Zenemlék- Logikus zenék II.

2014. szeptember 06.

Ismét logikai, ügyességi játékok zenéit idézzük fel, a korszak ismertebb és kevésbé ismertebb példáival - a lényeg azonban nem mindig a játékmenet (a stílus most fontosabb), hanem a játékok zenéje.

Columns

columns.jpgA Columns-sorozatba tartozó játékok 1990 után jelentek meg számos platformon- a legelső változat élte meg a legtöbb konverziót, hiszen a Tetris-hez hasonlatos videójáték (amely először 1989-ben jelent meg) a kezdeti számítógépes átiratok után gyorsan megjelent egyéb Nintendo, illetve Sega által gyártott konzolon is (miután a licenc eladásra került nekik).

A sorozat későbbi tagjai a kétezres évek első feléig kézikonzolokon (is) megjelentek, ahol talán jobban el is helyezhetőek lettek volna, amennyiben nem lett volna akkora választék egyéb programokból.

A Columns II (Columns II: The voyage through time) csak arcade platformra (és később Sega Saturnra jó pár évvel később) jelent meg Japánban.

A különféle platformváltozatok mellett jelentek meg másolatok is, pl. Amigán Coloris címmel, vagy megemlíthető a nem hivatalos Spectrum verzió, illetve még egyedi Famiclone játéknak is elkészült egy változata.
A Sega Game Gear, valamint Gameboy Color és Gameboy Advance kézikonzolokra saját névvel jelent meg a Columns sorozat egy-egy tagja.


A Columns zenéjét Tokuhiko Uwabo szerezte, három fő téma található benne: Clotho, Lathesis, Atropos

Columns. Clotho remix (Megadrive) (link)
Columns III- Column Dive [Classic Remix] (link)
OC ReMix #845: Columns 'Main Theme (Blue Square Mix)' [Clotho] by Rayza (link)
Columns Super Famicom-port soundtrack (link)
Columns Megadrive soundtrack lejátszási lista (link)
Columns III Megadrive soundtrack lejátszási lista (link)
30 percre bővített Columns-zene (link)

Az első Columns 12 platformon való összehasonlítása (link)

Puzznic

puzznic.jpgA Puzznic ismét egy multiplatform logikai játék, több mint egy tucat konzolra és számítógépre jelent meg 1990 környékén. A játék zenéjéért Tim Follin (illetve Jonathan Dunn több platformon) a felelős.

A játék a Tetris és a Sokoban keverékének tekinthető, a logikai játékok korszakának csúcsán jelent meg a játéktermekben, majd később került számos változatban más gépekre.


Már talán nem is meglepő, de a japán FM Towns Marty változat esetében az eredeti játéktermi változatban is látható meztelen nőkkel, a Sharp X68000, valamint a PC Engine gépeken anime grafikával egészül ki a játéktér, illetve a pályák közötti képernyő.

Ezek a plusz kiegészítések a többi változatból kivételre kerültek.

 

 

puzznicjap.png puzznicjap2.jpg

 

A ZX Spectrum változat zenéje Jonathan Dunn által (link)
Amiga teljes soundtrack (link)

 

Cubulus

cubulus.jpgAz 1991-es Amigára, C64-re és DOS alá megjelent logikai táblás játék nem volt különösebben ismert (gameplay videót is csak ezt találtam hirtelen: link), avagy népszerű (és talán könnyű sem), de az Amigás zenéi miatt legalább itt megemlékezünk róla.

A játék leginkább egy különféle nehézségi (értsd több oldal/szín) szintre emelt, síkban kiterített Rubik-kocka megoldása körül forog...

A zeneszerző Bjørn A. Lynne (link),

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb zenék: Laidback 4 (link) és Laidback 5 (link). A többi zenére Dr. Awesome early videogame music címszóval lehet esetleg rátalálni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr666568251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.09.06. 17:33:25

dr awesome nagyon ottvan. az újabb cuccai viszont nem jönnek be.
szerintem a www.mobygames.com/game/logcal
zenéje is ideillik.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.09.06. 18:17:15

@manson karcsi: Jaja!
De nem akartam ellőni mindent sem.
süti beállítások módosítása