Névjegy- Magyar számítógépes műsorok II.

2015. március 12.

Folytatjuk az első részben elkezdett felsorolást és visszatekintést az elsősorban hazánkban műsorba került számítástechnikával és számítógépes játékokkal foglalkozó műsorokkal.

 

Elektor Kalandor

Ha már az első részben volt Sega-exkluzív program, egyértelmű (másért is), hogy itt most elsőnek kell megemlékezni a jobban ismert Elektor kalandor című műsorról, amely egy ország gyerekeivel és azok szüleivel ismertette meg a "teki katona" és hasonló kifejezéseket:)
Az 1990 és 1993 között futott (délután fél 6 környékén, az akkori kettes csatornán) műsor akár lehetett volna Sonic-műsor is, hiszen az indulás előtt el kellett dönteniük, hogy Megadrive és Sonic, vagy Nintendo és Mario. Mivel már abban az időben is nagyobb népszerűségnek örvendett a Mario, ezért ennél maradtak.

A Nintendo hivatalos magyarországi forgalmazója, az 1991-ben alakult osztrák székhelyű Stadlbauer Kft. volt a segítségükre abban, hogy engedéllyel, hivatalosan használhassák a játékokat (Super Mario Bros vagy Super Mario Bros 3). Lentebb megnézhető az egyetlen neten fellelhető rész, 1993-ból.

A technikai megvalósítást - vagyis a studióban elhelyezett gép otthonról való irányítását - az előzetesen kisorsolt helyszíneken kellett néha plusz munkával megvalósítani; ugyanis a kilencvenes évek elején nem mindenhol volt telefon, főleg az ehhez használatos nyomógombos telefon. Így az akcióhoz szükséges szerkezet mellett a technikai személyzet vitte ki néha az ilyen telefonokat is.
A nyomógombok segítségével kellett irányítani a tévé képernyőjén követhető játékot (irányítás és ugrás), természetesen némi késéssel nehezítve (olyan 1 másodpercnyi) a dolgot.

A telefonos Nintendo-vezérlő elektronikát Kis János dolgozta ki (Alaplap, CHIP magazin, Computer Panoráma, stb. újságírója, szakcikkíró, számítástechnikai szakértő) az R.C. Elektronika munkatársa. Ez a cég jelentette meg Magyarországon az Elektor elektronikai magazint is (amely számos országban jelent meg a maga változatában).

A játék mindig pontszámra (tehát nem pálya végigjátszására) ment, vagyis hogy 3 perc alatt ki éri el a legtöbb pontot a játékkal. A versenyen főként tárgynyeremények találtak gazdára, a heti legjobbak pedig jegyet szereztek egy útra Euro-Disneylandbe.
Az 1993 decemberében megtartott utolsó műsornak két vendége volt: ők ketten gyűjtötték össze a legtöbb pontot, így övék volt a fődíj, vagyis utazás Miami városába (Disneyland). A díj "átvétele" mellett ők ketten mutatták be a pár nappal azelőtt (Európában) megjelent Super Mario All-Stars játékot Super Nintendo konzolon - ezt a csomagot pedig a harmadik és a negyedik helyezett vihette haza.

Bónusz: Dévényi Tibor a Három kívánság műsorban sem hanyagolta teljesen a Nintendo konzoljait, de itt bónusz videóként egy másik Három kívánság videó kerül be, ami a napokban került felszínre :)

"Az egyik epizódban egy 10 éves kissrác fordult Dévényi Tibi bácsihoz, hogy segítsen neki valaki assemblyben Blittert programozni az Amigájában. :) ...

A videóban szereplő Rábel Tamással ugyanis később a demoscene-en is találkozhattunk MB néven, mint az Extasy nevű Amigás csapat codere.

Azóta megjárta a Havok-ot, a Lionhead Studiót, és jelenleg pedig az egyik legnevesebb angol játékfejlesztő cég, a Creative Assembly vezető grafikai programozójaként láthatod a munkáit. Ezek közül a legújabb a monumentális seregeket mozgató Total War: Attila." (forrás: scene.hu -link-)

 

 PC ABC

1993 és 1997 között ment kéthetente ez a magazinműsor, amelyet Dombóvári Gábor és Szily Nóra vezetett - a nevéből adódóan a PC számítógépek világával foglalkozott.
És hogy milyen sikerrel? Beszéljenek erről az a műsor internetes oldalán elérhető vendégkönyv hozzászólói, 1997-ből (link) :)

A műsorhoz tartozott oktatási szekció is, amelyhez jelent meg könyv is, pl. a DOS, Windows, Word, Excel, Access használatához.

PC ABC műsorrészlet, 1997- Computer Karácsony a Csokiban (Csokonai Művelődési Ház)

Hogy témánál maradjunk, bónusznak itt egy 1993-as Computer Karácsony is (link)

 

Gigabyte

A GIGABYTE számítástechnikai magazinműsor 1997 őszén indult el (az Electronic Arts céggel együttműködve) a Szív TV műsorán. havonta megjelenő tartalommal, amely a megnövekedett népszerűségnek köszönhetően 1998 tavaszán immáron kéthetente jelent meg. A műsor már a kezdetekkor is próbált a legfrissebb szoftver és hardver újdonságokkal szolgálni, rendezvényekre látogatni (E3, ECTS), majd később versenyeket is szervezni, mint pl. a FIFA 98 bajnokságot 1998 karácsonya előtt.

A műsor 1999 elején szünetre kényszerült a Szív TV megszűnése miatt, és csak 2000 őszén folytatódott a SATelit TV kábelcsatornán (de elérhető volt egyes újságok lemezmellékletén is) a korábbiakhoz hasonlóan játéktesztekkel, hardverismertetőkkel és riportokkal. Végül körülbelül 2002 környékén szűnt meg a műsor.

 



Delta

A híres tudományos magazinműsor 1999 őszi újraindult változatában volt szó a számítógépekről, bővebben kifejtve pedig az operációs rendszerekről; Macintosh, Linux, Amiga. A Linux-féle rész 2000. július 9-én került adásba, valószínűleg a többi rész is erre az időszakra helyezhető. Lentebb ez a rész látható, de mind a három elérhető az interneten (link) - nem találtam belőle más részeket.

 

A következő részben néhány "telefonos játék" és a külföldi műsorpéldák kerülnek majd sorra, a téma befejezéseként.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr87241359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.03.12. 09:24:15

dömsödi mindig is értett a gépekhez.
a pc abc bevásárlásait mindig megcsekkoltam, a betelefonáló hülyék a legostobább döntéseiket hozták a játékban.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.03.12. 09:45:28

@manson karcsi: Én úgy hallottam, amikor gépet "vásároltak össze", akkor valahogy egyik boltban se akart ott lenni, ami hiányzott volna :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.03.12. 15:36:57

mert jól volt megírva a játék kódja. mindenki nyomtatót vett, mert abból volt több.

KékFény6 2019.05.04. 12:49:43

A PC ABC weboldalát anno én készítettem teljesen önkéntes alapon, 16 évesen, a hazai internetezés hajnalán, 2400-as modemmel éjszakénként feltöltögetve a cuccot. :)
süti beállítások módosítása