Hardvermorzsák- A BBS

2012. szeptember 08.

Jó pár fiatalabb ember nem is gondolja, vagy tudja, hogy a ma ismert Internet előtt is volt számítógépre kötött hálózat, amelyen híreket olvastak, kommunikáltak másokkal, vagy programokat töltöttek le.

Maga a modem fogalom nem ismeretlen az internetezők számára, de a BBS kifejezés csak az idősebbeknek, illetve a hozzáértőbbeknek lehet ismerős. Hogy mi is ez a BBS?

bbsmodemold.jpg

BBS (Bulletin Board System), avagy "hirdetőtábla rendszer". Egy olyan informatikai rendszer, amely a nyolcvanas években terjedt el, és biztosította a hozzáférők számára a kommunikációt és az adatcserét.
A kapcsolat terminál programok segítségével történt, plusz vezetékes telefonvonalak (illetve modemek) használatával. A felhasználó a telefon segítségével bejelentkezett egy távoli rendszerbe, a BBS szerverre, majd ott leveleket válthatott, adatokat tölthetett le és fel.

Ahogy növekedett a telefonfelhasználók száma, a vonalak és a modemek minősége, úgy vált egyre népszerűbbé, főként Amerikában.

- A rendszer elődje, a CBBS rendszer 1978-ban készült el Ward Christensen jóvoltából, aki megalkotta a bináris fájlátvitel modemmel támogatott rendszerét.
- A kezdeti modemek (110, 300 baud sebességű) csak lassú átvitellel tették lehetővé a kis szöveges fájlok, terminálprogramok átküldését a hetvenes évek végén. Ezeket akusztikus modemekkel (fenti képen), majd a nyolcvanas évektől a smart-modemekkel (a mai modemek elődeivel) hajtották végre
- A nyolcvanas évek 1,2 / 2,4 / 9,6 / 14,4 kbit/s sebessége, majd a későbbi 28,8, illetve 56 kbit/s maximum sebessége egyre több adatot engedett meg a BBS rendszereken
- A BBS rendszerek csúcskora a kilencvenes évek második feléig tartott, ez idő alatt számos BBS magazin is létrejött.

A BBS rendszereket az akkor SysOp néven nevezett egyének hozták létre egy számítógép (ez ugye egyértelmű), a rajta futó házi programozású vagy hivatalos BBS szoftverrel, modem(ek), telefonvonal(ak) segítségével. A felhasználók a modem segítségével betárcsáztak a BBS számítógép telefonszámára, a kapcsolat felépült, majd a bejelentkezés után elérhetőek voltak az ott tárolt tartalmak, stb.
Később ezek a rendszerek egymással is képesek voltak kommunikálni, így nagyobb adat és felhasználómennyiség vált elérhetővé pl. a híres FidoNet hálózaton. Ez a Fidonet 1984-ben létrehozott hierarchikus hálózat, amelyre olyan BBS-ek csatlakoztak, amelyek az egyre kedveltebbé vált Fidonet-féle megoldásokat és protokollokat használták. Hivatalosan a Netmail elnevezésű privátüzenet küldésre alkalmazták, de a fejlődés létrehozta az Echomailt, amelyben az üzenetekhez kapcsolt fájlokkal megindult az információcsere, és a hírcsoportokhoz hasonló üzenet és hírmegosztás.

A világon 6 zónába volt (pl. Észak-Amerika, Európa és a volt Szovjetuniós országok, Ausztrálázsia, stb.) osztva a FidoNet, mindegyikben számos régióval (egy-egy állam, vagy kisebb ország méretűvel), amelyeket a hálózati koordinátorok igazgattak. Lejjebb voltak még kisebb méretű szekciók is, amelyeket számokkal azonosítottak, pl. 2:201/329 (2-es zóna, 201-es hálózat, 329-es csomópont)

A BBS-t kiszolgáló gépek általában nem nagy szervertermekben, hanem az üzemeltetők otthonában foglaltak helyet. A korai években CP/M operációs rendszerű Altair, Cromemco mikroszámítógépeken, később jöttek az Apple II, Atari, Commodore számítógépek.
Majd megjelentek az IBM PC gépek, amelyek DOS alapú rendszere vált a BBS programok fő környezetévé, amely tendencia tovább folytatódott a kilencvenes évek közepéig, amikor áttértek a Win95, Linux, illetve OS/2 rendszerekre.

premierbbs.jpg

A Commodore 64, majd később az Amigák megjelenése után ezekre az olcsóbb gépekre is megjelentek a BBS programok, üzemeltek BBS állomások, a szoftverkalózok (crackerek) kedvelt felületévé válva.

Abbsansi.jpg BBS-ek általában szöveges felülettel rendelkeztek (a kisebb méret miatt is), de előfordultak grafikus felhasználói felülettel rendelkező változatok is, illetve hardverspecifikus ASCII karakterek is elérhetőek voltak a fejlettebb programoknál.

Létezett az ANSI alapú speciális karakterekkel történő digitális művészet is, a karakteres üzemmód alatt létrehozott 16 színű művek (lásd itt balra, válogatás az ilyen jellegű művekből pedig itt láthatsz nagyon sokat: link)

Természetesen voltak könnyebben elérhető szerverek, ahol ingyenes vagy próbaverziós programokhoz lehetett hozzájutni, de megjelentek a kalózszerverek, ahová tömegével kerültek fel a másolt szoftverek, program és rendszertöréshez használt anyagok (ezekre a szerverekre ellenőrzés vagy beajánlás után lehetett bekerülni).

A fájlok le-és feltöltésén kívül persze ezeken a szervereken kialakultak a szoros kapcsolatban álló közösségek, csevegőszobák... és ezen közösségek játszottak is a BBS segítségével.

bbssre.pngPéldául voltak  a szöveges BBS szerepjátékok, mint a Legend of the Red Dragon,  vagy egy-egy battle arena fajtájú, mint a BladeMaster.

 

 

 

bbsbre.pngLétezett még a híres Trade Wars (amelynek volt 2002-es változata, illetve egy böngészős változata 2007-től), amely egy sci-fi környezetben játszódó kereskedős űrszimulátor, vagy körös várfoglaló, mint a Kannons and Katapults, vagy többszemélyes stratégiai játék, mint a Barren Realms Elite.


Természetesen ahol kevés modem/vonal volt, ott egy-egy lépés/kör lefutása több napba is beletelhetett...

Néhány BBS szoftver Commodore és Amiga rendszerekre

Létezek több fajta hardveren futtatható, illetve az adott környezetben futtatható szoftverek is (pl. Apple II, Atari, Amiga, Commodore, MS-DOS). Ezek különféle képességű programok, más és más tudással, de itt most egy-két Amiga és C64 programról teszünk említést. Az Amigáknál segítségre voltak a merevlemezek és az esetleges optikai meghajtók, míg C64/128 esetében a nagyobb kapacitású lemezes meghajtók, illetve a memóriabővítés lehetősége, a cartridge alapú szoftverek és programozás,


Amiga:
Skyline BBS, (amely valószínűleg a világ első teljesen interaktív, online grafikával és hanggal rendelkező protokollját a Skypix-et használta 1987-től), Amiexpress (/X) ( amely az Amigás warezszcéna egyik kedveltje volt a kilencvenes évek első felében), Tempest BBS...


C64:
Bizzare-64, (a meghajtó és a modem soros kimeneten történő egymásra várása helyett, a meghajtó programozásával az adatokat előre lekérte a modem adattovábbítás alatt is, így téve nagyon gyorssá a többi szoftverhez képest), Color 64 (az egyik olyan program, ami igazán kihasználta a gép grafikai adottságait),

A C64 és a számítógépes hálózat terén fontos megemlíteni a Quantum Linket (Q-Link), amely egy Kanadában és az USÁ-ban 1985-től működő online szolgáltatás (később, 1991-ben persze America Online- AOL néven folytatta tovább).

bbsmeme.jpgA szolgáltatás tartalmazott elektronikus levelezési lehetőséget, csevegő szekciót, híreket osztott meg, ingyenesen megosztható tartalmakat lehetett megosztani rajta, vagy másokkal lehetett játszani sakkot, backgammon játékot, szerencsekereket, vagy bizonyos kaszinós játékokkal lehetett elütni az időt.
Hétköznap esténként, illetve hétvégén üzemelt havidíjas szolgáltatásként, plusz 6-8 cent/perc díjjal.
Ezt a szolgáltatást 2005-ben hobbiprogramozók visszafejtették, majd Internet-alapú szolgáltatásként (Quantum Link Reloaded) használhatóvá vált valódi C64-et internetes gépre kötve, vagy ott emulátoron belül belépve.

 

Linkek, videók a témában

Commodore BBS szerverek listája: Link
Dokumentumfilm-sorozat a BBS-ről (angol nyelven), BBS: The Documentary: Link
Részlet, bemutató a sorozatból (meg egyéb is): Link
Angol nyelvű áttekintő leírás: Link

Belépés egy BBS rendszerre C64 emulátoron 300 baud sebességet emulálva

 Az AmiExpress /X akció közben egy emulátoron bemutatva

 Colecovision Adam belép az internetre :D (egy kis kitekintés poénnak)

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr814745959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CargoSGR 2012.09.08. 13:33:33

Kiváló, hiánypótló írás! Örülök, hogy ráakadtam a blogra. Linkcsere? ;)

tehernaplo.blog.hu

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.09.08. 15:31:11

@CargoSGR: Óh, köszi! Mondjuk éppen akartam írni a te blogodra, hogy megoszthatnák egymást:D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.09.08. 19:58:47

hopp, modemes poén:
a modemem hazudik nekem, folyton hiú álmokkal kecsegtet: nő karrier.

ilyen bbs-es betárcsázásnál született a "szentecsaba, el lesz intézve a segged" kezdetű eposzt.

AtomCamel 2012.09.08. 23:43:23

Klassz a blog. Jó a posztok. Igazán élvezem olvasni! Nagyon köszönöm!!!!!!!!!!!!!!! :-)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.09.09. 11:00:33

@manson karcsi: Ez igazán bennfentes volt :)

@AtomCamel: Köszi, ha tetszett valamelyik, nyugodtan meg lehet osztani másokkal is.

AtomCamel 2012.09.09. 13:26:20

@Sunsetjoy: Hogyne terjeszteném..! :-)
Ilyen klassz írásokat..!!! :-)) Persze!! :-)))

CargoSGR 2012.09.10. 11:56:51

Be is tettem a linkek közé a Tehernaplón! Kösz előre is, és jó bloggolást!

Bambano 2012.09.11. 09:35:36

soha nem voltak 56000 kbps-es modemek, mert az 56 megabitet jelent. vagy 56 kbps vagy 56000 bps. ezek mind 2400 baudosak voltak.

Emellett volt még legalább két működő hálózati rendszer: az usenet és a bitnet.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.09.11. 18:34:49

A modemsebességeket tényleg elírtam, máris javítom, köszi az észrevételt!

Most a baudokat nem kezdem el beleírni, a kbps valamennyire ismertebb. Vagy leírkálni, hogy ezek elméleti maximumok, a felső határnál csak digitális kapcsolatnál pörgött úgy, vagy csak egyik irányba volt igazán...stb.

Az, hogy volt más hálózati rendszer akkoriban, azt a poszt nem tagadja, csak nem tesz róla említést. Az Usenet hasonlít hozzá erősebben szerintem.
Az első mondat talán azt sugallhatja a nem hozzáértőknek, hogy csak ez létezett a net előtt, és más nem; de ez persze nem így van.
Ha csak kiegészítésnek szántad, azt is köszönöm.
süti beállítások módosítása