Zenemlék- Flashback

2013. február 01.

cover.pngMost egy ismert, számos platformon megjelent platform/akciójáték, a Flashback (avagy Flashback: Quest for identity, ahogy az USA területén ismert) játék zenei megvalósításáról lesz szó, a szokásos rövid ismertetők keretében.

Maga a játék francia fejlesztésű 1992-ből, sőt a Guiness rekordok könyve szerint a legtöbbet eladott francia videójáték címet is kiérdemelte.

Először Amigára jelent meg, majd utána DOS, Sega Megadrive, Super Nintendo, Acorn Archimedes gépekre. Ezek után 1994-ben és 1995-ben a kor csúcsának számító CD-ROM alapú konzolokra: Sega CD (európai Mega CD nem készült), 3DO, CD-i, valamint Apple Macintosh, FM Towns és Atari Jaguar gépeken is kiadásra került.

A rendszerek és az adathordozók különbsége is a különféle változatok nem csak megjelenésükben, hanem audiovizuális külsőségeikben is különböztek.

Míg az Amiga és DOS floppyváltozatok kisebb mennyiségben tartalmaztak animációkat és zenei aláfestést, addig a CD-ROM lehetőségeit kihasználva előre renderelt videóanimációk láthatók és hallhatók. Ráadásul a Sega CD külön beszédhangokkal és pályánkénti zenével, illetve a Jaguar változat szintén különbözik. Ezeket a változatokat fogjuk végignézni, zeneileg, némi videóbejátszással megspékelve.

Amiga verzió, először egy összeállítás, amelyben az intró, a főcímzene és egy kis gameplay is látható. A játék alap zenéjét Jean Baudlot, Raphaël Gesqua és Fabrice Visserot szerezte, de elsősorban Gesqua nevét szokták említeni.

Érdemes még meghallgatni az options (link), a recovering memories (link), vagy a végefőcím (link) zenéjét is, valamint a zenék egyik legjobb feldolgozását (link).

A Sega Megadrive verzió zenéit egy remek videóval hasonlították az előbbi Amiga változathoz. Előfordul, hogy a Megadrive zenei portjai gyakran nem hozzák pontosan ugyanazt a hatást, mint máshol, ez itt is megfigyelhető. Természetesen az elsőként a platformra komponált zenék egyedülállóak a maguk nemében számos esetben.

Most jöjjön a Sega CD alapú konzolja, a Sega CD, ahol az ismert intro zenéje a korábbiaktól különböző, de a főcím már hozza a szokásos melódiát.

Aki kíváncsi még az (egyik) DOS változat, Macintosh, 3DO változatok zenéire, videóira, a Sega CD egyéb számaira, illetve pár remixre, akkor nézzen el ide (link).

fadetoblack.jpgA játék második része (amely már kevésbé ismert, és csak két platformon megjelenő) része a Fade to Black címet viseli. Három évvel az első rész után jelent meg DOS alá, majd Playstation konzolra (bár tervbe volt véve a Nintendo 64 és a Sega Saturn verzió is, de nem lett belőle semmi).
Az első résztől eléggé különböző megvalósítás (váll mögötti nézetű TPS, kaland elemekkel) ellenére nem volt teljesen negatív fogadtatású játék, ennek örömére lássunk/halljunk némi bemutatót.

Egy kis válogatás a játék Playstation változatának zenéiből (link), majd pedig egy kis gameplay ugyaninnen (link).

Később készült egy kiadatlan játék Gameboy Advance kézikonzolra Flashback Legends címen, amely már ismét oldalnézetes platformjáték jegyeket mutatott, de a 2003-ra tervezett játék a fejlesztő cég csődje miatt nem jelent meg, csak egy félkész verzió került ki belőle a netre.

flashbackhd.jpgPár héttel ezelőtt egy francia játékokkal foglalkozó oldalon (Gameblog.fr) jelent meg kép az elvileg készülő
"Flashback Origins"
játékból, amely az eredeti játék erősen feljavított változatának tűnik. De még csak pletyka szinten hallani róla, nem tudni, hogy pontosan milyen lesz, és mit fog tükrözni.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr305028283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.02.01. 23:06:18

és azt tudtad, hogy a fade to black-nek moebius rajzolta a borítóját?

egyébként nagy kedvenc a flashback, becsukott szemmel is végig tudom tolni. a 3d-vel dúsított változatai - és a második része - már nem jönnek be annyira.
van egy csomó portja reminiscence alapokon: cyxdown.free.fr/reminiscence/

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.02.02. 07:43:55

@manson karcsi: Jaja, igazából jobban tetszett, mint az Another World :)

Ezek a 3D dolgok az akkori időkből még akkor se igazán tetszettek volna szerintem, ha ott és akkor jutok hozzájuk. Talán az N64 technológiás hasonló dolgok igen.

Valkyr81 2013.02.25. 08:16:39

Nagyon jó kis cikk lett, grat. Az eredeti nagy kedvenc de ez a remake ötlet kifejezetten kíváncsivá tett...

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.02.25. 20:45:09

@Valkyr81: Pedig ez egy összecsapott cikk. A Predatorosra meg a Civilization sorozatra vagyok büszkébb. Meg az Eternal Championsra. Persze a Zenemlék rovatban.
süti beállítások módosítása