Boretró- James Bond II.

2014. március 07.

Most folytatjuk a múltkori James Bond Boretró-történelmet, amikor úgy hagytuk abba, hogy elérkeztünk 1997-be, a Nintendo 64-re...

 

GoldenEye 007

Az új konzolra, a Nintendo 64-re megjelent FPS (lopakodó-betétekkel tarkított) játék, amelyben nagyobb részben az azonos film cselekményeit vihetjük végig. A játék nagyon jó értékeléseket kapott, sőt a platform harmadik legtöbbet eladott játékává vált, több mint 8 millió eladott példánnyal.

Eredetileg a játéktermi lövöldözős játékokhoz hasonlító "megyek egy meghatározott vonalon, ahogy a program vezet, közben lövök mindenkit" megoldásban gondolkoztak, majd később váltottak a szabad mozgásra. Még az N64-re váltás előtt a GoldenEye 007 egy 2D akcióplatformer játéknak volt kigondolva SNES konzolra. Érdekesség, hogy megjelenésekor rákerült (erőszakossága miatt) a német fiatalság-veszélyeztető tiltólistára (vagyis nem lehet az itteni játékokról cikket megjelentetni, kihelyezni a polcokra, illetve fiatalkorúaknak eladni).

 

goldeneyen64.jpgA cartridge nem csak multiplayer (osztott képernyős) módokat, hanem egy teljesen működő ZX Spectrum emulátort is tartalmazott, a fejlesztő 10 játékával. A fejlesztés alatt próbából beépített (miszerint tud-e az N64 Spectrum-emulációt futtatni) lehetőséget a kiadás előtt kikapcsolták, de nem tették elérhetetlenné.

Ezt rajongói emulátoron futtatható patch segítségével megoldották - így működővé téve. Bővebb információk (link) és videó (link).

 

 

 

És mivel borítókról (is) esik szó, nem lehet kihagyni ezt (vagyis az eredeti borító el van kissé rontva:)

goldeneyelol.jpg

 

Bár az időrend máshogy "követelné meg", itt kerül megemlítésre, hogy azonos GoldenEye 007 címmel jelent meg 2010-ben is egy játék Nintendo DS és Wii platformokra, valamint egy másik is GoldenEye 007: Reloaded címmel 2011-ben XBOX 360 és Playstation 3 rendszerekre, amely végülis a 2010-es játék Wii változatának továbbjavított fejlesztése.


Ezekben a Pierce Brosnan által megformált Bond-karaktert lecserélték a legújabb Daniel Craig-féle változatra, és ennek szellemében változtattak a játékmeneten is.

 

goldenremake.jpg goldenreloaded.jpg

 

 

 

James Bond 007

007gb98.jpgEgyszerű névválasztás jellemzi ezt az 1998-ban kiadott Nintendo Gameboy játékot, amely egy felülnézetes logikai/akció keverék, de ugyanakkor nem valamilyen film, vagy történet alapján bonyolódik a cselekmény.

Szimplán egy elit fegyvercsempész társaság megállítása a feladat a keleti világban- egyesek szerint a játék egy Zelda-klón JB-témával...

Gameplay (link)

 

 

 

 

 

007: Tomorrow never dies

Az 1999-ben megjelent Playstation játék az azonos című film történésein alapul- külső nézetes akciójáték, amelyben alkalmanként autóba vagy sílécekre pattanhatunk, ahogy a cselekmény megkívánja. Középszerű értékeléseket kapott filmátirat, a címadó mozi után majdnem két évvel.

007: Racing

Ismét csak egy Playstation-exkluzív játék, amely végsősorban egy akciódúsabb autóverseny látszatát kelti- csak éppen rossz irányítással és a grafikával nem tudták teljesen átadni a Brosnan-féle Bond-éra autós jeleneteit...

tomorrowps.jpg   007racing.jpg
007: Tomorrow never dies gameplay (link) 007: Racing gameplay (link)

 

007: The world is not enough

worldisnotn64.jpgUgyanezen a címen (és évben is: 2000) két platformon is megjelent az azonos című filmből készült játékadaptáció- azonban nem csak a hardver miatt különböznek egymástól.

Bár mindkettő a filmből vette a történetet és feladatokat, a Nintendo 64 változat több pályával (14) rendelkezett, mint a Playstation-játék (11), illetve azokat jobban kifejtette. A Nintendo változat rendelkezett multiplayer-móddal (hasonlóan a híres Goldeneye játékhoz, amelyhez hasonlít), valamint beépített nehézségi szintekkel is.

A Playstation játék ezek helyett CD-minőségű zenével/hangokkal, filmbetétekkel próbált kárpótolni.

N64 gameplay (link)
Playstation gameplay (link)

Egy évvel később a filmből készült egy azonos című Gameboy color játék is- 2D-s felülnézettel rendelkező, 8 pályás akciójáték, ennek videója lentebb látható.

 

 

 

007: Agent under fire

agentunderfire.pngAz első multi-platform James Bond játék 2002-ből: Nintendo Gamecube, Sony Playstation 2 valamint Microsoft Xbox konzolokon is megjelent (és nem csak azonos néven, mint az előző cím). Témáját tekintve FPS, egy-két egyéb elemmel megspékelve (pl. autóvezetés).

A játék története nem kapcsolódik semelyik filmhez, de a már megszokott James Bond formát követi.

007: Agent under fire gameplay Xbox (link)

Megemlítendő, hogy egy ennek a játéknak a "hibáját" kihasználva képes volt elsőként egy hacker bejutni a konzol rendszerébe, egy hivatalos megmérettetés keretében.

 

 

 

 

007: Nightfire

nightfire.pngEgy másik "tüzes" multiplatform: létezett számítógépre (Windows/Macintosh) és konzolokra (Gamecube, PS2, Xbox) készült változat is.

Belső nézetes lopakodó/akciójáték autóvezetési elemekkel (csak konzolverzió esetén), de saját Bond-sztori alapján. Ugyanis a készítő és a kiadó is más filmből akart meríteni (Csak kétszer élsz, illetve Holdkelte). A végeredmény pedig egy keverék történet lett.

007: Nightfire gameplay Gamecube (link)

 

 

 

 

 

 

 

Egy kis plusz: Octopussy

octopussy.jpg

1983-ban készült/készülőben volt egy játék az Octopussy JB-film egy akciódús jelenetére alapozva (a vasúti kocsikon játszódó) Atari 2600, Sears Super Video Arcade / Sears Video Arcade, Intellivision és Intellivision II illetve Tandyvision platformokra.

Hiába költött a készítő Parker Brothers a fejlesztés alatt a készülő játék promotálására, végül a játék nem jelent meg. Sokak szerint mivel nem készültek el a kívánt időpontra, és így a vele párhuzamosan fejlesztett (itt már leírt) James Bond 007 játék jelenhetett meg.

Vagy pedig a kiadók/hirdetők azt ítélték jobbnak, és tették le mellette voksukat. És bár a hirdetésekben látható képek az Intellivision platformon készültek, készültek prototípusok a nagyobb piacnak számító Atari rendszerhez is (a szemtanúk szerint). Lényegtelen, mert ezek eltűntek...

 

 

 

 

octopussycancelled.jpg

 

Ezzel a James Bond Boretró II. része lezárult, a következő részben néhány kézikonzolos játékra, és egyéb változatokra térünk ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr745605900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.03.07. 20:30:13

én meg csak kamilláztam, amikor ds-en mr hereverő tűnt fel broznán helyett.
a nightfire nekem bejött, bár úgy olvastam, hogy sokaknak nem tetszett.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.03.07. 21:31:20

Nem olyan régen végignéztem majdnem az összes JB-filmet (csak az elsőt és a Lazenby-félét hagytam ki).
Nekem a Roger Moore-féle jött be amúgy.

De amúgy ez a főgonosz valami baromsággal uralomra tör téma eléggé elborult. Látszik, hogy a téma alapja több évtizednyi múltban leledzik.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.03.08. 07:56:24

áh, nekem a filmek gyerekfejjel nem jöttek be, mert fostam octopussy-tól meg oddjob-tól, aztán meg nevetségesek voltak a blődségeikkel.

biztos olyan ez, mint az angoloknak a dr who. gagyi, egysíkú és sekélyes, de szegény olyan, mint egy háromlábú, félvak kismacska, amit szánalomból életben hagynak.
süti beállítások módosítása