Zenemlék- Logikus zenék I.

2013. október 27.

Ebben a posztban (amely valószínűleg folytatódni fog), logikai, ügyességi játékok zenéit idézzük fel, a korszak ismertebb és kevésbé ismertebb példáival - a lényeg azonban nem a játékmenet, hanem a játékok zenéje.

Deflektor

deflektor.jpgEgy 1987-as logikai/stratégiai játék (Amiga, Amstrad, Atari ST és 8 bites gépek, C64, ZX Spectrum) amelyben egy lézersugarat kell a tükrök megfelelő beállításával végig vezetni a pályákon, hogy minden fellelhető aknát felrobbantsunk - a lézersugár és a vezető rendszerek túlterhelésére is figyelve.

A játékból feldolgozás is készült, Deflektor X4 címen (az eredeti készítők engedélyével) Windows és Macintosh rendszerre (link).

Amiga gameplay (link), Spectrum gameplay (link)
A játék zenéjét Ben Daglish szerezte - a fővideóban a C64-es verziót lehet meghallgatni.



Amiga intro verzió (link), Spectrum intro (link)
SID'80 (Ben Daglish, Jon Hare, Marcel Donne, Andreas Wallström és Mark Knight) live (link)
Chuck Dodgers remix (link)

Coloris

Egy finn Tetris/Columns klónnak tekinthető Amiga játék (később Atari ST-re portolva) 1990-ből. A feladat a lehulló alakzatok színeit úgy forgatni (mivel az alakzatok forgatása nem lehetséges), hogy három azonos szín kerüljön egymás mellé a többi alakzatokkal.
A készítők annyira Columnsra hasonlító játékot hoztak létre, hogy nem is igazán merték kiadni Finnországon kívül - a kellemesen pozitív kritikákat kapó játék misztikus ambient-szerű intrózenét és kevésbé erős játékzenét kapott Tor Bernhard Gausen jóvoltából.

(A 2006-os Gameboy advance Coloris játék csak nevében és műfajában egyezik.)

Az alábbi videón a cracktro után kétszer is meghallgatható az intró zenéje, majd a játékmenet következik.

Az elmaradhatatlan daXX-remix-  Budbrain Coloris (link)


Gem'X / (Super) Gem'Z

Egy 1991-es klasszikus Amigáról (Atari ST és C64 mellett), manga környezettel, Chris Hülsbeck zenéjével.

A készítők mindent megtettek, hogy japán környezetből származó játéknak mutassák az amúgy német fejlesztésű programot: a karakterek grafikája (csipetnyi "erotikával"), a japán írásmódhoz hasonlító feliratok, a használt pályajelszavak, stb.

gemxcover.jpg gemx.png


Mordi - Gem'X (happy bleepy bloopy) C64 (link)
Szimfonikusokkal: Chris Huelsbeck: Symphonic Shades - Gem'X (link) (teljes koncert itt: link)
All my Gems Remix (link)

Az Amigára és a DOS rendszerre szánt második rész, a Gem'Z (amely szintén logikai, bár inkább Sokoban jellegű) is elkészült/tervbe volt véve, de a legenda szerint az Amiga változat majdnem kész prototípusát ellopták egy kölni kiállításon a demogépről, így a kiadó kihátrált a projektből. Pedig a tervek szerint készült volna C64 változat is.
A zene tükrözi az előd, és Hülsbeck stílusát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr865515621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.10.28. 10:06:40

a legelső benne van a masu sidology 1-ben is. atomjó zene.
süti beállítások módosítása