Atari szemétdomb

2013. június 01.

Bár konkrétan nem tudtam (illetve nem akartam) behelyezni egy rovatba sem, így kvázi hírként osztjuk meg az olvasókkal az alábbi történetet és hírt. Először a történettel kezdjük:

etatari.jpg1982-ben jelent meg Atari 2600-ra az E.T.- the Extra-Terrestrial című játék, amelyet 5 hét alatt dobtak össze, hogy a karácsonyi szezon legelejétől kapható legyen a Spielberg híres filmjéből készült program. Eleinte ugyan sikeresnek gondolták (hiszen sikeres filmből készült, illetve a korszak videójáték-dömpingjének sikere miatt), így rengeteg példányt gyártottak le a programból.

Eleinte jól is fogyott (1.5 millió darab eladott példánnyal az egyik legsikeresebb Atari cím volt), de az ünnepi roham után beütött a krach. Kb. 3,5 millió darabot küldtek vissza az Atarinak, mivel hamarosan ötvenedannyi áron (1 dollár körül) sem kellett senkinek a játék.

A játék, amelynek licencjogai sem voltak olcsók, amelyet az idő rövidsége miatt nem teszteltek le hozzáértőkkel, amelyet szinte mindig a világ legrosszabb játékának címeznek még 30 év távlatából is. Sőt az 1983-as videójáték válság egyik "okozójának" is tartják többek között (amikor a korszak gyártó és fejlesztő cégei több száz milliós veszteségeket szenvedtek el- nem is maradt talpon, csak kevés közülük.)

Nos, ebben az időszakban, pontosabban 1983 szeptemberében történt az a bizonyos Atari "szemétdomb" történet. Az Új-Mexikóban található Alamogordo városának területén az Atari El Paso-i raktárából érkező 15-20 teherautó rengeteg Atari feliratú dobozt, illetve gépet, illetve játékot temetett el, majd fedte le azt betonnal.
Az eseményt követő különféle tájékoztatások és a benne résztvevő munkások véleményeinek különbözősége találgatásokra és városi legenda gyártásra adott okot:

Eleinte az Atari azt nyilatkozta, hogy a 2600-as játékokról való átállás miatt (az 5200-as rendszerre) keletkezett az elföldelni való (bár ezt a kijelentést később visszavonták). Utána nagy mennyiségű használhatatlan ócskavas állapotú gépről és alkatrészről szólt a hivatalos verzió. És bár hivatalosan egyik újság sem írta (link, link), a legelterjedtebb verzió szerint a 3.5 millió visszaküldött E.T. játék nagy része fekszik a betonréteg alatt (némelyek szerint az Atari korabeli kontrollerkezdeményezésének, az Atari Mindlink több darabjának, prototípusának is helyet adott).

Mindezek a körülmények (titkolózás, stb.) vezettek oda, hogy az esemény városi legendává, valamint az 1983-as válság egyik jelképévé avanzsált...Hivatalos változat szerint gyártási alkatrészek és üres dobozok voltak - a texasi gyárban végzett gyártás melléktermékei és visszamaradt dolgai. Ugyanis akkor álltak át a gyárban más technológiára, illetve termékre.

És most, több, mint 30 évvel az esemény után, Alamogordo városa engedélyezte egy kanadai illetőségű forgatócsoportnak, hogy fél évig forgathasson a helyszínen, míg feltárják a betemetett múltat, és fényt derítsenek egy régi titokra, egy városi legenda keletkezésére...

(Megjegyzendő, hogy az Angry Video Game Nerd a hamarosan megjelenő filmjében is szerepet kap a hely, illetve maga az E.T. játék).

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr645339354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.06.01. 22:22:39

az avgn film biztos csapnivaló lesz, de már ezért is érdemes megnézni.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.06.02. 09:04:39

@manson karcsi: tök kafa, hogy szinte nem is a posztra reagáltál :D
Nos, bővebben kifejtve nekem is van azokkal az AVGN videókkal bajom, amikor kilép a kritika-szerepből, és az idő kitöltésére "túlzott történetet" visz beléjük. A film ennek nyomdokain lépdelve lesz hasonló...
Ez magánvélemény, hiszen a többi videó nekem tetszik :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.06.02. 17:55:09

@Sunsetjoy: és a poszthoz mégis mit reagáljak? igen, et-temető a beton alatt, kiássák, ott lesz egy rakat szétrohadt cartridge az évtized leghulladékabb játékával.
inkább írj az első crowdfunded platina aszteroida bányászatról. vagyis a tervéről.
süti beállítások módosítása