Gépismertető: Atari Lynx, az elhagyott híúz

2013. január 24.

lynx.jpgAz első kézikonzolról (vagyis a blog keretein belül) szóló gépismertetőben az 1989-ben megjelent 16 bites kézikonzolról (a világ első színes kijelzőjű kézikonzolja), az Atari Lynx (hiúz) hardveréről lesz szó.

Az eredetileg Handy System néven szereplő Lynx fejlesztése még 1986-ban kezdődött (akkor még pl. kazettás egységként képzelték el), akkor még az Epyx videójáték-fejlesztő / kiadó berkein belül.

Akkortájt jutott el az Epyx cég abba a helyzetbe, hogy csődvédelmet kérjen (amikor folytathatja a működést); így a legnagyobb hitelezőjével az Atari céggel állapodott meg; a gyártást és a forgalmazást átadja nekik, a szoftverfejlesztéssel pedig továbbra is ő foglalkozik.

Maga a cég végül is nem sokkal élte túl, 93-ban végleg feloszlottak.

lynxcar.jpgAz Atari az alapötletben apróbb változtatásokat eszközölt (a hangrendszer, illetve a controlpad terén), majd pár hónappal később, Portable Color Entertainment System néven mutatta be új hardverét. Ez később módosult a Lynx névre, a hivatalos viszonteladói kiszállítás előtt; kezdeti ára 180 dollár körül mozgott.

Ez volt az egyik kezdeti, később komoly problémává váló tény, amely végül a bukását is okozta (végeredményben kb. csak fél millió darab került eladásra). Szinte hónapra ugyanakkor jelent meg a Nintendo Gameboy kézikonzolja, jóval olcsóbban.

És mivel a nagyobb játékfelhozatallal rendelkező Nintendo az áron kívül még programtámogatottságot is jobban biztosíthatott... az Atari Lynx nem tudott olyan eladási mutatókat produkálni, amely az Epyx mellett más játékfejlesztőket is inspirálhatott volna.

lynx2.jpg1991-ben az Atari még megpróbálkozott a konzol újra kiadásával, amikor is az eredeti design megváltoztatásával, energiatakarékos felhasználással (az elemekről tovább volt képes működni, illetve a korábbinál jobb háttérvilágítással, plusz lehetőség volt annak kikapcsolására is takarékossági megfontolásból), Az indulási ára is csökkent, a Lynx első modell árának feléért hozzá lehetett jutni az alapcsomaghoz.

Ez a változat az Atari Lynx II nevet kapta, amely már kelendőbb volt az első változatnál, a lemaradást már nem volt képes behozni a versenytársakkal (elsősorban a Gameboy) szemben.

Végeredményben hivatalosan a Lynx konzol(ok)ra 1989 és 1993 között kb. 70 játék jelent meg - nem számolva ide a sorozatgyártásba már nem került, illetve a később készült saját készítésű játékokat. Ugyanis 1999 körül az Atari tulajdonkezelő, a Hasbro szabadon fejleszthető platformmá tette (vagyis bárki fejleszthet) az Lynx konzolt, így megnyílt az út az egyedi játékok készítése felé. (link)

Technikai adatok:

CPU: Duálrendszer; egy MOS 65SC02 kb. 4 Mhz-es 8 bites processzor (Mikey), és egy egyedi 8 bites CMOS chip (Suzy) 16 Mhz-en. A segédchip a grafikai feladatokért volt felelős, plusz matematikai segédprocesszorként is működött.

Videó: 4096 színű paletta, amelyből 16 egyidejű szín megjelenítése volt lehetséges soronként (de ha sorváltás után paletta cserélés történt, akkor több is megjeleníthető volt).  A 160x102 pixel felbontás mellett a grafikai feladatokért felelő segédchip képes volt tömörített spritekezelésre, átméretezésre, nyújtásra, végtelen számú sprite ütközéskezelt megjelenítésére, stb.

Hang: Az alapváltozat 4 csatornás 8 bites mono hanggal rendelkezett, a Lynx II változat pedig ezt "sztereósította" fel (panned stereo).

Memória: 64 kByte DRAM

Ki- és bemenetek: Fülhallgató aljzat (3,5mm sztereó - eleinte monoként szerelve), valamint a hálózati adapter aljzata (hogy ne mindig az elemet fogyassza), illetve a ComLynx hálózati aljzat

Egyéb, háttértár: A programok tárolása kártyákon történt, amelyek 2 MB (16 MBites) maximum méretűek voltak, de általában 128, 256 és 512 kByte volt alkalmazásban. Egyes saját készítésű kártyák készültek EEPROM írható memóriával, amelyet különféle adatok, eredménylista mentésére használhattak.

Ezen kártyák is háromféle változatban készültek el; először teljesen laposak voltak, de a második változat - az eltávolításuk nehézsége miatt - már "gerinccel" és két alul elhelyezett füllel rendelkezett. Ennek viszont a tárolása volt nehézkes, így a harmadik végső változat lekerekített széllel rendelkező kártya lett. Ezekről a hivatalos változatokról, és másokról is képek itt (link).

lynx_ad.jpgA csomag része volt még egy hálózati adapter, a 6 elemet magában foglaló, övre is csatolható elemtartó, 2 konzolt is a szivargyújtóra köthető autós adapter, illetve a hálózati kapcsolathoz való ComLynx kábel is, amellyel több gépet lehetett összekapcsolni a több személyes játékokhoz.

Egyéb tartozék volt a napfényvédő (a képernyő védelmére), illetve különféle táskák a konzol (és alkatrészek), valamint a játékok hordozására.

Ezekről képeket itt láthatunk az AtariAge oldalán (link).

 

 

Média szekció

20 játék, ami meghatározta az Atari Lynx konzolját

Ha bírjátok a metálzenét, és többet akartok látni, akkor íme 83 játék 15 percben (link)
Vagy egy kis zenei belehallgatás egy Lynx játékba (link)

Korabeli hirdetés (általában számos hirdetés a Gameboyt állította ellenfélnek, vagy "húzta le")

Vagy egy másik, a fiúWC-ből :) (link)

Linkek, irodalom

AtariAge oldal (link)
Wikipedia
i-Mockery.com Atari Lynx (link)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr255034906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.24. 23:07:47

sega does what nintendon't. ;)
nekünk meg c64 meg amiga. valahogy többnek éreztem ezt mindig is, lásd a demoscenét.
süti beállítások módosítása