Klónsereg: Atari 2600

2012. április 20.

A különféle konzoloknál mind-mind előfordult, hogy különféle cégek, törvényesen avagy engedély nélkül lemásolták, illetve durvább esetben a vásárlókat megtévesztve új néven adták ki gépüket, amely sokszor az eredetinél rosszabb minőségű volt.
 

Ilyen tartalmúak lesznek a Klónsereg című posztok, elsőként a méltán híres Atari 2600 (lánykori nevén: Atari Video Computer System- CX2600) másolatai, újra kiadott változatai. Valószínű, hogy több alváltozatot, eldugott kalózverziót kihagyhattam, de szerintem ennyi bőven elég ahhoz, hogy átlássuk a történetet.

A hivatalos Atari név alatt kiadott változatok (2600, 2600 jr.) a saját Gépismertető posztjában lesznek megtalálhatóak. Az itt megtalálható Flashback sorozat klónnak minősül, ezért itt olvasható.

FIGYELEM! Hosszú poszt következik! :)

Sears Video Arcade

Az első, hivatalos Atari 2600 klón, amelyet eleve a gyártó (Atari) engedélyével adtak ki 1977 és 1983 között gépeket (korábban a Sears már a Pong! gépeket is kiadta).

 

 

Sears Video Arcade rev. A (1977)

Megjelenésében az eredetire nagyban hasonlító gép, egyik változata a megszokott 6 gombos (Heavy sixer), de létezett 4 gombos változat is.

A Sears (Tele-Games) és az Atari az OEM (Original Equipment Manufacturer- Eredeti termékeket gyártó cég) kapcsolatában dolgoztak.

Az Atari  3 exkluzív játékot (Steeplechase, Stellar Track, Submarine Commander) engedélyezett a Tele-Games számára, de előfordult, hogy a Sears más név alatt, átcímkézve és átdobozolva adott ki Atari játékokat.

Sears Video Arcade rev. B (1983)

Coleco Gemini

Az Atari riválisa, a Coleco még 1982-ben kiadott egy kiegészítőt a Colecovision konzoljához, a nagynevű Expansion Module #1 névvel, ami pont az Atari 2600-as kártyák olvasására lehetett használni.

 


Természetesen per kerekedett a dologból, de a bíróság kimondta, hogy nem az Atari 2600 alkatrészeit használták fel közvetlenül, hanem hasonló szabadon elérhető alkatrészekkel dolgoztak. Így ennek a döntésnek a tudatában a Coleco egy saját konzolt adott ki, Coleco Gemini néven. Méretében kisebb volt, de leginkább a mellékelt joystick/evező kombinációban különbözött. Egy olyan irányító volt, amelynek felső részén egy 8 irányban mozgatható joystick, alul pedig egy evezőpad (paddle) kapott helyet. A konzolhoz a Donkey Kong játékot csomagolták pluszként.

Nem készült sok példány belőle, Kanada és az USA egyes részein a Columbia House viszonteladó/vásárlói klubcég segítségével árult, így készült a konzolnak egy Columbia Home Arcade nevű változata is, amely csak a logoban különbözött.

Sears Video Arcade II

1983-ban az Atari bepróbálkozott a japán piacon az Atari 2600 konzoljával, de Atari 2800 névvel egy 4 kontroller-aljzattal rendelkező változatként, ahol ráadásul maguk a kontrollerek is kialakításukban hasonlítottak a Coleco Gemini hibridjére (8 irányú joystick+evezőpad).
Nos a Sears ennek a változatnak az alapján hozta létre a Sears Video Arcade II fedőnevű gépét, amely bár modernebbnek néz ki, ugyanúgy nem különbözik hardver terén a 2600-astól, mint a Video Arcade.

 

Supergame VG 2800 / Supergame VG 3000

Brazíliában a CCE cég által 1984-ben kiadott Atari 2600-klón. Megjelenésében a Coleco Geminire és a Columbia Arcade klónra hasonlít.

 

 

 

Később, 1985-ben kiadták a VG-3000 verziót, amelyet olyan kontrollerekkel adtak ki, amelyeket a géphez gyárilag hozzákötöttek, valamint a tűzgomb a bal oldalon helyezkedik el.

 

 

 

Bit Corp. Amigo

Egy taiwani cég által gyártott ritka klón-változat, amely Atari 2600 és Colecovision programok futtatására volt alkalmas.
Leírása szerint külön kiegészítővel lehetett Apple-II, VIC-20 cartridge formátum fogadására. A cég később újabb gépeket készített Bit-60 és Bit-90 névvel, amelyek az Atari 2600 és a Colecovision hardverjén alapultak.

 

 Dactar video game

Ismét egy brazil klón (Brazíliában ugye rengeteg hardvert és szoftvert "klónoztak"), amelyet a Dactar nevű cég adott ki 1985 körül.
Később kiadták a Dactar II változatot is.

Szót ejthetünk egy nagyon ritka, táskába szerelt példányról is, amely a Dactar 2600 suitcase system néven volt ismeretes. Kép lentebb, de gondolom egyértelmű :)

 

 

 FunFair 2600 / Funvision 224-in-1 /  Rinco 256-in-1

Funfair 2600, Egy Mexikóban gyártott Atari 2600-klón.

Megjelenésében az Atari 2600 Jr. változathoz áll közel, a joystick is az eredetihez hasonlít.

 

 

 


 

A Funvision 224-in-1 egy Atari-klón 224 beépített játékkal a nyolcvanas évekből, (európai és amerikai kiadású játékokkal). Eredete, gyártója nem ismert.

 

 

Ismét egy beépített játékokkal rendelkező változat a Rinco 256-in-1, talán Ausztrália környékéről. Érdekesség a pazarlásnak tűnő 2 gombos joystick, bár valószínűleg mindkettő ugyanazon gombként működik.

 

 

 

Onyx Jr.

Egy katonai festésű brazil klónváltozat 1982-ből, joystickja az Atari 5200-hoz hasonlító változat.
A festés elég jól néz ki ahhoz képest, hogy miről is van szó:)

 

 

 

 

 

 

 

 

2600 TV Game / 2600 Compatible with 128... / VCS 2001 Video game system


Egy összesítő szekció, hogy spóroljunk a hellyel. A 2600 TV Game a dobozából ítélve közel-keleti országokban jelent meg, de amúgy  tajvani gyártmány, megjelent 256, 288, 2000 beépített játékos verzióban

A képek sorrendje az alcímmel egyező sorrendű.

 RAMBO TV Game

Nos, ez a verzió hazánkban eléggé ismertnek mondható, sőt nekem is volt ilyenem. Nagy sikert ért el pl. Oroszországban, bár ez is tajvani klóngép.

A doboz képei nagyon megtévesztőek, de a belső egy szokványos 4 gombos klónt és 2 gombos joystickokat takar. Számos ismert program volt beépítve emlékeim szerint.
A képen 2001 játékot hirdet, de láttam más számokkal is említeni itt-ott.

 

 

 Edu Juegos 2600 / Dynacom Dynavision

 

 

 

 

 

 

Két argentín/brazil illetőségű gyártó (Edu Juegos és Dynacom) egy-egy klónja. Mind a két esetben több változat került legyártásra, a kezdőcsomagban vagy más programok voltak beleintegrálva, vagy más játékkártyák voltak mellékelve, de az alapkoncepció ugyanaz volt.
Más klónokhoz hasonlóan ezek is alkalmazhatók voltak eredeti, illetve kalóz változatú, házilag készített játékok futtatásához.

Silver Star 64-in-1 / Kingsway 64-in-1

 A Silver Star az egyik egyedi változat, mivel nem hasonlít egy konzolra, valamint cartridge csatlakozó híján csak a beépített programokkal használhatták. A Kingsway változat inkább a 2600 Jr. másolatának tűnik Új-Zéland konzolmúltjából.

Polyvox Atari 2600s / Matra 3600 / Gracia  TV Game 2600 / Dalco TV-game / ...

Különféle, Brazíliában, Olaszországban, Spanyolországban megjelent változatok, nem is említve a többi, sokszor csak "Tv-game" feliratokkal kiegészített változatokat.

 

 32-in-1, 64-in-1, 128-in-1, 210-in-1, 520-in-1 klónok

Ezek annyira egyértelmű változatok, hogy egybevettem őket. A 64, illetve az 520 játékos klónok valószínűleg Ausztráliában kerültek piacra. Nagy különbség nincs köztük, valószínűleg számos játék másoknak változata (ugyanazon a gépen).


Bal oldalt a 32 játékkal, jobb oldalt a 64 játékkal kiadott változat látható.

Fent bal oldalt a 128-as, mellette a 210-es látható. Bal oldalt pedig az 520-as verzió.

 

 

 

 

 

 PTG 2600 / Wonderboy / TVBoy sorozat / Atari Flashback sorozat / Megaboy

 Avagy a miniatűrverziók és a kilencvenes évek újrafeldolgozó ipara...

PTG 2600, egy kézikonzol méretű verzió, egy kártyák fogadására is képes vezetéknélküli gép, ahol a TV-re csatlakoztatható a vevőantenna, amely fogja a PTG jeleit.

 

 

 

 

Wonderboy, 127 beépített játékkal Európa egyes országaiban kiadott változat. Kézikonzol, amelyen az irányítás az újabb generációk kontrolleréhez hasonló.

A géphez két vezeték, az adapter és a TV antennavezetéke csatlakozott.

 

 

 

A TV-boy szinte ugyanígy néz ki, csak a nevében különbözik.
A TV-boy és újabb változata, a TV-boy 2 között voltak különbségek: míg a korábbi változathoz lehetett szabványos joystickot csatlakoztatni, míg az újabbnál ez nem volt lehetséges.

Továbbá a konzol brit változatánál egy játék ki lett véve.
Bár 128 játékról esik szó, az 512 kByte méretű ROM egyik programja maga a programválasztó, így valójában 127 alapesetben.  Az 1995-ben kiadott Super TV Boy volt a sorozat utolsó tagja.

 

Elmondható itt (és más kalóz-konzoloknál is), hogy eredeti játékokat használtak fel úgy, hogy megváltoztatták azok neveit, kiszedték belőle az eredeti fejlesztőre vonatkozó adatokat, néhány grafikai elemet megváltoztattak, majd új néven tették elérhetővé.
Az akkori időben a jogvédelem "lehetővé tette", hogy némi változtatással új név alatt adjanak ki már megjelent játékokat.

Pár példa:
Donkey Kong- Mad Kong
Pitfall!- The Jungle
Space Invaders- Invasion
Missile Command- Sky Destroyer


Az Atari Flashback, Atari Flashback 2, Atari Flashback 2+, Atari Flashback 3 konzolcsalád a 2000-es évek második felében megjelent, gyárilag játékokkal ellátott hivatalos Atari termékek.

Atari Flashback, 2004
Megjelenésében az Atari 7800-ra hasonlító (konzol és a kontrollerek terén) gép, amelyben 15 Atari 2600, és 5 Atari 7800 játék volt beépítve, azonban ezek bizonyos fokban eltértek az eredeti programoktól, így nem volt osztatlan sikerük. Maga a Flashback is egy újratervezett egybeépített rendszer volt, nem valódi hardvereket használt.

 

 

Atari Flashback 2, 2005
A régi dizájnt követve negyven Atari 2600 játékot tartalmazó (több közülük házi készítésű korábbi program) gép, amely kinézetében jobban tükrözte az eredetit, a kontrollerek is cserélhetőek voltak az eredetiekkel. Immáron az eredeti hardvert helyezték új alapokra, így az eredeti játékok futtatása is lehetségessé vált.

 A játékok tartalmaztak kiadásra nem került prototípus programokat, a rajongó programozók által készített játékokat, így néhány játék ezen a platformon jelent meg előszőr.
Sőt 2 rejtett játékot is tartalmazott, amelyet csak az eredeti paddle kontrollerekkel lehetett előhívni (1x fel, 9x le, 7x fel, 2x le - 1972, a Pong megjelenése).

A konzol nem tartalmazott cartridge aljzatot, de könnyen lehetett módosítani, hogy fogadni tudja az eredeti kártyákat is.

Az Atari Flashback 2+ a 2010-es évben jelent meg, és elődjétől csak néhány játék kicserélésben különbözött: sportjátékok kerültek 5 korábbi helyére, és egy plusz titkos játék is bekerült.

Atari Flashback 3, 2011
Ez már szinte mai példány, 60 beépített játékkal, megjelenésében a Flashback 2 változathoz hasonlít, és bár eredeti joystick használható hozzá, a hardvere emulátorral fut, így a korábbi cartridge-hack nem oldható meg vele.

 

 

 

 
Tervben volt 2008 körül az Atari Flashback Portable is, egy kis TFT képernyővel rendelkező kézikonzol 2MB memóriával, de az Atari nem óhajtotta finanszírozni, így pénzhiány miatt a projekt azóta áll.
 

A Megaboy, amelyet a brazil Dynacom adott ki, szintén egy vezeték nélküli kézikonzol, amely a 2600-as kártyákkal is működött. Oktató rendszernek adták el, 3 tanulást segítő programmal: matematika, zene, angol.

Na azt megnéztem volna, hogy mikor tanultak vele a srácok :)

 

 

 

 

 

 

 

Jakks Atari Classics 10 in 1 / Atari Paddle controller / Atari 2-player pad. cont.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Jakks nevű cég három plug and play kontrollerbe épített változata. Az első egy Atari joystickra hasonlító egységbe épített 4 elemmel működő klón, amelyet a gépre kellett kötni a 10 játék élvezetéhez.
A Paddle controller változatok 13 játékkal egybeépített egységek voltak, immáron paddle-irányítóval. Az egyik változat esetében 1 darab, a másiknál 2 darab kontroller volt.

Egyéb, házi készítésű változatokat lásd a Hekkelünk és emulálunk ide vonatkozó posztjában!

Felhasznált oldalak, linkek:

- Atariage.com (a képek néhány esetben Eduardo T. felvételei)
- Ultimateconsoledatabase.com
- Wikipedia
- Internet
 

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr614367511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.