Hírek 2016. április 25.

2016. április 25.

Áprilisi hírcsokrunkban néhány érdekes barkácsprojekttel indítunk, először Ben Heck (elektronikai kütyük és retró cuccok) egyik utóbbi projektje, az óriás Game Boy, vagyis művésznevén a Game Man. vagyis egy GB majdnem hétszeres méretben, de "autentikus" kinézettel:)

 

- Hasonló, de méretében pont ellenkezője a másik projekt (Pocket Atari 2600), amelyet Lovablechevy hozott létre: egy Atari Flashback 2 (az A2600 hardveres emulációja, beépített játékokkal - sorozatgyártott, tehát nem hobbiprojekt) hardverét beleépítette (préselte) egy valódi Atari 2600 kártyába úgy, hogy még egy pár centis képernyő, audióerősítő és kezelőgombok (a Nintendo Wii irányítójáról) is kerültek rá! A kütyü súlya nagyon kicsi, igazi hordozható méret:)

Bemutató videó (link), felgyorsított építési videó (link)


- Hardver téren is jelentek meg, váltak elérhetővé újdonságok, mint pl. a C-64 SID chipjei közt váltó SIDFX (link), amely segítségével két SID chip között lehet váltani (a fő változatok, vagyis a 6581, 8580), vagy két azonos SID használatával bűvészkedni, hiszen a kiegészítő fejlesztett sztereó hangminőséggel, javított zavarszűréssel, feszültségvédelemmel és hasonlókkal rendelkezik. Hosszas fejlesztés és tesztelés után a gyártás hamarosan megkezdődik, és az első darabok ez év októberére várhatóak.


- A korábbi Commodore termék, a VIC-20 sem maradt kiegészítő nélkül, hiszen az UltiMem VIC-20 Memory Expansion Cartridge nem mást ad a géphez, mint 8 MByte programozható FLASHROM tárat és 1 MByte RAM memóriát. A pár napon belül elérhetővé váló kiegészítőt a Retro Innovations oldalán lehet megvenni (link).


- Az IDDQD blog Checkpoint podcastjában a februári ajánlásunk óta több, ide kapcsolódó adás is volt, ezeknek a listája itt taláható:

A Commodore 64 (link)
Kézikonzolok (link)
Ecco és a Novotrade (link)

 

ti994a.gif- A végére egy kis poén (bár sokan túlzásnak, erőltetettnek és nem viccesnek találhatják). Az egyik retró gépekkel foglalkozó Facebook csoportban az utóbbi napokban felütötte a fejét egy kép kapcsán az, hogy milyen lenne, ha a régi gépeken megjelenne a felhívás, miszerint a "Windows 10 frissítés elérhető" :)
A Win10 frissítős képek máshol is megjelentek, de ide csak a kapcsolódó változatokból kerül egy válogatás (hogy ne vigyük túlzásba)... itt bal oldalt pl. egy Texas Instruments gépről.

amiga.jpg

amstrad64k.jpg

coleco.jpg

paraquartz.jpg
simonq.jpg tvc.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr198662768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása