Névjegy- Magyar számítógépes műsorok I.

2015. március 03.

A számítógépek elterjedésének (illetve annak kezdetén) okán több számítástechnikával (és később videójátékokkal) foglalkozó televíziós műsor készült el hazánkban a nyolcvanas évek kezdete és a kilencvenes évek vége között. Ezeket vesszük most sorra, természetesen példavideókkal illusztrálva - sőt lesz példa ilyen műsorok más országokban előforduló megoldásaira is :)

 

TV Basic

Az első távtanulási tanfolyam 1985-ből, programozói képesítés megszerzésére. Kovács Győző volt a megszervezője, aki nívódíjat is kapott érte. A műsorban elhangzottak későbbi gyakorlását a TV Basic néven kiadott könyv is segítette, bár a műsor sem volt nehezen érthető. A többféle platform különbségét (a BASIC terén) is elmagyarázó tanmenet a nagyon alapoktól kezdve a végére természetesen egyszerűbb programok megírására is kitért.
A tanfolyamot a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, a SZÁMALK és a Magyar Televízió égisze alatt készítették, annak (és a könyvnek) az anyagát a SZÁMALK munkatársa, dr. Kocsis András állította össze.
Az előadók is a SZÁMALK munkatársai (Herneczki Katalin, Horváthné Majsa Katalin, Kiss Donát és Pinkert László, dr. Kocsis András) közül kerültek ki. A műsorban átvették a számítógépek alapjait és kezelését, programozási módszereket, függvényeket, tömböket, elágazásokat, grafikai parancsokat, és adatállomány-kezelést.

A végső vizsgára több ezren jelentkeztek, amelyek közül kb. 60-70% sikeres vizsgát is tett; bár erről hivatalos vizsgabizonyítványt (mint mondjuk egy akkori szakmai képesítő) nem kaptak, de több cég is elfogadta az itt kapott oklevelet.

A TV Basic 16 részes, egyenként 30 perces adásokból álló program volt, amely 1985 januárjában indult- a 3 órás, 75 kérdésből álló vizsga pedig május 29-én zajlott le az ország több nagyvárosában. (link).

Kovács Győző (villamosmérnök, informatikus, számítástechnikus) (link) (1933-2012)
- Részt vett az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 létrehozásában
- Az első magyar számítóközpont vezetője, tankönyveket írt, előadásokat tartott a számítógépekről
- Az első havonta megjelenő számítástechnikai képes diáklap, a Mikroszámítógép Magazin társszerkesztője
- Garay számítástechnikai verseny megalapítója, amely ma Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny
- Számos számítástechnika-történeti kiállítás kigondolója, szervezője, pl. a szegedi Informatika Múzeum is.

 

Mi és a computer (később Mi és a számítógép)

A Magyar Televízió 1983-1988 között futott félórás ismeretterjesztő/oktató műsora, amely több, akkoriban elérhető számítógéppel (és mindennapi felhasználásukkal), programozó-számítógépes klubokkal, oktatással és rendezvényekkel kapcsolatban szolgált információval.
Pl. az első adás tartalma: "Dám László köszönti a nézőket. Beszél arról, hogy ki hogyan fogadja a számítógépek megjelenését, illetve hol használják a számítógépet (Opt, Malév, Orvoslás, sakk). Gyerekek játszanak C64-gyel. Játéktervezőkkel való beszélgetés: hogyan készül egy számítógépes játék kivitelezése. Páris György, a Tudomány Szervezési Intézetből bejelenti, hogy minden iskolában lesz számítógép. Riport az iskolákban: hogyan reagálnak azok a fiatalok, akik már leglább egyszer találkoztak számítógéppel. A Művelődési Minisztérium tervei között szerepel egy olyan kötetlen oktatási forma kifejlesztése, mely számítógép használaton alapszik. A PR Computer (Szalai András) mint, hazai computeres zene úttörőjével készült riport után kipróbálják, hogy a számítógépen hogyan lehet a különböző hangok és hangszerek tónusát rögzíteni és visszaadni. A PR Computer együttes előadja a műsor főcímzenéjét." (idézet a Nemzeti Audiovizuális Archívum ismertetőjéből)

Mi és a computer (link), Mi és a számítógép (link)
Nemzeti Audiovizuális Archívumból szabadon megtekinthető, kikérhető műsorok

Mi és a computer videók lejátszási lista (43 rész) (link)

 

576 kByte

1992 nyarán indult sorozat, a magyar TV1 műsorán hetente, szombatonként leadott 18-20 perces részekkel. Az 576 kByte show többféle konzolplatformmal foglalkozott (illetve PC-vel), játékokat mutattak be röviden, egy-két eseményről tudósítottak, riportok és versenyek is előfordultak.
A játékokat nem a műsorvezető páros játékából ismerhettük meg, Tóth Roland és Fodor Gábor csak a hangulatért feleltek és a "poénok", információk előadását végezték. Érdekesség, hogy Tóth Rolandot az elmúlt években viszontláthatták azok, akik követik az ilyen tévéműsorokat: a Szeress most! illetve a Jóban-rosszban sorozatokban.

Ugyanezzel a címmel később (1996 nyarán) az kilencvenes évek ismert televíziócsatornáján, a Szív TV műsorán szintén volt ilyen műsor egy ideig, amelyet az akkor éppen nem főszerkesztő Martin vezetett kéthetente szombatonként.

 

Szegasztok

Tévéműsor 1993-ból Vajdics "Martin" Zsolt konferálásában (aki később az 576 konzol újság főszerkesztője volt 1998-tól). A műsor napi pár percben Sega Megadrive játékok, korabeli gameplay videókat tartalmazott :)
A neten leginkább csak 93 végi adások vannak, amikor több részen keresztül az Ecco the dolphin játék megy- ugye minden részben körülbelül egy-egy pálya ismertetésére, végigvitelére kerülhetett sor.

 

Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr607221327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cukkmukk 2015.03.03. 09:11:00

Amikor ezek a műsorok mentek (főleg az elsők), a számítástechnika még annyira nem volt felhasználóbarát, és annyira nem volt hozzáférhető, hogy tényleg csak néhány kocka érdeklődését tudták felkelteni.

Walter Hartwell White 2015.03.03. 17:39:03

Most meg már nincsenek hasonló műsorok sem.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.03.03. 18:25:07

mert senki nem néz tévét.
de van helyette khan academy, ingyenes stanfordi, harvardi, stb kurzusok.
süti beállítások módosítása