Zenemlék- 64-es versenyek I.

2015. június 22.

Ha nem lett volna már a címadásból egyértelmű, jelen posztba olyan C-64 játékok zenéi kerülnek be, amelyekben versenyezni kell; autó, motor, bármi is az, csak verseny legyen a dologban :) Ha tudtok olyat, ami ilyen kritériumok mellett kimaradt a listából, írjátok le kommentben!

Jelen válogatás kb. egy tucatnyi játékról szól két részben az alábbiak alapján, de nem csak kizárólag:

- versenyzésről szól
- létezik C-64 változat a játékból
- nem a játékmenet, hanem a zenei megvalósítás a fontos
- ha elérhető ilyen, a C-64 változat zenéje legyen a remixek, feldolgozások alapja

Out Run-sorozat

Talán nem is kezdhetnénk mással, mint az egyik legismertebb autóversenyzős játékkal ezen a platformon, vagyis az Out Run-játékok C-64 gépen megjelent változataival. A SEGA autóversenyzős sorozata 1986-ban indult útjára még játéktermi gépen, majd ezt követte az elkövetkező néhány évben több más rész. Az első Out Run körülbelül egy tucatnyi platformon (pl. Game Gear/Megadrive, ZX Spectrum, C-64, MSX, Atari ST, DOS... link) jelent meg az eredeti változatot követően.

outrun.gifA poszthoz tartozó C-64-es változat 1987-ben jelent meg az USÁ-ban, majd egy évvel később Európában is, sőt létezett egy speciális kazettás változat is, amely tartalmazta a játéktermi változat zenéjét is, Hiroshi Kawaguchi szerzeményét. Egyes számok a későbbi Out Run változatokban is megjelentek, számos remix a kilencvenes/kétezres években megjelent részekből táplálkozik, így a felsorolásokban átfedések előfordulhatnak.

 


Instant Remedy- Outrun (link)
daxx- Splash Wave FINAL remix (link)
"Magical Sound Shower" Live from TGS'97 with Kenji Eno  (link)

Magical Sound Shower az S.S.T előadásában (1988-1993 között fennálló, hivatalos SEGA-zenekar, játékzenék feldolgozása, előadása pl. fesztiválokon, gyűjtői kiadásokon, stb.)


Az időrendben következő rész (nem számítva a Master Systemre kiadott 3D-s változatot, a 3D szemüveges használatra) a Turbo OutRun (link) volt 1989-ben, amely jelentős változásokon esett át (pl. a játéktermi változat több pályát, több zenét tartalmazott). A C-64 változat zenéjét Jeroen Tel szerezte, méghozzá olyan minőségben, hogy még 1989 legjobb 8-bites zenei díját is megkapta.
A főcímzene az Out Run Magical sound shower remixe volt, Jeroen Tel digitalizált szövegével (a beszámolás-rész, amely más "digitalizált beszédes" játékokhoz hasonlóan rosszabbul hangzik az újabb SID-chippel szerelt gépeken), így ezzel együtt a többi szám is rengeteg remix-változatot szülhetett.
Amúgy eredetileg a főcímzene az Out Run Europe játékhoz készült, de a Turbo OutRun került előrébb (míg az Europe később pl. újraírásra került az alapoktól).

Teljes playlist, mindkét SID-chipen, ahogy különbözően szól (link)
EazyPeazy- The phekkis levels extended euromix (link)
EazyPeazy- The phekkis stage 4 spacetrip remix (link)
DROIDBOILER - Turbo Outrun (Rocketgirl's Turbonerds & Strobegeek rmx) (link)

Az utolsó C-64-re is megjelent Out Run-sorozatba tartozó játék az Out Run Europa volt. Eredetileg az első játékon alapult folytatásnak készült, de végül több, mint két évvel később újratervezve (a Turbo Out Run konverzióját helyezték előtérbe) egy Chase H.Q.- játékhoz hasonlatos autóversenyt eredményezett

Bár az Amiga verzió is remek darab (Matt Furniss, link), de maradva a C-64-nél ismét Jeroen Tel alkotott maradandót a játék zenéjével.

The Phekkis Outrun Europa Stage 4 Spacetrip Remix (link)
Outrun Europa Compilation (link) (link)

Egyéb Out Run válogatások (mindenféle platform és játék zenéjével)

- OutRax remixalbum (link)
- OutRun 20th Anniversary Box 11 lemezes válogatás, több mint 7 OutRun játékból és változatból (link)

 (A játékok címét hol Out Runnak, hol OutRunnak írtam, máshol sem voltak igazán következetesek :)

turbooutrun.png


The Last V8

Az 1985-ben megjelent játék egy felülnézetes autós-ügyességi játék poszt-apokaliptikus környezetben, amelyet már a játék címe is sugall (Mad Max, link). A program Amstrad CPC és 8 bites Atari (link) gépekre is megjelent az itt taglalt Commodore változat mellett. Sőt, változatok; a játék az egyik olyan szoftver, amely Commodore 128 platformon más verzióban volt elérhető (az eredeti két szint mellett tartalmazott egy harmadik szintet is, az elején) a gép fejlettebb képességeinek kihasználásával.

A (sokak szerint szörnyen nehéz) játék zenéjét Rob Hubbard szerezte, erre a minőségre ismét nem lehet panasz...

Gitár-feldolgozás (link)
mind.in.a.box - The Last V8 (link)


Crazy Cars 3

A francia Titus autóversenyzős sorozata, a Crazy Cars 1987-ben indult, majd ezt 1988-ban második (F40 pursuit simulator) és 1992-ben harmadik (Lamborghini: American Challenge) rész követte. Zenei tekintetben az első két rész nem nyújtott sok mindent a C64-en, de a harmadik rész már igen.

 
Power drift

Homokfutó verseny 1989-ből, 5 pálya, pályánként 5 szint, 12 karakter (link), a zenét pedig David Lowe szerezte.

Metál-feldolgozás (link)


Turbocharge

1991-ben megjelent akció/autóverseny, kizárólag C64-re (bár az Amiga változat tervbe volt véve, a fejlesztő/kiadó System 3 nem jelentette meg végül). Tipikus 'menj és lövöldözz' játék (link), száguldó autókkal és akadályokkal. A játék zenéjét a kezdeti prototípusban még Reyn Ouwehand szerezte (link), de a végleges verzióban már mások feleltek a zenéért; a Sonix Systems (a cosine democsapat zenei részlege). A zeneszerkesztőket (EMS) is megalkotó csapat a Turbocharge esetében pl. két hangcsatornán oldotta meg három csatorna szimulálását, hogy a valódi harmadik csatorna használható legyen a hanghatásokhoz.
(A cosine egyik tagja amúgy számos Turbocharge videónál megjegyzi, hogy a System 3 egyszerűen nem fizette ki a zene elkészítését, sőt egyéb példákat is említ hasonló esetekre).

Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr727542624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása