Közvélemény ismertető

2013. október 22.

Múlt hétvégén létrehoztam egy közvéleménykutató kérdőívet, és több helyen megosztottam (ahol van/volt esély, hogy a blogtémát kedvelő/ismerő látogatók felfigyeljenek rá).

pollbar.pngAzóta körülbelül 50-60 látogató nyitotta meg az erről szóló posztot, és ebből 16-an jutottak el oda, hogy megosszák a véleményüket. Az igazat megvallva nem számítottam több tucat válaszadóra, de talán ezek közül néhányan érdekesnek és elfogadhatónak találják a blogot (mármint azok közül, akik eddig nem ismerték), és már ez is pozitívum.

Most ebben a kis szösszenetben elemzem az eredményeket (bár tudomásom szerint a szavazás után meg lehet nézni az eredményeket).

16 válaszadó eredményei

- Életkor

18-25 év között 2 fő, 40 év felett pedig 1 fő válaszadó található életkorilag. Ők úgymond a kivételek, hiszen a téma korcsoportja (a korszakból adódóan) a 25-40 évesek, közülük jött össze a maradék 13 fő.

- Látogató

A kérdőívet kitöltők 81%-a, 13 fő eddig is ismerte az oldalt, a maradék három pedig új látogatóként is vette a fáradságot kitölteni azt véleményükkel.

- Megtalálás

Egy kis marketingelemzés volt ennek a kérdésnek a célja, hogy talált rá az oldalra (annak idején, vagy a kérdőív megosztásakor). Itt elsősorban a fórumhozzászólások (8) és bloghozzászólások (4) a vezető okok.

- Látogatási ok (több válasz volt lehetséges)

Egyértelműen a blog általános témája a nyerő abban, hogy a látogató miért is látogatja a retemu.blog.hu oldalait (a válaszadók 74%-ban jelölték be), de meg kell említeni az érdekes témák iránt fogékony olvasókat is (16%).

- Kedvenc rovat (több válasz volt lehetséges)

Ismét elég egyértelmű válasz született: a válaszadók közül 14-en jelölték be a Gépismertető, 4-en a Műfajmustra és a Hackemu, 3-3 arányban Zenemlék-Hardvermorzsák rovatokat.
Érdekesség, hogy az eddig egyetlen poszttal rendelkező Emulátorok rovat 6 szavazatot kapott, plusz a Klónsereg és a Névjegy sem szerepelt itt túl erősen.

- Korszakok, gépek, terület (több válasz volt lehetséges)

Ha úgy vesszük, a SNES/Megadrive és az Amiga (és kortársai) vitték el megosztva a pálmát, hiszen 13-13 szavazatot kaptak ezen gépek, korszakok. A 8 bites gépek kicsit lemaradva 12 szavazattal futottak be a második helyre, míg a korai számítógépek (85 előtt) és a cégfüggő (Amiga, Atari) gépek egyaránt 9-9 pontot kaptak.

Középmezőnyben végeztek a prototípusok, magyar fejlesztések, hobbiszámítógépek és a játéktermi gépek. A legújabb és a 6. generációs konzolokra kevesebben lennének kíváncsiak, míg pl. egyes országok saját hardvereire nem igazán vevők :)

- Érdeklődés (több válasz volt lehetséges)

A minirovatok és hírcsokrok "lecserélésére", illetve új infók megosztására pozitív visszajelzések születtek; mind a külföldi hírek (nagyobb fordítás nélkül), mind bizonyos aukciós ajánlatok iránt érdeklődés mutatkozik (8-9 szavazat). Az akár külföldi rendezvények és kiállítások ismertetése lemaradva bár (5-6 szavazat), de szintén jelen van.

Ezeket az információkat szívesen fogadom az olvasóktól, nem mindennel futhatok össze a neten - ugyanakkor megjegyzendő, hogy főleg a blog Facebook oldalára kerülnek ki ilyen-olyan megosztások.

A blog értékelése

A kérdőív további kérdései a blog eddigi tartalmára, megvalósítására adott véleményeket kívánták összegyűjteni. Ezt részenként nem írom le, hanem csak így ömlesztve. Ahol 'nincs vélemény' válasz született, azzal nem számoltam (hiszen ugyanúgy ronthatja, mint javíthatja az eredményt 8-25% intervallumban), ez ilyen kényelmes opció volt a válaszokban:)

Az eddig megtalálható tartalom mennyiségére általánosságban talán nincs panasz (gyenge 4-es), de annak frissítési gyakorisága hagy kívánni valót maga után (stabil 3-as).

Pozitívnak véleményezitek a tartalom egészét (erős 4-es), azon belül pedig a Gépismertetők (amelyet rengetegen kedvencnek jelöltek be) rovat (4-es) vezet, Hasonló (4-es) szinten áll a Névjegy, a Hackemu és a Hardvermorzsák rovat is, míg a Zenemlék és a kisebb rovatok gyengébben muzsikálnak (a több átlagos vagy rossz vélemény miatt 3 és 4 között).

A blog írásainak érthetősége (vagyis a tudásátadásával együtt) elég meggyőzően 62%-ban tökéletes osztályzatot kapott (4,46), de az oldal kinézete, tördelése, színvilága ezt nem vonzza magával (3,4 körüli).

A válaszokból az alábbi egyértelmű dolgok derültek ki, amelyekre itt "válaszolok".

A Gépismertető rovat mindent elsöprően a kedvenc rovat a blogon.

Tőlem sem idegenek (bár kétségkívül időigényes) a rovat posztjai, így ennek gyakoriságára jobban odafigyelek majd. Igazából a kezdetekkor (a blog indulásakor) erősen az volt a célom, hogy ne csak egy lexikon legyen az oldal blogkeretek között, ezért a többi rovat léte is (illetve pl. egy olyan géppel - Sega Master System - indítottam, ami nem megszokott, hiszen az ilyen oldalak a legismertebb, több helyen megírt gépekkel indultak).

Az emulátorok rovat (egyedüli posztjával) szavazatainak száma és a műfajmustra pontjai...

Érdekesnek tartom, hogy egy ilyen felsorolás rovat (emulátorok) ilyen sok szavazatot kapott - pedig játékletöltési linkek nincsenek is megosztva (1 perc kereséssel találni a neten). Pedig egy olyan géppel (Colecovision) foglalkoztam ebben, amit talán sokan nem is ismernek. Ennek az eredménynek a tudatában ide is fordítok majd figyelmet. A műfajmustra pedig annak ellenére hogy szintén egy bővebb lére eresztett játékprogram felsorolás, mégsem kapott annyira kevés szavazatot.

A Hackemu, Névjegy, Hardvermorzsák témák hozzák a blog általános színvonalát, plusz értelmezése nem szükséges. A Klónsereg rovat a kivülről érkező látogatók nagy részének első állomása (a keresések miatt), így elfogadható rovat - bár nincs olyan sok lehetőség benne.
A Zenemlék mint nevesített rovat a többieknél gyengébb szavazatot kapott - nem tudni, hogy a téma nem érdekes, vagy a minőséggel van probléma. De leszögezem, hogy mondhatni ezek a zenék szívügyeim, így ha egy kicsit túlzásba estem a gyakoriságukkal, nem fog megszűnni .)

Kedvelt korszakok

Ötvözve a Gépismertető kedveltségét és az itt megadott válaszokat a következő Gépismertető vagy Amiga lesz, vagy valamelyik 16 bites gép :) A többi utána következőt nem tudom előre megmondani, de az irányvonal mindenképpen adott, akár gépekről, akár kiegészítő hardverekről is legyen szó.

Frissítési gyakoriság, design és színvilág

A blog kinézete és tördelése/színvilága számomra is hagy kívánnivalót maga után (ezt jeleztem egy korábbi admin-posztban), de a blog.hu sablonjainak lelkivilágát még annyira nem veséztem ki, hogy ütősebb látványvilágot sajtoljak ki belőlük - de rajta vagyok az ügyön.
A blog jelenleg egyértelmű hibája a frissítések gyakorisága (illetve annak hiánya) - ez pedig az egy szerkesztővel rendelkező blogoknál előfordul. Főleg, ha annak az egy szem szerkesztőnek hétköznapi elfoglaltságai (vö. munkába járás) után negyed napos szabadidejét kell beosztani, így hétvégére jutnak az egyéb teendők is.

Plusz mivel más egyéb hobbim is van, azzal is eltöltök némi időt, így talán megérthető, hogy így alakultak a dolgok. Próbáltam havonta 3-4 posztnál többet is kreálni, de ezek gyakran pár soros szösszenetek lettek, hírek, kiállítások, stb.

Ezen időhiány miatt találtam ki 1-2 rovatot annak idején, amelyeket részben kitöltésre és témavariálásra használtam/használok azóta is (pl. a Boretró vagy a Névjegy).

Így végszóként pedig arra kérem a régi és új látogatókat, hogy amikor érdekes írásra akadnak a blogon, akkor azt odaillő környezetben osszák meg, hivatkozzanak rá.
Ja és ha lehet, kommenteljetek is! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr595591443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtomCamel 2013.10.22. 15:14:39

Ok!
:-)
Kommentelünk! :-)És megosztunk! :-)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.10.22. 20:29:00

írtam már, hogy sablonban tudok segíteni?
serpageci

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.10.22. 21:09:18

@manson karcsi: Igen írtad, majd megkereslek az ötleteimmel :D
süti beállítások módosítása