Klónsereg- Sega Megadrive I. rész

2013. július 27.

Több, mint 1 évvel az első és eddigi egyetlen Klónsereg rovatbéli poszt után következzen ismét egy ide tartozó poszt, ezúttal néhány évvel későbbről (bár a klónok tekintetében több az, mint néhány).

Hogy a posztok gyakoriságát valamilyen szinten megnöveljem, úgy döntöttem (még korábban, lásd a Műfajmustra, illetve a Boretró rovatok esetén), hogy amennyiben a téma megengedi, két részre osztom az írást. Lásd itt is.

Sega Genesis, avagy ahogy Európában is ismerik; Sega Megadrive. Több tucat millió példányban eladott konzol, amely első hivatalos kiadása már 1988-ban megjelent, hogy világszerte számos hivatalos és nem hivatalos változatában váljon elérhetővé (kb. 1999-ig hivatalosan, de akár 2005-ig sem tűnt el - nem hivatalosan).

A klónsereg posztban a hivatalos (licenszelt) változatok is megemlítésre kerülnek, de leginkább csak a Megadrive 2 / Genesis 2-3 utáni változatok (kb. 1997 után). Nem teszünk különbséget (de általában megemlítjük) a chipre integrált, emulált vagy a hardvermásolt változatok között.
Ezeken kívül persze a totálisan kalóz/gyagyi változatokról lesz megemlékezés. Legjobb tudomásom szerint a kisebb piacokon előforduló ilyen gyártmányokból sehol nincs teljes lista (hogy is lenne), de nagyon sok van...

Jelen rovatban nem lesz túl sok Megadrive más országokból, nincs Amstrad Mega PC, Sega Teradrive, Mega-Tech, Sega Multi-Mega, vagy Wondermega, és egyéb kreálmányok. Bőven lesz még ezekről is szó a Megadrive gépismertetőjében, oda is hagyni kell :)

Sega Genesis 3 és kitekintés Braziliába



genesis3us.jpgÉszak-Amerikában kiadott hivatalos változat 1998-ban. A Majesco által kiadott költségcsökkentett változat; hiányzott a konzol bővítő portja, valamint a cartridge csatlakozásai közül párat elhagytak.
Ennek eredményeképpen nem volt használható (a bővítő hiánya miatt) a Sega CD, a 32X, valamint a Power Base Converter (a Master System játékokhoz), illetve a Game Genie sem.

Plusz egyes játékok sem működtek vele: Virtua Racing (a kártyában elhelyezett futtatáshoz szükséges Sega Virtua Processor unkompatiblitása miatt), valamint a Gargoyle játék is (a konzol memóriakezelési hibájának kijavítása miatt). Ellenben a nem lekódolt japán eredetű Megadrive kártyák mindenféle konverter vagy módosítás nélkül lejátszhatóak voltak rajta. Más kompatibilitási hiba nem ismert széles körben; költség-csökkentett mivolta ellenére valódi processzor/segédprocesszor és egyéb alkatrészek voltak benne.
Eredetileg 50 dollár körül árulták, amely később 20 dollár környékére csökkent.

supermegadrive343g.jpgA Sega Genesis 3 brazil változatát Super Mega Drive III névvel a Master System rendszernél már megismert Tectoy cég készítette; ez kinézetre az amerikai Genesis 2 gépéhez hasonlított, csak általában nem volt cartridge aljzata.

Beépített játékokkal került forgalomba - számos változat létezett attól függően, hogy milyen beépített programok voltak rajta. Létezett 10, 12, 30, 43, 60, 71 játékkal szerelt Super Mega Drive III változat (sőt a 71 játékos rendelkezett cartridge aljzattal is).



Később befejezték a cartridge változatos konzolok gyártását, és az utolsó konzoljaik immáron más névvel (Tectoy Mega Drive 3 (2007) és Tectoy Mega Drive 3 (2008) 81 és 86 beépített programmal voltak kaphatóak. Nem kifelejtve a Tectoy Mega Drive 4 2010-es konzolját, amely 87 játékkal volt egybeépítve (console on a chip), amelyek közül csak számos játék nem volt kifejezetten Megadrive alkotás - az egyik játék pl. egy Guitar Hero-klón volt, ehhez létezett egy célkontroller is.

megadr3tec81g.jpg megadr3tec87g.jpg
Tectoy Mega Drive 3 (2007) Tectoy Mega Drive 4 (2010)

Megadrive/Genesis brazil Tectoy előzmények

A brazil Tectoy cég a konzol 1990-es megjelenése után foglalkozott a helyi terjesztéssel, plusz számos saját változatot is megalkottak és árultak. Ami azt illeti, más brazil (dél-amerikai) klónok eltüntetésében is szerepet játszottak, hiszen hivatalos Sega forgalmazóként (és saját változataik miatt) a kalózváltozatok egyértelműen ártottak az üzletnek. A kilencvenes években a Tectoy uralta a piac több, mint háromnegyedét - a Nintendo 1993-ig pl. nem is volt hivatalosan jelen. Így pl. az általuk forgalmazott Master System konzol is nagy sikereket ért el az országban.

Mega Drive: Az első változat brazil módija; egy kicsit mindenből vett a formatervezés terén.
Mega Drive II: Hiába az átszámozás, ez még mindig az első konzol, csak átnevezték; volt Sonic 1-2 játékkal árusított fajta (az első az Altered Beast játékkal volt együtt).
Mega Drive III: Az eredetileg Genesis / Megadrive II brazil változata. Kinézetileg azokra hasonlított, de a korábbiakhoz hasonlóan több változat volt belőle. A későbbi Sonic 2-vel árult változat már kompatibilis volt a Sega CD kiegészítővel, míg egy másik fajta ismét nem. Bekerült még néhány észak-amerikai példány is, valószínűleg készlethiány miatt (ezeket külön jelölték 110V és Genesis felirattal).

megadriveIIIsixpack.jpg
Immáron 6 gombos joypaddal (egy vagy kettő) csomagolt változatok is kiadásra kerültek a Mortal Kombat 2, 3, illetve a Street Fighter II: Special Champion edition játékával, illetve FIFA és Virtua Racing játékokkal.

Ezen változatok után jöttek a Super Mega Drive III változatok, amelyek fentebb olvashatóak.

 

ATGames konzolok

Ide tartoznak a 2001-ben alakult ATGames által gyártott Sega Megadrive-konzolok (de Master System és Game Gear változatok is készültek általuk). A termékeket különböző országokban más forgalmazta, így emiatt is előfordulhat, hogy ugyanazon hardver más néven jelent meg a világ más pontjain. Ezek a chipre integrált változatok jellemzik a "Megadrive" kínálatot:

arcadeport.jpgArcade Portable (Mega Drive Portable Video Game Player)

Kézikonzol, 6 cm átlójú képernyővel, de tévére is köthető (a keleti változat működőképes, de a nyugati változat 50Hz-es NTSC kompozittal kombinálva gondot okoz). Húsz játék került beépítésre (amelyek forgalmazótól függően változtak), de SD kártyáról más Megadrive programok is futtathatóak. A zenei chip rosszul hangolt, egyes játékoknál feltűnően rossz minőséget produkált. Tápmegoldása 3 AAA elemről volt megoldott.



arcultport.jpgArcade Ultimate (Gopher/Sega Mega Drive Arcade Ultimate Portable, Sega Genesis Firecore Portable Player/ Sega Mega Drive Firecore Portable Player, MD Play)

A Portable fejleszett változata, ismét csak számos néven ismert változat. Volt egy újabb változat is (Gopher Wireless), amelyhez vezetéknélküli kontrollert lehetett alkalmazni. A beépített játékok az előzővel azonosak voltak, emellett az SD kártya megoldás is megmaradt.



A 3 gombos változatot kicserélték 6 gombosra, a tápellátást pedig már USB csatlakozón tölthető lítium akkuval oldották meg.


arcmaster.jpgArcade Master

Játékgépek kezelőfelületéhez hasonló kialakítása, és a beépített (26 db) játékok között megtalálható Virtua Fighter 2, Streets of Rage 1 & 2 játékok is a játéktermek hangulatát hivatottak idézni. A tévére köthető eszköz SD kártyák fogadására is alkalmas volt, így a letöltött játékokra is.




arcadenano.jpgArcade Nano Series

10 beépített játékkal (amiből 5 SEGA játék) szerelt apróságok 2010-ből: tenyérben elfér az egész konzol, amin el vannak helyezve a gombok is. TV-re szabványos RCA kábellel köthetőek. Egy elem szükséges a futtatásához (több nem is férne el benne:)
7 fajta változatban készült, amelyek a beépített játékokban, és a külső színekben térnek el.

Arcade Nano Sonic (világoskék), Arcade Nano Virtua Fighter 2 (fehér), Arcade Nano Marshmallow (rózsaszín, ciánkék gombokkal), Arcade Nano Columns (narancs), Arcade Nano Altered Beast (fekete), Arcade Nano Sonic Blast (zöld), Arcade Nano Casino Games (sárga)

arcmoticlass_1.jpgArcade Motion Classic

2008-as hardver, amely az Arcade Classic (egyes helyeken Firecore) kialakítását viseli magán; a játékkínálat és a kontrollerek kinézete sokban közös a lentebb látható Arcade Motion Dual változattal. De ez a korábbi változat képes volt a gyári játékok futtatására is.

gencore.jpgGenesis Gencore (Firebox/Diamond Console)

2009-ben megjelent, érdekes formájú hardver (Sonic fejformájára "hasonlít"), amely a 20 beépített játék mellett fogadni tudta a gyári játékokat is.

Két hatgombos kontrollerrel együtt került kiadásra, illetve a cég által gyártott vezetékmentes kapcsolatra is képes volt ezen a téren.

arcmotdual.jpgArcade Motion Dual

2010-ben kiadásra került, a Gencore kinézetére hajazó, ellenben a Wii kontrollerjeihez hasonlító cuccokkal. A Gencore ellenében nem tudott gyári kazettákat használni, maradtak az SD memóriakártyáknál.
Ezek mellett 40 beépített játék volt, amelyből 7 elvileg a mozgásérzékelő sportjáték kategóriába tartozott - a többi sem volt mind Sega játék, arcade emulációk is helyet kaptak.
A táp ismét csak elemekkel vagy adapteren volt megoldott: a konzol 4, az irányítók egyenként 2 AAA elemet használtak.


GenMobile

genmobileblack.jpgAz ATgames által gyártott és Hyperkin-forgalmazású kézikonzol, amely az eredeti kártyák (régiótól mentes) fogadása mellett 20 beépített játékkal is el volt látva. Játszható volt a 2,4" LCD képernyőjén, vagy a TV-re kötve is. A már szokásos beépített tölthető akkumulátorokkal volt szerelve.



Sega Firecore és Blaze Mega Drive (Arcade Classic)

firecore.jpg

Az eltérés ellenére mindkét elnevezés ugyanazt takarja (Észak-Amerika és Európa), vagyis a 2009-ben Firecore néven (korábban Firebox, Sega Genesis 4 névvel illetett) kiadott, ATgames által gyártott konzolt.

blazemegadrive.jpg
20 beépített játéka volt, kiegészítőket nem tudott fogadni (Sega CD, 32X, Power base converter), sőt mitöbb, a nem megfelelően emulált hardvere miatt több játék hibásan futott rajta; hiába volt használható régiótól függetlenül bármilyen Megadrive/Genesis kártya vele, illetve volt PAL/NTSC kapcsoló is a gépen - lassabb volt az eredeti hardvernél.

Plusz az állásmentéseket nem tudta felülírni, törölni, újat létrehozni; régieket lehetett csak betölteni vele.
A Sega Firecore európai változata a Blaze által kiadott Blaze Mega Drive változat volt, amely ráadásul a tengerentúli változatához képest csak 15 beépített játékkal volt ellátva.

 

Sega Mega Drive Handheld / Millenium Mega Drive Portable

A 2007-ben megjelent (több cég is gyártotta és forgalmazta: ATgames, TecToy, Blaze) kézikonzol, amelyben 18-20 licenszelt Sega játék volt található. Németországban Millenium Mega Drive Portable néven kapható ugyanez a hardver. Az eredeti változatnál előfordult, hogy 1-2 játék különbözött a másik verziótól, illetve 2011-ben kiadásra került egy Streets of Rage változat, ahol 15 játék mellett több verekedős játék is bekerült a kínálatba.

A konzol 2,8" LCD képernyővel rendelkezik, de a TV-re is köthető AV kábelen keresztül. Ezeken kívül a cégek különféle változatokkal és színvilággal, kialakítással látták el, amely az alábbi képeken látható is.

blazeultimate_1.jpg blazehandheld.jpg
handheldstreets.jpg Bal oldalt fent a Blaze ultimate, mellette a Blaze normál változata, míg lent bal oldalt az ATgames Streets of Rage edition kiadása.

Sega (Genesis) Retro Gen Portable

retrogenport.jpgEgy másik hivatalos kézikonzol változat 2009-ből, amely bár nem tartalmazott beépített játékokat, de képes volt Megadrive kártyák lejátszására, illetve SD memóriakártyák fogadására.
Beépített, USB-n keresztül tölthető akksikkal rendelkezik, amelyek a korábbiakhoz hasonló méretű képernyőt (is) táplálják.

Legfeltűnőbb a D-pad vezérlő megoldása, amely a felhasználók szerint magát a gondot is okozza: nem használható olyan "folyékonyan", mint a más megoldásoké (vagy az eredeti irányítóé).

Radica Games Play TV Legends - Sega Genesis / Sega Toys Megadrive Play TV

megatoysplaytv.jpgAz amerikai Radica Games által gyártott, chipre integrált Genesis-klónok (a japán Megadrive Play TV ugyanez, csak ott a Sega Toys forgalmazza).
Tápellátásukat ceruzaelemmel valósították meg, a játék használatához pedig a mellékelt 3 vagy 6 gombos kontrollerek tartoztak a csomagba.

Ezek a csomagok különféle játékokat tartalmaztak; 2 válogatáscsomag mellett kijöttek egy téma köré szervezett összeállítások is (Sonic, Street Fighter 2 <- 2 kontrollerrel).

outrunwheel.jpgA Play TV legends egyik tagja, a  Legends Menacer a Sega Menacer 6 az 1-ben kártya "fényfegyver" játékait ötvözte az ideillő narancssárga Sega Menacer kontrollerhez hasonló fegyverrel; az Outrun 2019 csomagban pedig stílszerűen kormány-kontroller volt megtalálható. A klón a többihez hasonlóan a hangjait tekintve kihívásokkal küzdött, egyes játékok teljesen más "audioélményt" nyújtottak.

Ennyi volt a Sega Megadrive klónsereg poszt első része, a továbbiakat a második részben ismertetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr245205441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.07.27. 18:22:07

atyaég! a braziloknál mekkora piac lehet, hogy ennyiféle izét felvett a piac.
valami bűzlik arrafelé, az tuti.
a fosvágen bogarakat is 2006-ig gyártották ott.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.07.27. 18:51:41

@manson karcsi: És még ez nem is minden - a Tectoy belépése előtt volt még gagyi rendesen. Nem csak brazilban persze.
Amúgy az ilyen LCD-s változatból elfogadnék ingyen egy jobb változatot .)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.07.27. 22:12:02

@Sunsetjoy: nem ingyen, de olcsón van hasonló a teszkóban, myaudio kids és teen néven.
süti beállítások módosítása