Névjegy- Magyar számítógépes műsorok III.

2015. április 08.

A minisorozat befejező részeként (ahogy meg lett ígérve) néhány televízióban sugárzott telefonos játékról is lesz némi infó és videóanyag. A telefonos játék jelen esetben leginkább a vezetékes telefon nyomógombjaival vezérelhető játékokra vonatkozik, de hogy ne legyen olyan hiányos, meg lesznek említve olyanok is, ahol csak a játékprogram ténye miatt került ide :)

De először némi kontrasztként jöjjön néhány számítógépes/játékos külföldi műsor, hasonló időszakból, mint a poszt előző két részében említett magyar megfelelőik.

Computer Corner (Németország, ZDF, 1983-1988)

Lentebb egy 1986-os rész látható, Amiga 1000 ismertetővel...

 Micro Live (Anglia, BBC2, 1983-1987)

Egy kis zenei bemutató, 1985-ből (Spectrum, C64, MIDI)

 

Computer chronicles (USA, PBS, 1983-2002)

Egy rész 1985-ből, Commodore laptop, Commodore 128, Commodore Amiga, Atari ST 512 számítógépekkel, egyik vendég pedig Jack Tramiel, már az Atari színeiben.

 

És akkor jöjjön néhány telefonos-tévés-"játékprogramos" műsor, ahol a videók megtekintésével nagyjából minden információ és tudnivaló nyilvánvaló lehet:)

Torpedó

Dévényi Tibor másik műsora, amelyben főszerepet kap egy videójáték, a címben is említett Torpedó.
A Keravill által szponzorált (Keravill utalvány, kedvezmények, music center, színes tévé) tévéjátékban a C-64 számítógépen futó programot (készítette: Larus Kft.) a betelefonáló olyan módon kezelte, hogy amit bediktált, azt a képernyőn nem látható operátor bevitte, mint választott lépést.
A nyolcvanas évek végén futott játékban eleinte még felvillantották a hajók elhelyezkedését egy nagyon rövid pillanatra, de az otthoni videomagnók elterjedésével egy tálcán kínált csalást adtak a játékosoknak :) Így erről hamarosan nyíltan letettek a műsorban...

 

Ötödölő

A kilencvenes évek elején Palik László, Héder Barna és a számítógép játszik a betelefonálókkal - a programot pedig meg lehetett szerezni C-64-re is (vagy bármilyen five-in-a-row programot).
Történetek szólnak arról, hogy vetették be a gépet a siker érdekében. Bár a videóban szereplő játékos nem használt ilyet (saját elmondása szerint), a végén megkérdezi a páros: "Ugye maga számítástechnikus?" :D

 

Dominó

 

 

Ezt a játékot leggyorsabban ezen az oldalon lehet kipróbálni, természetesen nem a képen látható pénznyereményes és TV2 logós változatot :) (link)


Hétről hatra

A kilencvenes évek közepén sugárzott telefonos játék, hatoslottóháttérbe ágyazott falbontó játék, telefonos irányítással, vezeti Rózsa György :)

Fortuna show

Fortuna szilveszter 1996. december 31. - részben flipper, részben a fentebb már bemutatott falbontós játék

 Lottóshow játék

A korábbitól különböző falbontó játék, szintén telefonos vezérléssel.


BUMM

A programok egyik készítője vall röviden, pl. erről az 1988-as telefonos játék készítéséről (link)

Terc

 

A korszak egyéb játékairól, például a Csőrület néven futott 'Pipe dreams'- játékváltozatról, a dohányzásellenes játékról, a Füstölgő Füst Ölő címűről, a Kamaszodó kamaszadó Sutty játékáról, vagy a tévés magazinok egyik töltelékprogramjáról, a Rexről nem találtam videót sajnos (ha tud valaki, írja meg, bekerül a posztba).

 

Ez a harmadik rész csak befejezésként készült el, bónuszként. Ha még nem olvastad, ajánlom elolvasásra az I. részt (link) és a II. részt (link) is a magyar számítógépes műsorok témájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr977343460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása