Műfajmustra- Star Trek 49- játékretró II. rész

2015. december 15.

A megígérteknek megfelelően újabb részhez érkezett a szeptemberben 49 éves Star Trek sorozat apropóján a blog Műfajmustra részlege- onnan folytatva, ahol a múltkor abbamaradt (link).

Star Trek: The Next Generation (1993-1994)

A második Star Trek-sorozat nevét viselő játék, amely 1993-ban jelent meg NES konzolra és Gameboy-ra.
Ezt egy évvel később a Game Gear változat követte (csak Észak-Amerikában), amely más névvel jelent meg: Star Trek: The Next Generation- The Advanced Holodeck Tutorial.
A program egy holofedélzet-szimuláció, amelyben ifjú kadétként kell döntéseket hozni, és a kapitány szerepében irányítani az Enterprise-D űrhajót (és persze a legénységet). A küldetéseket az eredeti epizódokból formálták meg (legalábbis ugye az addig leadott részekből).

 

Star Trek: Generations - Beyond the Nexus (1994)

A hetedik (Generations) Star Trek film történetét alapul véve (bár egyes helyeken eltérve attól, kiegészítve) készült játék, Nintendo Gameboy és Sega Game Gear kézikonzolokra. Ugyanaz a cég csinálta, mint a Next Generation játékot, az Absolute Entertainment (ami mondjuk 95-ben feloszlott).
A program belső nézetes űrcsatákat, illetve felülnézetes akciókat tartalmaz (két fajta logikai részküldetést, a helyszínek közötti navigációt leszámítva) mind a két platformon - a nyilvánvaló grafikai különbségekkel.

 

Star Trek: The Next Generation: Echoes from the Past (1994)

A játék Sega Genesis és Super Nintendo konzolokra jelent meg (bár SNES konzolon Star Trek: The Next Generation: Future's Past névvel egy picivel később), mint akció és egyéb elemekkel tarkított kalandjáték. Lehetőség van a hajó hídról való irányítására (a megfelelő állomásokon keresztül), űrcsatákkal és különféle missziókkal kiegészítve.

 

Star Trek: The Next Generation - "A Final Unity" (1995)

Az utolsó, ST:TNG-sorozat szereplőivel különállóan játszódó játék DOS és Macintosh rendszerekre jelent meg (amelyet később egy Windows-gyűjtői kiadás követett) 1995-ben. Eredetileg 1993-ban szerették volna megjelentetni, de különféle okokból (pl. a MicroProse-féle megvásárlás) csúszott a megjelenés.

Az eredeti sorozat külsőségeit és menetét követő (de külön történetű) point&click kalandjátékban a főszereplők hangjait az eredeti színészek adták a teljesebb hatás eléréséért (Let's play videó lista: link)

 

tngcom.jpg Josh Howard grafikája (link)


Star Trek: Deep Space Nine - Harbinger
(1995)

Az első számítógépes játék a Star Trek- Deep Space 9 szereplőivel, közelebbről nézve pedig egy belső nézetes kalandjáték (akció elemekkel), DOS és Macintosh rendszerekre.
Ismét csak az eredeti színészek szerepelnek a játékbeli szerepek szinkronhangjaként, így az ismert hangokkal szembesülhet az, aki ismeri az eredeti hangokat (kivéve persze, ha a német verziós játék német szinkronjával találkozunk).
A korábbi számítógépes kalandjátékhoz hasonlóan itt sem valamelyik szereplő bőrébe bújhat a játékos, hanem egy korábban ismeretlen személyébe (Envoy Bannick).
A lentebbi videón a játék korabeli reklámja látható, a linken pedig egy kommentárral kísért végigjátszás (link).

 

Star Trek: Starfleet Academy - Starship Bridge Simulator (1994-95)

Ezt a hosszú nevű játékot az Interplay konzolokon jelentette meg, 1994 végén Super Nintendo, a következő éven pedig Sega 32X konzolra (ami alapállapotban ugye a Genesis kiegészítője). Műfaját tekintve szimuláció, amelyben több, mint húsz féle küldetésben, különféle csatákban vehet részt a játékos. Ezeket szimulált formában küzdheti le, vagy karrier-módban kadétként indulva több hajó hídján teljesíthet szolgálatot. Mindezek mellett két játékos mód is a rendelkezésre állt a programban.

 

Star Trek: Deep Space Nine - Crossroads of Time (1995)

Egy érdekes darab a felsorolásban, abból a szempontból, hogy az egyik legismertebb korabeli magyar szoftvercég, a Novotrade készítette SNES és Megadrive konzolokra ezt az oldalnézetes akció-kalandjátékot. A játékosnak a Deep Space 9 sorozatból ismert Benjamin Sisko kapitányt irányítva kell (gyakran a többi szereplő segítségével) feladatokat elvégeznie.

Mivel ez a játék volt az utolsó, amely a kétezres évekig az utolsó konzoljáték volt (főként retró-konzol), így egy kicsit még jobban rövidítünk az ismertetésen.

Star Trek: Klingon (1996)
Windows és Macintosh rendszeren megjelent FMV (full motion video) részekkel bővített belsőnézetes kalandjáték (interaktív mozi), ahol adott időpontokban adott megfelelő válaszokkal lehet továbbjutni. A Jonathan Frakes által rendezett történet mellett még klingon nyelvtanulást segítő program is megtalálható a háromlemezes csomagban. (link)

Star Trek: Borg (1996)
Az előzőhöz hasonló játék, ahol azonban nem klingonként, hanem egy fiatal csillagflotta-kadétként kell helytállni abban, hogy a múltba visszatérve (Q segítségével) megmentsük apánkat és a hajóját a Wolf 359-nél vívott csatában. (link)

Star Trek: Starfleet Academy (1997)
A korábban már részben megismert szimulációs műfaj, élőszereplős videóbetétekkel, az Interplay fejlesztése, 4 (vagy 5) CD lemezen elhelyezve (link). Mellékelve egyes változatokban szerepelt még a Star Trek Pinball flipperszimulátor is (3 asztallal, amelyből az egyik két játékost igényelt) (link). Egy évvel később Chekov's lost missions névvel küldetéslemez is megjelent a program alapján.
Star Trek: Klingon Academy névvel, 2000-ben elkészült a második rész is, a nevéből adódóan a klingonok szemszögéből.

Star Trek: Generations (1997)
Az azonos című filmből készült újabb feldolgozás (lásd a 1994-es Beyond the Nexus), ezúttal Windows rendszerre, belső nézetes akciójáték, logikai elemekkel (link).

Star Trek: The Next Generation - Klingon Honor Guard (1998)
FPS akciójáték (Unreal grafikai motorral), főszerepben egy klingon harcossal (link).

Star Trek: The Game Show (1998)
Interaktív kvízjáték, a játékmester Q; a kérdések négy tévésorozatból, és az első nyolc filmből.

Star Trek: Starship Creator (1998)
Saját űrhajók tervezése, egyedivé tétele, felszerelése és legénységének kiválasztása- majd küldetésekben való teszteltetése (link). Star Trek: Starship Creator Warp II névvel 2000-ben megjelent a második része is.

Star Trek: Hidden evil
(1999)
Külső nézetes akció-kalandjáték a kilencedik Star Trek-film (Insurrection) eseményeit követően (link)

tng4.gif
Star Trek: The Next Generation - Birth of the Federation
(1999)
Az első igazi Star Trek stratégia, körökre osztott 4X (eXploration, eXpansion, eXploitation, eXtermination) stílusban, nagy elődök nyomdokain (link)

Star Trek: Starfleet Command 1-2-3 (1999-2002)
Taktikai űrharc-szimulátor, amelynek második része 2000-ben jelent meg Empires at war alcímmel - majd a második részhez egy különálló kiegészítő, az Orion Pirates alcímű.
A sorozat utolsó része, Starfleet Command III 2002-ben látott napvilágot (link).

Star Trek: Voyager - Elite Force és Elite Force II (2000, 2003)
Az első Star Trek Voyager sorozaton alapuló játék, jelen esetben egy FPS (Quake III játékmotorral). A játékhoz keigészítő csomag (expansion pack) is készült, nem beszélve az Elite Force II című második részről (link).

Star Trek: Armada I-II (2000-2001)
Ismét egy stratégia, ezúttal a valós idejű (RTS) fajtából. Második része egy évvel később készült el, Star Trek: Armada II névvel (link).

Star Trek: Invasion (2000)
A Sony Playstation konzolján megjelent egyetlen Star Trek játék, amelyben űrhajót irányítva kell szembe szállni a négy féle ellenség inváziós erőivel.

Star Trek: Deep Space Nine - The Fallen (2000)
A 2000-es év jelentős mennyiségű Star Trek-játékot hozott, köztük ezt a külső nézetes akciójátékot is, amely lazán kapcsolódik egy DS9-regénysorozat történéseihez (időben pedig a sorozat hatodik évadjának vége körül játszódik) (link).

Star Trek: Deep Space Nine - Dominion Wars (2001)
Stratégiai játék a DS9 sorozatból ismert Domínium-háború eseményeivel (link).

Star Trek: Away Team (2001)
A Star Trek találkozása a Commandos (vagy X-Com) játékkal; izometrikus nézetű taktikai játék (link).

Star Trek: Bridge Commander (2002)
Stratégiai szimuláció, akció elemekkel; a kapitány halála után új szerepünkben kell teljesíteni a felmerülő küldetéseket, feladatokat (link)

Star Trek: The Birds of Prey (2004)
Egy felülnézetes shoot'em up játék mobilra (J2SE, Java)

Star Trek: Shattered Universe (2004)
Ismét egy konzoljáték, Playstation 2 és Xbox konzolokra; az eredeti sorozatban már megismert tüköruniverzum vad és harcias világába kerülve számos űrcsatát kell megvívnunk hajónkkal (link)

Star Trek: Legacy (2006)
Egy akció/stratégia játék, amelyben az eddigi öt sorozat hajóival is találkozhatunk, az Enterprise-korszaktól kezdve az eredeti sorozat (TOS) korszakán át eljuthatunk a TNG (és ezzel együtt a DS9 és a Voyager) korszakáig is a játék hadjárata során (link)

Star Trek: Encounters (2006)
Star Trek 3D-s shoot'em up Playstation 2 konzolra, az öt sorozat hajóival, küldetések teljesítése időrendben, avagy szabad csata egy személyes vagy több személyes játékban. (link)

Star Trek: Tactical Assault (2006)
A Star Trek: Starfleet Command játékhoz hasonló taktikai űrharc-szimulátor, amelyben a Csillagflotta vagy a Klingon birodalom oldalán kell harcba szállni, az eredeti (TOS) sorozat idején. A program Nintendo DS és Sony PSP kézikonzolokra jelent meg. (link)

Star Trek: Conquest (2007)
Egy akció/stratégia hibrid Playstation 2 és Wii konzolplatformokra (link)

Star Trek D-A-C (2009)
A Star Trek-reboot (vagyis sorban a tizenegyedik ST-film) által inspirált felülnézetes akciójáték, Windows, Macintosh, Playstation 3 és Xbox 360 platformokra (link)

Star Trek Online (2010)
MMORPG műfajú internetes Star Trek játék (Windows/Macintosh), a műfaj számos jellemzőjével; fejlődés, nagy csaták, küldetések, nagy bejárható területek, stb. Időben és az események vonalában a Star Trek-reboot után játszódó történetfolyam, amelyben számos ismert faj, hajó és bolygó található. A sorozatokból ismert (és még élő) karakterek is ugyanúgy feltűnnek a játékban (nem csak a tucatnyinál több szinkronhang tekintetében), mint a korábbi játékok esetében.



Star Trek (2013)
A szimpla Star Trek című külső nézetes akciójáték (Windows, Playstation 3, Xbox 360) ismét az új filmekhez kapcsolódik - ez konkrétan a Star Trek- Into Darkness (Sötétségben) filmmel együtt jött ki, ugyanakkor időrendben a két film története között játszódik (link).

Star Trek- Rivals (2013)
Jelenleg időrendben ez az utolsó Star Trek játék, ezúttal iOS (iPad, iPhone) rendszerre; TCG (trading card game), vagyis kártya alapú stratégiai játék (link).

stad.jpg


Nos, ennyi volt a Star Trek játékretró poszt, amelyben sorra vettük a kezdetektől a főbb Star Trek-játékokat, leginkább a kétezres évekig bezárólag.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr628168766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.12.16. 14:22:07

jééj, ezek a vicces illusztrációk!
süti beállítások módosítása