Évkönyv - Január I.

2018. január 03.

Az Évkönyv rovat új változatában a blog műfajához kapcsolódó napok évfordulóján (vagy ahhoz közel) kerülnek rövid ismertetésre az azon a napon történtek, míg a korábban már egy részben (link) bemutatott videók egy-egy évben megjelent hardver (vagy szoftver) bővebb ismertetését fogják tartalmazni.
 

JANUÁR- I. rész

1947
Január 25.

Thomas T Goldsmith és Estle Ray Mann benyújtották szabadalmi kérelmüket (link) a Cathode Ray Tube Amusement Device elnevezésű eszközre, amely analóg áramkörök, egy oszcilloszkópra (radarképernyő) kötött katódsugárcső felhasználásával lett volna képes egyfajta Missile Command-szerű játékra (bár a nevezett játék jó pár évtizeddel később jelent meg). A szabadalmat bár 1948. decemberében megkapták, az első interaktív elektronikus játék címével (bizonyos értelmezés szerint az első videójátékként) büszkélkedhető találmány soha nem került gyártásba.

1977

commodore_pet.jpgA fagyos* Chicagoban tartott Winter Consumer Electronic Show keretein belül a Commodore bemutatta PET 2001 számítógépének prototípusát, amelynek első száz darabját októberben szállították a megrendelőknek.

A MOS 6502 processzora köré épült, monokróm monitorral és kazettás adattárolóval egybeépített PET (Personal Electronic Transactor) számítógép volt az első, amely a Microsoft 6502 BASIC nyelvet használta (és ez képezte alapját a későbbi változatoknak is, a Commodore 128-ig bezárólag).

* : A város történetében az egyik leghidegebb január volt. Ekkoriban döntötték el, hogy a téli CES Las Vegasban, a nyári pedig Chicagoban kerül majd megrendezésre...

tim820118.jpg1982
Január 18.

Az amerikai TIME magazin címlapján a videójátékok, az újságban pedig egy cikk olvasható a korabeli játékiparról.

 

 

 

 

 



1983


sv-318.jpgIsmét csak a Winter Consumer Electronic Show-n került bemutatásra az amerikai Spectravideo cég SV-318 jelű számítógépe 300 dollár kezdő áron (illetve a külön beszerezhető 525 dolláros lemezes meghajtó).
A Spectravideo korábban Atari 2600 játékokat, a híres Quickshot joystickot, illetve az Atari 2600 egyik kiegészítőjét, a CompuMate membránbillentyűzettel ellátott "számítógépét" készítették el.

Az SVI-318 (és a '83 nyarán kijött, több memóriával rendelkező SVI-328) egy 3,8 Mhz-es Z80A processzoron alapuló számítógép volt, 32 kByte ROM és 16 kByte RAM (+16 kByte videómemória) társaságában. A hamarosan megjelenő japán számítógépszabvány, az MSX (link) a későbbi SVI-328 köré épült fel.

1986
Január 19.

brainvir.jpgMegjelenik a Brain boot-sector vírus, amelyet az első olyan vírusnak tekintenek, amely az MS-DOS rendszer alatt fertőzte meg a DOS FAT-rendszerű (ekkor még) 360 kByte kapacitású lemezeket. Ezen lemezek első szektorát (boot-szektor) felülírta a vírus, míg a valódi tartalmat egy másik területre másolta és 5 kByte méretű hibás szektorként tüntette fel.
Ugyanakkor lelassította a meghajtó működését és 7 kByte memóriát elérhetetlenné tett a DOS számára.

A memóriarezidens vírus még az egyszerű lemezeditoros megtekintést is át tudta verni - a boot-szektor helyén a jó tartalmat jelenítette meg a valós tartalom (saját maga) helyett.

A vírust egy pakisztáni testvérpár készítette - de nem károkozásra, hanem a orvosi szoftverük (szívritmus figyelő program) másolásvédelmére készítették. Megosztották a béta változatot egy programozók által használt BBS rendszeren, ahonnan valaki tovább jutatta később ('86 őszén), így elterjesztve a világban.

Mivel a srácok a cégük címét és telefonszámát is beleírták a kódba, rengeteg hívást (amitől be is haltak a vonalak) kaptak később, hogy állítsák vissza a pórul járt emberek lemezeit, stb.
A testvérpár még mindig ugyanott él, és a Brain Telecommunication Limited nevű internet-szolgáltatót vezetik, ugyanazon a címen, ahová a bizonyos hívások befutottak...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr913544153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása