ki és olcsóbban adják akkor nagyobb siker lett volna.

kicsigee 2014.07.19. 11:14:51

1984 környékén a rokonságnál találkoztam először számítógéppel (C64-el.) Amikor az osztály társaimnak meséltem azt hitték kamuzok. 86 környékén elég sok embernek volt már valamilyen gépe (C64, Spectrum, C Plus4) a környezetembe. A 90-es évek elején meg már sokan cserélték le Pc-re. Sulimban meg egy csomó C Plus 4-est vettek, ki tudja miért, külföldön elég nagy bukta volt ez a típus. Gyakorlatilag magyar gépekkel nem is nagyon találkoztam, kivétel volt a Dagály u szakkör ahol volt egy Primo érintő billentyűs, de egy csomó gombja nem működött.

SaGa 2014.07.21. 10:41:38

@slowMotion: A PC elterjedésének igen egyszerű oka volt: nem kellett licence díjat fizetni a klónozásért. Bárki gyárthatott magának ugyanolyan szerkezetű gépet, nem kérte számon senki. Nekem még hever a szekrény mélyén valahol egy többszáz oldalas könyv, amit egy korai IBM AT-hoz adtak. A BIOS kommentezett forráslistája van benne. A teljes assembly kód, az összes magyarázattal együtt. Ezt vele adták a géppel, nem azt írták bele, hogy visszafejteni tilos, hanem a kezedbe nyomták.
Pár év múlva az IBM kijött a PS/2-vel, azt már licence díjassá tették, nem is gyártotta rajtuk kívül senki és mára már csak az emlékszik rájuk, aki valaha látott belőlük egyet. A legtöbben ma már azt sem tudják, hogy az USB-s egér és billentyűzet elődjét miért hívták PS/2-esnek...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.07.21. 15:43:05

@SaGa: a din-es billentyűzetről ne is beszéljünk.
süti beállítások módosítása