Boretró- Borítóválogatás I.

2012. december 25.

Ismét jelentkezik a Boretró rovat, amelyben most az elmúlt évtizedek (de inkább a 2000 előtti játékok) játékborítói közül szemezgetünk, ezekről írunk, teszünk említést a játékról is.

1. Big trouble in Little China

bigtrolichi.jpgA Nagy zűr Kis-Kínában (Big Trouble in Little China) című 1986-os B kategóriás "kult" film játékváltozata, méghozzá egy oldalnézetes verekedős, lövöldözős borzadály C64-re, Spectrumra és Amstrad CPC gépekre.

A borító egy az egyben a posztert használta fel a játék marketingcélra, csak rádobták a megfelelő feliratokat, aztán mehet a menet...

Gameplay C64, amiből bőven látszik, hogy milyen... (link).

Egy beat 'em up, verekedős, mint amit a MUGEN ingyenes 2D játéktervezővel csináltak, sokkal jobb lett volna, de ugye 1987-ben ilyesmi még nem igen volt... (link)

2. Alien syndrome

Az elsőként 1987-ben megjelent játék (nem összekeverendő a 2007-es változattal) egy felülnézetes akciójáték volt (egy játéktermi gép átirata), ahol a lényeg az volt, hogy irtani kellett az űrlényeket (egyes borítókkal ellentétben nem az Alien űrlényeit), megmenteni a társakat, stb. A játék a SEGA gondozásában rengeteg platformon (Amiga, Atari, C64, Game Gear, Master System, NES/Famicom, MSX, MS-DOS, Sharp, majd jóval később konverzió készült a Playstation 2 Sega Ages válogatására) megjelent, így ezeket is sorra vesszük, hiszen több változat készült a borítóból is.

Hogy képben legyünk, egy kis gameplay összehasonlító videó (Játéktermi változat, ZX Spectrum, C64, Game Gear, NES, Sega Master System) (link)

aliens_nes.jpg aliens_amiga.jpg
NES/Famicom Amiga és Spectrum (hasonló)
aliensgamegear.jpg aliens_master.jpg
Game Gear Master System
47-1.jpg aliens_sharp.jpg
Commodore 64 / Amstrad CPC,
Spectrum (hasonló)
Sharp X68000

3. Chase H.Q.

Az 1988-as nagy sikerű Chase H.Q. autóversenyzős akciójáték is számos platformon jelent meg 1989-ben, így a borítók terén is jöttek létre egészen "érdekes" képződmények. A játék tehát a játéktermi változat után a következő konzolokra és számítógépekre került kiadásra: ZX Spectrum, Amstrad CPC, Commodore 64, Amiga és Atari ST.
Később került a NES, a Nintendo Game Boy, a Sega Master System és Game Gear konzoljaira, végül a TurboGrafx-16 gépre. A játék második, harmadik részét, illetve a sorozat mellékágait, egyéb folytatásait meg sem említve.

A borítók előtt egy kis gameplay Amiga (link), gameplay C64 (link), gameplay Spectrum, (link), illetve gameplay Gameboy (link)

chase_hqc64ami.jpg chasehqgameboy.jpg
C64, Amiga,
Amstrad, Spectrum
Game Boy
chasehwmaster.jpg chaseturbo.jpg
Sega Master System TurboGrafx-16
Chasehq_flyer.png
Játéktermi változat

Természetesen volt olyan, hogy a Game Gear, vagy a TurboGrafx változat a Gameboy változat kinézetével volt azonos (általában az amerikai változatnál).

Nos, első válogatásunk a végéhez ért, mindenki maga dönti el, mik a jók, mik a rosszak, de egyértelmű, hogy rossz borító is rejthet jó játékot, illetve szép borító is rejthet borzalmat...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr624980429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.26. 19:20:27

komolyan keverem a segás alien syndrome-t egy másik alien syndrome-val. az ilyen oldalnézetes bunyós-lövöldözős volt egy nővel, egy fickóval és egy robottal. mint a golden axe, csak new yorkban. volt egy furgonjuk is, alien burgers felirattal. az alienek a kukákból és telefonfülkékből bújtak elő, megették a játékost, rászálltak kis legyekként a fejükre, és voltak ilyen transition level-ek is, ahol operation wolf-szerű lőjünkszétmindent ment. az is ilyen bio-horroros volt, az amiga/speccy borítón lévő kétfejű csápost ismertem fel.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.12.26. 22:40:40

@manson karcsi: Tudom, ismerem, szerettem én is, de az az Alien Storm

youtu.be/qsvlw4bktY0
süti beállítások módosítása