Zenemlék- 64-es versenyek II.

2015. július 02.

A versenyzős játékok Commodore 64-en (is) megjelent példáinak felsorolása következik - és mivel Zenemlék a rovat neve, azokról lesz szó, amelyek emellett zeneileg sem kutyaütők :)

Super Hang-On

A SEGA 1987-es játéktermi játéka (az 1985-ös Hang-On folytatása) annyira sikeresnek számított, hogy a nyolcvanas évek végén megjelent Megadrive, Amiga, Atari, Amstrad, Spectrum, C64 platformok mellett később új kiadásban megjelent pl. Xboxra (a Live Arcade keretein belül), Wii konzolra (Virtual Console) és Nintendo 3DS platformon is a 2010 után. De itt ugye a C-64 verzióról (gameplay) lesz szó, lássuk-halljuk...

Az eredeti és több másik változathoz hasonlóan itt is 4 zeneszám közül választhatunk (link) a játékban, ezek ennél a változatnál a következők: Dirt Track (link), Sunset Rider (link), Wheel spin, Pumping Gas - elég egyértelmű elnevezéssel, hová is tartoznak :) Ezeket Steve Barrett szerezte a C-64 port száguldásai alá:

Remixek általában az eredeti változatból, vagy a Megadrive változat zenéiből vannak (Winning run, Outride a crisis, stb.), de egy-kettőt ide linkelünk (link) (link) (link) (link)


Enduro Racer

Ismét csak egy SEGA-arcade, 1986-ból, ami utat talált Master System, Commodore 64, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Atari ST gépekre is többek között. A Master System-változat csak nevében tekinthető portolásnak, más játéknak is tűnhet az izometrikus nézetű megjelenése miatt- amúgy ez változat kapott helyett később a Wii konzolon, tehát nem a játéktermi verzió,
Az előbbi játékkal még úgy is kapcsolatba hozható, hogy a Hang-On kvázi mellékágának tekinthető, ugyanis annak a hardverére épülő játék néhány fejlesztéssel, és természetesen "új" versenykörnyezetben. Zeneileg, grafikailag az Atari ST változat tudta hozni legjobban a nehéz eredeti megjelenését, játékélményét, de pl. az 1988-as C-64 változat (gameplay) kezelésében már kihívásokkal küzdött (pl. a sebesség változását kevésbé venni észre). Most pedig jöjjön az, amiért ide került, a David Whittaker által készített zene:

Electro-trance remix (link)
Hazel vs David Whittaker – Enduro Racer (Living In The Fastlane) (link)

 

Bburago rally

bburago.pngNocsak egy magyar játék (majd ott -link- meg ide fogok linkelni), méghozzá kizárólag C-64-re megjelent program, az 576 kByte kiadásában (1993 és 1996 között adtak ki ilyen programokat).

Külsős forgalmazásba (elvileg) nem került magyar nyelvű program 1995-ből, az ismert Bburago kisautókkal lehet benne versenyezni.


Az eredeti játékkal a játék végigjátszása után kaptunk egy kódsorozatot, amelyet határidőre beküldve a forgalmazóhoz, valódi kisautókat lehetett nyerni, 50 db került kisorsolásra.

Ennek ellenére létezik belőle angol nyelvű változat is, amelyet crackerek "alkottak meg", sőt még elérhető belőle SuperCPU változat is (link) (bár az eredeti változat mellett zenemenüt és RAMdiszk-rendszert "kapott"). A SuperCPU amúgy egy 1996-ban megjelent C-64/C-128 kiegészítő, amely képessé tette a gépek 20 Mhz-en történő használatát (az eredeti 10-20x sebességét), valamint akár 16 MByte memóriával volt bővíthető.

A játékot Domokos Sándor programozta, a grafikáért Udvardy László felelt, a zenét pedig Steven Diemer és Volker Meitz követte el. Azonban egy Matthias Johansson nevű zenész véleménye az, hogy ő készítette a játékmenet-zenét, és lenyúlták tőle...elvileg a lenti videóban ez hallható: Sandman- Megaunit.sid. Egy 1993-as zenéről van itt szó, lásd a HVSC zenekollekcióban- egyértelmű a hasonlóság. A főcímképernyő alatt hallható zene (itt nem hallható) Volker Meitz korábbi munkája..

Jelen helyzetünkben ez talán mindegy, hallgassátok meg ezt.

 

Moto X Simulator (Moto Cross Simulator, MotoCross)

1989-es motoros játék (gameplay), több féle megnevezéssel (pláne jó névről keresni, hogy ilyen néven van fél tucatnyi más is) a Codemasters-től (a Supersonic Software által- még egy kis plusz a megkülönböztetésre).
A C-64 változat zenéjét Matt Gray neve fémjelzi (David Whittaker a Spectrum átirat zeneszerzője).

 

Super Monaco G.P. (Sega Grand Prix)

supermonacozzap.jpgElső változata 1989-ban jelent meg (az 1979-es Monaco GP utódjaként), szinte már természetes módon a SEGA által játéktermi gépre, nagy sikert aratva.
Ennek folytán következő évben/években portolásra került Megadrive, Master System és Game Gear SEGA-konzolokra, majd 1991-ben Amiga, Atari ST, Amstrad CPC, ZX Spectrum és Commodore 64 számítógépekre is (link). Az itt látható kép az 1991 március Zzap64 magazin borítóján látható, Oliver Frey munkája.

Az eredeti változatban csak a monacói pályán lehetett versenyezni, de a Megadrive átiratba már bekerült egy világbajnokság-mód is, amelyben a ranglista aljáról kellett felküzdeni magát az embernek szezononként 16 versenyen keresztül, két szezonban.


A C-64 változat zeneileg Jeroen Tel munkája, ez hallható, amikor nem a kerekek és a motorok zaja...

 

Aspar Grand Prix (Grand Prix Master)

Ismét egy Jeroen Tel-szerzemény, ezúttal motorversenyhez; egy 1988-as spanyol készítésű (főszereplő Jorge Martinez 'Aspar') felülnézetes játékhoz, C-64, ZX Spectrum, Amiga, Atari ST, DOS és MSX rendszerekre.

 

Hotrod

Ismét csak SEGA játéktermi gépre (1988) megjelent felülnézetes autóverseny, amely 1990-ben megjelent Amigára, Atari ST-re, ZX Spectrumra, Amstrad és C-64 számítógépekre is. Míg az Amiga változat zenei hatásaiért Ben Daglish (link) felelt, addig az itt meghallgatható C-64 főcímzene Jeroen Tel munkája.
A játék zenéje azonban nem csak ez, több szám pl. a játéktermi változatból vett hang, illletve a "bolt" zene pl. más játékokban (Fantasy Zone, Outrun) is használt dallam (gameplay videóban is hallható a többi zene, a végén egy kis Händel-feldolgozás is felcsendül).

 DJ Skitz - Hot Rod (In Rod We Trust Remix) (link)


Ennyi volt, ha tudtok még ilyeket (link), ne tartsátok magatokban! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr617562306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DocBulywood 2015.07.03. 19:09:56

A Grand Prix Circuit-et még betettem volna a helyedben a cikkbe. Ugyanis még a Dolly Roll is feldolgozta pl a győzelmi ünnepség zenéjét...

A cikkek zene témakörben nagyon jók! Még ilyet!

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.07.04. 13:30:36

@DocBulywood: Köszi a tippet, ha még jön pár, lesz belőle harmadik rész.
De nem most, hiába is kedveled őket. Több, mint 20 poszt született Zenemlék kategóriában az oldalon, több tucat játékkal kapcsolatban. Ha nem vesszük a több részeseket külön, akkor is túlteng, javítani kell az arányon :)
süti beállítások módosítása