Hírek 2013. március

2013. március 17.

Ismét jelentkezik a hírek rovatunk (bár ritkán teszi ezt):

- Stalker Amigán

Nem, ez nem a PC-n ismert Stalker, hanem egy 20 évvel ezelőtt magyarok által fejlesztett akció-platform játék, amely félkész állapotban került elő és került megosztásra (de ezt a megosztást a fejlesztők egyike, Punk József tette). Mindez azután került előtérbe, hogy múlt éven egy Petro Tyschtschenko nevű volt Commodore vezető több száz új A1200 magic packra lelt egy raktárban- eladásra kínálta őket (vették is).
Ezekről a gépekről osztottak meg fényképet, köztük az egyiken az ominózus Stalker volt látható, amiről nem lehetett tudni semmit. Kis nyomozás után megtalálták a fényképet feltöltő fejlesztőt, aki végül is megosztotta a játék kódját, amiből akár fejlesztett, teljes játék is válhat a hozzáértők keze alatt...gameplay (link).

- Hyperkin RetroN 4

A Hyperkin új konzolgépe pár napon belül bemutatásra kerül; egy multigép, amely NES, SNES, GBA és Megadrive kártyákat képes fogadni és kezelni, illetve minden hardverhez 2-2 csatlakozó aljzattal rendelkezik, a gyárilag adott vezetéknélküli kontroller használata mellé. A gép HDMI aljzattal rendelkezik, plusz képes PAL és NTSC kártyák futtatására is.

- Donkey Kong Pauline verzió

Számos oldal emlékezett meg erről a történetről: Mike Mika (aki számos játék fejlesztésében vett részt, már a retró korszakban is) 3 éves lánya "sérelmezte", hogy a Donkey Kong játékban (az elsőben, amiben Mario/Jumpman szerepében kell megmenteni a majom által elrabolt hercegnőt) nem lehet lány szereplővel játszani.

"My three year old daughter and I play a lot of old games together. Her favorite is Donkey Kong. Two days ago, she asked me if she could play as the girl and save Mario. She's played as Princess Toadstool in Super Mario Bros. 2 and naturally just assumed she could do the same in Donkey Kong. I told her we couldn't in that particular Mario game, she seemed really bummed out by that. So what else am I supposed to do? Now I'm up at midnight hacking the ROM, replacing Mario with Pauline. I'm using the 2010 NES Donkey Kong ROM. I've redrawn Mario's frames and I swapped the palettes in the ROM. I replaced the M at the top with a P for Paulin"

Erre válaszul apuka képes volt a kedvéért a játékot meghackelve kicserélni a szereplőket, így már Pauline hercegnő menti meg Mariot Donkey Kong fogságából :)

A napokban hasonló cserére került sor (pont az előbbi videón felbuzdulva) a Super Mario Bros NES változatában is; Mario és Luigi helyett Peach és Daisy bőrébe bújva lehet játszani (link) egy kis ROM-hacknek köszönhetően.



A végére jöjjön pár hardveres átalakításról pár szó:

- Egy Peter Morris nevű illető Atari Dock néven egy Atari 2600 ismert házát felhasználva készített egy iPod hangrendszert, amely digitális erősítővel rendelkezik, 6 sávos equalizer, FM rádió megléte mellett. Hangerőszabályzó, lejátszási mód-váltó teszi teljesebbé a különféle MP3 lejátszók használatára alkalmas gépet, amely a cartridge helyre helyezhető iPod/iPhone eszközöket is megfelelően képes kezelni.
A 230 dollár körüli limitált széria első kiadás, valószínűleg lesz még belőlük (az Atari gépek nem működő, javíthatatlan állapotból alakultak át, működő gép nem lett szétszedve). (link)

- Egy Maenggu nevű modder összekapcsolt egy NES konzolt egy LCD képernyővel, de úgy, hogy kikapcsolt állapotban nem is tűnik módosított konzolnak. A módosított gép nem emulátor segítségével működik, valódi hardver van benne; a kártya Game Genie kiegészítővel kapcsolódik, a képernyő kompozit bemeneten kapja a videójelet, a hangról egy erősítős kis hangszóró gondoskodik. Sőt még mindig elérhető a TV-re kötés opciója is...
(link).

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr765139028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.03.30. 09:09:46

Időközben kiderült, hogy a Hyperkin rájött arra, hogy különösebb túlbonyolítás nélkül képesek belerakni konzoljukba a Famicom kártyáit is; így immáron a Hyperkin RetroN 5 az aktuális történet.
Mellékes megjegyzés, hogy a lockout chip és a régiózárások nem okoznak majd gondot, így minden kártyát képes lesz majd futtatni.
süti beállítások módosítása