Évkönyv - Március I.

2018. március 21.

Évkönyv- Március I. 

1980
Március

Megjelenik a brit Acorn Computers Acorn Atom elnevezésű számítógépe. Ez az 1979-től gyártott és fejlesztett Acorn Eurocard rendszerek sorába tartozó Acorn System 3 egy lebutított, lemezes meghajtó nélküli változata volt, kifejezetten otthoni használatra.

acornatom.jpgAz Acorn Eurocard rendszerek rack alapú számítógépek voltak, amelyek a MOS 6502 processzora köré épültek, illetve a különböző perifériák és bővítések (RAM bővítés, BASIC parancsértelmező, lemezvezérlő, processzorvezérlők, hálózati kártyák, karakterbővítő kártyák) külön-külön kártyán foglaltak helyet, amelyeket össze lehetett kapcsolni/építeni a közös házban.

Az Acorn Atom egy kompaktabb házban kapott helyet, amelyet a korábbi Acorn System 2 külső billentyűzetének házából alakítottak ki. A processzor a már említett 1 Mhz-es MOS 6502 típus volt, a rendszert 2 kByte (12-re bővíthető) RAM, valamint 8 kByte (12-re bővíthető) ROM szolgálta ki. Átlagban 4 színes megjelenítésre volt képes akár 64x96 felbontáson, de a 256x192 is elérhető volt monokróm módban, valamint a maximum 8 szín elérése is megoldható volt félgrafikus módban 64x32 felbontással a Motorola 6847 VDG grafikus chip képességeivel.

Az alap háttértár kazettás egység volt, de csatlakoztatható volt 100 kByte kapacitású 5,25" floppy kezelésére szolgáló meghajtó is.
A különféle fejlettebb BASIC, grafikus módok és az akár 253 gép egybekötésére használatos Econet hálózat mind-mind bővítésekkel volt elérhető.
A gép összeszerelhető kit formában és már összeszerelt formában volt megvásárolható alapfelszereltséggel és a kezdeti állapot teljes felszereltségével is.


1983
Március 8.

Megjelenik az IBM Personal Computer XT (IBM Machine Type number 5160), avagy röviden XT számítógép, amely az 1981-es eredeti IBM Personal Computer (PC) közvetlen utódja, csak beépített 10 MB kapacitású Seagate ST-412 merevlemezzel rendelkezett és fejlettebb bővítési lehetőségekkel. A kezdeti években nem volt csak floppyvezérlős (merevlemez nélküli) változat, csak 1985-től.
A gép processzora az elődjéhez hasonlatosan a 4,77 Mhz-es Intel 8088-as volt, kezdetben csak 64 kByte (bővítőkártyával 256-ra növelhető) memóriával rendelkezett, a későbbi változat kapott alapból 128, majd 256 kByte RAM-ot (amit a későbbi esetekben 640-re lehetett bővíteni).

A későbbi változatok ugyanakkor elérhetővé tették a 3,5" floppyk használatát, az EGA, vagy PGC videókártyák alkalmazását is.


1990
Március 8.-11.

Ebben az évben rendezték meg először a Nintendo World Championship versenysorozatot, ezen a három napon pedig az első helyszínen Dallasban (összesen 29 helyszínen) tartották a városi bajnokságot. A versenyeken három életkori (11 év alatt, 12-17 év között, 18 év felett) csoportban játszódtak le a versenyszámok egy speciális Nintendo World Championships cartridge segítségével, amelyen három minijáték volt (Super Mario Bros., Rad Racer, és a Tetris), amelyekben a meghatározott idő alatt legtöbb pontot elérő játékos nyert.
A városi nyertesek 250 dollárt, egy trófeát és 2 jegyet kaptak a bajnokság döntőjére, míg a dobogósok Game Boy kézikonzolt és a NES Power Pad kiegészítőjét nyerték meg.

A döntő nyertesei (a 3 életkor-kategória miatt 3) 10000 dollárnyi kötvényt, egy Geo Metro (az amerikai Suzuki Swift) kabrió autót, egy 102 centi átlójú (RPTV) televíziót, illetve egy arany Mario trófeát kaptak: Jeff Hansen a 11 alattiak, Thor Aackerlund a 12-17 évesek kategóriáját, míg Robert Whiteman a 18 éven felüliek kategóriáját nyerte meg. Köztük nem volt hivatalos főgyőztest eldöntő verseny, de versenyen kívül Aarckerlund nyert, míg Hansen a második, Whiteman a harmadik helyet szerezte meg az egymás közti "összecsapásban".

nwc.jpgA versenyeken használt cartridge eredeti darabjaiból összesen csak 90 darab készült (szürke, ezeket az elődöntősöknek adták), míg a Nintendo Power játékmagazin által hirdett verseny díjaiként további 26 darab készült el arany színű kártyán (ezek külsőleg csak a kártya színében és az elhelyezett matricában különböznek).
Ezeket a darabokat tekintik a NES konzolra kiadott kártyák terén a legértékesebbeknek és a legritkábbak között is nagyon előkelő helyen állnak, általában 10-20 ezer dollár között van darabjuk (link).

A bajnokság 25. évfordulója alkalmából a Nintendo 2015 május-júniusában új versenyt rendezett (a NES játékok 3DS kézikonzolon kiadott válogatásán, az Ultimate NES Remixen), illetve 2017-ben bejelentették a visszatérést, ahol augusztus és október között a nyolcvanas évektől kezdve különféle játékok és platformok szerepeltek az eredeti NES-től a legújabb Nintendo Switch konzolig.

 A videó rendelkezik magyar felirattal, bekapcsolható. A szövegben káromkodások is hallhatóak/olvashatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr7613755622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása