Gépismertető- A keleti blokk- Magyarország III.

2014. július 15.

A gépismertető-sorozat a harmadik részéhez érkezett, íme:

 

Homelab-család

A Lukács-testvérek (illetve Lukács József és Lukács Endre közül az idősebb, József) a nyolcvanas évek elején egy akkor már nem létező amerikai cég, az Ohio Scientific Challenger számítógépének (amelyet 1978-ban a korabeli gépek árának töredékéért, 300 dollárért árultak) mintájára elhatározta, hogy a magyar fiatalok részére ő is létrehozza a megfizethető számítógépet. Testvérével alkotott kettősét elnevezte HOMELAB-nak, és így láttak neki a hardver (József) és a szoftver (Endre) megtervezésének. A kezdeti Homelab még nem váltotta be a saját maguknak felállított reményeket és elvárásokat, de az 1982 elejére elkészült Homelab II már inkább.

aircomp16.jpgA Homelab II számítógépből kb. 200 darab készült, amelyből kb. a felét számítógépépítő klubban (HCC) készítették el, a másik felét pedig a (a kezdeti Boscoop szövetkezet és a későbbi gyártó PERSONAL Agroelektronikai GT) BOSCOOP Personal gyártotta le (Boscoop) Aircomp-16 néven körülbelül 100 példányban.
Azonban a gép ára az akkori viszonylatban (a fejlesztő szerint is) soknak számító 27 ezer forint volt.

(Ha jól látom, készült belőle nagyon kevés, valódi tasztatúrás változat is, talán ez volt a Boscoop Personal GT Aircomp-32?)

 

homelab4.jpg
Az Aircomp-16 két, névben nem különböző változatban készült, fehér (szappanosdoboz néven ismert) és fekete változatban. Bár nevükben nem különböztek, hardverükben igen- mind a megbízhatóság, mind pl. a kazettás tárolóegység vagy a billentyűzet működése tekintetében is az első (igazából nullszériás tesztpéldányoknak beillő) változatoknál hátrányba kerültek a felhasználók.

Az 1983 közepére elkészült harmadik változat, a Homelab III már a gyártási körülmények megváltozása (alkatrészek elérhetősége, meglévők drágulása) miatt "átalakult" számítógépből számítógép-kitté (10 ezer forint körüli árral).

Vagyis Lukácsék az alaplapi NYÁK-lemezt, leírásokat, billentyűzetet és a dobozt, valamint az EPROM-ba égetett saját fejlesztésű BASIC-értelmezőt biztosították- minden további a lelkes, kísérletező (és számítógépet szerezni óhajtó) vásárlókon múlt.

A Homelab III és a Homelab IV kit már a Color Ipari Szövetkezet gyártmánya (is), 100 és 400 gép körüli példányszámban. A Homelab IV unokatestvérének tekinthető a Brailab IV, amely egy MEA-8000 beszédszintetizátorral kibővített változat (a KFKI munkatársaiként Vaspöri Teréz és Arató András készítette)- célja a vakok és gyengénlátók informatikai oktatásának és munkarehabiitációjának elősegítése volt.
Készült korábbi Homelab változatból is házilag Brailab, pl. Brailab-3 néven.

Ezen Brailab további fejlesztése az 1987-es Brailab Plus, amely egy CP/M operációs változatú, illetve az 1990-es Brailab PC, amely egy IBM PC-re illesztett változatú hardver, fejlesztett beszédszintetizátorral. (link)

Technikai adatok

Processzor: Zilog Z80A, 4 Mhz
Memória: 16 kByte ROM, 16 kByte RAM (Homelab II), 64 kByte-ig bővíthető RAM (Homelab III-IV)
Grafika: 320x200 pixel felbontás, monokróm, 32x64 karakteres felbontás
Hang: Beépített hangszóró, billentyűzet-hangok

 

 homelabgroup.jpg

 Brailab-4, Homelab-4, Homelab-3

 

Információk tárháza: Homelab számítógép honlapja (link)

 

Triton IPT-02

A Triton szövetkezetből kivált Triton Elektronikai Kisszövetkezet (távközléstechnikai/elektonikai részegység) 1982-ben felsőbb utasításra (mely elektronikai cégek foglalkozzanak számítógépgyártással a piac növelése érdekében) kifejlesztette az első iskolaszámítógép-programra is benevezett Triton IPT-02 kódnevű számítógépet (MIGÉRT-TRITON COMPI IPT-002) amely siker esetén Triton Compi névvel került volna be a köztudatba.

Az iskolaszámítógép-programon mint utólag kiderült, nem szerepelt kielégítően, így kb. 100 darab készült el, igazi sorozatgyártásba nem került.

tritonipt02.jpg

A gép egy szokásosan Z80 alapú (4 Mhz) rendszer volt, 16 kByte RAM memóriával, saját fejlesztésű BASIC értelmezővel. Hírhedt volt a külső tápegységéről, amely a gépnél nagyobb házban kapott helyet (de annak is csak egy kisebb részét foglalta el) - ugyanis ide tervezték a lemezes meghajtó egységet is beépíteni. Ebből a lemezmeghajtós változatból egy működő prototípus készült.

A Triton cég a fejlesztéssel megszerzett gyártási és fejlesztési tapasztalatait a későbbi Gepárd-8 és a Gepárd-16 nevű telexcomputerek (elektronikus géptávírók) fejlesztésében és gyártásában kamatoztatta a nyolcvanas évek második felében.

 

Terminálok, telexgépek, mikroszámítógépek
Néhány példa a fejlesztési/szolgáltatási/ipari szektor itthoni gépei közül

 

SZKI- Számítástechnikai Koordinációs Intézetet

proper8.jpg
Az SZKI a nyolcvanas években először a Z80 processzorára épülő M08X mikroszámítógéppel, illetve a Proper gépsorozattal vált akkoriban ismertté, vagyis az IBM PC-klón számítógépsorozattal: az egyik első IBM PC-klón, valamint Európa első XT-klónja a sorozat második tagja, a Proper 16 számítógép volt.
A Pro/Primo billentyűzetével technikailag megegyező SZKI Uniboard billentyűzetét használták a Proper-8 és a Proper-16 esetében.

Főbb Proper típusok: Proper-8 (Z-80), Proper-16 (Intel D 8088), Proper-16 CA (80286), Proper-132 (80386)

Előadások, videóanyagok (link)
Volt egyszer egy SZKI könyv (link)

 


Rolitron- Rolitron Műszaki-fejlesztő kisszövetkezet

Rosy (Rozi, a titkárnő) fantázianevű szövegszerkesztők (ugye nem a mai szövegszerkesztő programokra, hanem szövegszerkesztő hardverre kell itt gondolni, tehát számítógép memóriával ellátott írógépre, mely a szöveget képes szalagon, lemezen tárolni), elsősorban Z80A processzorokkal (1983-1989).
Saját fejlesztésű Rosy programok készültek hozzá, pl. a táblázatkezelő RosyCalc, vagy telexként továbbítható gépelt szöveghez a Rosytelex


rosytext.jpgRosy gépek: Rosy 80/80F/80MF, Rosytelex, Rosytext Mini, Rosytext Plus

A kezdeti Rosy 80 után a Rosy 80MF már belső hálózatra köthető, belső levelezésre is használható változat, a korábbi 8" lemezeket felváltva 5.25" floppymeghajtóval.
Az 1988-as Rosytext Plus már merevlemezes tárolóval, IBM kompatibilis hardverrel és billentyűzettel rendelkezett.

A Rosytext Mini 1987-ből érdekes megoldás; kooperáció útján született: a Brothers céggel együttműködve létrehoztak egy komplex villanyírógép-szövegszerkesztő gépet, vagyis egybeépítették a szerkesztőt a "nyomtatóval" :)

 

 

 

EMG- Elektronikus Mérőkészülékek Gyára

A gyár nevéhez fűződik az első magyar elektronikus számológép (HUNOR 131), az EMG-666 programozható asztali számítógép (TTL alapú mikroprogramozott architektúra 1977-80), valamint az utódjának, az EMG-777 (link) programozható grafikus kalkulátornak  (több processzoros, kijelzővel és hajlékonylemez-meghajtóval egybeépített számítógép, számítási eredmények grafikus megjelenítésére) a kifejlesztése.

Illetve fontos megemlíteni az EMG-830 nagyszámítógépeket (1968-), amelyek folyamatirányításra, ügyvitelre és tudományos számításokra alkalmazott digitális elektronikus számítógépek voltak, 16 darab készült belőlük.

A sorozatgyártás tapasztalatai alapján technológia-fejlesztési program, majd 1966-ban önálló vállalati döntésre számítógép fejlesztés indult. Klatsmányi Árpád a műszer főkonstruktőr mellé digitális főkonstruktőri pozíciót kapott. Irányításával, a fiatal mérnökökkel megerősített digitális labor kifejlesztette, a mai napig egyetlen eredeti hazai fejlesztésű, moduláris felépítésű, előbb germánium, majd annak sikertelensége után szilícium tranzisztoros 2. generációs számítógépet, az EMG 830-at. A számítógép elsősorban folyamatirányítási és ügyviteli feladatok ellátására készült.
Forrás: EMG.hu (link)

 


Később a francia CII 10010-es kisszámítógép gyártási licencét bár a kezdetekben az EMG szerezte meg 1969-ben (az korábbi gép gyártása/fejlesztése közben kerültek velük kapcsolatba), illetve folyamatban volt a saját gyártás (EMG-810) elindítása. Azonban felső utasításra át kellett adniuk a Videotonnak, amiből 1971-ben létrejött a Videoton 1010B.

Előadások, videóanyagok (link)

KFKI- Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézete

tpa1001.jpgHozzájuk fűződik a TPA-sorozat (vagyis Tárolt Programú Analizátor), ugyanis ilyen néven fejlesztett gépeket 1968-1990 között az eredeti DEC PDP miniszámítógépek mintájára a KFKI.

A tengerentúlon és utána nálunk is a politikai döntések "kijátszására" nevezték el PDP vagy TPA (vagyis nem számítógép) névvel ezeket a gépeket.

Ugyanis számítógépeket nem használhatott állami cég addig, amíg nem használták ki teljesen a rendelkezésre álló számítási teljesítményt (USA), illetve a számítógépek beszerzését szovjet forrásból kellet megoldani (Magyarország),

 



Előadások, videóanyagok (link)
Szöveges információk, képek (a kép forrása is) (link)
Lukács József: Lyukszalagtól az informatikáig könyv (link)


Videoton

vt110.jpgA Videoton a hetvenes évektől kezdve gyártott (szövegszerkesztő) videóterminálokat, adatgyűjtőket, munkaállomásokat (VDT-, VST-, VSD-, VDX-, VDC-) és PC számítógépeket, 8080 és 8088-as processzorváltozatokra (8 Mhz) és Z80 alapokra (lásd TVC) támaszkodva.

Az előző részben ismertetett Videoton TVC mellett az egyik magyar változatú Pong-klónt is ők készítették, a kultikus zöldszínű Videoton TV-játékot (lelke a General Instruments PONG chipje köré épített integrált áramkör).

A korábbi Videoton gyártmányú Sportron 101 egy licencelt gyártmány volt (vagyis ugyanezt más cégek más országban hasonlóan gyártották).

 

 

 

 

tvjatekvideoton.jpg sportron101.JPG
Videoton TV-játék Videoton Sportron 101

 

BRG- Budapesti Rádiótechnikai Gyár

Az első részben tárgyalt BRG ABC-80 és az MCD-1 mikrofloppy (link) (link) mellett a gyár adatgyűjtő, adatelőkészítő gépeket (SLK-80, SLK-80/A) is gyártott.

Előadások, videóanyagok (link)

sytervaryter.jpgMTA SZTAKI- Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete

Syster-Varyter alkalmazás-orientált (link), (1982-1984) Z80 processzor alapokon nyugvó funkcionálisan moduláris mikroszámítógépek.
Számlázásra, nyilvántartásra, szövegszerkesztésre alkalmazták őket, több perifériát lehetett csatlakoztatni hozzájuk.

Előadások, videóanyagok (link)

 

Számos egyéb gép és fejlesztő/gyártó itt nem került felsorolásra, esetleges érdeklődőknek az alábbi linkeket ajánlhatjuk:

Informatika Történeti Fórum- Intézmények (link)
Informatika Történeti Fórum- Gépek, termékek (link)
(Az Informatika Történeti Fórum (ITF) a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) keretein belül, 2009. januárjában megalakult szakmai közösség, amely az informatika történetével foglalkozik)

A Jövő Múltja- Informatikatörténeti kiállítás- A hazai informatika nagyjai (link)

Szuper Bitlet, különkiadás- 10 (részben itt is felsorolt gép) vallatója, tesztje (link)

 

Bónusz-tartalom:

Mivel a korábbi részben kedvelt volt a beágyazott videó a korabeli témáról, álljon itt bónusznak a Commodore-korszak címmel adásba került Retrográd-műsor, Képes Gábor és Dragon György szakkommentálásával.

 

 

A legeslegvégére pedig egy ismert magyar vonatkozású "mítosz" a hazai félvezető gyártás/számítástechnika porondjáról, vagyis a Mikroelektronikai Vállalat ismertetője, története- valamint a leégése-megsemmisülése körüli mítosz, teória leírása. Mind az írás, mind a több, mint 100 hozzászólás számos információt és véleményt oszt meg a témával kapcsolatban- érdemes elolvasni a téma iránt érdeklődőknek, és azoknak, akik nem tudnak róla semmit.
A Mikroelektronikai Vállalat- konteó (link)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr766495129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abrak_a_dabra 2014.07.16. 23:47:11

Szervusztok,

Méltatlanul maradt ki a Videoton részből az egyik első UNIX alapú (DMOS) gép a VT-32/VT320 család.
Motorola architekturával és akár komoly grafikával "megáldott" jószág volt,
esetleg megérhetne egy misét

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.17. 08:43:17

@abrak_a_dabra: Lehet, hogy méltatlanul, de sajnos kimaradt.
A (videó)terminálok, mikroszámítógépek, munkaállomások, mind-mind széles "választékban", de megjelenésükben és alapvető adottságaikban és képességeikben azonos gépek a saját csoportjukon belül.

Mivel ezek valamivel bővebb felsorolása kissé szárazzá tenné az egészet, az itt is látható szinten kerültek megemlítésre- számos információforrás megadásával. Elsősorban az otthoni felhasználásra (is) alkalmas gépekre koncentráltunk.

De hogy ne maradjon megemlítés-mise nélkül:

www.antikvarium.hu/konyv/foto/magyar-elektronika-1986-1--1991228-90.jpg

De ha összegyűlik ilyen "ajánlásokból" (tehát érdeklődnek irántuk) néhány géptípus, lehet szó negyedik részről!

Egyéb érdekesség: a minap keresés közben rábukkantam egy-két angol nyelvű FBIS anyagra, amelyekben szemléztek többek között a Magyar elektronika, finommechanika, rádiótechnika és hasonló újságok érdekesebb cikkeiből- természetesen angolra fordítva.

Az FBIS a CIA pár évvel ezelőttig önállóan működő, a szabadon elérhető források dokumentumait összegyűjtő külföldi híradások információs szolgálata volt- ezekből számos adat mára könnyeben kereshetővé vált.

grigorij 2014.07.17. 10:33:23

Kedves összeállítás, kár, hogy ma már a többség ezekről a dolgokról csak ilyen emlékező írásokból tájékozódhat.
Engem sajnos meglepett pár típus (ja, most már emlékszem...), hiszen akkoriban, amikor ezek a szappantartó-barkácsok készültek, az Izzóban jóval fejlettebb eszközökkel végezhettük a MUNKÁNKAT és a PC alapú technológia is napi szinten volt pár osztályon, én is a szerencsésebbek közé tartoztam...
A fiatalok nem is tudják, hogy az IBM döntésén mi minden múlott!!!
Akkoriban az Zilog processzoroai magasan verték még a Motorola cuccait is, akkoriban mindkét gyártónak már elérhetőek voltak a 32 bites CPU-jai is (nálunk csak csempészve...), ha akkor az IBM nem az Intelt választja, akkor ma nem beszélhetnénk Intel döntő piaci fölényről!!!!
A Z80 programozása akkoriban minden szakembernek "piti", napi feladat volt, akkoriban "azon" a 8 bites processzoron hatékonyabb kódot készíthettünk, mint napjainkban a erőforráspazarló korszerű CPU-kon... (hála a büntetendő objektumorientált világnak, mely megszüntette a TERVEZÉST, az OPTIMALIZÁLÁST stb.)
Szóval megnézném egy mai webprogramozó, egy linuxos, java-s ifjú titán arcát, amikor rádöbben, hogy egy alap ZX81-es 1 kbájtos RAM-jában HASZÁLHATÓ sakkprogram volt elhelyezhető és futattható!!!
Ma ők egy weblapra is százszor annyi helyet, bájtot pazarolnak el... És ők állítólag értenek hozzá...
Kicsit periférikus, de ide illik, anno az Ikarus-okhoz fejlesztettünk fedélzeti számítógépet, az alap az Intel egyik "egychipes" processzora volt, pár pár száz báktnyi RAM-al és pár tíz kbájtnyi ROM-al... Ebbe kellett gépi kódban megírni és elhyezni mindent...
Ezért jók az ilyen posztok, rávilágít arra, hogy a fejlődés nem mindig a helyes irányba visz!
Nem azt mondom, hogy ma is kurblival kellene beindítani az autókat, de aki régen a kockaladával tanult vezetni, annak nem probléma a téli vezetés! Akik meg a "korszerű" mai autókon, na azok meg elakadnak az első pár centi hóban!
Mert az ALAPOKAT nem tanulják meg, ahogy sok szakmában, így a számítástechnikában sem kerülhető meg az alapvető dolgok megismerése.
OK, ma már nem "szerelünk", hanem "cserélünk" féle marketing van...
De mindegy, a poszt aranyos és hasznos!

grigorij 2014.07.17. 10:43:44

Viszont beleolvastam a MEV-es anyagba, hát elég sok mellébeszélés és tévedés van ám abban!
Valamiért kikerült a posztból a lényeg!
Az Egyesült Izzó ellenérdekeltsége, hogy pártutasításra megszüntették és kötelező jelleggel a alakuló MEV-be olvasztották a cégünk egyik legfejlettebb, az utolsó idők során hatalmas invesztíciókkal felfejlesztett elektronikai részlegét!
Az akkori gyöngyösi gyár Fairchild Semiconductor-alapokon gyártotta a TTL IC családot, fejlett és korszerű szilícium alapú félvezetőgyártás és kutatás/fejlesztés folyt a gyárban.
Ezt akkor elvették - tokkal vonóval, a telephelyek, a gyárak és a dolgozók kerültek egy tollvonással az új MEV kötelékébe.
A Fóti úti új csarnokban pedig lényegesen korszerűtlenebb szovjet fejlesztésű félvezetőgyártásra rendezkedtek be...
Emlékszem, amikor az Izzó megbízott vezére gúnyos mosollyal az arcán nézte a lángoló telepet...

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.17. 12:46:17

@grigorij: Nos igen, ott a főírásban azok voltak lefektetve, hogy milyen mendemondák, mítoszok és teóriák repkednek azóta is.

A kommentekben van egy-két, a tiédhez is hasonló bennfentes vélemény és visszaemlékezés. De a korszakhoz illő téma, a korrajz tekintetében érdekes írás- így jutott itt is megosztásra.

Mindenképp látszik rajta a felsővezetés szakmaiságot gyakran nélkülöző döntése.

Aranyos a poszt? :) Az első két részt olvastad amúgy?

Karvaly 2014.07.17. 13:22:11

@grigorij: az IBM pont azért választotta a Microsoftot és az Intelt, mert ezek relatíve kis cégek voltak, nem kellett attól tartania, hogy a fejére nőnek. (gondolták ők ekkor. Ehhez képest...)
Az akkor sok területen domináns CP/M fejlesztője, a Digital Research még írt az MS-DOS-nál jobb oprendszert, de a win megjelenése (a belekódolt DR-DOS inkompatibilitás) megpecsételte a sorsukat.
Az IBM-nek az Zilogon és a Motorolán kívül még ott lett volna házon belül az IBM 801 is - ennél attól féltek, hogy túl erős lenne, a saját piacukat kannibalizálnák.

Fánkevő Fáncsi 2014.07.18. 18:47:55

@grigorij: Hadd vitázzak most is egy kicsit, mert azért grigoríjt egy kicsit elkapta a gépszíj, erős túlzásokba esett.

"Akkoriban az Zilog processzoroai magasan verték még a Motorola cuccait is"
'85-ben jött ki a legendás Atari520ST '86-ban a szintén legendás Amiga500. Ezek Motorola gépek. Nem tudom melyik szintén legendás Z80 számítógép létezett ebben a korban, ami magasan verte az előbb említetteket. Esetleg felvilágosítanál bennünket?
Míg Magyarországon tényleg a Z80 volt a legelterjedtebb proci, addig nyugaton a legkevésbé sem. Ne keverjük a szezont a fazonnal.

"Szóval megnézném egy mai webprogramozó, egy linuxos, java-s ifjú titán arcát, amikor rádöbben, hogy egy alap ZX81-es 1 kbájtos RAM-jában HASZÁLHATÓ sakkprogram volt elhelyezhető és futattható!!!"

Való igaz, hogy manapság egész más fogalmat takar a szabad memória, de azért az mai sakkprogram bármikor megveri még Kaszparovot is vagy bárkit, míg az akkor 1k ZX81-es sakkprogramot a nagymamám is lebírkózta. Szóval azért a minőség is egész más lett az évtizedek alatt, nem csak a memóriaéhség nőtt a semmire fel.

"hála a büntetendő objektumorientált világnak, mely megszüntette a TERVEZÉST, az OPTIMALIZÁLÁST stb"

Ezt a mondatot nem tudom mire véli, valószínűleg nem informtika a szakmád/végzettséged vagy pedig egy picit "leragadtál" a múltban.
Az objektumorientált programozásnak semmi köze a "TERVEZÉS" és "OPTIMALIZÁLÁS"-hoz, de ha igen (esetleg tágabb értelemben), akkor ott jóval szigorúbb követelményeket támaszt.
Valósznűleg a C nyelv jobb mint a C++ szerinted.

Ez egy nagy butaság, természetesen a C++ sokkal komplexebb dolgok létrehozására alkalmas, egy sokkal modernebb dolog. Mégcsak nem is kicsit.
süti beállítások módosítása