Hardvermorzsák- C64/128 zenei cuccok

2013. március 24.

Ebben a részben kicsit áttekintünk (néhány) kiegészítő hardvert (főleg) C64 számítógéphez. Jelen esetben a MIDI  eszközöket és beszédszintetizátorokat. Mivel elég sok van a zenei oldalon ezekből a hardverkiegészítőkből, csak szemezgetéssel (talán máskor mások kerülnek előtérbe).

Commodore "Magic Voice" speech module cartridge

commagicvoice.JPGJelen kiegészítő hardvert 1984-ben mutatták be a nagyközönségnek; nem más, mint egy beszédszintetizátor, a gép hangkimenetét keverte össze a beépített Toshiba egyedi építésű chip segítségével előállított "beszéd" jellel. A beszédelőállítás Linear Predictive Coding módban történt: előre beállított szókincs felhasználásával dolgozott.

Ezen szókincs hivatalosan 235 szót tartalmazott, de bizonyos kiegészítő hangokat is annak vették.
A digitalizált beszédhangok használatára számos programot terveztek használni, kiadni, de ezekből szinte nem lett semmi (pl. oktatóprogramok).


Az egyik játékprogram, amely képes volt kihasználni a kártyát, a híres Wizard of Wor játék volt, amelyben leprogramozásra került az egység használata - így beszélhetett a játék.

Tervbe volt véve kiegészítő lemez is, jóval több szó tartalmazásával, lehetőség saját hang felvételére, a tervezett programok között szerepelt még szöveg-beszéd felolvasó szoftver is; mindezekből nem lett valós termék.

A kártya C64-re és C128-ra is alkalmazható volt (bár C128 gépnél alapból hibásan működött a cartridge furcsa memóriakezelése miatt, de megoldható volt a probléma), a programozását megpróbálták egyszerűre megoldani; az alap BASIC parancsok mellé a kártyát kezelő parancsok vártak elérhetővé, amellyel a szavak sorrendjét, sebességét lehetett megadni.

A chip tervezésében a Commodore számos tervezője és mérnöke nem vett részt, sőt kritikusan is viseltettek irányában; bár voltak tervek és prototípusok más Commodore gépekbe való beépítésére, ezek sem jutottak nagyon tovább a prototípusoknál. A Magic Voice chip 1-2 éven belül már ezeken a helyeken sem került felhasználásra.

Íme a kártya demoprogramja, amely elég jól bemutatja a hangbeli képességeket:

Az SFX hardvercsalád: Sound Expander, Sound Sampler, Music Maker, External Keyboard

soundexpander.JPGEzeket a hardvereket nem a Commodore gyártotta és forgalmazta kb. a nyolcvanas évek második felétől (körülbelül az évtized feléig). Ezen hardvereszközök a kor árait általában túlszárnyalva voltak kaphatóak, illetve bár több szoftver is létezett használatukra, a képességeik nem mindig tükrözték az árcédulán szereplő értékeket.

- Sound Expander (FM Sound Module)

Egy Yamaha FM chipen (3,6 Mhz) alapuló, 9 hangot kezelő hardver, amely élesebb, tisztább, zajmentes hangzásában a korabeli ADlib és SoundBlaster hangkártyákkal volt egyenértékű (ha nem jobb).


A kezelése a mellékelt szoftverrel történt a gép egyik alapból nem használt ($DF00-$DFFF, bővítőknél alkalmazott) memóriacímein át. A vezérlőchip "frissítése" a kialakításból adódóan később hozzáértőknek nem okozhatott gondott, hiszen a korabeli PC hangkártyák más Yamaha chipje gyakran feszültség és szoftver terén azonos volt az eredetivel.
A hardvercsaládban ennek a segítségével lehetett hallani a kreált hangokat, amit a zeneszerkesztővel alkottunk.

- Sound Sampler

sfxsampler.jpgEgy kártyát, szoftvert és a Commodore által biztosított mikrofont tartalmazott; képes volt a bevitt hang felvételére, és a hang lejátszására.

Kezdetleges effekteket lehetett alkalmazni benne, de a felvett (eléggé rövid) hangot nem igazán lehetett sehol sem felhasználni...

- Music Maker, External Keyboard

musicmaker.JPG expanderpluskeybo.png
Music Maker External Keyboard

A Music Maker (I & II) egy a Commodore billentyűzetére helyezhető fólia-műanyag, amely a hozzáadott szoftver, vagy a Sound expander használatával alkalmazható a zenei hangok "begépelésére". Tehát a megfelelő gombok felett elhelyezve könnyíti a "zongorázást, zeneszerzést".
Az External Keyboard már egy valódi zongorát imitáló (inkább egy olcsó műanyag játékszintetizátorét) kiegészítő a Sound Expanderhez (a kábelét is oda kell dugni), így használva annak a szoftverét.

Egyéb zenei hardverek

Commodore MIDI Keyboard

commk10.jpg


A holland Tulip (amely tulajdonosa volt egy időben a Commodore márkanévnek) által gyártott és forgalmazott MK-10 típusjelű 50 gombos zenei billentyűzet, néhány beépített effektezővel.

(Currah) Voice messenger- Speech 64

currahspeech.jpgA brit Currah cég által gyártott kiegészítő (Spectrum és C64), amelyet a bővítőportra csatlakoztatva a többi beszédszintetizátorhoz hasonlóan lehetett "programozni".

Képes volt bizonyos szintű hanglejtést alkalmazni, ha az allofón (ejtésváltozat) tárolóban elhelyezett (programozott) kifejezéseket alkalmazták. Lehetett a kártya által kibővített BASIC parancsokkal, illetve gépi kódban is programozni.

És hogy milyen hangja volt? Íme egy kis bemutató: (link)

(Passport) MIDI interface (The Computer Connection for MIDI Equipped Synthesizers)

passport.jpgAz egyik legjobb MIDI csatlakozónak tartott C64 kiegészítő a Passport Designs (a kezdeti korszak egyik nagy fejlesztője volt ilyen téren) által 1985-ben kiadásra került kiegészítő, amely midi be- és kimenettel, szinkronjelbemenettel, hang kimenettel, illetve szerkesztő programmal volt teljes.

Ezek használatát röviden bemutatja ez a videó (link) is.

A végére egy kis szoftverbemutató, ahol a C64-es S.A.M. (Software Automatic Mouth) program (az első hasonló programok közül) hangját mutatja meg:

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr795123908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.03.25. 08:20:07

another visitor! stay awhile. stay... foreva!
de a wow sample-jei is odabasztak, amit először mamén hallottam "beszélni".
süti beállítások módosítása