Névjegy- Videójátékok tévében és mozivásznon I.

2017. április 19.

Az új Névjegy-sorozat a címéből adódóan olyan televíziós műsorokról és mozifilmekről emlékezik meg, amelyek alapját számítógépes játékok adták, ezekből készültek animációs és/vagy élőszereplős tévésorozatok.

Több sorozat vagy film ismerős lehet egyesek számára, de szinte garantált, hogy találkozni fogtok olyan példákkal, amelyekről még soha még csak nem is hallottatok :)

Kezdetnek jöjjön néhány verekedős (kompetitív vagy beat'em up) játékból készült feldolgozás/átirat, de most még nem a teljes felsorolás, csak ízelítőnek :)

 

Mortal Kombat

mortalkombat.jpgAz 1992-ben indult Mortal Kombat-franchise több, mint húsz játékot tudhat magáénak. A két élőszereplős mozifilm többeknek ismerős lehet (Mortal Kombat, 1995-ből és a Mortal Kombat 2: A második menet 1997-ből), de a többi talán már nem annyira.

Mortal Kombat trailer (link)
Mortal Kombat 2 trailer (link)

A filmek (vagyis az első rész) előtt jelent meg egy direct-to-video (csak otthoni kiadásra) animációs rövidfilm is, a film előzetes történéseit elmesélendő, 1995-ben.


Ennek a címe az volt, hogy Mortal Kombat: The journey begins. Bár nem tekinthető tévé- vagy mozifilmnek, de a felsorolás részévé tesszük.


Ezek közül a legkorábbi televíziós megjelenés a Mortal Kombat: Defenders of the Realm (A Birodalom védelmezői) címmel 1996-ban (szeptember és december között) futott rajzfilmsorozat volt. A szombati matiné-rajzfilmet a nyilvánvaló okokból megváltoztatták, az eredeti véres akciót azzal tették gyerekbaráttá, hogy a szereplők ellenfeleit robotokra és csontvázakra cserélték le. A sorozat 13, egyenként húsz perces részt élt meg, a negatív fogadtatás miatt hamar levették a műsorról.
A szereplők szinkronhangjai között szerepelt pl. John Rhys-Davies, Ron Perlman, Brock Peters, Clancy Brown, Luke Perry. Természetesen a magyar változatban szinkronhangok szerepeltek. (imdb)

 Lejátszási lista (link)


A következő tévésorozat a szintén csak évadot (22 részt) megélt Mortal Kombat: Conquest 1998-ból. A történet szerint a mozifilmek előtt játszódó élőszereplős sorozat szereplői közül manapság talán csak az egyik főszereplőt alakító Kristanna Loken lehet ismerős.a Terminátor 3 mozifilmből, vagy újabb sorozatokból.

 
Az időben jelenleg legutóbbi, szintén speciális (nem tévére készített, hanem websorozat) műfajú sorozat a Mortal Kombat: Legacy 2011-2013 közötti időszakból (link). A sorozat rendezője, Kevin Tancharoen még előtte létrehozott egy nyolc perces rövidfilmet, amely a websorozat megvalósíthatóságát hivatott bemutatni. Ez utóbbi címe Mortal Kombat: Rebirth volt (link).

A legutóbbi hírek szerint készülőben van(?) egy új websorozat(?) is, Mortal Kombat Generation címmel, amelyről hosszú hónapok (évek) óta nincs új igazi fejlemény, akár csak a készülőben lévő harmadik filmről sem.

 

Double Dragon

doubledragon.gifA legelőször 1987-ben, játéktermi gépre megjelent beat'em up játék, a Double Dragon (és a folytatásai) az eltelt évtizedek során több, mint 20 platformra jelent meg, a legutóbbi cím például mostanában, 2017 elején.

A sorozat sikerét nem csak a számos változat, hanem a poszt témájához illő Double Dragon sorozat és film is jelzi.

Időrendben az első itt a Double Dragon rajzfilmsorozat, amely 1993 és 1994 között futott, fél órás részekkel. A sorozat két évada alatt 26 rész készült el (ezekből később néhány VHS változat is készült, 2-3 rész felhasználásával, újraszerkesztésével).

A filmre sem kellett sokat várni, az is elkészült 1994-ben, Mark Dacascos, Scott Wolf, Robert Patrick, Julia Nilson és Alyssa Milano szereplésével. A filmről elmondható, hogy számos toplista nem túl előkelő helyezését magáénak tudhatja, hiszen ezek a toplisták a Minden idők 10 legrosszabb játékadaptáció-filmje, vagy a Legrosszabb videójáték alapján készült film neveket viselik...
A filmből vett egyes vizuális elemek és történet szerepet kapott az 1995-ös Neo-Geo platformon megjelent Double Dragon verekedős játékban, illetve annak Playstationra portolt változatában is (link) (link).

 

The legend of Zelda

A világhírű, 1986-ban útjára indult Zelda-franchise sem maradhatott rajzfilmsorozat (The legend of Zelda) nélkül, amelyet 1989 őszén vetítettek, mindösszesen 13 darab, negyedórás résszel. Tervben volt a sorozat folytatása, de végül ez nem valósult meg. A sorozat az addig megjelent két Zelda-játék (de inkább főleg az első Zelda-játék) története és környezete alapján felvázolt eseményekről és szereplőkről szólt, de ezek inkább csak az alapot szolgáltatták.

A sorozat fogadtatása (amit talán a meghiúsult folytatás is mutat) nem volt kielégítő, számos kritikával illették később is gyenge megvalósítása, rossz, ismétlődő történetei és hasonló hiányosságai miatt.

Lejátszási lista (link)

 

Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr3612435447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása