Gépismertető- Sega Nomad, a nagynevű előd új köntösben

2013. április 01.

Mai gépismertetőnkben az előző (Atari Lynx) rovatbelihez hasonlóan ismét egy kézikonzol kerül terítékre. Jelen esetben a Sega Nomad (a fejlesztés alatt Project Venus- ekkoriban volt a bolygók után nevet adni a Sega cégnél; lásd Saturn, Neptun...) névvel ismert ötödik generációs kézikonzol (pl. innen való a 3DO vagy a Pioneer Laseractive, Nintendo 64 is, hogy a még nem ismertetett Sony Playstationról nem is beszélve). Kézikonzol-időrendben a Nintendo Gameboy color előtt, illetve a Sega Game gear után található.

nomad.jpgA Sega Nomad kevesebb, mint 2 évig volt elérhető 1995 őszétől 1997-ig, és ez idő alatt kb. 1 millió darabot adtak el belőle.

A fő szerepe a Sega Megadrive/Genesis játékok futtatása volt kézikonzolos, beépített képernyős környezetben; hivatalosan japán és észak-amerikai területen lehetett kapni, de megoldható volt a PAL régiós játékok fogadása a normál Megadrive konzolhoz hasonlóan itt is.


megajet.jpgA konzol a kb. 2 évvel korábban megjelent japán kézikonzol a Sega Mega Jet fejlesztésének tekinthető. A Sega Mega Jet is hordozható Megadrive volt, csak eleinte speciális használatra. A JAL (Japan AirLines) gépein az ülések háttámlájában megtalálhatóak voltak a kisméretű LCD képernyők a hosszú utazások alatti időeltöltésre.
Nos, a Mega Jet konzolok ezekhez voltak csatlakoztathatóak. Használhatóak voltak saját kártyákkal, illetve a légitársaság által biztosított játékokkal (általában járatonként max. 4 játék, pl. a Sonic).

A konzol áramforrást és kijelzőt igényelt, így nem tekinthető teljes értékű hordozható hardvernek, habár 1994-ben kereskedelmi forgalomba is került (ezért Japánban a Nomad később is jelent meg).

Eleinte célba volt véve, hogy a Sega Nomad érintőképernyővel jelenjen meg a Sega Game Gear ilyen változataként, de akkoriban ez a technológia bőven túlárazta volna a konzolt (az előállítási költségek miatt). Így maradtak a hordozható Megadrive konzol ötleténél.
Megjelenési ára 180 dollár körül volt, de nem fogyott annyira, még a pár hónappal későbbi árcsökkenést követően sem. Hiába volt nagyjából megbízható alternatíva, számos elérhető játékkal, a hibái (lásd lentebb), valamint a rossz időzítés (a 16 bites korszaknak hamarosan teljesen vége szakadt) miatt nem volt igazán sikeres.

nomadbox.jpg

Egy kis bemutató, különféle beszéd nélkül, még ha az illető kicsit szuperhős-fetisiszta is :D

Technikai jellemzők:

Mivel a Megadrive konzol kézi változata, így a belső jellemzők egyértelműen azzal egyenértékűek a legtöbb esetben. Egy 3 " átmérőjű (7,5 cm körüli) háttérvilágításos LCD képernyője volt, 6 gombos és D-pad irányítórendszerrel. Rá lehetett kötni egy második kontrollert a kétjátékos módhoz; illetve RCA kompozit vagy RF kábellel televízióra is csatlakoztatni lehetett (olyanokkal, mint ami a Megadrive II-hez is tartozott).
A beépített képernyő a jobb felbontás ellenére néha nem tudta követni a játékot, és előfordult szellemképes megjelenítés (a válaszidő miatt- hiába passzív mátrixos színes LCD volt, szebb volt a kor többi kijelzőjénél).
Leginkább lövöldözős, illetve néhány platformjátéknál; verekedős, logikai, versenyjátékokhoz, kalandjátékokhoz bőven elegendő volt.
Plusz a kijelző háttérvilágítása is nagyban merítette az elemeket; 2-4 órás játékot tett lehetővé 6 ceruzaelemmel. Lehetett kapni hozzá egyedi (NiMh) újratölthető elemeket, hivatalosan a szabvány újratölthető akkumulátorok nem biztosítottak elegendő feszültséget. De a gyakorlatban szinte mindenki azokkal használta...

CPU: Motorola 68000 16 bit, 7,67 Mhz + Zilog Z80 8 bit, 3,58 Mhz (mint a Megadrive)
Memória: 156 kByte (64kB RAM, 64kB video RAM, 8kB hang RAM, 20 kbit ROM)
Videó: 320x224 felbontás, 512 színű paletta, 64 szín egyidejű megjelenítése
Hang: Yamaha YM2612 6 csatornás FM hang, 4 csatornás Texas Instruments programozható hanggenerátor

A Sega Nomad rendelkezett néhány kompatibilitási problémával:

nomad6pack.jpg- Nem volt jól olvashatóak az apró betűvel írt szövegek a játékokban
- Kb. egy tucat játék hibásan, vagy egyáltalán nem működött vele. Bár a Sonic esetében ezek a problémák kiküszöbölhetőek voltak a 6-Pak kártyákkal (amelyekben több játék volt bezsúfolva)
- Nem volt Reset gombja, így a X-Men játékban egy ponton lehetetlenség volt továbbjutni (a játék egy helyen csak úgy ment tovább, ha resetet nyomtunk- ez itt reset gomb híján lehetetlen volt).
- Nem volt használható a Megadrive-hez való Sega CD, illetve a 32x kiegészítő sem

A Sega Nomad tulajdonosok (az elektronikailag hozzáértőbbek) elsősorban a képernyőt cserélik ki, illetve a hozzáértőbbek a háttérvilágítást cserélik le energiatakarékosabbra. Vagy újabb változatú újratölthető akkumulátorokat használnak (ezzel megduplázva az üzemidőt, ha a képernyő is cserélt). Egy ilyen LCD képernyő csere eredménye ezen a videón is megtekinthető, gondolom, nem kell leírni, hogy melyik a cserélt :)

Ezen kívül találni reset kapcsolóval beépített, lekapcsolható háttérvilágítású, illetve Sega Master System játékokra alkalmas változatokat is (mivel a Megadrive esetén használt Power Base converter nem működik alaphelyzetben).

Ez egy kicsit rövidebb gépismertető volt, mint az általában szokásosak, remélhetőleg elnézitek nekünk.

Irodalom, oldalak

Wikipedia, SegaWiki
Sega Nomad FAQ (link)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr595185382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.04.01. 20:26:02

a skót retrogamestech-es kisfiú (tecsőn) is molyolgatott egy nomáddal, asszem ő is kijelzőt berhelt.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.04.01. 20:40:22

Ja, nem volt könnyű olyan Nomad videót keresni, ahol nem szerelést mutattak be, illetve nem gépismertető van angol/német/latin-amerikai nyelven :)
süti beállítások módosítása