Névjegy- Jack Tramiel

2012. április 10.

A névjegy minirovatban olyan emberekről lesz néhány infómorzsa, akik az évtizedek alatt sokat tettek a fejlesztésekért, illetve a számítógépek és konzolok fejlődéséért.

Bár fejben már kitaláltam, hogy lesz ilyen rovat is, de most sajnos aktuális is.


Az első ilyen ember, Jack Tramiel (1928.12.13 - 2012. 04. 08) volt a Commodore International alapítója (Commodore Business Machines).

 

 

 

 

 

Jacek Trzmiel néven született Lengyelországban, Łódź városában egy zsidó családban. Az auschwitzi táborba küldték családjával együtt, majd munkatáborba került, ahonnan 1945-ben szabadult. Ezután 1947-ben Amerikába ment, ahol csatlakozott a sereghez, ahol irodai gépek (írógépek) javítását is megtanulta.

Ezt kamatoztatva '53-ban Bronx kerületében egy boltot vásárolt, ahol irodai gépeket lehetett javíttatni, a cég neve pedig Commodore Portable Typewriter volt. 1955-ben szerződött egy csehszlovák céggel, hogy az ő termékeiket szerelje össze és árusítsa, de mivel Csehszlovákia a szovjet blokk tagja volt, így Tramiel létrehozta a Commodore Business Machines vállalatot Toronto városában.

A fejlődést hozó váltás a hatvanas években jött el, amikor a japán írógépek amerikai piacon való megjelenése miatt az üzlet átgondolására kényszerült. Üzleti partnere tanácsára Japánba látogatott azzal a célzattal, hogy kiderítse a sikereik okát.

A sikert pedig az elektronikus számológépekben látta, ezért a Texas Instruments integrált áramköreinek felhasználásával LED kijelzős számológépeket kezdett gyártani. Azonban miután a Texas Instruments konstatálta, hogy nagy a felvevő piac, ezért kiadta saját számológépét olcsóbban annál, mint amennyiért a Commodore-nak adta a belevaló integrált áramköröket.

Jack Tramiel üzleti sikerei abban rejlettek, hogy el tudta érni azt, hogy az átlagos emberek is számítógéphez jussanak, nem csak a gazdag emberek.
 

Így az üzleti partnerének, Irvin Gould kanadai üzletembernek ismét ki kellett segítenie a céget (korábban már a japán írógépek idejében is vett Commodore részvényeket).
A 3 milliós tőke segítségével a Commodore meg tudta vásárolni a MOS Technology céget, amely korábban már ellátta őket félvezető alkatrészekkel és integrált áramkörökkel.
Az MOS Technology fő tervezője, Chuck Peddle elmondta Tramielnek, hogy a számítógépekben van a jövő, a számológépeknek bealkonyult. Tramiel erre azt kérte, hogy építsen egy számítógépet bizonyítva az igazát.

Ez a számítógép volt a Commodore PET, amely az első, főleg oktatási célokra használt Commodore számítógép volt 1977-ben. Elsősorban nagy forgalmazókon keresztül Európában volt sikeres ez a monitorral, kazettás és lemezes meghajtóval szerelt kompakt gép.

Hamarosan a monokróm (fekete képernyőn zöld karakterek) megjelenítés idejét múlttá vált, a riválisok színes, illetve televízióra köthető géppel jelentek meg (Apple II, Atari 800), így fejleszteni kellett.

 

 

 

 

Ennek a fejlesztésnek volt az eredménye a Commodore VIC20, amely az első mikroszámítógép volt, amely 1 millió példányban kelt el, illetve később a Commodore 64, amelynek sikerességét nem kell bemutatni.

 

 

 

 

Tramiel 1984 elején otthagyta a Commodore céget, majd rövid kihagyás után megalapította új cégét Tramel Technology néven, majd később megvette az Atari fogyasztói részlegét. Célja volt egy új otthoni számítógép kifejlesztése és árusítása volt, amelyett immáron Atari Corporation néven próbált megtenni.

 

Bár a nyolcvanas évek vége felé egy időre visszavonult az irányítástól, és fiára, Samuelre hagyta azt, vissza kellett jönnie annak szívrohama miatt a cég élére.
1996-ban eladta az Atari céget a JT Storage (JTS Corp.) cégnek, hogy közös vezetés alatt felvirágozhassanak - az Atarinak pénze volt, terméke nem igazán, a JTS-nek terméke volt (merevlemez-gyártás), de folyótőkéje kevésbé. Az Atari alkalmazottjainak nagyobb részétől is megszabadultak a fúzió alatt.



Azonban hiába volt minden, a JTS 1998-ban eladni kényszerült az Atari szellemi tulajdonát a Hasbro cégnek. A név használatát már korábban átadták a THQ felé otthoni számítógépek és konzolok terén, valamint árkád téren pedig a Midway/Williams felé. A JTS az év végén csődvédelem majd 1999-ben csőd alá került.

Jack Tramiel 83 éves korában halt meg.

 

Ajánlott linkek:

Elhunyt a Commodore alapítója (link)

Köszönjük, Jack - az IDDQD blog nekrológja (link)

Felhasznált irodalom:

Jack Tramiel, Commodore, JTS Corp Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr424379863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása