Toplista- Elfeledett főszereplők top 15 III. rész

2015. szeptember 23.

Az elfeledett főszereplők harmadik, befejező része, az első 5 helyezettel!


5-  Ristar

ristar.jpgAz 1995-ben megjelent (Sega Genesis/Megadrive, majd Game Gear konzolra: link) platformerjáték ötlete, alapjai még a Sonic the hedgehog játék megjelenése előtt megvolt a készítőknél, akik a Sonic játéksorozatot útjára indították.

Kezdetekben egy nyúl lett volna a főszereplő (aki a fülével "vett volna fel" dolgokat) a nagynevű játékban, de ahogy "gyorsult" a játékmenet, úgy döntöttek, hogy a speciális jellemzők mellé egy másik állat illik - így jutottak el az összegömbölyödésre képes sündisznóig, amely ilyen formában képessé vált a gyors támadásra is.
Évekkel később ezt a "nyúl-alapot" vették újra elő egy másik platformer fejlesztésénél- eleinte a fülét használta volna, majd később a karjait használta. Némi átvariálás után a nyúlformától is megszabadultak, majd számos név után kikötöttek a Ristar mellett.

A korábbi prototípusban (és a megjelent infók terén is) még pl. Feel vagy Dexstar néven volt "ismeretes" a főszereplő.

A játék japán és nemjapán változatai nem csak a feliratokban különböztek, pl. néhány ellenfél megjelenése más, a szereplők is változnak itt-ott, vagy pl. a játék végi outro is más egyes esetekben (link).

Plusz érdekesség, hogy ez az egyik játék a kevésből, amely gyárilag kihasználja a PAL rendszer felbontását- más játékok az NTSC rendszerhez képest nagyobb felbontást (+16 vagy 32 sor) szimplán "bekeretezi" a játékot, de a Ristar képes kihasználni a teljes képernyőt.


4- Havoc (High seas Havoc, Capt'n Havoc)

havoc.jpgEgy 1993-as akció-platform játék Sega Megadrive konzolra, amelyben egy kalózfókával kell megszerezni a kincshez vezető térképet és kiszabadítani a gonosz kalóz fogságába esett barátainkat.

A programból készítettek játéktermi gép átiratot is (Jamma, link).

 


 

 

 


3- Sparkster / Rocket Knight Adventures

Sparkster története (aki egy lovagi páncélba öltözött oposszum) 1993-ban indult a Rocket Knight Adventure játékkal, amelyben szerepelt - a rakétás lovag elnevezést a páncélzatába épített rakétáról kapta, amellyel a levegőbe emelkedhetett (link). A Konami által készített oldalnézetes akciójáték Sega Genesis (vagyis Megadrive) konzolra jelent meg, amely az első játék volt Sparkster főszereplésével.

Ezt követte 1994-ben a nevével fémjelzett Sparkster, amely bár a Sega és a Nintendo konzoljára is megjelent, teljesen különbözik egymástól. A Sega játéka történetében is az első eseményeit követően játszódik, már a japán kiadás alcíme is ezt tükrözi: Rocket Knight Adventures 2.

A SNES Sparkster-változat az RKA-sorozat mellékágának tekinthető (link), amelyben bár Sparkster szerepel, a történet máshonnan indul- bár ugyanaz a végcél, megmenteni egy lányt (avagy a SEGA-változatban egy hercegnőt).

A sorozat (jelenleg) utolsó darabja a 2010-es Rocket Knight (Windows, Xbox 360, Playstation 3), amely a korábbi részek után tizenöt évvel játszódik (tehát az eredeti sorozat harmadik része).
Az új fejlesztőgárda által készített játék több dolgot átvett az elődöktől, de részben bővített is azokon, pl. a fejlettebb grafikát feltupírozta 2,5D-szintre, illetve rakott bele shoot'em up elemeket is egyes pályákon.



2- Awesome Possum

aweposs.jpgAz 1993-as Sega Genesis játék eredeti neve: Awesome Possum... Kicks Dr. Machino's Butt. Mint a címből is kiderült, ismét egy oposszum (avagy posszum) az akció-platformer főszereplője. A játék sokban hasonlít a Sonic játékokra- gonosz doktor robotokkal készül kiirtani minden természetest a világból.

A játék erősen ráfeküdt a környezettudatosság nevelésére: különféle üres flakonokat és üdítősdobozokat kellett gyűjtögetni mindenféle egyéb játékokban szokásos csillagok, gyűrúk meg érmék helyett.
A játék a korszakhoz képest ritka digitalizált beszédrészleteket tartalmazott (ez volt az egyik hirdetésekben is kiemelt "képessége" a játéknak).

A programot az egyik legrosszabb Genesis-játéknak tartják, minimum a platformjátékok terén- borzalmas irányítás, idegesítő, folyton pofázó karakter, gyenge grafika...



1- Mohawk & headphone jack (Mo Hawk & Headphone jack)

mohawk.pngAz 1996-os SNES akcióplatformer érdekes irányítással és játékmenettel rendelkezik, hiszen a játék pályái körbe-körbe forognak menet közben (tiszta tengeribetegség meg hányinger:).
Van beépítve egy "előre-hátra" néző gomb is, amellyel a kameranézetet lehet "eltolni", szóval mindent bevetettek, hogy forogjon minden.

A főszereplő egy... neonsárga izé zöld mohikánfrizurával, egyetlen öltözéke egy napszemüveg... akivel a pályákon meghatározott számú CD-lemezt kell összegyűjteni.

 

 

 

Nos, ennyi volt tehát a 15 "elfeledett" főszereplő felsorolása, ha úgy alakul lesz még belőle valamikor bónusz azokkal, akik kimaradtak...


Ez a poszt egy három részes sorozat harmadik, befejező része, a korábbi részeket is nézd meg, ha érdekel a dolog: első rész (link), második rész (link).

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr47741216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása