Gépismertető- Keleti gépek III.

2014. január 26.

A keleti (elsősorban japán) piac újabb gyöngyszemei következnek az elmúlt harminc évből. Ebben a rövidke részben a Sharp és a Nintendo együttműködésének gyümölcseiről olvashattok, elsősorban a Nintendo Famicom tekintetében. A következő részben mindenféle egyéb, nagyon ritka konzolkezdeményekről, speciális változatokról és oktatókonzolokról lesz szó.

Sharp Famicom Station


famicombox.jpg1986 környékén a Nintendo és a JTB elkezdte kihelyezni szerte a japán videójátékboltokban a Famicombox elnevezésű hardvert, amelynek segítségével 15 különféle Famicom játékot próbálhattak ki az érdeklődők. Tehát egy konzolpróbáló hardverről van szó, amelyhez speciális kártyák tartoztak- vagyis normál Famicom játékok nem működtek rajta.

Ugyanis részben nem kezelt bizonyos memóriafunkciókat, a speciális lockout-chip még más érintkezőkkel is kommunikált, mint a normál konzolok esetében.

A "monstrumhoz" 3 kontroller volt fixen csatlakoztatva, 2 szabvány NES kontroller (egy Famicom géphez!) és egy Nintendo Zapper fényfegyver.

Nos ennek volt egy Sharp Famicom Station elnevezésű változata, amely fémlábakra került elhelyezésre. Mindkét változat nem csak antennakimenettel, hanem RCA kimenettel is rendelkezett - illetve több példány beépített pénzbedobó rendszerrel is fel volt szerelve, hogy pénzt kelljen bedobni a játékhoz. Az itt látható képen a Famicombox látható, de különbség nincs, a kártyák színe volt még megkülönböztetve.

 

Twin Famicom (Turbo Twin Famicom)

twinfamicom2v.jpgA Nintendo és a Sharp első közös terméke, a Twin Famicom 1986-ból; egy Famicom és a hozzá tartozó Family Computer Disk System egy rendszerbe építése. A lemezes kiegészítő amúgy 112 kByte méretű lemezeket használt (több, mint 200 játékprogram jelent meg a kiegészítőre) a RAM adapter közösítővel, amely némi plusz memóriát is magában foglalt a lemezegység kezelési feladatainak kezelésével és egy kezdetleges hangképző hardverrel egyetemben.

A lemezes kiegészítő végülis csak Japánban jelent meg, hiába volt tervbe véve a NES változat.


Nos a Twin Famicom természetesen mind a normál Famicom cartridge alapú, mind pedig a Famicom Disk Card elnevezésű lemezeket tudta fogadni - nem egyszerre, át lehetett kapcsolni a két üzemmód között. Lehetőség volt két kontrollernél több csatlakoztatására, illetve a már említett RAM adapterrel egy másik normál Famicom használhatta a beépített lemezegységet. A konzol kimenete a szabványos antennakimenet (Famicom-féle) helyett kompozit videó/mono audió kimenettel rendelkezett a jobb képminőségért.

twinfamicom2.jpgA Twin (és a Turbo Twin) Famicom 2-2 különböző színváltozatban is megjelent. A sima Twin (az első változat) vörös színnel és fekete részekkel / fekete színben vörös részekkel.
Az egy évvel későbbi Twin Famicom külsőleg is kicsit más változatai már fekete-zöld és vörös-bézs színben pompáztak. A képeken ezek az újabb változatok láthatóak.

A Turbo Twin nem a konzolra vésett elnevezés, csupán a változtatásokra utal, vagyis a kontrollereken található TURBO gombokra, illetve a hosszabb kábelre és a bekapcsoló gomb megvilágítására...

 

Sharp Nintendo Television (My Computer TV C1, C1 NES TV)

sharpc1nestv.jpgA Sharp televíziója, amelybe egy hivatalosan licenszelt Nintendo Famicom (NES japán) került beépítésre. Japánban 1983 és 1989 között árusították, Amerikában pedig 1989-ben került be Sharp Nintendo Television néven.

Híres volt az alap gépénél szebb megjelenítéséről (hiszen egybeépített rendszer volt, sztereó és kompozit), még a videójáték-magazinok is ilyen rendszert használtak screenshot-készítésre.
A rendszer két beépített programmal rendelkezett (JR GRAPHIC, TV NOTE), valamint kiadásakor egy multicart játékcartridge is járt hozzá (Donkey Kong jr., Donkey Kong jr. math).

Két féle méretben (14 és 19 colos képernyővel) lehetett kapni Japánban, míg a tengerentúlra már csak 2 fajta 19 colos televízió-változatok érkeztek.

Az eredeti Sharp kontrollerek mellett létezett még egy billentyűzet is a konzolhoz. Azonban a kivitelezés miatt berhelés nélkül nem lehetett olyan kiegészítőt csatlakoztatni a konzolhoz, mint pl. a Nintendo Family Computer Disk System.

sharpc1cont2.jpg sharpc1cont.jpg
Sharp japán Sharp amerikai



Famicom Titler (Famicom Editor, Nintendo MX Titler) 1989

famicomtitler.jpgAz egyetlen S-video kimenetes (belső RGB-jel előállítás) Famicom, tökéletes képminőséggel, beépített feliratozóval, RF-jelű eszközök fogadására is képes konzolváltozat. Rendelkezett érintőképernyővel és billentyűzettel (valamint mikrofonnal) is a feliratozás elősegítésére.
Az eredeti képfeldolgozót (PPU) lecserélték, így volt képes RGB-jel generálására, amelyet S-Video kimenetre vezettek - mindezek mellett volt kompozit videó és mono audió kimenete is.

Itt egy demó látható, amelyen egy Sega Master Systemet kötöttek a Titlerre, majd feliratozták és felvették a végeredményt.

 

Super Famicom Naizou TV SF1 (SF1 SNES TV) 1990

sharpsf1.jpgAz előző TV-rendszerhez hasonló kivitelezés, ezúttal már Super Famicom konzollal (japán SNES). 14 és 21 colos méretben megjelent, távirányítóval is ellátott tévé-konzol.
A korábbi tervezésből okulva itt már lehetőség van a kimenetekre kiegészítőt csatlakoztatni, pl. az internetes Satellaview kiegészítőt.
A tökéletes kép (hasonló, belső kapcsolat miatt) kisebb minőségromlást volt kénytelen elszenvedni a kisebb átmérőjű képernyőn, mindezek mellett csak monó audióval rendelkezett a rendszer.

Az SF1 SNES TV nem jelent meg Japánon kívül máshol.

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr895781055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.01.27. 11:09:36

iszonyat brutál képminőség!
nekem a commodore-on az rf jel ehhez képest rakottkrumpli.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.01.27. 11:32:35

Voltak olyanok, akik ugye Playchoice gépekből szedték ki a PPU-t, hogy cseréljék a gépükben, valaki meg Titlert használt erre a modra :)
süti beállítások módosítása