Zenemlék- A zene neve Alien I.

2015. január 19.

aliena2600.jpgEzzel a képzavaros címmel az Alien-filmekből készült játékok zenéire próbáltunk utalni. Mivel a Predator-poszt keretein (link) belül leírásra, ismertetésre kerültek az Alien vs. Predator játékok is, itt most ezek nem lesznek megismételve (ott is jól látható, hogy szinte több az AvP játék, mint önmagában az egyik).

Az 1979-es híres sci-fi/horror filmmel indult Alien-világhoz kötődő első videójáték az 1982-ben megjelent Atari 2600 játék, a szimplán elnevezett Alien volt, amely a nagy sikerű Pac-man egyik klónjának vehető.

Az eredeti játékot új színvilággal és néhány új grafikával (a szörnyek természetesen) turbózták fel; a cél az idegenek folyamatos kikerülése, és a "tojások" összegyűjtése a pályákon. A pályák után következő bónuszküldetés szintén egy másik híres játék, a Freeway (az "úttesten átkelős") másolatának tűnik.

A játékot a Fox Video Games fejlesztette és adta ki, ami a filmkészítő 20th Century Fox játékkészítő divíziója volt. A játék zeneileg természetesen a hardverhez képest nem adhatott többet, mint az eredeti Pac-man játék néhány egyéb hanggal kiegészített hanghatásait (de mint első játék, itt a felsorolásban helye van).

Ennél már fejlettebb és más stílusú időtöltést nyújtott az 1984-es Alien változat, amelyben már jobban ügyeltek a film eseményeinek feldolgozására; a feladat a hajó számos szobájának felkutatása a rejtőködő idegen után, miközben a hajó legénységének tagjait irányítjuk. A játék C64-re, Spectrumra és CPC Amstrad számítógépre jelent meg. A lentebbi első videón a játékmenet látható (első másfél percben a főcímzenével), a második videón pedig egy remix (LukHash, 8bit electro/rock) látható/hallható. Az eredeti film soundtrack-listájának egy része pedig a linken található (link).

 

Ezek után egy ideig a játékok már nem a Nostromo fedélzetén, hanem a második részben megismert LV-426 felszínén játszódnak.
Ennek első adaptációja az 1986-os Aliens: The Computer Game, amely C64, Spectrum, Amstrad CPC és Apple II számítógépekre jelent meg belsőnézetes ügyességi feladatokkal fűszerezett akciójátékként. Európában a játék Aliens- US version névvel ismert, mivel a másik Aliens játék (1987) azonos alapokból építkezett, de kizárólag akció elemekből (lásd lentebb).


Hazel remix / remix.kwed.org (link)
House remake (link)


Az 1987-es Aliens játék (amelyet Electric Dreams Software kiadásában lehet felismerni) C64, C16 / +4, ZX Spectrum, MSX és Amstrad CPC platformokon jelent meg. Az európai fejlesztésű játék az ekkor még nem igazán elterjedt belső nézetet használta (link).
Ebből a változatból készült egy feldolgozásjáték, az LV-426 (link), amelyet le lehet tölteni a készítő oldaláról (link).

Ugyanekkor jelent meg az Aliens: Alien 2 című játék az MSX számítógépplatformon is, egyfajta egyedi, japán változatú Aliens változatként, mint oldalnézetes platformjáték Ripley hadnagy szereplésével - tervbe volt véve még ennek a Famicom Disk System platformon való megjelentetése is, de nem lett belőle semmi.
A játék zenéjét a híres Final Fantasy zeneszerzője (Nobuo Uematsu) készítette még az FF előtt (link)

 

aliensarcade.jpgSzintén az 1987-es év termékének köszönhető az ismét csak Aliens néven megjelent Atari ST játék; körökre osztott taktikai/stratégia, shareware változatban (a brit programozótól kellett megvenni a játéklemezeket, hivatalos kiadása nem volt) (link).

1990-ben újabb Aliens játék jelent meg, ezúttal játéktermi gépre a Konami fejlesztésében; egy oldalnézetes akciójáték, természetesen két személyes játéklehetőséggel is (mint a gyarmati tengerészgyalogság egy-egy tagja - bár névvel nincsenek jelölve, ezek valószínűleg Ripley és Hicks személyét jelentik).

A játék két változatban jelent meg, az első japán változatban valamivel könnyebb volt a játékmenet (ellentétben a főellenség legyőzésével), illetve egyes későbbi pályaelemek hiányoztak.

A cselekmény a filmhez hasonlóan az Acheron (LV 426) bolygón játszódik (link).

A harmadik filmből készült játékok sem maradnak le igazán mennyiségben a korábbiaktól, hiszen nem csak mutatóba készültek programok az Alien 3 alapján. Ezek közül a legkorábbi az 1992-ben több platformra is megjelent (C64, Amiga, Sega Megadrive/Game Gear/Master System) Alien 3, amely egy labirintus-pályába ágyazott oldalnézetes akciójáték volt.(link).

A játék zenéjét Matt Furniss személyéhez köthetjük, aki több más játék remek hangjáért és zenéjéért is felelős volt (Laser Squad, Ninja Gaiden, Speedball 2, Lemmings...).

 

A sorozat a következő részben hamarosan folytatódik...

A bejegyzés trackback címe:

https://retemu.blog.hu/api/trackback/id/tr297081573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.01.20. 22:00:00

azért a szőke ripley-dublőrnek milyen csöcsöket ragasztottak már az arcade flyer-en...

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.01.20. 22:09:59

@I am an Android: Konkrétabban melyiket imádtad?
@manson karcsi: a japán flyer az, amelyik a yt-videó indexképén is látható. Amúgy a Konami arcade flyer képivilág nem egyszer meg volt énekelve, hogy egykaptafás :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.01.20. 22:36:48

@Sunsetjoy: jaja. mondjuk azért megnéztem volna az aliens-t ilyen főszereplővel.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.01.20. 23:04:50

@Sunsetjoy: Az előző Konami flyereken 5x szerepelt a csajokon valószínűleg ugyanaz a szakadt felső, de itt:
"At this point, I guess Konami's marketing guy finally decided they could afford to invest in a new tank top for their military-themed model shoots. So while they couldn't afford to find someone who looked even slightly like Sigourney Weaver -- the one place that ad executive's fixation on tall, slim brunettes would have made sense! -- they could at least buy Not-Ripley a fresh change of clothes. Not only is it not torn, it's also grey... just like everyone's space underwear in the Alien films. That's verisimilitude. "

www.usgamer.net/articles/crop-top-chronicles-the-strange-not-quite-sexy-history-of-konami-ads
süti beállítások módosítása