Gépismertető- Commodore Amiga 1000

2014. július 22.

Július huszonharmadika fontos nap az Amiga számítógépek történelmében, ugyanis ekkor jelent meg 1985-ben a Commodore Amiga 1000 számítógép, az Amiga számítógépek első változata.

 

amiga1000.jpg

A gépismertető feladata nem a cég történelmének széles körű ismertetése (az más posztba tartozik), de címszavakban a kezdeti idők és a prototípus fejlesztésének története nem maradhat ki az első Amiga megismeréséhez.

Az Amiga története még a nyolcvanas évek elejére vezethető vissza, amikor Jay Miner - még az Atari egyik fejlesztőjeként (résztvett a 2600, a 400/800 8 bites gépek fejlesztésében) - újításokban gondolkodott, a 68000-es processzorcsaládra akart fejleszteni.
Az Atari elutasítása (nem kell több számítógép a piacra) miatt kilépett a cégtől (plusz számos más mérnök és programozó is, mivel nem fizettek ki olyan bónusz pénzeket, amelyekről évek óta szó volt).

Később került be a Hi-Toro céghez (a vezető tervező szerepe megüresedett), ahol alelnökként külön részlegen elkezdődhetett a személyi számítógép fejlesztése, amelynek prototípusa a Lorraine nevet kapta a cég elnökének felesége után. A cég videójátékkonzolt akart, de Miner is örülhetett- hiszen bővíthető volt magas színvonalú személyi számítógéppé is. Feltételként szabta belépéséhez, hogy olyan gépet tervezhessen a Motorola 68000 processzor köré, amely mind számítógépként, mind videójáték formában újdonság lehetett.

A tervezési fázisban saját játékkonzol volt a fő irányvonal (legalábbis a befektető üzletembereknek), de pont ekkora esett a 1983-as videójáték válság, amely a túltermelésnek és a minőségromlásnak volt köszönhető. Ekkor új játékgép-hardvert tervezni felért az öngyilkossággal, így a befektetők a személyi számítógép mellett döntöttek (amelyek nem szenvedték meg a korszakot: Apple II, C64, IBM PC).

amigalogo1.gif

A cég akkoriban változtatta meg a nevét, mivel kiderült, hogy a Hi-Toro név egy japán fűnyírócég neve is. Jay Miner ekkor javasolta a spanyol barátnő, az Amiga elnevezést, amelyet jobb ötlet híján elfogadtak.

A prototípus gép a Lorraine nevet kapta (amely később az Amiga PC nevet kapta volna). Ez volt az Amiga 1000 elődje, amelyet 1984-ben mutattak be a CES kiállításon:


- 68000 processzor kb. 7 Mhz-en
- 128kByte RAM (512 kByte méretre belsőleg, több megabyte méretre külsőleg bővíthető)
- 64 kByte ROM
- Apple kompatibilis BASIC
- különálló billentyűzet
- 5,25" lemezmeghajtó
- 300 bps sebességű modem
- cartridge bővítőport
 



A grafikáért és a hangért az Agnus (animáció), a Paula (hangok és portok), valamint a Daphne/Denise (grafika) egyedi tervezésű logikai kapuáramkörök feleltek. Ezeket gyártották később IC alakban az Amigákban. Mindezek 4 csatornás sztereó hangra tették képessé a gépet, amellett, hogy 640x400 felbontásban maximum 4096 színnel (bizonyos megkötésekkel) tudott működni.

jayminer.jpgAz időszak hobbiműszerészei úgy dolgoztak, hogy apró kapcsolásokkal, egyenként beforrasztva és tervezve elektronikai lapokkal hoztak létre valamit.

Ilyen mértékű tervezést csak a mérnöki tudományos számítógépekben alkalmaztak. Nos itt a fentebb említett áramkörök mind több ilyen lapból álltak, egyenként kb. 20x90 cm méretben, mind-mind összekötve a főegységgel és egymással.

Később azonban pénzügyi nehézségek következtek, az eredeti pénzbefektetés elment a fejlesztésre, pénzre volt szükség.

 


Hiába volt nagy a kezdeti érdeklődés, a további haladásra és fejlesztésekre pénz kellett. Néhány tapogatózás után az Atari (ahol már Tramiel volt a főnök), és a Commodore maradt a szponzotok listáján
Számos történet szól arról, ahogy a Commodore az utolsó előtti pillanatban (1984 őszén) döntött a jobb ajánlat felkínálása mellett (a bosszúszomjas, Atarihoz került Tramiel ajánlatánál jobb) , így sikeresen vette meg az Amiga céget, létrehozva a Commodore-Amiga nevet.

Fejlesztésekre (valamint jogokra és az Atari tárgyalások biztosítékára) biztosított több mint 27 millió dollárt, és különféle ötletekkel is segített a továbbiakban.
Eltüntették a modemet és a cartridge bővítőt, a belső alapmemóriát 256 kByte méretre állították be, a logikai kapuáramkörös táblákat könnyebben gyártható és kisebb integrált áramkörökre cserélték.
Továbbá a hajlékonylemezt is "fejlesztették", 2 oldalas 3,5" formátumú lemezre (az akkor elég nagynak számító 880 kByte kapacitással).

Az Amiga fejlesztői 512 kByte memóriával akarták ellátni a gépet (tudták, hogy az új felület több memóriát igényel az operációs rendszer miatt), de a Commodore sok téren spórolási célzattal változtatásokra kényszerítette őket, így maradt csak a 256 kByte renddszermemória.
Kompromisszum köttetett: a gyári memóriát bővítőcsatlakozón keresztül lehetett bővíteni- de ez még a kezdeti időkben még nem volt lehetséges, hiszen a memóriabővítő egységet még el sem készítették.


preferences.pngÍgy mutatták be 1985-ben (ld. lentebb) az akkor Commodore Amiga néven futó gépet (később lett A1000, az A500 megjelenésekor), amely akkor még nem is rendelkezett teljesen kész operációs rendszerrel.

Az operációs rendszer fejlesztése kissé lassabban haladt, mint a hardver részeké; a mikrokernel (alapvető memória és feladatkezelés) és a kezelőfelület már majdnem kész volt, míg az operációs rendszer még gondokkal küzdött.

 

Eleinte a CAOS (Commodore Amiga Operating System) olyan képességekkel volt felvértezve elméletileg, mint a fejlett fájlrendszer, vagy az rendszer erőforrás-menedzselése. Ezen rendszer néhány részét külsős embereknek adták ki, akikkel részben munkaszervezési, részben pénzügyi problémák adódtak.
Így kénytelenek voltak új rendszer után nézni, amely ez esetben a hetvenes-nyolcvanas években fejlesztett TripOS volt. Ennek készítője átírta azt Amiga rendszerre, ahol megkapta az AmigaDOS nevet.
Miután ezek a gondok elhárultak, hátra volt a gép házának kialakítása (ekkor találták ki a gép alatt található üres területet is, ahová a billentyűzetet lehetett elhelyezni, amikor az nem volt használatban), és a konfiguráció véglegesítése.


signo.jpgA ház Miner ötletéből adódóan belül tartalmazta az összes, a fejlesztésben résztvevő ember aláírását, sőt még a kutyája (aki néha inspirálta döntéseiben), Mitchy tappancslenyomatát is (az 1986 őszéig megjelent változatok esetében).

Miután Jay felvázolt egy új kapcsolást, megmutatta azt Mitchienek. Ha a kutya morgott, akkor a kapcsolás a szemétkosárban végezte.
Ha viszont lihegett, vagy csóválta a farkát, akkor el volt fogadva a javaslat.

 

Az Amiga kezdeti ismert jelképe-logója a pattogó piros-fehér labda volt, amelyet a hardver (akkor még prototípus) képességeinek demonstrálására készítettek az 1984 januárjában tartott téli CES-show alatt.
Ezt a kezdetekben hivatalos logónak tekintették (még a Commodore-felvásárlás után is egy ideig), de végül a Commodore kreatívjai máshogy döntöttek- a szintén ismert színes pipa jelnél maradtak, ami mutatta, hogy milyen színes megjelenítésre képes az Amiga a többi konkurens géppel szemben (de az eredeti labda-logó néhány éve újra hivatalos logó minőségében él tovább).

 

Technikai jellemzők:

Processzor:Motorola 68000 7,09 / 7,16 Mhz (PAL/NTSC) sebességgel (16 bites adatbusz, 32 bites belső busz)

Memória: 256 kByte chipmemória, 512kByte memóriára bővíthető belsőleg, további 8 MByte memóriával bővíthető külsőleg.
Ezen kívül volt 8 kByte bootstrap ROM, 256 kByte fenntartott memória (WCS) az operációs rendszernek (ennek betöltéséhez egy ún. Kickstart volt szükséges, amelyet lemezről kellett indítani), más ezt nem használta.

Grafika:12 bites 4096 színű paletta, 32/64 szín (EHB mód), illetve 4096 szín (HAM mód).
A grafikus felbontás 320x200 és 640x256 pixel között mozgott (NTSC és PAL rendszereken különböző felbontással), attól függően, hogy 32 vagy 16 színű megjelenítés volt használva (320x400i és 640x512i között váltottsoros-interlace megjelenítésnél).
Szöveges megjelenítés: 80x25 karakter

Hang:4 darab 8 bites hangsáv megszólaltatása 9 oktáv terjedelemben 2 csatornás sztereó kimeneten (vagyis 4 csatorna). Kis processzorigényű, frekvencia- és amplitúdómodulációra képes rendszer

Chipset: (vagyis a gép egyedi chipjeinek összesége): OCS- Original Chipset


Technikai kiegészítések

OCS (Original Chip Set)

A legkorábbi Amiga gépekben (illetve 1985-1990 között): A1000, A500, A2000, Amiga CDTV használt chipkészlet, amelyek meghatározták a megjelenítési, animációs és hangbeli képességeket.
Egyes itt leírt chipek fejlettebb változatai a későbbi ECS (Enchanced Chip Set) változatokban is feltűnnek.

Agnus (Address GeNerator UnitS): a chipmemória elérése, DMA csatornák és órajelvezérlés, beépített grafikai segédprocesszor (Copper- videójelvezérlés, szinkronizálás), valamint az Amiga blittere is ebben az egyedi chipben található.
Blitter: a processzorral aszinkron módon működve a videó-memóriában található adatok gyors mozgatására és módosítására alkalmas áramkör- ennek segítségével fejlett grafikai lehetőségek is előtérbe kerültek.

Denise (Display ENabler): A grafikáért felelős chip (színek, natív felbontások, hardveres sprite-kezelés)

Paula (Ports, Audio and UART): A négy csatornás hang megszólaltatása (2-2 csatorna összekeverve hozza létre a bal és a jobb oldali hangot) és a floppyvezérlés a feladata.

CIA (Complex Interface Adapter): 2 darab (CIA A, CIA B) chip, amely főleg az I/O műveletekért (soros, párhuzamos csatlakozás, joystick és egér portok...) volt felelős.

 

EHB, HAM mód

agonylevel3.png
EHB (Extra Half Bright) mód:
Mivel az Amiga 32 színregiszterrel rendelkezik, ennél több szín egyidejű megjelenítése különféle módokon történhet, Ezek közül az egyik az EHB mód, ahol a 64 színű paletta egyik fele változtatható, a másik fél pedig előre meghatározott. Ez a mód az egyik ritkábban használt mód, mivel csak a 32 használt színt használja fel, csak fele akkora fényerővel/intenzitással. Kevés játék használta ki, de a korábban megírt Agony játék ilyen volt közülük (link).

 

 


HAM6example.png
HAM (Hold and Modify) mód / HAM6
: Itt a 4096 szín megjelenítését úgy érték el, hogy a színleíró első 4 bitje a 16 színű palettából választ, míg az utolsó 2 bit azt határozza meg, hogy az előző megjelenített pixel színéhez képest az RGB szín közül melyik szín, és mennyivel legyen módosítva és megjelenítve az aktuális pixelként. A fejlettebb HAM8 és egyéb módok A1000 gépen még nem voltak alkalmazhatók.

 

 

 

Az Amiga indulását a szokásoktól eltérően médiaeseménnyé tették, a Commodore egy saját médiarendezvényen mutatta be New Yorkban. A bemutatóra szállított első szériás gépekre annyira vigyáztak a tervezők, hogy pl. a szállítás alatt is külön ülőhelyet foglaltak a repülőn, hogy a csomagtérben ne legyenek kitéve a sérülés veszélyének se.
Ezen médiaesemény egyik fő attrakciója Andy Warhol és az Amiga 1000 "együttműködése" volt, amelyet a lenti teljes videóban is láthatunk (link). Érdekes cikk még az Amigahistory cikkéből fordított riport Andy Warhol és az Amiga kapcsolatáról (link)

Az AMIGA launch-party (Az Amiga világpremierje)

 

Később azonban a Commodore már nem fordított ekkora figyelmet az Amiga 1000 reklámozására, a kezdeti "adakozást" is visszafogták (pénzügyi okok miatt). Nagy bizodalmuk volt abban, hogy az új Amiga gépek mihamarabb elkészülnek. Az új, olcsóbb A500 és annak professzionális (Zorro II bővítőporttal kiegészített) változata, az A2000 következett a sorban...


Egyéb videók

Commodore Amiga premier, Frankfurt (német nyelvű), másfél órás, számos példával a használatra (link)
Commodore A1000- ZDF Computer Corner műsor (német nyelvű) (link)
Commodore Amiga reklám, 1985 (link)
Computer Chronicles műsor 1985 (USA)- témája Atari vagy Amiga? Az "első lövések" (link)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr224574347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.07.23. 16:48:47

Boldog szülinapot neki!
Amiga forever :-)

Fánkevő Fáncsi 2014.07.24. 01:03:02

Jó cikk az A500 apukájáról. Pár érdekességet megtudtam, legalább így utólag.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.07.24. 06:37:40

@Fánkevő Fáncsi: Kösz, pedig ez ki van lúgozva, vagyis sok minden kimaradt (főleg a történelmi rész).
süti beállítások módosítása