Zenemlék- Aranyfejsze

2012. október 03.

goldenaxetitle.pngAranyfejsze?

Persze, hogy a Golden Axe játékról van szó. A kilencvenes évek elején ismertté és kedveltté vált beat'em up stílusú fantasy környezetű játék, amelyet a SEGA az 1989-es árkád játéktermi verziójában adott ki először. Az első ilyen című játék számos platformon jelent meg (Sega Megadrive, C64, Amiga, Atari ST, PC, Amstrad, Master System...), amelyet egy-egy újragondolt átdolgozás is felelevenített.

De valószínűleg mindenkinek az a verzió tetszik, ahol először játszott vele, legyen az Megadrive, C64, Amiga vagy PC. Az első változat a Megadrive volt, amely elég erősen kötődött az árkád változathoz, csak az új pálya, illetve a párbaj mód, illetve az új befejezés volt benne különböző. Az egy játékos változat később megjelent a Sega CD konzolon, ahol a CD-n található sztereó hangzás javított az összképen.

Egy kis összehasonlító videó elsőre, ahol megnézhetjük a következő platformokon a játékot, már betekintést nyerve a hanghatásokba is:
Arcade verzió, ZX Spectrum, C64, PC Engine CD, Sega Master System, Wonderswan (color), Atari ST, Amiga, Sega Megadrive


Ebből a Megadrive változatból készült az IBM PC változat is, a 256 színű VGA (link), illetve képes volt futni 16 színű EGA/Tandy, 4 színű CGA, 2 színű monokróm verzióban is.
Ellenben az Amiga (betekintés itt: link) és az Atari változat is inkább az árkád változatból merített (néhány grafikai elem és színpaletta megváltoztatásával) és nem a Megadrive átiratból.

goldenaxetitle64.jpgA C64 és a Spectrum változatú játék a nyilvánvaló okokból a hardver képességeinek megfelelő grafikával szintén elkészült. És bár rövidebb a többi változatnál, valamint nincs benne két játékos mód, a zenéje egyértelműen ismertté és feledhetetlenné teszi.

Golden Axe C64-es zenéje, vagyis a méltán nagyszerű Jeroen Tel művei, lejátszási lista (link)
A Spectrum változat főcímzenéje (link)
A Sega Megadrive változat főcímzenéje bár teltebb hangzású, de mégsem a legjobbak közé tartozik (link)

A Sega Master System konzolján az egyik (máshol választható) szereplő szemszögéből játszható a játék, amely az árkád verzióhoz hasonlít, csak egy személyes változatban (link).
A PC Engine CD változatában javított zenével és átvezető videókkal küzdhettek meg. Ezekből a zenékből meghallgatható egy kis ízelítő itt.

A PlayStation 2 konzolon a Sega Ages 2500/Sega Classic collection (JAP/US-EU) keretében kiadott remake 3D grafika. átvezető videók és újrahangszerelt zenék várták a játékosokat. Erről itt nézhetsz meg videót: (link)

Egyéb platformok közé tartozik a Nintendo Virtual Console (az arcade és a Megadrive változat), valamint az Xbox Live Arcade (arcade) és a Playstation Network. Tehát elmondható, hogy az első Golden Axe több, mint 20 évvel megjelenése után sem ment ki a divatból.

A sorozat többi részéről egy másik posztban fogunk írni.

Lazán kapcsolódik az IDDQD blog Pénteki játékcsaj rovata: Tyris Flare (link)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr364745239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.10.04. 07:34:16

jó a poszt, csak ne hívnád árkádnak az arcade-et. ;)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.10.04. 09:53:45

@manson karcsi: Ez a szörnyű magyarítás-mániám az oka :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.10.04. 21:46:51

mert valószínűleg téged is vernegyulázó, maykárolyozó vadkommer tanárok tanítottak a iskolában.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.10.04. 21:59:31

@manson karcsi: Öööö, az a komoly, hogy iskolában még csak szó se nagyon volt Karl May vagy Jules Verne munkásságáról, vagy személyéről.

Én erre gondoltam:
sunsetjoy.magyaritasok.hu
süti beállítások módosítása