Gépismertető- A keleti blokk- Csehszlovákia II.

2017. február 28.

A csehszlovák gépek terén ebben a részben az első néhány "ismertebb" gép után most két még kevésbé ismert típust és változatot veszünk sorra (a következő részben ismertetett hasonló volumenű gépek előtt).

ZBA Consul 2717

Bővebb nevén a Zbrojovka Brno Consul 2717, ahol a ZBA a brno-i lőfegyver, autó- és traktorgyárt jelenti, amely még 1916-ban alakult, és a háború után pl. egyéb szerszámokat, illetve írógépeket és az itt tárgyalt számítógépet is gyártotta.

A nagyon rövid ideig gyártott (1989-1990) számítógép, amelyet kizárólag iskolai felhasználásra hoztak létre, a Tesla PMD 85.2 klónja volt (link).
A gép alapját egy 2 Mhz-es Tesla MHB 8080A processzor alkotta, 16 kByte ROM / 64 kByte (lapozható) RAM társaságában. Grafikai képességei terén két üzemmód volt elérhető; az alapértelmezett 288x256 (25x48 karakter) monokróm grafikás (fekete háttéren 4 választható szín) üzemmód, illetve a speciális grafikus mód, ahol a 384x256 méretű felbontás érdekében semmilyen plusz színattribútum (vagy villogás/fényerő) nem volt megadható.
Ezen kívül volt egy speciális memóriamódja, ahol a videómemória 16 bites blokkjaiból lecsípett szabad memóriát áthelyezte egy másik memóriaterületre, amellyel így 4 kByte plusz lett elérhető bizonyos üzemmódoknál.

consul2717fd.jpgAlaphelyzetben a beépített BASIC-G parancsértelmező működött (vagy a beépített rendszermonitor) a kazettás háttértárral együttműködve.
Ezt lehetett a bővítőin keresztül külső ROM segítségével megváltoztatni (gyakran nyomtatók vagy külső 5,25" lemezmeghajtó csatlakoztatásával), például lemezmeghajtóval összekapcsolva használható/betölthető lett a CP/M operációs rendszer is.


Külső ROM modul helyett volt lehetőség számítógéphálózatról is rendszert tölteni (illetve belépni rá), hogy a lemezműveletekre képes BASIC, a központi tár (általában egy Consul 2715, 8" meghajtóval) vagy a központi nyomtató elérhetővé váljon a gépen. Ennek segítségével voltak létrehozva a helyi számítógéplaborok.

A gép külsőleg jelentősen különbözött a "szülőanyjától", hiszen itt a számítógép a rendszer részét így képező monitorban (kiszereléstől/gyártástól függően fekete-fehér vagy zöld-fekete) helyezkedett el (a képcső mögött, a hátlap belsején), a billentyűzet pedig külön csatlakozott a megjelenítő/alapegységhez. A hangképző tulajdonságairól még nem esett szó, de a beépített rendszerhangszóró képességeit azt hiszem, nem kell magyarázni.

Összesen körülbelül ezen rövid idő alatt is 8-10 ezer darab került legyártásra a hardverből 1989 nyara és 1990 ősze között. Eközben 2-3 változtatáson (és javításon) is átment a belső hardver, de külön jelzést nem kaptak. Ezen változtatások közé tartozott a hálózati kapcsolódás lehetősége, illetve a floppylemez-változatok (8" és 5,25") alkalmazásának lehetősége is; természetesen az idő múltával egyre több vált elérhetővé.

 

ZPA IQ-151

A ZPA Nový Bor (Závody průmyslové automatizace Nový Bor) fejlesztette és gyártotta 1983(-84)-től ezt a 8 bites számítógépet. A hardver alapja az 1982-ben (a Műszaki egyetemen) kifejlesztett IK 80-M terminál volt, amelyet a ZPA Nový Bor fejlesztett tovább, iskolai felhasználásra. Az első néhány hónapban még a korábbi IQ-150 változat készült el (a későbbi változatnál fejletlenebb hardverrel), de az ezeknél tapasztalható számos meghibásodás és hiba miatt ezek visszahívásra kerültek a következő évben. A lentebbi videóban (1984 márciusából) még az IQ-150 szerepel, mint látható.

Fotógaléria (link)

Az IQ-151 viszont már 1985 végére több, mint kétezer darabban került legyártásra. A gyártásának 1990-es befejezéséig több változtatáson esett át, (az első komolyabb 1987-ben volt, amikor a tápegység +5V-os ágán alkalmazott diódák kerültek lecserélésre - lásd lentebb. Ezeken a verziókon jelent meg egy G betű a billentyűzeten) a végére jutott el az összes periféria megbízhatóbb használatáig és a megnövelt memóriáig.

iq151g.JPG

A gép processzora a már ismert Tesla MHB8080A 2 Mhz-es 8080-klónja volt, amelyhez 4 kByte ROM és 32 (később 64) kByte RAM társult. Alapállapotában csak beépített hangszóróval (mono jelgenerátor) monokróm grafikával bírt, az alapból mellékelt bővítő segítségével 32x32 karakteres felbontásra volt képes.

A rendszer 5 bővítőaljzattal rendelkezett, az ezekbe helyezett kártyák növelték meg képességeit és javították tulajdonságait:

- Video32: A rendszerhez mellékelt alapkártya, a karakteres megjelenítéshez. 1 kByte RAM és 1 kByte ROM volt rajta található, ez utóbbi tartalmazta a 8x8 pontból álló karaktereket is.

- Video64: Az alap változat bővítése, 32x64 karakteres felbontáshoz. 2 kByte RAM és 1 kByte (néha 2) ROM volt szerelve rá, 6x8 pontból álló karakterek, félgrafikus karakterek jellemezték, valamint lehetőség volt a 32-64 karakteres mód közötti váltásra.

- Basic 6: Az IQ-151 korai példányaihoz mellékelt kártya alap BASIC-et tartalmazott, 4x2 kByte EPROM felhasználásával. Ez csak egy minimális parancsértelmezőt tartalmazott, amely képes volt háttértárakat vagy nyomtatókat kezelni, de pl. grafikai képességei nem voltak.

- G: A Basic 6 grafikai bővítője, az alap BASIC parancsértelmezőt grafikai képességekkel felruházó kártya. Használata viszont kihívást jelentett, mert külön előparancs használatát igényelte. Sőt a korai gyártású gépek tervezési hibája miatt nem volt lehetséges kettőnél több bővítő használata, így pl. a karakteres megjelenítő és a BASIC kártya mellé nem volt rakható olyan esetben.

- Basic G: A Basic 6 és a G kártya egybeépített változatának tekinthető fejlesztett kiegészítő, a korábbi 8 kByte ROM helyett további 4 kByte került beépítésre (ahol elfértek az új parancsok is). A parancsok új kódjelölései és a programbuffer kezdeti pontjának eltolása miatt nem működtek a Basic 6(+G) alatt írt programok, így ezekben az esetekben külön konverziós program futtatása is szükséges volt.

- Grafik: A legfejlettebb grafikai képességeket biztosító kiegészítőkártya, amely képessé tette 512x256 képpont méretű monokróm grafika létrehozását is. És bár 16 kByte RAM egészítette ki a gép memóriáját, a kártya segítségével lehetőség volt egy-egy másik modul lekapcsolására, hogy annak segítségével több, reset-rezidens memóriához juthasson. Bár a videómemóriát közvetlen módon érte el, a többi területet a címzés miatt lassabban, így az írás/olvasás (informatikai értelemben) látványosan gyengébbnek bizonyult. Ugyanolyan hátránnyal rendelkezett, mint a G jelű bővítő (ez még komplexebb is volt), vagyis a korai gyártású gépek tervezési hibája (a tápegységekbe elégtelen méretű alkatrészek kerültek beszerelésre) miatt nem volt használható.

- AMOS bővítések

Léteztek még a BASIC parancsértelmezőt lecserélő AMOS (Autonomous Microcomputer Operating System) fájl alapú operációs rendszert tartalmazó kártyák is; a Module Assembler, a Pascal és a Pascal 1. A maximum 3x16 kByte EPROM memóriával elérhető változat képes volt CP/M formátumú 8" lemezeket használni (fájl-szintű kompatibilitás, bár különböző fájlnévmegkötésekkel), avagy több más modullal (Video32/64, Basic 6) is kommunikálni. A hardverek monitor programjában megírt programok assembler vagy pascal formába fordíthatóak voltak, ha a háttértárral való kommunikáció is alkalmazva volt, akkor nagyobb memóriaméretben is, mint amennyit a rendszer megengedett.

A Pascal (amely tartalmazta az alap AMOS rendszert és editort és a futáshoz szükséges rutinokat) együttműködött a Pascal 1 fordító-kártyával (így a Pascal 1 nem is működött magában). Mindkét kártya rendelkezett 8 kByte EPROM memóriával.
Az Assembler kártya szintén az alap AMOS rendszert és egy 8080 fordító/assemblert tartalmazott, illetve egy debuggert. Az Assembler képes volt önmagában is működni, vagy pedig a Pascal kártyák kiegészítéseként.

iq151.jpgAz IQ-151 képes volt használni a bővítőin (Staper, Sestyk, SERI) lyukszalagot / szalagos meghajtót, pontmátrixos nyomtatót, telexgépet, rajzgépet, illetve hálózati képességei is elérhetőek voltak; a FELNET/FELAN (a műszaki egyetem elektronikai kara) fejlesztés 10+1 gép hálózatba kapcsolását (és a 8" floppy használatát) tette lehetővé.

A 71 (+ funkciógombok és kurzorvezérlők) gombbal rendelkező billentyűzet membrános kialakítású volt, hangos és gyakran megbízhatatlan gépelést téve "lehetővé".


A gép hírhedt volt még arról is, hogy extrém módon volt képes fűteni az öntöttvas részein keresztül (nem szimplán meleg volt, fűtött; italok melegen tartásáról és nedves ingek megszárításáról regélnek korábbi felhasználói...).

 

Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr7412299079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása