Gépismertető: Pioneer LaserActive

2013. január 05.

pioneerlaseractive.jpg

Hogy nem hallottatok erről a masináról? Nos, igazából nem tekinthető csak játékgépnek, nem volt számítógép sem; LaserDisc-alapú konzol volt, hasonlóan a korai CD-alapú játékkonzolokhoz (amelyek persze kisebb-nagyobb mértékben ismertebbek és kelendőbbek is voltak).

Mielőtt bemutatnánk a Pioneer kb. 1-2 évet élt Pioneer LaserActive monstrumát, néhány szó a LaserDisc (LD) lemezekről, formátumról.

 

LaserDisc (továbbiakban LD)

Maga a technológia régebbre nyúlik, mint a poszt címszereplője, hiszen az optikai lemezek elődjének tekinthető lézerlemezt (áttetsző lemezzel) 1958-ban találták fel, amelyből 1969-ben fejlesztette ki a Philips a visszaverő felületű videolemezt. Ennek okán később az MCA-val (Music Corporation of America) együttműködésben jelentették be 1972-ben a videolemezt, amely 1978-tól vált elérhetővé az első kereskedelmi forgalomban kapható optikai lemezként MCA Discovision (avagy Discovision) névvel - a Jaws (A cápa) című filmmel elsőként

lddvd.jpg
A szabvány otthoni LD egy 30 cm átmérőjű (lásd összehasonlításul itt, ahol egy DVD lemez mellett látható.), két egyoldalas műanyaggal borított alumíniumlemezből áll.

A lemezek analóg videót tartalmaztak általában analóg audióval (néha digitális is volt mellette).

A hang NTSC rendszereken 2 analóg + 2 tömörítetlen PCM digitális, míg a PAL rendszereken csak 2 sáv (vagy analóg, vagy digitális) volt elérhető. A digitális hang lehetett CD, Dolby Digital, vagy DTS formátumú is.

A kép minősége (kompozit formában tárolva) több mint 2x jobb volt, mint a VHS kazettáké, de természetesen a DVD lemezeknél gyengébb. A DVD horizontális felbontása 500, az Laserdisc felbontása pedig 425 (VHS 230)

Ezek a lemezek háromfajta, a lemez pörgési sebességén alapuló formátumot engedtek meg:
CAV, CLV, CAA, vagyis állandó szögsebességű, állandó kerületi (lineáris) sebességű, vagy állandó gyorsulású. A CAV oldalanként 30, míg a CLV oldalanként 60 percnyi anyagot tudott tárolni (ezért volt ez gyakoribb).

Képességei ellenére Észak-Amerikában, Európában nem lett népszerű magas ára miatt (a lejátszók és a műsoros lemezek is elég drágák voltak akkoriban). Ennek ellenére 1-2 évtized alatt nagyobb sikert ért el Japánban, Hong Kongban és egyéb Délkelet-Ázsiai országban.

Zárásként egy kis ismertető videó a Pioneer Laserdisc kínálatáról (link), valamint Ray Charles 1984-es dicsérete a technológia hangjáról... (link), vagy amikor Leonard Nimoy a Magnavox Laserdisc lejátszón ABBA videót néz meg... (link)

Most pedig magáról a gépről jöjjön az ismertető...

Méretileg a LaserActive az eddig megjelent az egyik legnagyobb (és az egyik legdrágább) olyan gép, amely konzolnak tekinthető (vagy van olyan képessége): egy 38x43 cm alapterületű, 11 kg súlyú monstrum.
Egyéb technikai jellemzők nincsenek itt feltüntetve, hiszen elsősorban ez egy több-felhasználású multimédiás gép, amelyre készültek játékok, illetve játékkiegészítők. Ebből a szempontból a már ismertetett 3DO jóval ismertebb és játékokkal is jobban ellátott gép volt.
(A máshol megszokott processzor, memória, egyéb adatok leírása hiányzik; szerelési és működési ábrákat, sematikus rajzokat, szervízkönyveket meg nem lett volna nagyon értelme ide berakni). Annyi kiderült a keresgélés közben, hogy manapság már gyakori hibák okozója a gép kondenzátorainak elöregedése, illetve egyes kapcsolódó alkatrészek meghibásodása - ugye számos részegység kapcsolódik egy egésszé.

NEClaser.JPGA hivatalos kiadás neve (vagyis az első változaté) Pioneer LaserActive CLD-A100, amely 1993 augusztusában és szeptemberében jelent meg (Japán és Észak-Amerika) eléggé borsos áron; 970 dollárért (ez manapság több, mint 2000 dollárt jelent).

A másik LaserActive változat a NEC hivatalos klónja, a NEC PCE-LD1.

A gépből rövid pályafutása alatt kb. 10.000 darab fogyott el, részben a nem kellő hirdetések, részben a kevés erre készült játék, de leginkább a horribilis ára miatt. Amikor az alapgép majdnem 1000 dollárba, a PAC modulok 5-600 dollárba kerültek, akkor pl. egy Sega Genesis 2-300 dollár, a szintén lemez-alapú Sega CD 100 dollár körül, egy NEC Turbografx is kb 200-250 dollár volt. Szóval ha külön vette volna meg a konzolokat valaki, úgy is olcsóbban jött volna ki.

leadv.jpgA LaserActive gép nem csupán konzol volt, hiszen LaserDisc olvasónak (több ezer film remek minőségben), CD-olvasónak (zenék) is használatos volt, mint egy korabeli settopbox :) A lényeg (ebben és a korabeli hasonló koncepciókban) a többcélú felhasználás volt az elérhető új technológiákkal.

Ez a technológia tette lehetővé a MPEG-1 kódolású videóbetétek használatát (jobb minőségben, mint mondjuk más korabeli FMV esetében). A saját játékok többször ilyen minőségű hátterek elé helyezett normál grafikákat jelentettek, de előfordultak filmbetétes (élőszereplős) intrókkal, játékmenettel rendelkező programok is. A lemezek tehát 30-60 perc, vagy 540 MB adatot tudtak tárolni. Ezekből csak 31 játék készült, a többi erre a "platformra" megjelent játék már csak kiegészítőkkel volt használható.

Alaphelyzetben a konzol a LaserDisc játékokon kívül nem tudott más platformú játékokat futtatni, ezeket a külön kapható (4-600 dolláros) modulok (LD-ROM PAC) segítségével lehetett megtenni.

Ezekből a modulokból volt amerikai és japán változat is, külön kódszámmal megkülönböztetve

SEGA PAC

segapac.jpgMás néven a Mega LD-pack; a Pioneer és a Sega együttműködése folytán létrejött kiegészítő. Segítségével lehetőség volt Genesis, Sega CD, illetve speciális 8 vagy 12 hüvelyk méretű Laseractive Mega LD lemezek használatára.

Ez utóbbiak a korábbi Sega címek konzolra és lemezre optimalizált változatai voltak, kb. 18-20 játék.

Az amerikai (PAC-S10) csak amerikai és japán Megadrive kártyákat, illetve a Sega CD NTSC lemezeket tudta lejátszani. A Megadrive (EU) és a Mega CD (EU) játékokat nem kezelte, kivéve, ha a japán verziós SEGA PAC (PAC-S1) volt rákapcsolva.

Plusz még lehetővé tette a szabványos CD+G (CD grafikus sávval- vagyis karaoke CD) lemezek használatát is, és mindezek mellett járt hozzá természetesen egy Genesis gamepad is a játékok használatához.

 

NEC PAC

NECpac.jpgItt a NEC céggel kötött megállapodás tette elérhetővé a NEC TurbografX-CD kiegészítő lemezeinek, valamint az alap Turbografx-16 HuCard játékkártyáinak használatát. Ugyanúgy elérhetők lettek a speciális 8 vagy 12 hüvelykes LD-ROM2 lemezek is (amelyek a korábbi NEC játékok ide aktualizált változatai voltak, ezelből 9 készült).


A korábban leírt CD+G formátum ezen a kiegészítőn is elérhető volt, sőt itt is mellékelve volt a NEC kontrollere.

 

packadv.jpgKaraoke PAC

Ez a modul tényleg a karaoke szeretőinek volt létrehozva, hiszen lehetőséget nyújtott a karaoke tartalmú LaserDisc lemezek (LaserKaraoke) lejátszására, illetve a modul rendelkezett 2 mikrofonbemenettel, hangerő- és hangszínszabályzókkal is.

Computer Interface PAC

Ennek segítségével lehetett irányítani a konzolegységet számítógépről (PC vagy Mac) egy 25 tűs soros porton keresztül. Tartozott hozzá egy kibővített távirányító, illetve a Laseractive program editor telepítője a számítógépekre.

Laseractive 3D Goggles és 3-D Goggle adaptor

A géphez készült egy 3D szemüveg is, amely olyannyira hasonlított a Master System 3D szemüvegéhez, hogy ott is használható volt. Természetesen itt is a néhány játékhoz volt alkalmazható a szemüveg, amelyekbe be volt építve a 3D hatás.

Érdekesség, hogy maga a szemüveg az adapter segítsége nélkül nem volt használható a konzolhoz, de az adaptert külön árusították. Az adapter ezen kívül lehetővé tette a 2 szemüveg (felhasználó) egyidejű használatát is ugyanahhoz a géphez kapcsolva.

Most pedig lássuk, hogy is reklámozták ezt a mára már még ritkábbá vált (és így szinte hasonlóan drága) multimédiás játékgépet, illetve, hogy milyen játékok is készültek a különféle konfigurációira...

A LaserActive Preservation Project jóvoltából elérhető az egyik Laserdisc-en megjelent Zoom videómagazin (mai kifejezéssel talán vlog :) egy több, mint negyedórás része, amelyben a gépről, több játékról is szó van.

Vagy itt van egy 2 perces válogatás, elsősorban a normál LD-ROM alapú játékokból:

Illetve pár Mega LD videó megtekinthető itt is: (link), vagy egy LDROM2 NEC játék (link), illetve pár "érdekes" program videója a japán verziós Laseractive kínálatból - több japán-exkluzív program felnőtt program (link).

Bónuszként egy hamisítatlan japán reklám

Remélhetőleg tudtatok meg új dolgokat a korszak trendjeiről, régi formátumokról, és erről a ritka és drága "konzolról". Legközelebb talán újabb vagy ismertebb gép kerül terítékre.

Linkirodalom


- Laseractive Preservation Project (link)
- Wikipedia (Laserdisc, Laseractive)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr504996346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.05. 16:35:07

volt egy softcore-szintű gamé is erre, nighttrap néven. meg a dragon's lair és mad dog mcree is ilyen szintű qte borzalmak voltak.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.01.05. 17:26:04

@manson karcsi: Igen, több átfedés volt a kor hasonló lemezes gépeivel, pl. vannak itt olyanok, amelyek 3DO vagy Sega CD változatban is léteztek. A CD-i változatos átfedés is lehetséges, nem tudom.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.05. 17:37:41

@Sunsetjoy: egy biztos: ezek a böszmeségek, amilyen amerikaiak, ahhoz képest meglepően jól fogytak a távolkeleten. ellentétben az xbox-okkal.
süti beállítások módosítása