Zenemlék- Harc a Ragadozó ellen

2012. október 31.

Mivel szélesebb körben tudunk az ilyen áttekintéssel példákat mutatni, ismét egy téma köré készített játékok zenéiről lesz szó, jelen esetben a Ragadozó (mellékesen esetleg az Alien vs. Predator) lesz a téma.

predatormovie.jpgA Predator (Ragadozó) egy 1987-ben útjára indult
film/sorozat/játék/könyv-franchise, amelynek elsősorban a sorozat filmjei nyújtanak alapot.

Ezen környezetre, témára azóta összesen 5 film készült el:

- Predator (1987, Ragadozó) (Filmzenei téma: link)
- Predator 2 (1990, Ragadozó 2.) (Filmzenei téma: link)
- Alien vs. Predator (2004, Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen, spin-off)
- Aliens vs. Predator: Requiem (2007, Aliens vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen 2, spin-off folytatása)
- Predators (2010. Ragadozók)

 

Nos akkor csapjunk bele, és lássuk, milyen játékok is készültek el, amelyek a vadászó űrlényekkel foglalkoznak... mint látni fogjuk, nem kevés.

 

Predator (1987-1989)

prednes.jpgAz első filmből készült oldalnézetes akciójáték, amely csak vázlatosan ragaszkodik a történethez (Arnold a dzsungelben, néha katonák, olykor a Ragadozó ellen harcolva).

1987-ben jelent meg először Amstrad CPC, C64, NES és ZX Spectrum rendszerekre, majd később jött az MSX, BBC Micro, Atari ST illetve Acorn Electron változat, végül pedig megjelent az Amiga verzió is.

Megjegyzendő, hogy a NES/Famicom változat teljes neve: Predator: Soon the hunt will begin (Japánban: Schwarzenegger Predator). Ez a többi platform változatától különbözik (van benne egy másfajta mód is, máshogy néz ki, stb., szóval másik játéknak is tekinthető), kicsivel később is jött ki... és híresen pocsék játék. A hasonló kialakítású MSX2 verzió megvalósításában valamivel jobbat ért el.

NES változat, amelynek többek szerint a zenéje volt a legjobb az egészből (vagyis a zene jobb lett, mint a játék). Lentebb egy zenei válogatás, a zárójeles linkben pedig a hosszabb változat hallgatható meg. (link)

 

 

De hogy lássuk a nem NES/MSX változatot is, íme 1-2 link ennek bemutatására.

NES verzió gameplay (link)
C64 gameplay (link)
Atari ST verzió főcímzene (link), gameplay (link)
Amstrad CPC verzió főcímzene és gameplay (link)

Predator 2 (1990-1991)

pred2amia.jpgA második rész alapján készült egyik változat, amelyet Amigára, Atari ST-re, Amstrad CPC-re, C64-re és Spectrumra, valamint DOS platformra. Mindegyik azonos műfajú, "belsőnézetes" akciójáték, hasonló a nagysikerű Operation Wolf megvalósítására (célkereszt, lövöldözés, erősítők, lőszer, stb.).

Predator 2 Amiga változat, ahol a zene inkább valamilyen logikai/ügyességi/stratégia játék alá illik, de amúgy hozza a platformra jellemző hatást és színvonalat. (link)

Predator 2 DOS változat és gameplay, ahol a hanghatások rontanak az "összképen" (link)

 

 

 
Predator 2 (1991-1992)

predator2sega.jpgAzonos cím, teljesen más játék. Persze az alapjául szolgáló film ugyanaz, de a megvalósítás más. Ez a verzió a Sega verzió: Game Gear, Master System, majd pedig Megadrive konzolra; felülnézetes (egyik helyen izometrikus) akciójáték készült a filmből. Itt nincs meg az az eltérés, mint az első Predator játék 2 változata között, de a Megadrive változat kissé eltér a másik kettőtől.

 

Sega Game Gear változat, főcímzene/gameplay (link)
Sega Master System változat, gameplay (link)

És végül a Megadrive változat főcímzenéje (és mivel megvolt nekem a játék, megérdemli a beillesztett videót). Mellékelve még egy másik pálya zenéje (link), plusz egy speedrun (link)

 

 

 

Alien vs.  Predator (1993)

Az első ilyen névvel megjelent játék 1993-ból Super Nintendo konzolra. A japán verzió, amely elsőnek jött ki, kisebb dolgokban különbözik a más nyelvterületen megjelent változattól, sőt a neve is más egy apróságban: Aliens vs. Predator. A történet szerint itt a Ragadozók nem ismerik még az idegeneket, így ez a játék igazából nem a AvP-kánon része. A SNES változatú játéknak nincs köze az 1994-es játéktermi változathoz sem.

Ez a játék egy oldalnézetes beat'em up játék (1 órás longplay itt: link), amelynek lentebb a főcímzenéjét lehet meghallgatni, de van még itt lejátszási lista is (link).

 

Alien vs. Predator: The last of his Clan (1993)
avpgameboy.jpgA Nintendo Gameboy változat (gameplay: link) egy oldalnézetes platformjáték, amely az egyszerűség kedvéért japán változatban ismét más névvel jelent meg (Alien vs. Predator).

A játékban egy ragadozót irányítva kell Alienek ellen harcolni, miután az emberi kolóniát, majd a Ragadozók csapatát is kiirtották a savasvérűek...

 

 

 

 

Alien vs. Predator (1994)

avparcade.jpgJátéktermi videójáték változat, amely sokaknak lehet ismerős, akik jártak játéktermekben a kilencvenes években. Egy 1994-es CPS-2 (játéktermi géptípus, 1993-1996 környékén, 16Mhz-es processzor, 4096 szín, 384x228 pixel) platformon megjelent beat'em up játék, amelyben 2 emberi, illetve 2 fajta ragadozó szereplő közül választva lehetett irtani az idegeneket.

Volt 3 személyes és 2 személyes változatú gép is, 8 irányú joystick és 3 gomb állt ezeken rendelkezésre.

Tervben volt egy Sega 32x változat, de nem lett belőle semmi: így ebből a játékból csak játéktermi változat készült.

Íme egy majdnem 1 órás longplay a játékról (link), valamint a játékban hallható összes zene feliratozva, képi aláfestéssel együtt:(link) (link) (link) (link) (link)

 

 

 
Alien vs Predator (1994)

avpjaguar.jpgAtari Jaguar változat, a korai FPS-ek egyike (nem az első) erős túlélő-horror beütéssel, a kevés Jaguar játék egyike. Ragadozóként az idegen királynő trófeájának megszerzése, idegenként a királynő megvédése, gyarmati katonaként pedig a megszállt bázisról való elmenekülés a feladat; mindegyik választás más taktikát igénylő feladat.

Íme egy reklám (link), egy trailer (link), és némi gameplay (link).

A játék hanghatásaira helyezte a hangsúlyt, zeneileg nem hangsúlyos.

 

 

 

Itt húzunk egy kis vonalat, a retró konzolok és az új konzolok, számítógépek közötti vonalat; rövidítjük az áttekintést.

Aliens vs. Predator (1999) és Aliens vs. Predator 2 (2001) + Aliens versus Predator 2: Primal hunt (2002)

PC és Macintosh számítógépekre kiadott változatok. Ismét 3 oldalról játszható történetek, az első részben a korábbitól eltérően külön helyszíneken játszódnak és más-más történetvezetéssel rendelkeznek, míg a második rész visszatér ehhez a sémához, és a szereplők története újra egy bolygón játszódik.

A Primal hunt alcímet viselő játék a második rész kiegészítője, de jóval rosszabb megítélése volt, mint az alapjátéknak.

Az első rész egyik trailere (link), Ragadozó-gameplay (link), némi soundtrack (link) (link)
A második rész egyik trailere (link), gameplay (link),

Aliens versus Predator: Extinction (2003)

Az új konzolokra (Playstation 2 és XBOX) elsőként megjelent Alien versus Predator játék, ami az eddigiektől teljesen eltérően egy valós idejű stratégia, és nem platformer, akció, vagy túlélő horror. A játékmenet főleg az új egységek "képzésére" és a harci cselekedetekre helyezi a hangúlyt fajonként 7-7 küldetésben.

Playstation 2 gameplay (link), XBOX gameplay (link), soundtrack lejátszási lista (link)

Mobiltelefonos változatok

Jelent meg pár ide tartozó játék mobiltelefonra is, ezeket felsorolás szintjén megemlítjük, zeneileg nehézkes a bemutatásuk, plusz ugye nem is olyan kiterjedt. Ha valamilyen tévedés bukkan fel, bocs érte, mobilokban nem igazán vagyok otthon, pláne mobiljátékokban.

Alien vs. Predator (2004)

Mobiljáték, a Superscape / 3d wireless terméke. Három szereplő (Ragadozó, Alien, Tengerészgyalogos) érhető el.

Predator (2004)

Mobiljáték az Indiagames jóvoltából; egy oldalnézetes akciójáték, amelyben a Ragadozó szerepében harcolunk az emberek ellen.

Alien vs. Predator (2004)

Mobiljáték, a Wicked witch / Elite systems terméke, így különül el az azonos címmel, azonos platformra megjelent másik játéktól.

Alien vs. Predator 3D (2005)

Mobiljáték a Superscape-től.Íme egy előzetes, vagy micsoda:) (link)

Alien vs. Predator 2 2D: Requiem (2007)

A Superscape által kiadott mobiljáték, amelyben a Ragadozóval vagy egy Alien-nel küzdhetünk. Alapjául a 2007-es AvP film szolgál.

Predator: The Duel (2008)

Mobiljáték, a 2004-es Predator folytatása (link). Megjelent Predator 3D: The Duel névvel is, itt TPS nézetben lehet harcolni (link)

Predator: Concrete jungle (2005)

Ismét egy PlayStation 2 / XBOX játék, de itt az akcióé a főszerep; illetve az általunk irányított Ragadozóé, akinek meg kell bosszulnia korábbi vereségét az idegen technológiára szert tett embereken.

Gameplay (link), intro (link), lejátszási lista 40-63 (link)

Aliens vs. Predator: Requiem (2007)

PSP kézikonzolra megjelent játék, amely a második AvP hivatalos játékaként jelent meg egy külső nézetes akció-kaland a Ragadozó szereplésével. Az idő viszont igazolta azt, hogy egy nagyon középszerű játék készült, amely "nem rossz, csak nem jó".

Gameplay (link)

Aliens vs. Predator (2010)

PC, PS3, XBOX 360 platformokra megjelent, az eddigiekhez részben hasonló játékmenetű, ámbár számos fórumon erősen középszerűnek titulált játék.

Gameplay-példa (link), trailer (link)

Egy kis poén-videó a játékról, a Teamheadkick előadásában (link), illetve a játék zenéinek lejátszási listája (link).

Predators (2010)

iPhone, iPod Touch, iPad platformokra megjelent, a legutolsó, 2010-es film alapján.

Gameplay (link)

 

Előrelátható megjelenés

Aliens: Colonial Marines (2013, PC,PS3, XBOX360,Nintendo DS, Wii U)

Nem azonos a visszavont 2002-es Aliens: Colonial Marines PS2 játékkal.

 

Visszavont játékok

Alien vs Predator (1994, Atari Lynx)

Aliens: Colonial Marines (2002, PS2)

Aliens Versus Predator (2004, GBA)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr244873156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.11.01. 16:31:40

a genesis-es predator 2-nek beugrott, hogy honnan ilyen ismerős a zenéje: laser squad pc.
az aliens infestation-t is kiadták már, ds-re, jófajta platformos játék a wayforward-tól.

a tükörfordításaid nagyon fájdalmasak egyébként. ;)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.11.01. 18:07:50

Ööö, és az Aliens infestation játékban vannak Predatorok? Mert ha nem, akkor itt nem sok helye lenne :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.11.01. 21:21:32

@Sunsetjoy: oké, de ennek ellenére a gyarmati katona és a kánon csücsi lett. ;)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.11.01. 21:45:36

Senki sem tökéletes, tessék elfogadni. :)...a kánont amúgy nem én találtam ki. De azér' se változtatom már meg.
süti beállítások módosítása