Névjegy- Karácsonyi hangulat

2015. december 21.

Jelen posztunkban a régi idők karácsonyi programjaira, demóira és hirdetéseire nyújtunk visszatekintést, hogy az ünnepi hangulatot és a retró vonalat is fokozzuk.

Számos demó készült a legismertebb Commodore 64-re, ezek közül már az első évben, 1982-ben is a Christmas demo, amellyel az új gép (és a még nem megjelent Executive 64, vagyis az SX-64 hordozható változat) technikai képességeit kívánták prezentálni, karácsonyi üdvözlet formájában. Ezt a demót az új SX-64 gépek mellé is elhelyezték az egyik tesztlemezen, hogy a kereskedőkhöz eljuttatott gépeken is futtathatóak legyenek (lásd a videó végén az ismertetőt.

A C-64 karácsonyi hangulatát évről évre számos ehhez hasonló alkotás alapozta meg, általában cégek és klubok is készítettek ilyeneket, pl. a Lincoln computer club tagjainak írt demó (link), a Hi-Tech Expressions játékkiadó Jingle diskje (link), vagy a német lemezújság, a Magic Disk 1989-es karácsonyi üdvözlete (link). Vagy megemlíthetjük az Underground SID Network poénosra vett (sztereó SID-re optimalizált) Twisted Christmas demói (link), vagy az 1984-es Christmas Carols (karácsonyi énekek) lemez, ami már majdnem karaoke :)

Természetesen nem csak a C-64 volt a Commodore gépei közül, amelyekre készültek ilyen szösszenetek, pl. az egyik előd, a Commodore PET is kapott legalább egy programot, még ha egy korabeli magazinból kellett is kibányászni (jelen esetben a Cursor magazin 1979 november-decemberi számáról van szó).


A másik nagy Commodore név az Amiga volt, ide pl. az 1989-es Christmas Classics "karaoke" program jutott (link),  vagy Christmas-musicdisk, Allister Brimble zeneszerző (aki pl. több Amiga játék zenéjét is szerezte) előadásában (link).

De Amigán több karácsonyi különkiadás készült játékokból is, mint pl. a Lemmings játékok ide vonatkozó részei. Az első volt a Xmas lemmings 1991-es és 1992-es karácsonyi demóváltozata (négy-négy pályás változatok), de 1993-ban és 1994-ben teljes játékként is megjelentek Christmas Lemmings (avagy Holiday Lemmings) névvel, ahol az összes pálya téli/karácsonyi színezetet kapott.

Ide tartozhat még a Cannon Soccer (Cannon Fodder - Amiga Format Christmas Special) nevű ingyenes minijáték is 1994-ből, amely nem volt más, mint a Cannon Fodder játékon alapuló két téli pályát tartalmazó változat. Az Amiga Format magazin lemezmellékletén volt megtalálható (link).

Több karácsonyi témájú játék is jelent meg a platformon, de példának álljon itt a Santa's Xmas Caper, amely az eredeti C-64/Spectrum/Amstrad átirata, 92-ből.

Az Atari sem szégyenkezhet karácsonyi demók terén, mind a 8 bites Atari gépeken, mind pedig a fejlettebb Atari gépeken jelentek meg ilyen témájú programok.
Van itt egy karácsonyfás, üzenetes 1981-ből (link), egy karácsonyi válogatás 1991--ből (link), vagy egy 1985-ös Atari ST változat (link), illetve a nagy videón egy ismert Atari ST demo 1987-ből, a Snowman (a híres képeskönyvből készült Oscar-díjra jelölt 1982-es animáció alapján).


Hogy ne nyújtsuk túl hosszúra a karácsonyi videók szekciót, jöjjön itt pár link, más gépekről, olyanokról is, amelyekkel sokan nem is igazán találkozhattak annak idején.

Jingle Disk (IBM/Tandy PC "kompatibilis" gép, 1985) (link)
Karácsonyi programok és játékok válogatás (Amstrad CPC, 1986-2010) (link)
Karácsonyi demó (MSX) (link)
Karácsonyi játékok (ZX Spectrum) (link)
Sierra Online Computer Christmas (DOS) (link)

A gyártók és forgalmazók a karácsonyi ünnepeket már elég régóta használják a termékeik reklámozására, így ez a játékkonzoloknál és videójátékoknál sem volt másképp- íme, néhány példa ezekre.

1981-es reklám, a korabeli konzolok pörgős felsorolásával, Crazy Eddie tolmácsolásában

Az Atari több ilyen reklámot kreált, (főleg a korai gépeikhez:Atari 2600, 5200) mint például az űrkorszak és a Mikulás találkozása (link), vagy a "minden háztartásban Atari 2600 prüntyög" változat.

Más, harminc évvel ezelőtt ismertebb gyártó sem maradt le a sorban, hiszen a Mattel electronics elektronikus játékai (link), a Radio Shack color computer 2 számítógépe (link), vagy a Coleco Colecovision konzolja (link), sőt a Tandy 1000 számítógép sem, kicsivel későbbről (link).

A kilencvenes évek őrült reklámjai (mind a megvalósítás, mind a téma, valamint a szereplők élesen elütnek a hetvenes-nyolcvanas évek hirdetéseitől) is megadták a módját, ha karácsony volt a téma. Volt a Genesis-hez (link), Nintendo 64-hez (link), vagy például játékokhoz is - pl. Sonic and Knuckles

 

Erre a karácsonyra most ennyit gyűjtöttünk össze a hatalmas választékból, ha úgy alakul, jövőre is lesz ilyen poszt, amelyben a karácsonyi játékos hangulat kap főszerepet.

Békés, boldog, retró játékokban gazdag karácsonyt
kíván a Retemu blog minden olvasójának, látogatójának!

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr528187084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása